Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Exit through the giftshop

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana Herra iso herra, 21 Huhtikuu 2016.

Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.
  1. Herra iso herra

    Herra iso herra Active Member

    7 709
    10
    38
    Loistavaa, en tiedä miksi näin sen vasta nyt.
    Taide on vitsi.
     
  2. paraneva

    paraneva Well-Known Member

    12 439
    6 310
    113
    Vs: Exit through the giftshop

    Vaikuttaa mielenkiintoiselta, täytynee katsoa.
     
  3. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 682
    545
    113
    Vs: Exit through the giftshop

    Mikä ja missä? Voisin katsoa, jos on vielä jossain.
    Raju kommentti, että taide on vitsi. Se voi olla sitäkin ja hyvä sellainen. Huomenna menen katsomaan Anselm Kieferin näyttelyä Göstaan. On yksi suokistani (molemmat), ja kaukana vitsistä. Joskus huvittaa perusteettomat yleistykset. Monesti kylläkin masentaa.

    Taiteen nimissä myydään niin paljon muutakin, kuten meidän lähellä olevassa tienvarsihirviölasinpuhaltomassa "taidelasia". Sellaista kitsipaskaa, että en edes vihamiehelle veisi tuliaisiksi. En ole vuosiin poikennut, vaikka kesäisin mökkimatkalla ohittelen, mutta kai se vielä pyörii uusien omistajien ja samojen lasien voimalla.

    Kapa
     
  4. onre

    onre Member

    222
    0
    16
    Vs: Exit through the giftshop

    Aivan hemmetin kova tuo Kiefer.

    En ymmärrä miksi taiteen vihaaminen on niin suosittua.
     
  5. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    Vs: Exit through the giftshop

    Ei taida olla ihan aito tuokaan, lavastus ja provokaatio ehkä enemmänkin, mutta varmaan tehokas sellainen.

    Mutta muuten nykyisin kovin yleinen taidevihamielisyys, jos tämä sitä oli, kummastuttaa ja lähes inhottaa minua. Miten paljon onkaan saanut suurten kuvataiteilijoiden, klassisten säveltäjien, jazzmuusikoiden, kirjailijoiden ja suurten valokuvaajien töistä ihminen sisältöä ja merkitystä elämäänsä. Luominen on elämää rikastava, ikuinen pyrkimys kohti parempaa. Vitsi se voi olla, mutta vakava sellainen.

    En osaa sanoa, otinko tämän asian liian tosissaan. Tämä on vain minulle niin saaatanan tärkeä asia.
     
  6. Vinski

    Vinski Well-Known Member

    4 305
    393
    83
    Vs: Exit through the giftshop

    Teemalta katsoin tuon viime kesänä. Kiinnostaa myös. Kestäisi toisenkin katselukerran.
     
  7. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    Vs: Exit through the giftshop

    Taisi olla Areenassa heinä-elokuussa katsottavissa, ei sis toki enää...
     
  8. Herra iso herra

    Herra iso herra Active Member

    7 709
    10
    38
    Vs: Exit through the giftshop

    Ainakin viaplay, eka kk ilmainen, ei ole pakko jatkaa sen jälkeen.
     
  9. Vilmiveikko

    Vilmiveikko Member

    764
    0
    16
    Vs: Exit through the giftshop

    Vähän niin kuin koko elämä...
        ...ja mehän hekotetaan. :)
     
  10. Kasimir

    Kasimir Well-Known Member

    9 682
    545
    113
    Vs: Exit through the giftshop

    Nyt en ole varma olio kyseessä dokkari, jossa käytiin läpi taidemarkkinoita ja lähinnä nykytaiteen keinotekoisia hintojen nostoja.
    Jos oli tämä, niin siitähän ei Sirenin pitäisi ollenkaan huolestua, sillä samassa bisnesmaailmassa hänkin käsittääkseni elää, tai ainakin sellaista ihannoi.

    Kapa
     
  11. motris

    motris Well-Known Member

    4 892
    766
    113
    Vs: Exit through the giftshop

    Kyllä kai aloituksessa tuohon viitataan.

    Toki kaikki on vitsiä, jos niin halutaan. Vähän sama kuin lukisi hesarista artikkelin Epicin toimittamasta potilastietojärjestelmästä ja sen jälkeen katsoisi dokumentin Riot On! Tai toisin päin.
     
