Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Filmiskanneri, laadukas

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana mlphotic, 4 Helmikuu 2020.

 1. c

  c Active Member

  4 909
  9
  38
  Ne softat ovat käytännössä alkeellisia kuvankäsittelysoftia. Siksi itse vältän niiden käyttöä, käännän kaikki nupit pois päältä ja otan niin rakaa dataa ulos kuin mahdollista. Kuvankäsittely sitten kunnollisella siihen tarkoitetulla softalla.

  Yksi hyvä käyttö noille fläteille ja automaatisoftille on pinnakkaiskannerina. Voi vääntää eka nopean pinnakkaiskannin, katsella mitä haluaa skannailla ja sitten tehdä lopulliset skannit.

  Yksi lähestymistapa tohon puuhaa voi olla yksinkertaisesti myöntää että se oma skanneri on paska. Mutta ymmärtää että filmi on ikuista ja joskus tarvitsee kunnon skannit, ne voi teetättää jossain. Tähän tapaan mä kuvasin vuosia.

  Tämähän on tavallaan se filkan hienous, siitä saa aina uudet skannit juuri sillä resoluutiolla minkä haluaa. Kun taas jos olisi kuvailllut digille sen alkuaallossa, olisi sulla käsissä jotain 5mp tiedostoja :)

  Tosin, nyt tuolla on näitä AI skaalaus algorytmejä. Että ehkä kohta ei tarvi kuin pari pixeliä niin AI arvaa siitä sitten parisataa megapikseliä :)

  Luultavasti kohta ei tarvitse edes kuvata mitään, koska AI arvaa sen kuvan sulle puolestasi.

   
 2. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 310
  373
  83
  Kun se skannerikin on kamera, tai väitetysti on kamera, niin kuinka säädetään vain valotusta? On niin helppo ymmärtää tutun kameransa toimintaa ja käyttöä tässäkin tehtävässä mutta skannerit menee yli hilseen.

  Ja mitä mahdollisuuksia onkaan digikameralla! HDR valotukset. Tarkennuspinot. Negan kuvaaminen osissa. Pixelshift tekniikka joillain rungoilla.
   
  Viimeksi muokattu: 14 Helmikuu 2020
 3. RB

  RB Well-Known Member

  7 495
  139
  63
  Itse en tykännyt vuescannista yhtään. Negan skannaaminen jotenkuten mutta esimerkiksi vanhan värivikaisen paperikuvan skannaamiseen ihan patska. Näköjään tuon Epson Ecotankin mukana tullut skannaussofta on vuescannia parempi.
   
 4. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  17 872
  590
  113
  Rumpuskannerit olivat aikansa huipputeknologiaa, mutta se aika oli melko kauan sitten. Nykyisellään niitten suorituskyky on korkeintaan keskinkertainen, ja käyttämisen vaivalloisuuteen nähden hyötysuhde on suorastaan huono. Tietenkään sitten, kun mennään yli 6x9 cm koon, ei juuri muita vaihtoehtoja ole. 6x9 cm saakka joku Nikon 9000 tai vastaava tuote on ylivoimainen.
   
 5. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 310
  373
  83
  Eivät rumpuskannerit kaikki ole iäkkäitä. Aztek-Professional Digital Imaging Scanners Software and Solutions

  Is Drum Scanning Really Alive and Well?
  Today in 2003, drum scanning is alive in a niche market where new and used models are still being sold. However, there are only a handful of companies that sell them, such as Aztek, ICG, Heidelberg and Screen.

  Image scanner - Wikipedia
  The situation as of 2014 was that only a few companies continued to manufacture and service drum scanners. While prices of both new and used units dropped from the start of the 21st century, they were still much more costly than CCD flatbed and film scanners. Image quality produced by flatbed scanners had improved to the degree that the best ones were suitable for many graphic-arts operations, and they replaced drum scanners in many cases as they were less expensive and faster. However, drum scanners with their superior resolution (up to 24,000 PPI), color gradation, and value structure continued to be used for scanning images to be enlarged, and for museum-quality archiving of photographs and print production of high-quality books and magazine advertisements. As second-hand drum scanners became more plentiful and less costly, many fine-art photographers acquired them.

