Ei sovi unohtaa vanhempia palje kameroita maisemakäyttöön, Ikontat esim. sun muut. Niissä Jummiutuneet keskussulkimet saa suht. helposti elvyeltyä toimiviksi oikeilla puhdistustoimilla. Ovat lisäksi aika kompakteja. Kino puolella vanhat Pentaxit, Olympuksen Om:t kyllä aika hyviä vaihtoehtoja. Mekaanisella puolelta ja m42 systeemissä paljon myös hyviä vaihtoehtoja..Noiden Pentaksien lisäksi mm. Chinonit, joissa metalliverosulkimet kuin myös vanhemmissa Konicoissa. Näissä jälkimmäisissä löytyy tosi jämäköitä runkoja (T-sarja) ja optiikat aivan loistavia. Practicoissa myös sulkimet vissiin metalliverhosuljin tyyppisiä ja toiminta yllättävän jämptin oloista Itäsaksan vehkeiksi. Metalliverhosulkimet pakkasella kuulemma aika toimintavarmoja. Tässä jotakin mitä äkkiä mieleeni juolahti.
Itsellä myös OM-4Ti mahdottoman hyvä kamera, on kuitenkin aikamoinen paristosyöppö. Sen takia hehkutan OM-2. Autocordille myös pinna minulta. On pommivarma kun löytää yksilön jossa tarkennusvipu kunnossa. Niin ja kto:lle, mutta tämä oli jo varmaan tiedossa: ADOX Scala Kit for B/W Slide Processing - fotoimpex.com analogue photography
Contax Aria "The Contax Aria is a 35mm roll film camera, released in 1998 by the famous Contax. It still looks as designed and made to be a gentleman’s camera." Contax Aria | Ground-Glass .net Miust se on hyvä, paras runko meikäläisen C/Y kokoelmassa. Autoissa hienompi tojota on leksus ja kameroissa hienompi yashica on contax Ja zeissin linssei ei tartte kehua, mutta monet Yashican ML lasit ovat myös erittäin hyviä etenkin hintaansa nähden. Nämä siis amatöörin mietteitä, kuten arvata saattaa
Mites löytyykö Hasseleista edullisempia keskareita ja niin että saisi vielä edullisen laajiksen siihen? Kävisikö tuollainen 500 cm hyvin tuohon maisemakuvaukseen? Yksi vaihtoehto olisi tietysti miettiä jos tuollaisen keskari panorama kameran tekisi itse.
Onkohan nykyisin kirkaspohjaisia filmejä? Joku ilmakuvausfilmi ehkä? Aikoinaan tuli tehtyä kääntökehityksiä ja toisaalta dioja reproamalla negoja. Technical pan ja Agfaortho olivat kirkkaita filmipohjaltaan. Joku täällä varmaankin tietää.
167MT tais olla karvalakki versio tosta, ei ollut aikoinaan Aria:an varaa niin hommasin sen. Contaxin SLR kamerat on kyl yleensä niitä oikeasti unohdettuja, vaikka täällä päädytään aina kätketyistä helmistä puhuttaessa nikonehin ja hasseleihin
Noissa 126-filmin (Instamatic) kameroissa (Rollei SL26) on se huono puoli, että niillä on vaikeaa saada huipputarkkoja kuvia, koska niissä ei ole kunnollista filminpaininlevyä. (Instamatic-filmikin on muuten 35 mm, erilainen rei'itys vain kuin kinofilmissä.)
Nyt kun tuota ajatusta enemmän pyöritellyt niin ehkä se oman panoraama kameran rakennus voisi olla mielenkiintoista. Löytyykö täältä kokemusta moisesta projektista tai onko tullut www:n ihmeellisessä maailmassa vastaan sivuja joissa olisi ohjeita, kuvia ja ehkä jopa steppi filuja tai vastaavia osista? Jos linssinä käyttäisi jotain ison koon lasia. Eikös noissa ole suljin monesti mukana joten riittäisi kun tekisi ”filmitelineen” eli rungon ja jonkin sortin etsin miettiä lisäksi.