  12. Herra iso herra

    Herra iso herra Active Member

    7 709
    10
    38
    Vs: Exit through the giftshop

    Eri dokkari kyseessä, lataa viaplay ja katso, se on tosi hyvä.
    Mitä tulee siihen että joku aidosti myy taidettaan, niin on se huomattavasti terveempää että yhteiskunta maksaa jollekin että saa harrastaa taiteilijuutta.
     
  13. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    Vs: Exit through the giftshop

    Tottakai on hienoa, että on taiteilijoita, joilla on kohderyhmä joka on valmis maksamaan heidän taiteestaan niin paljon että sillä elää, jotkut jopa yltäkylläisestikin.

    Toisaalta on hyvä, että yhteiskunnassa on ihmisiä, jotka ymmärtävät, että koko yhteisö hyötyy kun ylläpidetään myös luovaa toimintaa yhteisön sisällä yhteisin varoin.

    Tämä ei voi tarkoittaa, että yhteisön tulisi taata jokaiselle taitelijaksi haluavalle toimeentulo, ei tuohon oma ilmoitus riitä, mutta ei se voi myöskään tarkoittaa sitä, että vain "hyväksytty" taide on rahoituksen piirissä. Siinä kuolee olennaista itse asiasta.

    Lisäksi on selvä, että erilaiset teokset ja tavat tehdä taidetta maksavat eri tavalla. Nelimiehisen orkesterin keikka voidaan helpommin järjestää paikalla olevan yleisön kustantamana kuin vaikka oopperaesitys. Suuretkaan katsomot eivät järjellisellä lipunhinnalla kata oopperan kustannuksia, mutta silti on mielekästä ylläpitää tuota hienoa musiikkimuotoa.

    Kuvataide tai valokuvataide ei myöskään olisi lähelläkään nykyistä julkisen palvelun tasoaan, mikäli yhteiskunta ei ylläpitäisi sitä edes nykyisellä vaatimattomalla tasolla. Onhan se hienoa, että nykymaailmassa tyhjätaskuinen kaduntallaajakin pystyy nauttimaan kulttuurista, taiteesta, siinä kuin vain rikkaat mesenaatit ennen.
     
  14. Herra iso herra

    Herra iso herra Active Member

    7 709
    10
    38
  15. Herra iso herra

    Herra iso herra Active Member

    7 709
    10
    38
    Vs: Exit through the giftshop

    Taidetta tulee joka tuutista enemmän kuin kukaan kerkeä katsomaa ja suurin osa ihan vaan rakkaudesta lajiin omakustanteisesti.

    Olemme tulleet siihen vaiheeseen että kaikki mahdolliset varastot on ääriään täynnä keskinkertaisten apurahataiteilujoiden surkeita tekeleitä, niillä voitaisiin lämmittää jätevoimalan uuneista päiväkausia Espoon kaukolämpöverkkoa, eikä kukaan huomaisi niiden poistumista.

    Nykyinen apuraha systeemi lähinnä elättää kehystämöjä, vedostajia ja maksaa gallerioiden vuokria, joissa käy vain kourallinen "taiteilijan" kavereita katsomassa tuota tekotaidetta.

    Poliitikka on rikki, mutta niin on taideisntitutiokin, keskinkertaisen lahjattomuudet jakelee sulle mulle, vetää taidenaamarin päälle ja leikki taiteilijaa, asiasta täysin pihalla olevien ns. taiteen kuluttajat yrittävät imeä omaan identiteettiinsä muka sivistystä.

    Taidetta tekee enää nykyisin kourallinen ihmisiä koko pallolla, muut piirustelee, räpsii ja on tekevinään.
    Muuten taide on kuollut tai ainakin tukehtumassa loputtomaan shaisseen mitä sen nimissä väännetään.

    Joku Banksy edustaa jotain, mitä tämä lahjattomien massan sinfonia on vuosikymmenen raiskannut, ilman että on oikeasti mitään sanottavaa.
     