  Which Drum Scanners | Professional Drum Scanning
  Over the last decade, we have tested nearly every drum scanner and flatbed scanner available and it’s fair to say that the results have been a bit of a mixed bag. ...
   
 6. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  17 872
  590
  113
  Rumpuskannerin idea oli/on/voisiolla siinä, että valomonistinputken dynamiikka on suurempi kuin CCD:n, ja siten rummulla saisi enemmän irti negoista. Käytännössä niin ei ole; negaskanneri lukee sen, mitä on luettavissa, eikä enemmästä ole käytännön hyötyä - jossain teoriaspekseissä saattaa kyllä olla eroa.

  Niitähän sai tosiaan joku aika sitten "kanna pois"-hintaan, kun ammattipuolella todettiin ne tarpeettomiksi.
   
  keegan tykkää tästä.
 7. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 310
  373
  83
  Käytännöstä jos puhutaan niin pitää unohtaa kategorisoinnit skannerityypin mukaan. Vertailussa verrataan mieluummin malleja toisiinsa yli tyyppirajojen. Ratkaisevaa on filmikoon ja mukavan käytettävyyden lisäksi skannaustuloksen tyydyttävä laatu. Hintakin mahdollisesti. Saatavuuttakin voi pohtia ettei mene turhan teoreettiseksi. On muutama uusi ja sitten ne "vanhat".

  Jos jotain kategorisoidaan niin kai paikallaan on skannerien toteaminen ylipäätään väistyväksi ja yhä enemmän menneeksi. Ehkäpä näemme seuraavaksi myynnissä järjestelmäkameran runkoa käyttäviä kuvaus- ja nega-alustoja kehittyneine ohjausjärjestelmineen. Nyt se on DIY kehittelyn varassa.
   
  Viimeksi muokattu: 14 Helmikuu 2020
 8. c

  c Active Member

  4 909
  9
  38
  Rumpuskanneri on täysin ylivoimainen rakenteeltaan. Sen optinen polku on parempi, koska se on käytännössä mikroskooppi köhler valaisulla. Sekä se ei välitä ollenkaan sun negan koosta.

  Mieti esimerkiksi miksi noissa tasoskannereissa on 4 linssiä? Ja miksi suuremmat linssit johtavat huonompaan optiseen suorituskykyyn?

  Tässä on syy, miksi kannattaa ymmärtää mitä ne skannerit ovat, ja miten ne toimivat. Eikä vain toistaa jotain jonka on lukenut jostain, joka on nimeomaan että rumpuskannerin ainoa ero on se että se ei perustu kenno teknologiaan.

  Mikään muu skanneri teknologia ei kykene tuottamaan mistä tahansa negasta samaa maksimi resoluutiota? Voin skannata kinarin 11000dpi tai 8x10" ruudun 11000dpi. Mikä muu skannerityyppi kykenee tähän? Ei mikään. Se on rumpuskannerin ero.

  Olen ite käyttänyt ja purkanut joka ikisen skannerin mitä tullut vastaan, siinä on ero että ymmärtää mikä se skanneri on ja miten ne toimivat. Jokainen skannerimalli on kompromissi jossain.

  Rumpuskannerin kompromissi tulee varmaan sen koossa ja siinä että se on hidas. 4x5" negan skannaus 11000dpi kestää noin 12 tuntia :) Samaan aikaa, se on myös ainoa skanneri jolla saa tarpeeksi suuria tiedostoja printtejä varten.
   
  Viimeksi muokattu: 14 Helmikuu 2020
 9. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 310
  373
  83
  Skannin eli digitiedoston skaalaus

  Nikon LS-8000 ed | eBay
  Nikon LS-9000 ed | eBay

  Oishan tollanen Nikon toki aika kiva verraten kuutiometrin kokoiseen rumpuskanneriin, jos sellaista ei välttämättä tartte. Ellei sitten löydä kevyttä mallia myytävänä. Semmoista kotimankelin näköistä ja kokoista, joita oli joka toisessa huushollissa 70-luvulla.

