Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana petrimikael1, 13 Syyskuu 2013.

  1. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Oli muuten niin harhaanjohtava kirjoitus että vasta huomasin että nimenomaan Leica mainitaan poikkeukseksi.  ;D  Vaan mitään aniharvoja tuskin sellaiset ovat.  Canon G sarjan kamerassa olen nähnyt optisen etsimen (joka oli aivan kauhea ja mieluummin käyttäisi elektronista=).  Toinen esimerkki on vaikkapa Olympuksen optinen lisäetsin VF-1 tai Fuji X-Pro1:n etsin. Kameran kuvasta jo voi päätellä ettei etsinkuvan muodostumiseen tarvita sähköä tai peiliä eikä prismaa.

    Mutta lipsahtiko jo vähän sivupoluille?
     
  2. vorago

    vorago Member

    358
    0
    16
    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Nimenomaan. Oikeastaan tässä voi edelleenkin ehdotella kaikenlaista, koska ei tiedä taaskaan aloittajan halua, tarpeita ja resursseja omistaa ja säätää optiikan kanssa. Esim. 18-270 kuitenkin mahdollistaa yksissä kuorissa mahdollisuuden tutustua eri polttovälien kuvakulmiin ja kuvausetäisyyksiin, laajispään vääristymiin jne. Myöhemmin kuvadataa tutkimalla selviää varmaan, ehkä hyvin piankin, mikä polttoväli(alue) hallitsee kuvissa. Tämän pohjalta voi olla helpompaa tehdä valintoja jatkoa koskien.

    .v.
     
  3. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Joo, ja yksi kiva keino kokeilla millaiset polttovälit on sopivia kiinteiksi, on superzoomin eri polttovälien teippaaminen kiinteäksi ja kokeilee pärjääkö sillä kuinka pitkälle (no, ei toimi tietysti sähköisen zoomin kanssa;).
     
  4. telf

    telf

    324
    0
    0
    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Minun mielestä kannattaa ostaa ensimmäiseksi järkkäriksi sellainen peli, ettei sitä tarvi harrastuksen vakavoituessa heti vaihtaa => niin hyvä runko ja lasi kuin kukkaro antaa periksi, tällä tavalla säästetään se ensimmäinen entry -mallin hinta.

    D7000 ja 35 1.8 on aika kova setti jo. säästä ja laita D7100+35 1.8 tai D600+50 1.4.

    Höpö höpö puhetta, ettei aloittelijan kannata hommata kunnon kampetta heti kättelyssä, koska aloittelijakin kehittyy!
     
  5. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Mulla oli D90 ja 18-55mm halpis-Nikkor.  Lasi oli yllättäin erinomainen valokuvaukseen.  (Toinen hyvin suosittu tapa käyttää objektiiveja on vertailla niitä ja katsoa mikä yltää milläkin aukolla kennon resoluution tasolle.)
     
  6. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Mitä d7100 tuo mukanaan mitä ei d5200:lla pysty tekemään? Nopeampihan tuo on, mutta mitä muuta parempaa siinä oikeasti on? Linsseistä en lähtisi välttämättä hankkimaan mitään järjettömän kallista vekotinta ihan siksi että se saattaa olla täysin sopimaton käyttötarkoitukseensa. Siksi mieluummin halpa zuumi jolla näkee minkälaista linssiä oikeasti tarvitsee. Ei kannata ostaa kallista zuumia jos tarve onkin muutamalle primelle, tai toisinpäin.
     
  7. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Sitten kun pidät Petri mielessäsi, että valinta on sinun ja VAIN sinun, niin ollaan oikealla tiellä ;-)
     
  8. telf

    telf

    324
    0
    0
    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    jos yhtään olen käryllä asioista, niin D7100 vs D5200: isompi takanäyttö, 100% etsin (minun mielestä tärkeä ominaisuus!), 1/8000, RUUVI (tärkeä!), yhteensopivuus vanhempien lasien kanssa, (51 vs 39 tarkennuspistetta). siinäpä ne taitaa erot olla. D7100:n isompi runko = parempi runko. edit: ainiin, myös etusormelle rulla.


