Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana petrimikael1, 13 Syyskuu 2013.

    Tervehdys kaikille tännekin foorumille.

    Sopivia topikkeja voi jo toki löytyä, mutta käynnistetään tännekin intohimoinen keskustelu :)
    Eli ensimmäinen järkkäri pitää ostaa uuden harrastemielenkiinnon takia.
    Mielessä nyt vahvana ollut viimeaikoina kolme vaihtoehtoa:
    - Nikon D3200
    - Nikon D5200
    - Nikon D7000
    D7100 olisi varmasti hyvä ostos mutta hinta taitaa karata. Ja te jotka olette paljon kuvanneet ja tiedätte asiasta sanotte ehkä että nuo kaksi ensimmäistä liian muovisia, mutta minulle merkkaa esim. uusi tekniikka ja kuvanlaatu. Objektiivit sanelevat suurimman osan tietenkin, mutta jotenkin tuntuu rungon valitseminen vaikealta päätökseltä. 5200 tuntuu mieluisalta muuten, mutta käykö siinä sitten niin että jonkun ajan päästä siitä ei ole mielestäni mihinkään?
     
  1. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 458
    1 397
    113
    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    En todellakaan haluaisi kuulostaa tylyltä, mutta:
    - emme me muut voi tietää kovinkaan tarkasti mitä ominaisuuksia pidät tärkeinä, Nikon segmentoi (kuten muutkin) järkkärinsä "ensimmäisiin järkkäreihin, edistyneiden harrastajien järkkäreihin, puoliammattilaisten ja ammattilaisten järkkäreihin", siinä on yksi lähtökohta, hyvä sivusto on dpreview.com, katso vaikka tuon D5200:n arviointia.
    - jos et itse osaa sanoa riittääkö kamera sinulle myöhemmin, niin vielä vähemmän me muut voimme sitä sanoa.
    - uusi tekniikka ja kuvanlaatu: molemmat ovat näin esitettyinä aivan liian laajoja ja epäselviä kriteerejä.
    - kun kohta alat saada vastaukseksi ehdottomia suosituksia juuri tietystä mallista, älä kiinnitä niihin liian suurta huomiota, luultavasti ne ovat käyttäjien henkilökohtaisia ja sikäli subjektiivisia kokemuksia _heidän_ lähtökohdistaan. mieluummin mieti itse tarkemmin mitä olet vailla ja mitä et.
    - kun olet omat lähtökohtasi tarkemmin selvittänyt, mene vaikka hyvään kamerakauppaan, kerro mitä haluat ja käpälöi muutamia malleja.
    - kyseessä on järjestelmä: mikä on kokonaisbudjettisi ja millä aikavälillä, mitä laseja tarvitset rungon lisäksi.
    - millainen on kuvaustapasi: kuvaatko paljon käsisäädöillä, entä vähässä valossa, miten suurta sarjatulinopeutta tarvitset, onko video kovin tärkeä ja niin edelleen.
    - anteeksi tylyyteni.
     
  2. wanhus

    wanhus

    33
    0
    0
    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Juups, se kannattaa muistaa että Nikon leiri ei paljoa wanhoilla vintage laseilla laajakuvaile, makroilee ehkä vähän. Itselle tuo on alkanut muodostua sen verran suureksi kompastuskiveksi, että leirin vaihto alkaa olla edessä. Ja alkaahan tuo trusty good ol' D3100 olla jo tiensä päässä :)
     
  3. vorago

    vorago Member

    358
    0
    16
    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Keeganpa sen jo sanoi. Lisäinfo ei olisi pahitteeksi, jos haluat mielipiteitä. Lyhyesti omani kuitenkin:

    Mittavalla kokemuksella en voi elvistellä, mutta jos itse olisin aloittamassa harrastusta nyt (ja jos aloitusbudjettikaan ei hirveän mittava olisi) niin todennäköisesti lähtisin liikkeelle D7000 rungosta ja siihen 50mm 1.4 objektiivi. Jos tarvit laajempaa kuvaa, niin sitten vaihtoehdoksi 35mm 1.8 (1.4 aukolla tuon polttovälin lasitavarat ovat suhteellisen hintavia)

    .v.
     
  4. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Ei helev... Siis ihan oikeesti ensimmäiseks järkkäriks D7000 50 mm 1.4 linssillä? Aikuisten oikeesti? HUOH...