  Size matters :) Chromagraph S3400 Linotype-Hell Heidelberg drum scanner +3 drums -good condition | eBay

  Ehkä tommonen kuitenkin. Howtek Scanmaster 6500 - 5000 optische dpi mit 2 Trommeln (gross und klein) | eBay
   
  Viimeksi muokattu: 14 Helmikuu 2020
 10. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 310
  373
  83
  Eikö rullafilkalle ole enää yhtään uutta vaihtoehtoa markkinoilla? Tai siis tasoskanneria ja rumpuskanneria löytyy, mutta muita? 120 film scanner 2019 - Google-haku

  Joten jos rumpuskannerit olivat aikansa huipputeknologiaa, ovat ne myös aikamme huipputeknologiaa!


  _______________________

  Tuolla löytyi yksi 120 koolle:
  Scanning Film: A Buying Guide
  In stock ja alennuksessa. Pacific Image PF120 Pro Multi-Format Film Scanner

  Ja vielä: Reflecta Filmikanneri MF5000
  reflecta GmbH » reflecta Mediumformat Scanner MF5000 incl. SilverFast Ai Studio 8

  Taitaa olla sama laite toisella merkillä noin kuvasta ulkonäöstä päätellen: BRAUN Mediumformat Scanner FS120 + SilverFast Ai Studio 8 + IT8-Target

  Tai itse asiassa noi kaikki kolme vaikuttaa samoilta! :)
   
  Viimeksi muokattu: 14 Helmikuu 2020
 11. keegan

  keegan Well-Known Member

  6 826
  332
  83
 12. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  17 872
  590
  113
  Tunnen kyllä nuo laitteet riittävän hyvin. Kaikkia on tullut käytettyä aikoinaan.

  Rumpuskannerit *olivat* aikoinaan ylivoimaisia, mutta se aika oli. Toki niitä käyttää voi vieläkin. Se, että on mahdollista tehdä järjettömiä tiedostoja, ei ole etu, ellei niitä koskaan tee. Yli gigan suuruiset kuvatiedostot ovat edelleen hankalia käsiteltäviä.
   
 13. Johannes

  Johannes Well-Known Member

  1 605
  58
  48
 14. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  21 310
  373
  83
  Nikon on lopetettu ja tuo taitaa olla ainoa valmistuksessa oleva. Ilmeisesti samaa laitetta on kolmella merkillä. Tähän on tultu. Skannerien aika on hiipunut. Kaikilla on digikamera jolla digitoida - siinä lie yksi syy viime vuosien kehitykseen.
   
 15. c

  c Active Member

  4 909
  9
  38
  No et kyllä tunne :) Eihän sulla ollut mitään käsitystä siitä mikä erottaa rumpuskannerin muista skannereista.

  Ja tietokoneetkin ovat vähän kehittyneet, suurien tiedostojen käsittely ei ole mitenkään ongelmallista. Se on juuri se, että kun joku komponentti ketjussa kehittyy.. voikin vanhaa työkalua hyödyntää tavalla johon sitä ei välttämättä ajateltu.

  Kuten skannata 4x5" nega tuolla 11000dpi resoluutiolla, joka olisi ollut täysin mahdotonta silloin kun toi skanneri tehtiin.

  Juuri tuli ulos Amd uusi Threadripper 3990X, 128 threadia. Pöytäkone prosessori. Kehitys menee uskomatonta vauhtia eteenpäin konepuolella. Tollasta prosessoria ei ollut tarjolla edes serveripuollelle muutama vuosi sitten. Siihen voi lyödä 2TB muistia kiinni :)

  Siksi noita asioita pitäisi oikeasti ymmärtää, rikkoa ne käsitteet ja rakentaa niitä uudelleen. Sitähän sen luovuuden pitäisi olla, ja tämän pitäisi olla luovaa puuhaa.
   
