Erehdyin vahingossa selailemaan EF 17-40L:n ohjekirjaa ja sieltä vastaa tuli kuva jossa asennettiin gelatiinisuodinta paikalleen. Netti tuoteselosteessa lukeepi näin Objektiivin takaosassa on helppokäyttöinen gelatiinisuodatinpidin. Voisko joku valaista asiassa sen verran että: 1. onko tuosta gelatiinista mitään suoranaista hyötyä 2. jos on niin mistä sitä saa 3. jos se on hyödytön voiko em. suodinpitimen ruuvata/poistaa objektiivista, ei se siellä haittaa, paitsi visuaalisesti ulkoa päin kun sitä takapuolta tutkiskelee Edit: kirvoitusvirheitä korjailtu
Vs: Gelatiini Anteeksi, mistä? Ikinä kuullutkaan. Tämä ehkä antaa vihjeen tarpeellisuudesta? (Tämä ei ole kettuilua!)
Vs: Gelatiini Gelatiinisuotimet edullisia, mutta mekaaninen kestävyys on rajoite, naarmuuntuvat helposti. Valmistajia Cokin ja Lee, joita kumpaakin myy esim. Fimeko (Hki). Kodakin gelatiinisuotimia saattaa löytää käytettynä. Niiden valmistus "siirtyi" Leelle.
Vs: Gelatiini Gelatiini taitaa viitata suotimen valmistuksessa käytettyyn aineeseen (vrt. lasi). Esim. jos kuvaat MV-filmille kuvia ja haluat käyttää punaista suodinta, niin joissain superlaajakulmissa (erityisesti kalansilmäobjektiiveissa) voi käyttää vain jonnekin muualle kuin suodinkierteisiin asennettavaa suodinta. Jostain syystä nämä muualle kuin eteen asennettavat suotimet ovat valmistettu (ainako?) gelatiinista. Tähän oikea ratkaisu on olla tutkiskelematta sitä.
Vs: Gelatiini Hitto kun ei ole skanneria, laittaisin kuvan siitä ohjevihosta Mut on siitä mitään iloa/hyötyä?
Vs: Gelatiini Ei ollu skanneria ei, mut pokkari... Koittakaa saada selvää Minua vaan suureti häirii tällaiset pikkuseikat joista ei ole itsellä mitään tietoa.
Vs: Gelatiini Eikö toi kelvannu, toi mun selitys? Että esim. voidaan tarvita mv-kuvauksessa suodinta, jota ei voitaisi asentaa eteen koska linssi on liian laajakulmainen? Ihan sama hyöty siis kuin eteen asennettavista suotimista, poislukien se, että esim. polarisoivaa suodinta ei sinne taakse pistetä.
Vs: Gelatiini Filmitouhuissa erilaisia korjailusuotimia tarvitsee esim päivänvalofilmille keinovalossa kuvatessa tai muutoinkin haluttaessa korjata värilämpötilaa. Mustavalkotehosteet Kalle jo mainitsikin. Digikuvaajat taitavat kuitenkin tehdä korjailut tietokoneella. Mainitsemasi obiska on täysverinen kino-objektiivi, joten siinä on huomioitu filmikuvaajien tarpeet.
Vs: Gelatiini Jotkut korjailut toimivat paremmin suotimilla, vaikka ne voisikin tehdä kuvankäsittelyssä. Esimerkiksi keinovalo korjaantuu paremmin värinkorjaussuotimella kuin Photoshopilla, koska silloin ei tarvitse nostaa alivalottunutta sinistä kanavaa.. mutta eipä noiden värikorjaussuotimien kanssa varmaan silti useimmat jaksa räplätä. Yksi mitä ei voi tehdä jälkikäteen on polarisaatiosuodattimen vaikutus, mutta sellainen taas ei ole kovinkaan kätevä objektiivin takapäässä.