Oheinen kuva 60 sek. kuvaamisesta printtaukseen. Kehite ja kiinnite samaa liuosta reippaasti lämmitettynä. Helsingin maailmanmestaruuskilpailujen 1983 miesten 100 metrin semifinaalin maaliintulo. Kuva: Jouko Yli-Paavola.
Vs: Erikoisia kehitteitä Kai ne jotenkin silleen on Polaroideissakin, vai mites ne polaroidit sit toimii? Kai siinä sit kestää sen verta että se filmi kiinnittyy, niin sillä välin ehtii kehittyä..
Vs: Erikoisia kehitteitä Lisätarkennuksena, että itse kehitys/kiinnitysvaihe kesti 20 s. ( 40 astetta) ISo 100-filmillä, jonka herkkyys nousi ISo 200. Loput sekunnit kuluivat pikahuuhteluun ennen tuloksien tarkastamista. Monobathin vaikuttavat aineosat phenidone ja hydrokinoni. Voisi kuvitella, etteivät tuolla tavoin käsitellyt filmit kestä säilytytsä, mutta kuvaaja kertoi, että esim. 1983 MM:n filmit ovat säilyneet aivan ok.
Vs: Erikoisia kehitteitä Oheisena on asiasta kiinnostuneille ohje, jonka lähetti ko. maalikameranyrityksen silloinen omistaja/toimitusjohtaja Jouko Yli-Paavola. .................................................................... Tässä resepti 1 litraksi käyttövalmista kehitettä: Hydrokinon 15 g (pelkiste) Natriumsulfiitti 50 " (säilyte) Phenidon (kaupallinen nimi) 10 " (2. pelkiste ja säilyte) Kalialuna 18 " (filmin karkaisuaine) Natriumhydroksidi(lipeä) 18 " (prosessin kiihdyte) Natriumthiosulfaatti 120 " (kiinnite) Em. kemikaalit liotetaan huoneenlämpöiseen veteen tässä järjestyksessä. Seuraava vasta, kun edellinen on liuennut. Phenidon ja kalialuna ovat vaikeasti liukenevia ja vasta NaOh:n jälkeen viimeiset hituset liukenevat, kun nesteen lämpötila nousee huomattavasti. Kiteinen natriumthio- sulfaatti liukenee hyvin. Käyttö: N. 45 asteen lämpötilassa on mv-negatiivifilmin (100 ISO) kehitys-kiinnitysaika 20 s. Samalla saadaan filmille kaksi aukonväliä herkkyyttä lisää. N. 20-22 asteen lämpötilassa prosessi kestää 5 minuuttia; herkkyyslisä yksi aukonväli. Loppuhuuhteluaika on lyhyt (n. 1 min). Periaatteessa filmi on "puhdas", kun liukkaus pinnalta on hävinnyt. Toistaiseksi filmit ovat säilyneet 30-35 vuotta. Hitaat filmit antavat tässä prosessissa parhaan tuloksen, eikä rakeisuus kasva liiaksi. Selecta-kehitettä käytettiin Selecta-maalikameroissa vuodesta 1973 lähtien ja käytetään tiettävästi vieläkin, mikäli ei olla siirrytty digitaali-aikaan. Selecta-maalikamera ja kehite olivat suomalaisia tuotteita, joita vietiin myös Euroopan maihin ja Neuvostoliittoon.
Vs: Erikoisia kehitteitä Koskaan en ole kokeillut, mutta wanhasta reseptikirjasta löytyi tällainen monobath.