    Ainoa syy miksi tuo D7000 olisi perusteltu vaihtoehto on, että haluaa välttämättä käyttää vanhahkoja linssejä joissa pitää rungossa olla tuo tarkennusmoottori (AF, AF-D.) Muuten D7000 olisi varmaan ehkä rungon tukevuudelta, käytettävyydeltä, kuvausnopeudeltaan ja tarkennusnopeudeltaan nopeampi kun nuo perusrungot. Mutta alottelijalla kuitenkin menee aikaa siihen takatelkkarin tuijottamiseen ja valikkohelvetin navigointiin. Siinä pieni käytettävyyden parannus tuskin nopeuttaa kuvaamista dramaattisesti. Hinta taitaa pompsahtaa kuitenkin jonkin verran.

    Itse hankkisin todennäköisesti D5100 tai D5200 rungon ja siihen ihan perus 18-55 VR tötterö päähän. Kittilinssin voi sitten aina myydä myöhemmin jos ja kun tietää mitä jää linssiltä kaipailemaan omaan kuvaustyyliinsä peilaten. Halvalla liikkeelle, koska kyllä sitä sitten keksii myöhemmin mitä kaikkea kivaa sitä vois hankkia. Lompakko muutamaa tonnia kevyempänä ei todennäköisesti kuitenkaan huomaa ottavansa niin paljon parempia kuvia kun halvahkolla perusjärkkärilläkään.

    Ja oikestaan tietenkin kannattaa harkita muita vaihtoehtojakin kun pelkästään DSLR leiriä. Peilittömät järkkärit ovat jo kyllä kehittyneet ihan varteenotettaviksi vaihtoehdoiksi. Pieni koko on ainakin erittäin iso plussa.
     
  5. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Keegan, et kuulosta tylyltä vaan asialliselta. Kiitokset.
    Sanotaan nyt vielä että ihmisten kuvaus on pääaihe. Lapsista pitää saada kuvia ja joskus tarvitaan kuvia lehtijuttuihin yms. Eli henkilö/kasvokuvausta tullaan tekemään paljon. Autojen, luonnon, eläimien kuvaukset tulevat sen jälkeen.

    D7100 olisi sellainen oma "varma" valinta jos löytyy jostain oikein hyvä tarjous. Kuitenkin budjetti tulee sen verran vastaan että tuo 5200 kiinnostaa. Se on pienen hiplailun arvostelujen yms perusteella mieleen. Monet sanovat että sitten kannattaisi ostaa suoraan 7000, mutta näiden eroista, paremmuudesta, huonoudesta en osaa tietenkään sanoa kun ei ole kokemusta enkä ole kummallakaan kuvannut.
     
  6. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Eräässä liikkeessä minulle suositeltiin kovasti Samsungin NX1000 tai NX300 kameraa. Kuvanlaatu kuulemma huippua ja muutenkin ominaisuuksiltaan hyvää tavaraa. Itselle vaan tulee tunne että jos kerran järkkärin ostaa niin se pitäisi olla ihan järjestelmärungolla :) Mutta jos puhutaan "kunnon" järkkäreistä niin sitten taas käsitteitä varmaan ´löytyy.

    Onkos ilmestymässä pian D5300?
     
  7. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Myyjien puheista kannattaa aina hieman suodattaa jonkin verran sitä bullshittiä pois. Heidän tarkoituksensahan on myydä asiakkaalle tuotteita, joista itse saavat mahdollisimman hyvän katteen. Ei aina välttämättä kalleinta tuotetta vaan heille kannattavinta.

    Peilittömistä kameroista kannattaa kuitenkin pitää mielessä se, että suurimmassa osassa ei ole optista etsintä. Osassa elektroninen etsin on vakiona, joissain lisävarusteena ja joissain on vain takatelkkari josta katsella kohdetta. Kennokoko on yleensä pienempi kun dslr:issä (poikkeuksena fuji jossa aps-c kenno.) Peilittömistä itselläni vaihtoehto todennäköisesti löytyy Fujin X-järjestelmästä tai Olympuksen mFT järjestelmästä. Ei minulla siihen mitään järjellistä perustetta ole, mutta jotenkin tuntuu nuo Sony, Panasonic ja Samsung enemmän Telkkarimerkeiltä kun kameramerkeiltä.
     
