Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

hasselbladeista ??

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana janne koo, 28 Joulukuu 2005.

    keskikokoon siirtymässä olevana kyselen seuraavaa:
    mitä eroa on hasseleiden rungoilla 500/501, entä mitä
    tarkoittaa rungon perässä merkintä c tai m ?

    mitkäs ne olikaan ne objektiivit joiden merkintä oli t* ?

    tiedoista jo etukäteen kiittäen.

    janne
     
  1. RDahl

    RDahl Ylläpidon jäsen

    7 895
    116
    63
    Asiakaisen Ossi olisi varmaan paras vastaamaan tähän, mutta täältä saat jotain käsitystä aiheeseen liittyen.
     
  2. 500 ja 501 runkojen ero on tähyslasin vaihtomahdollisuus. 500:iin sai vaihdettavia tähyslaseja, mutta vaihto oli tehtävä huollossa, koska matta ruuvailtiin paikoilleen ja säädettiin äärettömyyskollimattorilla. 501 tähyslasit vaan pudotettiin paikoilleen. Kaipa niissä sisäisesti oli paljonkin eroja, kuulemma aikojen kulessa ainoa samana pysynyt osa oli kuilun lukitseva kuula.... 501 oli myös enemmän muunneltu malli. ja on siis uudempi, hankinnassa ihan hyvä tieto. Molempia tehtiin mysös mustina, varsin harvinaisia, mutteivat kalliimpia.
    Objektiivien tähti tarkoittaa monikalvopäällystystä, useimmiten ne on myös eleksoitu mustaksi, mutta muutamia tähtiobjektiiveja myytiin jo kromatuissa rungoissa.
    Kirjaimet ovat mallinimiä; C tulee sulkimen Compurista ja mattalasin yhteydessä se muuttui C/M:ksi, samalla tapaa kun 500 EL sähkörunko muuttui 500 EL/M ksi. Myöhemmin niitä mallimerkintojä tuli vielä lisää, muunnoksien myötä. Jos haluat tietää minä vuonna Hasseli on tehty, kaava on yksinkertainen:
    kirjoitat ensin kirjaimet VHPICTURES ja kunkin kirjaimen alle numerosarja 0123456789. Näin saat suoraan valmistusvuoden. Optiikoissa ja useimmissa lisävälineissä vuotta ei ole
    Kysele lisää suoraan: ossi.asikainen@fmp.fi, ei mistään salailuhalusta, on vaan nopeami tapa.
     
  3. Ossi taas vastaili hienosti, kiitoksia että jaksat. Jos saan ihan vähän selventää Ossin sanomisia niin:

    500 C

    - valmistettiin 1957 (CU) - 1970 (US)
    - valmistusmäärä yhteensä n. 76 700 kpl
    - tähyslasi huollon vaihdettavissa
    - vaihdettava viritysnuppi
    - viimeisissä C-malleissa tähyslasi vaihdettavissa kuten C/M-malleissa

    500 C/M

    - M = modified
    - valmistettiin 1970 (CU) - 1994
    - tähyslasi on käyttäjän vaihdettavissa
    - vaihdettava viritysnuppi, myöhemmin kampi

    501 C

    - esiteltiin 1994
    - ei peilikammion viritystilan osoitinta (valkoinen/punainen piste virityskammen sivulla)
    - kiinteä virityskampi
    - oli saatavana vin mustana ja vain objektiivin ja kasetin kanssa

    501 CM

    - esiteltiin 1997
    - uusi "GMS" -peilikoneisto, jonka ansiosta etsinkuva näkyy aina kokonaan m. pisimmillä tele-objektiiveilla

    Kaikki edelliset ovat edelleen aivan täysiä työkaluja, ml. jopa 500 C. Taitaa muuten olla "maailman vanhin digikamera", ensimmäisiin -57 -malleihinkin on saatavana soveltuvia digiperiä. Ei tietysti ole yllätys että uudempi on jossain määrin parempi ja ainakin vähemmän kulunut. Vielä kun huomioi nykyisen ostajaa suosivan markkinatilanteen, ostaminen ja erityisesti mahdollisimman uuden ja siistin ostaminen kannattaa. Jos joku on niin hölmö että myy nykyhinnoilla. Lisäksi kannattaa muistaa myös 503:n TTL-salamamittaus, näppärä ja toimiva. Objektiivien versioillakaan ei ole käytännössä mitään väliä, ovat mallista ja pinnoitteestaan riippumatta kaikki hyviä, edellinen peilikammion kohdalla mainittu varaus huomioiden. Ja tärkeintähän on jälleen valokuvaaminen.

    T. Kerkko.
     
  4. Tarkennus Kerkolle:

    Kyllä jon ensimmäisiin 500C sai viritysnupin ja vähän myöhemmin kammen, tärkein lisäväline oli Gossenin seleenikennomittarilla varustettu viritysnuppi. Itse en ole koskaan nupista pitänyt, vaan hankin kammen heti vakituisen oman Hasselin ostettuani. Pelkäsin sen nuppimallin lipeävän käsistä viritettäessä. Ja kampi oli kätevä ja nopea repparia kuvatessa.

    Haluaako kukaan (ostaa) Hasselin 12 kasetin numeroaukkoon tarkoitettuja 220 mustia puyöreitä muovitiivisteitä? Olisivat mielestäni Hasseli-kokoelman helmiä, minullapa onkin kolme ja kun en enää Hasselia käytä saatan luopua....

    En enää muista montako kierrosta piti avaimesta kääntää, että ykkönen tuli kohdalle, ainakin kaksi kasettiversiota oli. Minä nääs ihan tosissaan käytin niitä 1986 kuvatessani, ICI:lle oli tullut vahingossa laatikollinen 220 120 sijasta ja myivät niitä pois vähän alle 120 hinnan. Tuli hankittua ja keikka kuvattua, muuten kulutus oli torstai-illasta sunnuntai aamuun 450 rullaa...
    Ja ne kehitin käsin. Ja Patersonin tankeissa, tuli ranneliike aika tutuksi.