  16. Vilmiveikko

    Vilmiveikko Member

    764
    0
    16
    Vs: Exit through the giftshop

    Ehkä kapitalismi on tulossa tiensä päähän, ihminen ei eläkään pelkästä rahasta. Elämän kaupallistaminen ei johtanutkaan onneen. Tulevaisuuden hiistorioitsijat saavat neuvostokokeilulle vahvan haastajan ihmiskunnan pahimmasta erheestä. :)

    Taidetta tekevät miljoonat ihmiset ympäri maailman, mutta se on katsojan vika, jos ei osaa erottaa taidetta ja taiteeksi nimettyä kaupallisuutta toisistaan. Taide on yksi ihmisen tapa hahmottaa maailmaa. 
     
  17. Herra iso herra

    Herra iso herra Active Member

    7 709
    10
    38
    Vs: Exit through the giftshop

    Olet aivan oikeassa, että taide kaikissa muodoissa on ihmisen (ehkä enemmän keino kuin tapa) hahmottaa maailmaa.

    Mutta kai se pitäisi olla jollekin muullekkin kuin itse artistille antoisaa, jotta tuosta hahmottamisessa saisi tuloja?

    Yksilö tasolla ihminen voi mennä etsimään onneaan kaupallisuuden ulkopuolelle ja toivotavast tulee joku kansalaispalkka yms. jotta kullakin olisi mahdollisuus piirustella, räpsiä tai tanssahdella, ilman sulle mulle instituution väliin tuloa.

    Sitten olisi oma valinta että riittääkö tuo raha että voi piirustella, vai saisiko jopa myytyä niitä, tai menisitkö ajamaan vähän taksia että saisi haluamansa elin tason?

    Kun katsotaan mitä joku apurahataiteilija on tuottanut urallaan valmistumisesta eläkeikään ja arvioidaan kullekkin työlle yksikköhinta sen perusteella paljonko tuo on tullut yhteiskunnalle maksamaan, niin näemme kymmenien tuhansien erojen töitä, joiden vastine on tasan nolla.
     
  18. Vilmiveikko

    Vilmiveikko Member

    764
    0
    16
    Vs: Exit through the giftshop

    Taide ei olekaan tapa tehdä rahaa, vaan luova henkinen prosessi oman ymmärryksen kasvattamiseksi. Taiteellisen työn tuloksista nauttiminen on taas ihan eri prosessi, mitä voisi verrata lähinnä (viihde)kuluttamiseen. Ammattitaide on siis hyvin absurdi käsite.
     
  19. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    Vs: Exit through the giftshop

    Minä taiteen kuluttajana olen kyllä eri mieltä.

    Usein töiden jälkeen ei jaksaisi esimerkiksi konserttiin lähteä, mutta kun on lippu tullut ostettua sitä "pakottaa" itsensä. Minäkin ajelen 130 km päähän Lahteen konserttiin vähintään kerran kuussa ja siis yötä myöden takaisin, tai Helsinkiin 230 km päähän oopperaan ja aamuyöllä kotona. Sitten antoisan illan jälkeen on kuin uusi mies, onnellinen siitä että lähti ja sai kokea taas tuon ja jaksaa taas viikon pari töissä.  Tämä on yhteiskunnallekin hyödyksi.

    Sama koskee monia näyttelyitä. Niissä käynnin jälkeen on kovin monesti virkistäytynyt, tyydytetty tai nälkäinen olo. Avointa mieltä se kyllä vaatii, kyynisenä saatu vastine on tietenkin tuota luokkaa kuin Jari kuvailee. Ei tietenkään kaikki mitä tekijä taiteen nimen alle sijoittaa anna tuollaisia elämyksiä, eikä pidäkään.

    Kun riittävän moni tekee, sieltä ajan kanssa seuloutuu ne helmetkin, aikalaiset voivat tunnistaa niitä kovin vaihtelevasti. Jos tehtäisiin vain sitä, mitä aikalaiset pitävät tärkeänä, taide olisi säilyttävää, ei evolutionaarista.
     
  20. Vilmiveikko

    Vilmiveikko Member

    764
    0
    16
    Vs: Exit through the giftshop

    Silloin kun Nokia oli vielä puhelinvalmistaja, niin tekivät noin kymmenen puhelinmallia yhtä markkinoille asti päässyttä kohti. Tuotekehityksessä tämä on ihan normaalia, mutta jostain syystä samaa ymmärrystä ei ole kulttuurin piirissä. Hyvää (kulutus)taidetta ei ole ilman niitä huonoja. Hieman kuin ei voi ottaa vain niitä hyviäkään valokuvia. 
     
Keskustelun tilanne:
Keskustelu on suljettu.