  8. vorago

    vorago Member

    358
    0
    16
    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Niin, ihan oikeasti.

    Koska kysyjältä ei tullut alkuun käytännössä minkäänlaista tietoa kuvauskohteista tai budjeteista, ilmaisin omat tuntemukseni siitä millä itse lähtisin liikenteeseen.
    En kovinkaan mielelläni aloittaisi kuvausta uudelleen esim. D3100:lla ja 18-55 kittizuumilla.

    Kerrotko Mäkkäri miksi 50 1.4 ei ole mielestäsi hyvä vaihtoehto aloittelijalle?

    .v.

     
  9. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Tuossa noita kohteita vielä uudelleen. Varmaan aika samoja mitä 75%kuvaajista kuvaa.
    Sanotaan nyt vielä että ihmisten kuvaus on pääaihe. Lapsista pitää saada kuvia ja joskus tarvitaan kuvia lehtijuttuihin yms. Eli henkilö/kasvokuvausta tullaan tekemään paljon. Autojen, luonnon, eläimien kuvaukset tulevat sen jälkeen.
     
  10. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Ja tosiaan noista Nikonin kameroista se oma valinta tulee nyt 99% varmuudella joku olemaan. Mutta ei noita v1 kameroita
     
  11. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    50 mm kroppikennossa on hyvä potrettilinssi, mutta muuten sen on melkoisen epäkäytännöllinen. 1.4g versio on kuitenkin kalliimpi kuin 1.8g. 1.4g on tietenkin jämäkämpi ja ammattimaisemman näköinen kun muovinen 1.8g rimpula. Kuvanlaadussa tuskin kuitenkaan eroa huomaa. Jos huomaa, niin en ole aivan varma kumpi ompi parempi. Ei mielestäni tuo pieni parannus valovoimassa ole tuplahinnan arvoinen...

    Kyllä itse olen sitä mieltä, että jos yhdellä primellä pitää pärjätä, niin 50 mm kroppikennossa on aivan liian pitkä. Sehän on kuitenkin lyhyt tele jo. 23 mm laajis tai 35 mm normaali ovat paljon käyttökelpoisempia yleiskuvauksessa. Tuossa vaiheessa ei tarkemmin kertoiltu mitä kuvataan. Henkilökuvaukseen tuo 50 mm linssi käy hyvin. Mutta pääosin joudutaan rajoittumaan rintakuvaan, ellei sitten kuvailla isossa tilassa. Kokovartalokuvauksessa 35 tai jopa 23 ovat parempia. Autoja kuvattaessa 50 mm linssillä joudutaan keskittymään pääsääntöisesti yksityiskohtien kuvaamiseen, tai sitten ollaan melko kaukana. Laajiksen korostama kolmiulotteinen vaikutelma jää vain unelmaksi tuolla linssillä. Lapsia kuvattaessa kun tihrustellaan etsimen läpi, olisi ihan mukava olla hieman sitä "avaruutta" etsimessä. Kuvaapa sokerihumalassa toilailevia ipanoita etsimen läpi telellä sisätiloissa, niin kyllä tulee meinaa niska kipeäksi kun yrität epätoivoisesti pitää kohteen ruudussa.

    Primet on mielestäni pääsääntöisesti tiettyyn tarkoitukseen erinomaisia linssejä. Mutta yleiskuvaukseen tai monenlaiseen vaihtelevaan kuvaamiseen niistä ei välttämättä ole. Ainakaan ihan harrastusta aloittelevilla.
     
  12. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Samsungin mikrojärkkäreissä on myös aps-c kenno. Samsung on muutenkin tulossa tosissaan kameramarkkinoille, ja voisipa olla meikäläisenkin ensivalinta kameraksi jos aloittelisin harrastusta nyt. Suomessa Samsung myy kuulemma hyvin nykyään, johtuneeko sitten myyjien hyvistä myyntipuheista, mutta onpa Samsungeilla otettujen kuvien laatukin on nykyään huippuluokkaa, ja objektiivivalikoima kasvaa koko ajan.
     
  13. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Tuollaisen kommentin voi esittää vain puhtaan mutun/asenteen/tietämättömyyden tuomalla varmuudella.

