Jep. Onneksi on Lidl. Saa joskus eurooppalaisia elintarvikkeita. Surkeahan Suomen kauppojen tarjonta on, todella surkea, verrattuna mihin hyvänsä Keski-Euroopan paikkaan, mutta apu se on pienikin apu.
No, eipä tuo välttämättä kauppiaiden syy ole, ainakaan yksinomaan. Huomaan tuon vaikkapa omassa lähikaupassa. Jos kauppias joskus koettaa hankkia tarjolle jotain hieman tavanomaisesta tarjonnasta poikkeavaa, niin epäluuloiset ja kaavoihin kangistuneet asiakkaat käyvät sitä ehkä hetken ihmettelemässä, mutta eivät kuitenkaan halua ostaa joitakin ”outoja” ruokia. Liiketaloudellisesti lienee siis parempi tarjota vain sellaista mikä menee varmasti kaupaksi.
Jos soppii, niin laitan tämän oven suusta otetun räpsyn letkan jatkoksi ihan vaan valikoimakeskustelua visualisoidakseni. Vastaavaa makkaratarjontaa pienessä lähikaupassa Rooman ydinkeskustassa. On se erilaista tuolla sydänmailla.
Sen verran kyllä kritisoin yleensä mainiota germaania ruokakulttuuria, että tuo grillin fasaadissa mainostettu, myöhäissynnynnäinen pula-ajan tuote Currywurst on käsittämätöntä scheissea, kuten ketsuppikin. Onneksi omassa ruokakaapissa pruukaa melkein aina olla sentään edes hapukapsasta, kyllä se Liiterin Bratwurstin keralla käy, kun muutakaan ei saa. Ottaisikohan sitä pihasta länsisaksalaisen urheiluvaununsa ja menisi ostamaan iltapäiväksi hiilille pantavaa?
Olisiko tuossa liikeidea jollekin suomalaiselle kauppiaalle, siis ruveta rahtaamaan tänne valtavaa valikoimaa makkaroita myytäväksi?
Onhan se valikoima kasvanut viime aikoina hyvinkin paljon nimenomaan makkaroissa. Uusia yritelmiä on tullut hyllyille ainakin näin kesäaikaan. Laatu vain tahtoo olla mitä on - yksi tuttava alalta sanoi tuossa, että Keski-Euroopassa noita meikäläisiä pötkylöitä ei myytäisi makkaroina, jauhopitoisuus on sen verran suuri, että ne olisivat leivonnaisten hyllykössä. Sama tyyppi valitteli joku aika sitten, että kun EU:n säädökset muuttuivat sen suhteen, mitä saa nimittää lihaksi, tuli markkinointivaikeuksia, kun halvemmissa grillimakkaroissa lihapitoisuus oli merkittävä nollaksi.
Kyllä Suomestakin makkarasta löytyy. Muutakin kuin se hampparin käyrä. Makkaravertailu - Nyt vertailussa grillimakkarat
Niinpä, vaikka tämäkin lienee hyvin pitkälle kuluttajien oma syy. Hyvin moni suomalainen katsoo vain ruoan hintaa, eikä laadusta juurikaan haluta maksaa.