    Markku55 on oikeassa!
    Kannattaa käydä kokeileen. Olen hiljaa tästä lähin! :)
     
  9. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

     
  10. SamuelSalmon

    SamuelSalmon Member

    209
    1
    18
    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Kameran valitseminen DigitalRevin perusteella on mun mielestä vähän kuin valitsisi auton Top Gearin perusteella.
     
  11. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Aloittaisin objektiivista ja käyttökokemuksien perusteella Nikonin leiristä:

    Nikkor AF-S DX 16-85mm f/3.5-5.6G IF-ED VR

    Ensinnäkin se on laadultaan erittäin hyvä zoom. Toiseksi siinä on tehokas kuvanvakaaja, joka auttaa oikeasti lukemattomissa tilanteissa. Kolmanneksi verrattuna 18-millistä alkaviin malleihin, se tekee käytännön elämässä suoraa jälkeä ilman jälkikorjausta jo 18 millin asennossa (ei vielä 16 mm:n). 24 ja 25 mm:n asennossa se on parempi kuin Nikkorin tavalliset kiinteäpolttoväliset.

    Edellä mainituista ehdotuksista lähtisin liikkeelle D5200-mallista. Siinä on uusin Nikonin käyttämistä kennoista ja suorituskyvyltään parempi kuin 5100 tai 7000 -malleissa. Myös siksi sen pariksi kannattaa hankia hyvä zoom. Nyt kun kameramalleja tulee lähes joka viikko uusia malleja, on hintatarjonta markkinoilla sangen sopiva.

    Jos innostusta & mahdollisuuksia riittää, hankkisin vielä zoomin kaveriksi AF-S 50 mm f/1.4 G:n siksi, että se tekee hyvin kaunista jälkeä niin terävyyden kuin epäterävään alueen siirtymisen osalta vielä hyvällä muotokuvauskolla f/4.  Kroppikertoimisessa kamerassa kuva rajautuu erinomaisesti siihen tarkoitukseen.

    Lopuksi: olen eri linjoilla niiden kanssa, joiden mielestä 50 mm prime ainoana objektiivina on huono valinta. Minusta sillä pärjää tarvittaessa harvinaisen pitkälle.
     
  12. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 326
    536
    113
    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Ajattelin juuri samaa. Tuon vitsiniekan tekeleiden informatiivinen arvo jotain mitättömän ja olemattoman väliltä.
     
  13. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 458
    1 397
    113
    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    No, normaali henkilökuvaus jos on ainakin tässä vaiheessa suurin piirtein se ensisijainen kiinnostuksen kohteesi, niin kyllähän se tieto jo on hyödyksi runkoa mietittäessä.
    Kaikkien mainitsemiesi runkojen tarkennusnopeudet, resoluutiot, kuvausnopeudet kelpaavat (oletan että et aio julistekokoisia printtejä tehdä).
    Telf ansiokkaasti listasi noiden kahden mallin eroja. Ovatko ne sinulle tärkeitä? Mahdollistavatko ne sinun kannaltasi tärkeiden kuvien ottamisen, sellaisten jotka muuten jäisivät ottamatta?
    Runkojen välinen hintaero näyttäisi pikaisen selailun perusteella olevan kolmisensataa euroa. Olisko tuo kolmesataa järkevämpi käyttää lasitavaraan? Tai kun kerran kuvauskiinnostuksesi ovat nuo, ehkä irtosalama oli hyödyllisempi. Vai saatko sittenkin rahallesi paremman käytön ostamalla nuo lisäominaisuudet?
    Ymmärrän hyvin (enkä väitä että tämä pätisi sinun kohdallasi, vaan nyt pohdiskelen ääneen yleisiä huomioita) ajatuksen ostaa "parasta mihin raha riittää". Kuitenkaan aivan aina ei ole kyse siitä, että kalliimpi _automaattisesti_ olisi parempi. Voi olla kyse osin eri tarkoituksiin konstruoiduista laitteista ja että toinen tarkoitus vaatii ominaisuuksia joita toinen ei. Toivoakseni selitin asian riittävän epäselvästi. Jos budjetti riittää niin sitten ostat vain varustelluimman (ja kalleimman) mallin, se ei kuitenkaan takaa sitä, että kaikki sen ominaisuudet ovat sinulle hyödyllisiä.
    Kuten huomaat, et saa taaskaan yksiselitteisiä vastauksia:)
    Lasitavara on sitten asia erikseen. Onko sinulla jotakin jo valmiina? Kun kiinnostuksesi on varsin normaalia ihmiskuvausta, voisi joku 17 - 70 olla sopiva ensimmäiseksi lasiksi (taitaa Sigmallakin olla?). 50 mm on kyllä pitkässä päässä ihmiskuvaukseen turhan lyhyt.
    EDIT: Itse ajattelen niin päin, että runko on se pakollinen paha jotta optiikan tekemä kuva saadaan talteen (no, vähän liioittelin, mutta kyllä optiikka on tärkeä)
     
