Voisiko joku valottaa f luvun vaikutusta jos ilmoitetaan Esim: 2.6.... taikka 2.8.. ??? Kiittäen lukuisista vastauksista ja kommenteista merkki uskollisuudesta piittaamatta!
mitä pienempi f-luku, sitä suurempi aukko fyysisesti, eli sitä enemmän pääsee valoa kerralla. f-luvusta saadaan laskettua aukon koko kaavalla polttoväli / f-luku = aukon koko.
Myös pitänee ilmoittaa että aukko (f-luku) vaikuttaa syväterävyysalueeseen - mitä pienempi f-arvo, sen suppeampi tarkennusalue kuvassa. Tämän takia esim potreteissa on hyvä pitää f-luku suht pienenä, kun taas maisemakuvauksessa tämä pyritään pitämään mahdollisimman isona että saataisiin mahdollisimman iso osa kuvasta tarkkana. Myös optiikat piirtää tarkimmiten kun f-luku on siinä 8-paikkeilla. Joku lyököön naulalla päähän jos puhun palturia. Edittiä: termit hakusessa muistuttaa fr0z
Jos oikein tarkkoja vielä ollaan, niin f tarkoittaa polttoväliä, ja f:2.8 (tai f/2.8) on suoraan luettuna "polttoväli jaettuna 2.8:lla". Tämä on siis aukon halkaisija. Objektiivin läpi tulevan valon määrä on suoraan verrannollinen poltoväliin jaettuna aukon pinta-alalla. Siksi aukon halkaisijan kasvattaminen 1.4-kertaiseksi kaksinkertaistaa valomäärän ja halkaisijan kaksinkertaistaminen jo nelinkertaistaa. Siksi f:2.8 on yhden aikon suurempi kuin f:4, ja f:2 kaksi aukkoa.
Tämä sivusto on minulle paljon tuota asiaaa selventänyt. http://www.photonhead.com/exposure/simcam.php
Jatketaanpas tänne: satuin näkemään kuvan sellaisesta kakkulasta, jonka speksit olivat 50/0,95. Onko kyseessä silloin siis yli 50mm aukko? Ja missä välissä objektiivia tuo aukko sitten on? F-stopit on kyllä muuten tuttuja mutta muutama pikkuasia vain hiertää mieltä
Kasvaahan se, siinä kuin pienemmällä aukolla ja lyhemmällä polttovälilläkin. Tuossa olikin pyritty minimaaliseen syvyysterävyyteen.