Osta edullinen 4x5 kamera ja superlaajis siihen, saat rajaamallakin melko laajaa panoraamaa ja laatuakin vielä piisaa. 4x5 laaka on kohtuuhintaistakin.
6x12 rullafilmiperä jossakin fieldkamerassa on aika toimiva juttu. Jos fixfokus riittää, niin voihan sen objektiivin ja rullaperän välisen palikan vuolla vaikka lepästä itsekin. Muutoin tarvitaan sitten vielä helicoid tms.
Ison koon kameroissa ja oikeastaan yli 6x6-kokoisissa keskareissakin tulee vähän ongelmaksi se, että mitä niillä negoilla sitten tekee. Suht vähissä vissiin paikat, joissa saisi edes 6x9-ruudun skannattua ja kotitaloussuurennuskoneetkin tuppaavat jäämään 6x6-kokoon. No joo, kyllähän 4x5-koon pinnakkaista jo vissiin katselee mutta keskikoko jää kyllä vähän pieneksi pinnakkaisena. Topi
Kyllä niitä 6x7 suurennuskoneita on , mullakin on yksi. 6x6 on kaikkien croppien äiti, joko negasta tai paperista cropataan...jos ei oo neliiskanttista paperia tai rullapaperia.
Isojakin suurennuskoneita saa varsin edullisesti. Laakaan yltävät tasoskannerit ovat melko hyvälaatuisia, joskaan eivät ihan halpoja.
Minä olen antanut ilmaiseksi kaksi suurennuskoJetta: Beseler 4 × 5 tuumaa ja 13 × 18 cm IFF Ampliator. Olivat ostajilleen melko edullisia.
Haluaisin tosiaan mahdollisimman tarkkoja maisema kuvia täältä merenkurkun saaristosta ihan omaksi iloksi. Kuvat tosiaan filmille. Mieluusti panoraamana mutta ehkä myös jokin ultra laaja keskari tai muu vastaava voisi tulla kysymykseen. Tarkoitus olisi kehitys teettää ostopalveluna joten oletan että tämä sulkee keskaria isommat formaatit pois? Lisäksi mietin että mikä on paras tapa digitoida nega, saanko parhaan jäljen tuolla d500 ja makrolla vai millä? Parhaista ajattelin teettää tauluja somistamaan kotiani XPAN menisi ostoon heti jos hinta olisi yhtään järkevämmällä tasolla.
D500 keskikoon reproamiseen ei tunnu kovin paljolta etenkin jos joudut käytännössä vielä rajaamaan. Olen sen verran järkkärillä digitointia testannut, että siihen täytyy kyllä olla ihan toimiva systeemi. Valolähteen, negan, jalustalla olevan kameran ja optiikan, kaiken pitää kyllä olla aika lailla kohdallaan. Ei auta tehdä sinnepäin etenkin jos kaipaat hyvää jälkeä. Mutta todellakin vain testaillut Liikkeessä skannauttaminen on aika lailla vaivattomampaa, mutta niissä kyllä taas taso vaihtelee aika tavalla. Alle tonnin tasoskannereilla saa keskikoosta jo kohtuullista jälkeä, usein parempaa kuin liikkeistä. Jos haluat selvästi siitä parempaa, menee laitteen hinta tuonne kahteen ja puoleen tonniin. Tarkoitan nykyisiä laitteita, en vanhoja. Täällä varmaan on kuitenkin ihmisiä joilla on järkkärillä digitoinnista paljonkin ja hyviä kokemuksia.
Minuakin himottaa XPAN mutta en ole vielä saanut hankittua. Tällä hetkellä on panoramakamerana käytössä Noblex 135 pro sport. Ihan kiva tuttavuus sekin eikä lähelläkään XPANin hintaluokkaa. Tietysti XPAN hakkaa tämän 100-0, mutta on kuitenkin aivan eri luokkaa kun Horizonit, vaikka niilläkin kuvaa (semmoinenkin löytyy laatikon pohjanlta...). Noblexejä löytyy myös 120 filmille, mutta ovat huomattavasti kalliimpia.