  Viimeksi muokattu: 14 Helmikuu 2020
 16. c

  c Active Member

  4 909
  9
  38
  Niin se vähän on, ei skannereissa ole tapahtunut mitään kehitystä. Päinvastoin. Koska niiden käyttäjäkunta vaihtui printti ammatilaisista harrastelija kuvaajiin, niiden laatu ja tuotannon taso romahti.

  Rumpuskannerit olivat printtipainon työkaluja. Joissa hinnalla ei ollut mitään väliä, ja vain laatu ratkaisi. Rumpuskanneri on skannereiden huipentuma, siitä ei mihinkään pääse. Se oli sitä, ja se on sitä vieläkin.

  Ei mikään ole muuttunut; skannerit ovat vieläkin CCD kennoja, linssejä ja askelmoottoreita.

  Rumpuskannerin etu on vieläkin sen rakenteessa, siinä missä CCD kennoinen skanneri omaa kiinteä mitan. Rumpuskannerissa ei ole tätä rajoitetta.

  Kiinteän mittainen kenno vaatii sen, että joko et pysy käyttämään sitä kokonaan. Tai sulla tulee olla tarkentava linssi, kuten Flextight skannerissa on. Mutta olet aina rajoitettu sen kennon maksimi pixeli määrään leveyssuunnassa. Sekä optiikkaan, joka on kompromissi. Sillä on mahdoton suunnitella optiikkaa joka olisi yhtä hyvä eri suurennoksilla.

  Flextight scannerissa on Rodenstoking 80mm suurennoskonelinssi. En muista mikä malli se oli.

  Sen lisäksi, leveä CCD kenno vaatii suuremman polttovälin linssiltä. Joka tekee myös mahdottomaksi saman tarkkuuden. Sen lisäksi se tekee mahdottomaksi käyttä Köhler valaisun tuomaa etua condenser linssin avulla.

  Flextight on CCD kenno skannerien aatelia, siinä sekä CCD kenno että optiikka liikkuu askelmoottoreilla jotta saadaan erikokosia suurennoksia erikokoisista filmeistä. Tiedostokoko on aina sama, riippumatta filmin koosta. Koska CCD kennossa on se kiinteä määrä pixeleitä.


  [​IMG]
   
  Viimeksi muokattu: 14 Helmikuu 2020
 17. niffe

  niffe Well-Known Member

  12 110
  207
  63
  Jep, optiikka on se kallein osa. Parhaissa labbisskannereissa oli neljälle värille korjattuja prosessilinssejä. Rumpu oli ensi alkuun ainoa, jossa riittävästi dynamiikkaa skannata diafilmien mustuma >4.0 Dlog asti. Ei ollut ensialkuun sopivia valonlähteitä muihin vehkeisiin. Lisäksi sillä pystyi skannaamaan laakafilmit ja resoluutiota oli riittävästi kaikkiin ortsuihin. CCD:tä käytettiin vähäisempien pihinöiden vuoksi. Noissa skannereissahan skannataan useimmissa kolmella suodatuksella peräjälkeen.
   
 18. Johannes

  Johannes Well-Known Member

  1 605
  58
  48
  Sellaiset Nikonin skannereissakin on.
   
 19. niffe

  niffe Well-Known Member

  12 110
  207
  63
  Paha sanoa, kun en muista. Jälkikäteen harmittaa, kun tuli heiteltyä noita uusia Nikonin skannereitakin jätelavalle avaamattomissa pakkauksissa puolen tusinaa kappaletta, kun ei työpaikan valojen sammuttelun jälkeen kiinnostanut, niin skannausasemien vaihtolaitteet saivat mennä. Oli vähän mittarit täynnä valokuvausalaa ja filmipuoltakin oltiin ajettu alas jo pitkään.
   
 20. Johannes

  Johannes Well-Known Member

  1 605
  58
  48
  Aiempana olevien linkkien takaa löytyy tietoa siitä, että Scanner Nikkoreiden värikorjaus ulottuu pitkälle infrapuna-alueelle. Niissä ei ole havaittavaa väripoikkeamaa välillä 400...852 nm