Pakkasin juuri kaksi filmileicaa säilytyskaappiin. Ei tule käytettyä. Onhan niitä kiva näplätä ja kuunnella mutta se ei kuitenkaan ole se juttu minulle. Kuvat otan digillä. Digi ei ole Leica (vielä).
JW:n lyhyt oppimäärä: Leicamies (tai nainen) arvioi valon ja etäisyyden ilman mittaria, säätää sen jälkeen katsomatta kameraa aukon ja etäisyyden valmiiksi, nostaa vasta sitten Leican nopeasti silmälle ja laukaisee samantien. Mahdollisimman tukeva ote Leicasta ja molemmat silmät auki kuvattaessa. Itse harjoittelen vielä.
Etukäkäteen tarkennuksen ja aukon säätö katsomatta kamraan on ihan kaukana. Voishan sitä kokeilla ja opiskella. Katukuvauksessa sen varmasti on ok. Mitä siinä voittaa versus siihen että nostaa kameran nokalle? Usein olen huomannut jos kuvattava ei tiedä että häntä kuvataan hän ei aina ole parhaimillaan. Se että kuvattava hokaa että nyt kuvataan ja se kuva otettiin jo on parasta. Siinä kuvattava on aidoimmillaan.
Suunnilleen sama kuvausasentokuva löytyy monen mittaetsinkameran ohjeesta, kuten esimerkiksi Yashica GS/N kirjassa... Varmaan aika yleispätevää ja toimiva ohje tuon tyyppisille koneille.
Nyt meni hieman yli hilseen. Siis yhdellä sormella yhtä aikaa tarkennuksen ja aukon säätö? Selitä meikäläiselle tyhmälle. Kapa
Tuon ohjeen ydin on Barnac Leican ajalta, jolloin koneessa oli erikseen mittaetsin ja erillinen rajausetsin. Jos silmä on mittaetsimellä rajaus menee mihin sattuu ja toisaalta, jos silmä on rajausetsimellä, etäisyyden mittaus ei onnistu. Oli siis tehtävä säädöt ennakolta valmiiksi, jos meinasi saada tilannekuvia ollenkaan. Ja valotusmittarihan oli erillinen jos oli ollenkaan. Vanha ohje on kopioitu sellaisenaan uudempiin, joita voi käyttää myös hieman toisin silmää sen kummemmin liikuttelematta etsimien välillä.
Aika vaikea on selittää. Otin pienen videon pätkän josko se kertois asian. Olen pahoillani että jossakin kohdissa videon tarkennus on hiukan hukassa. Olis pitänyt manuaalille tarkennus laittaa. Mutta kun aikaa oli vain hetki ennen hirsityömaalle lähtöä siitä tuli tämmönen. Selviikö tästä? https://www.youtube.com/watch?v=dysdPrMJ9Ss
Siis ei samanaikaisesti, vaan peräkkäin. Samalla sormella kuitenkin. Näin arvelinkin, koska yhtäaikaa tehtynä tuo olisi ollut mahdotontsa, tai ainakin antanut kummallisia lukemia ja vääriä valotuksia/tarkennuksia. Kapa
Joskus se menee myös samanaikaisestikkin. Pitää harrastella tuota enemmän niin kokemus opettaa kuinka se toimii. Vasta sen hokasin niin se on hiukan uutta. Valotusmittari antaa sormen säätämiselle suunnan. Jatkan Leicalla kuvausta. J.A.K. kertoikin sen mistä on kyse etukäteen säädöissä. Nykyisissä opiskoissa saa aukon ja etäisyyden niin helposti säädettyä.
Joskus se menee myös samanaikaisestikkin. Pitää harrastella tuota enemmän niin kokemus opettaa kuinka se toimii. Vasta sen hokasin niin se on hiukan uutta. Valotusmittari antaa sormen säätämiselle suunnan. Jatkan Leicalla kuvausta. J.A.K. kertoikin sen mistä on kyse etukäteen säädöissä. Nykyisissä opiskoissa saa aukon ja etäisyyden niin helposti säädettyä.
Se teki sen taas! Palaset loksahtalee kohdilleen, kun Leicalla kuvaa! P.S. täytyy antaa vähän tunnustusta trixillekin, mahtava filmi.
Millä ISO-arvolla valotat? Itse valotan nykyään kaikki Trixit ISO200:n mukaan. Pikkasen korjaan sitten kehityksessä.
Moi. Mielen kiinnosta kysyn, että minkä takia valotat trixin 200 ison mukaan? Mitä hyötyjä tällä saa?
Kuvittelen että rae valotettuna ISO200:lla on aavistuksen verran pienempi, ei niin raju. Mutta loppujen lopuksi on kyse ainoastaan yhdestä aukon erosta. Kehitän HC-110:llä.
Aika hyvä....näistä filminapsuistani on aika harva päässyt paperille . 5x7 kone löytyy pimiöstäni mutta ei jaksa ...ei kehtoo
No paljonhan sitä leimoja täällä ennen eräskin halusi leicakuviin laittaa, mutta hyvä kuulla että voidaan sanoa noin. Ja erittäin mukava nähdä ettet jäänyt sinne "rajan taa" ikuisesti. Paluu uppoavaan laivaan? ;-) edit. Tuo on Leicalla, vaikka jotenkin sattumoisin. Tai ehkä siksi, että tuossa Elmarit 28 v3;ssa oli jotain taikaa: https://www.kameralaukku.com/filmikuvaus-f38/filmiskanneria-etsiskelemassa-t9162-s200#p856676