  14. SamuelSalmon

    SamuelSalmon Member

    209
    1
    18
    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Itselläni 50-millinen oli kroppikamerassa käytetyin objektiivi. Sen n. 75-millistä vastaava kuvakulma oli oikein miellyttävä. Siihen vielä kaveriksi joku n. 24-35 mm kuvakulmaa vastaava kiinteä, niin alkaa olla aika hyvä setti kasassa.
     
  15. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    No hällanduudelis sentään. Eräälle toiselle voisi ilmeisesti suositella runsasta lukuharrastusta, koska lukeminen (voi) tunnetusti parantaa luetunymmärrystä. Sen osalta kun näyttäisi olevan haasteita.

    Optisen ja sähköisen etsimen väliset erot ovat pitälle subjektiivisia, koska molemmilla kuvaus kyllä onnistuu. 
    Se varsinainen pointti oli ja on edelleen se, että itse kunkin kannatta ihan itse käydä tutkimassa, mikä itselle parhaiten sopii, eikä ulkoistaa valintaa intternjettiin. Kaikilla etsintyypeillä saa kyllä hyviä kuiva, ja lopputuloksen laatuun vaikuttaa eniten se kuvaaja siellä etsimen takana. Vekotinnörtit ja pikselipiiperöt ovat sitten ihan oma lukunsa.

    Mutta kuten tuossa jo totesin, jätän sen pakollisen pilkunviilauksen ja asian vierestä kinastelun (eli kameralaukkuilun) suosiolla foorumin ammattifiilareille. Kuten odotettua, osa ppp-jaoston aktiiveista näyttääkin jo ilmoittautuneen paikalle, ja jättämääni täkyyn tartuttiin hanakasti alle tunnissa. :)

    Eli varmaan tämäkin ketju kerää taas 5-6 sivua sitä itseään. Toivotaan silti ketjun aloittajalle mukavia harjoittelukelejä, kunhan se kamera on saatu hankittua. Riippumatta siitä, mihin se ekan järkkärin valinta sitten päätyykään. Kaikilla jo mainituilla ja muillakin myynnissä olevilla kameroilla saa kyllä hyviä kuvia. Oli kamerassa optinen tai sähköinen etsin, tai vaikka pelkkä takatelkkari.

    Uppista. Nyt vasta hoksasin, että vastasin epähuomiossa "väärälle" kommentoijalle. Luulin nääs vastaanneeni ketjun aloittajalle. Noh, itse asia oli kyllä sinänsä ihan ok. :)

    Eli onhan tuokin tosiaan yksi lähestymistapa aiheeseen, vaikka itse pidän sellaisen hankintaa rahan haaskauksena. Mutta jos joku moisista tykkää, niin siitä vaan. Kyllähän semmoisellakin alkuun pääsee.
    Mutta en välttämäti allekirjoittaisi tuota eri polttovälialueiden ja muidenkin juttujen helppoa hahmottumista moisella möhköllä kuvatessa. Kiinteiden optiikoiden etujen erottumisesta nyt puhumattakaan. Varsinkin kun noita lyhyempiä zoomeja ja kiinteitäkin saa käytettynä suht edullisesti.
     