    [QUOTE>
    [/QUOTE]

    Mitähän tuo nyt sitten on tarkoittavinaan? Lienee lähinnä tekninen itsestäänselvyys. Peilittömyys ja optisen etsimen puute ovat sidoksissa toisiinsa. Ei ole optista etsintä ilman peiliä, ja päinvastoin. Aniharvat mittaetsinkamerat kuten Leica M-sarja ovat se pakollinen poikkeus, mutta niistäkin löytyy kyllä peili tai prisma, jos pilkkua ruvettaisiin köyrimään. Mutta jätetään se meiluummin muille.

    Itse kunkin on siis parempi kokeilla ihan itse, kummasta etsintyypistä tykkää enemmän, tai josko jompi kumpi ei omille silmille passaa. Mitään teknistä tai laadullista syytä jomman kumman suosimiseen ei enää ole.

    [QUOTE>
    [/QUOTE]

    Suurin osa nk. mainstream-peilijärkkäreistäkin käyttää aps-kennoa, eli samaa kuin valtaosa peilittömistäkin, ja vain malliston lippulaivamallit, useimmiten n. 2000-4000€, käyttävät isompaa kennoa. Poikkeuksena tuohonkin sääntöön ovat esim. Olympuksen ja Panasonicin µ4/3 -kamerat, joissa kenno on hiukan pienempi. Jatkossa taas peilittömissäkin tulee olemaan kennoja alle tuumaisesta 35mm täyskennoon, eli skaala on laajempi kuin peilijärkkärien puolella.

    Eli tuossakin mielessä valinta peilittömän ja peilijärkkärin välillä kannattaisi perustaa muihin kuin kennokokoon. Ainakin jos se tehdään asiaperusteisiin eikä pelkkään mutuun perustuen, esim. näin:

    [QUOTE>
    [/QUOTE]

    Aevan.
    Tosin ainahan se lopullinen valinta perustuu enempi tunteisiin kuin järkeen, jopa insinööreillä. Eli kukin tyylinsä ja mieltymystensä mukaan, järjellä tai ilman. Ei ole vain yhtä täysin oikeaa tai täysin väärää valintaa.

    Nuo edellämainitut Samsungin rungot ovat järjestelmärunkoja. Niistä vaan puuttuu se perinteinen heiluripeili. Sen olemassaolo on nykyään enempi makuasia kuin tekninen välttämättömyys. Valinta riippuu pitkälle omista mieltymyksistä ja siitä, mitä sillä kameralla oikeasti meinaa tehdä.
     
  14. vorago

    vorago Member

    358
    0
    16
    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Noniin nyt alkaa kuulua ja hyvin. Kiitos.

    Täytyypä sanoa että tein pikku kämmin ja unohdin tuon kroppikertoimen! Katselukulman muutos 50mm --> 75mm voi tosiaan aiheuttaa vaikeuksia. Tässä mielessä joudun ottamaan vähän takaisin päin...
    Harmillisesti taitaa olla niin, ettei tuosta 50mm 1.8:sta ole DX-versiota, toisin kuin 35mm polttovälillä moinen on tarjolla.

    Nyt kun kuvauksen kohteista on aikaisempaa parempaa tietoa, niin voisikohan esim. tämmöinen kuin Tamron 18-270mm f/3.5-6.3 tulla kyseeseen? Tuo taipuu jo melko moneen hommaan, jos vaihtuvan aukon tuomat jutut eivät tuota päänvaivaa.

    .v.

     
  15. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Keegania lainaillen, en haluaisi kuulostaa tylyltä mutta...

    Käytännössä on ihan sama minkä kameran/rungon valitset ensimmäiseksi järkkäriksesi. Osta se mihin rahat riittävät, mikä sopii parhaiten käteen, ja joka saa nk. viisarisi värähtämään eniten. Mistään muusta ei oikestaan kannata vielä ekan järkkärin kohdalla murehtia.

    Yksi varteenotettava vaihtoehto voisi olla jopa käytetty runko, ja säästyneellä rahalla hiukan parempi tai parempia optiikoita sen kaveriksi.

    Ennen kuin olet oppinut (järjestelmä)kuvaamisen perusteet, on yksi lysti, minkämerkkinen se eka kamera on, onko siinä heiluvaa peiliä vai ei, jne. