Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

ev-arvot rgb-arvoista?

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Jukkis71, 10 Kesäkuu 2010.

  1. Jukkis71

    Jukkis71 Active Member

    Innostuin tuosta SakkeM:n palautteesta,
    että onko joku laskentakaava/valmis taulukko siitä, mitä yksi aukko vastaa noilla rgb-arvoilla, jos vaikka pipetillä katsoo
    photoshopissa. Miten siis esim. vaikka yhden kanavan arvot 100 ja 165, mikä niiden ero on perinteisillä ev-arvoilla?
    T Jukka
     
  2. Vs: ev-arvot rgb-arvoista?

    Koita. Digikuvaaminen ei maksa mitään. Otat vaikka valkoisesta seinästä kuvan, katsot taulukosta mikä ev se on ja sitten photarista pipetillä ja kummastelet tulosia.
     
  3. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 914
    3 374
    113
  4. AnttiO

    AnttiO Member

    201
    0
    16
    Vs: ev-arvot rgb-arvoista?

    Ilman varmistuksia ja viittauksia minnekään, ja oletuksella että 8 bittiä on yhtä kuin 8 aukkoa, niin ero on n. 0,7 aukkoa.

    lisäys: väärinhän se meni, kun en ottanut huomioon kuvausympäristön dynamiikan kompressoitumista lopulliseen digitiedostoon.
     
  5. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 914
    3 374
    113
    Vs: ev-arvot rgb-arvoista?

    Oletus on vailla kokeellista pohjaa.
     
  6. mvuori

    mvuori Well-Known Member

    10 669
    132
    63
    Vs: ev-arvot rgb-arvoista?

    Kun nyt on puhe perinteisistä ev-arvoista, voi digikameran kuvassa oleva 8 bittiä vastata _kohteessa_ ihan miten montaa aukkoa tahansa.

    Keskimääräinen valotus määräytyy deterministisesti valon määrän ja kennon herkkyyden perusteella. Mutta tiedoston sävyjen vastaavuun kohteen valoisuuden kanssa riippuu kameran kontrastista, mille ei ole olemassa standardia.
     
  7. Vs: ev-arvot rgb-arvoista?

    Dpreview on alkanut pistää ihan valaisevan DR käyrän arvioihinsa. Ehkä jukkis sunkin kamerasta löytyy vastaava. Tietysti tuossa testissä koitetaan ottaa maksimidynamiikka irti. Nuo käyräthän sitten muuttuu kun jälkikäsittelyssä säätää tasoja...

    http://www.dpreview.com/reviews/canoneos1dmarkIV/page19.asp
     
  8. Jukkis71

    Jukkis71 Active Member

    Vs: ev-arvot rgb-arvoista?

    TÄtä hieman mietinkin. Jos esim. 2002 keskimääräinen digikennon dynamiikka oli 5-6 aukkoa, nykyisin yli 10 aukkoa, niin onhan selvää, että noista kennoista rgb-arvot eivät vastaa toisiaan, näin ainakin itse järkeilen.
    TJukka
     
  9. Vs: ev-arvot rgb-arvoista?

    Puhutaan eri asioista. EV ei korreloi rgb-arvojen kanssa.

    Kts. arkemmin esim.:
    Exposure value - Wikipedia
     
  10. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 914
    3 374
    113
    Vs: ev-arvot rgb-arvoista?

    Korrelointi on samantyyppinen kuin ev-arvojen ja valotetun/kehitetyn filmin densiteetin välillä.

    Makuasia tietysti, mitä käsitteellä korrelaatio tässä tarkoitetaan.    EV-arvoja ei tietenkään voi päätellä negatiivistakaan, mutta kuvan eri kohtien *erot*  voi.
     
  11. Vs: ev-arvot rgb-arvoista?

    Voisi, jos kirkkauden lisäys olisi lineaarinen. Mitä se ei ole sen enempää filmillä kuin kennollakaan.
     
  12. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 914
    3 374
    113
    Vs: ev-arvot rgb-arvoista?

    Mites se lineaarisuuden puute haittaa?  Kummassakin tapauksessa asteikko on kokeellinen.
     
  13. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 914
    3 374
    113
    Vs: ev-arvot rgb-arvoista?

    Eivätpä tietenkään.  Ihan samaan tapaan kuin filmeillä;  Agfapan 25  ja TRI-X käyttäytyvät eri tavoin, ja valotuksen / kohteen luminanssin erot saavat aikaan erilaisia densiteettieroja.

    Useat nykyisin käytössä olevista kennoista käyttäytyvät osapuilleen samoin (suurin osa on samoilta valmistajiltakin), mutta omasta kamerastaan saa tarkemman tiedon sillä kokeilulla:  jostain tasasävyisestä pinnasta  valotus (epäterävänä)  mittarin mukaan, ja sitten +1, +2,+3, +4, +5, -1, -2, -3, -4, -5 pykälää.  Vartin päästä tieto on jo lisääntynyt paljon.

    Tarkka tyyppi sitten tutkii erikseen erilaisilla raw-konvertterin asetuksilla, mutta se on taas jo toinen juttu.
     
  14. Vs: ev-arvot rgb-arvoista?

    Tähän liittyen,
    pitäisi saada kännykkäkameraan sellanen softa, jolla kun ottaa kuvan, niin sitten laskee ev-arvot ja näyttää ne kuvan päällä. Siten, että se tunnistaa MV-käännetystä kuvasta saman sävyiset suuremmat alueet ja sitten länttää päälle ev numeron. Mielellään live-view tilassa. Voisi sitten zoomata mielenkiintoisempiin kohtiin. Tämä olis hyvä valotusmittari, kun näkis kertarykäyksellä mikä osa kuvasta osuu mihinkin kohtaan.
    Sittenhän voisi vielä lisätä ominaisuuden, jossa annettais filmi/kehitys kombinaatio ja aukko ja aika, ja sitten tulis suoraan negasta kuva livewieviin. Voisi itse mitata filmin/kehityksen karakterisen käyrän ja näyttää densiteetin estimaatit kännykässä. Joo janiin edelleen ja niinedelleen.

    -Peksilli, insinööri.
     
  15. Vs: ev-arvot rgb-arvoista?

    Jaa, jaa. Taitaisi kuvauskohteiden luonne muuttua ;)

    Mites ajattelit, että ko. EV-arvot mitataan? Pistemittauksella, matriisilla, keskustaa painottavalla, vai jollakin ihka uudella tavalla ?
     
  16. Vs: ev-arvot rgb-arvoista?

    Siis siinähän se on bittikartta (kuva). Siitä sitten ajetaan algoritmi, joka tunnistaa alueet, ja sitten kun on bittikartta jaettu alueisiin, niin sitten otetaan alueesta keskiarvo, ja käännetään sen valoisuus ev-arvoksi. Käsitin, että toi dp-review saitilla oleva käppyrä (tietenkin pitää mitata se käppyrä itse step wedgellä tms), niin voi tämän tehdä? Vai voiko? Eikös ne kompaktikamerat (ainakin) mittaa valotuksen juuri niin? Siinä on vaan sitten toi pistemittaus (keskimmäinen 3% keskiarvo esim) tai matriisi tai mikä lie haluaakaan. Toi keskiavoistus on siis tässä se uusi juttu, keskiarvoistetaan noita tunnistettuja alueita, ja näytetään mittaustulokset kuvan päällä graafisesti. Samanlainen kuva on tuloksena kuten alan kirjallisuudessa kun näytetään mikä alue on mitäkin. Esim (tyyliin)

    http://dpanswers.com/images/zone01.jpg

    Siis käsittääkseni zonettaja mittaa pistemittarilla eri osia näkymästä ja sitten päättää mihin minkäkin sijoittaa. Nyt tämä pistemittaus tulisi automaagisesti, ja kerralla, ja näkyisi käyttäjäystävällisesti kuvan päällä.
     
  17. Vs: ev-arvot rgb-arvoista?

    Jahas, tohon kuvan segmentointiin olis paljon algoritmeja jo saatavilla, esim:

    http://www.svgopen.org/2008/papers/42-Bitmap_to_Vector_Conversion_for_Multilevel_Analysis_and_Visualization/

    Siitä vaan sitten keskiarvoja laskemaan. Kosketusnäytöllinen puhelin, kuten N900, olis hyvä esimerkki mihin ton vääntäis. Voisi peukalolla osotella alueita joista haluaa tietää enemmän.

    Se voisi myös näyttää alueen keskiarvo ev:n ja sitten vaikka keskihajonnan. Tietäisi aika hyvin, että "jos mä nyt ton osan haluan alasävyille ja siten että ei mene vielä mustaksi, niin pitää laittaa tuon verran valotusta..:"

    EDIT: Täähän on ihan triviaali sovellus kännykälle, eiköhän joku ole sen jo tehnyt? Miksei?
     
  18. Vs: ev-arvot rgb-arvoista?

    Aika mahtava mitari on kännykameroissa nykyisin. Montako kuvaa pitää ottaa, jotta saat pilipalidigikennolla aurinkoisella säällä auringosta ja varjosta arvot?
     
  19. Vs: ev-arvot rgb-arvoista?

    Ihan niin monta kuin tarvitaan? Mut joo, onhan tuo rajoitus. Lieneekö suurin rajoitus tässä kuvailemassani applikaatiossa? Ehkäpä. Aina voi ottaa monta kuvaa, mutta sitten iskee flare varmaan kehiin. Ei ehken saa kovin luotettavaa mittausta vastavaloon suoraan aurinkoon päin.