  16. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Näinpä se pitkälle menee. Ne omat jutut tarkentuu ja hahmottuu parhaiten vasta ajan kanssa, kun on vähän enemmän kokemusta ja alkaa hoksaamaan, mitkä asiat on niitä itselle olennaisimpia. Kannattaa samalla ottaa huomioon sekin, että parin ensimmäisen harrastevuoden aikana se mieli ehtii muuttumaan (ja kehittymään) joka tapauksessa, joskus useampaankin kertaan.

    Ei siis kannata alussa investoida pelkkään runkoon liikaa, eikä yrittää päättää itselle vielä epävarmoja asioita etukäteen, vaan hommata vaan joku kamera, jolla pääsee kivasti alkuun. Jos koko ostobudjetin sijoittaa etupäässä kamerarunkoon, se huono optiikka, johon ne loppurahat nippa nappa riittävät, rupeaa harmittamaan yllättävän nopeasti. Merkistä riippumatta.
     
  17. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Olen edelleen sitä mieltä, että käytetty tai uusi vanhempi malli on parempi valinta kuin uusin versio jostain kameratyypistä, perusteluna nopea arvonlasku josta ei ole iloa kenellekään.
    Väitän, että tuo Sonyn kenno joka on Nikon d7000:ssa ja mm Pentaxin K-5:ssä, on edelleen niin loistava, ettei kukaan harrastaja tarvitse sitä viimeistä kehitysversiota siksi, että kuvanlaatu olisi riitämätön.
    Useat, ehkä jopa useimmat nykyiset runkojen omistajat käyttävät versioita joissa on tuon kyseessä olevan kennon tasoinen kenno tai jopa huonompi/vanhempi, ja ovat erittäin tyytyväisiä kuvatulokseen.
    En oikein ymmärrä, miksi uudelle harrastajalle tarjotaan heti uusinta kennoa, ihan kuin kaikki aiemmat olisi jo surkeita, väitänkin, että tällaisten aloittelijoiden kysymysten edessä monet innokkaat harrastajat tekevät "ikkunaostoksia" joiden takana onkin vain heidän oma halu uusia kalustoaan, ei niinkään harkintaa siitä, mikä oikeasti on uuden harrastajan kannalta se järkevin hankinta.
     
  18. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Hölmöydet ja asiavirheet ovatkin vain täkyjä.  Kalastamassa taas.  ???

    http://www.kameralaukku.com/portal/index.php/topic,85216.msg615875.html#msg615875
     
  19. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Olen samaa mieltä, kauppiaiden taloudelliset kyvyt ovat hyvin usein vielä huonompia kuin kameratuntemuksensa.
     
  20. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Mitä ne pojat...

    Ensinnäkin kameroiden katteet ovat surkeita. Rättimyyjä ei suostuisi moisiin katteisiin edes alennusmyynnin jälkeisen poistoerien kanssa.

    Toisekseen. Tyytyväinen asiakas on paras asiakas. Paras kauppa on se jossa molemmat osapuolet ovat tyytyväisiä. Se vahvistaa myös jatkuvuutta. Palvelu, asiantuntemus, auttamishalu ja yritys (vaikka ei aina onnistuisikaan) ovat työkaluja ja inhimillisen kanssakäymisen muotoja, joilla kaupankäyntikin toimii.

    Ihan oma lukunsa ovat sitten ne, jotka kyselevät joitakin pikselinpiippausominaisuuksia ja telezoomin MTF-arvoja aukolla f/5.6. He eivät kuitenkaan osta, vaan tilaavat Hong Kongista tai Uudesta Seelannista kunhan hinta hinta on halvempi kun tullit ja verot jätetään maksamatta :(

    Pitkän linjan kauppiaat ovat nähneet niin monta sataa kameramallia ja erilaisten trendien tulemisia ja menemisiä, ettei heidän tarvitse osoittaa ylenpalttista innostusta tässä kuussa esiteltävän XYZ-D654 -mallin tulon vuoksi - olipa merkki mikä tahansa.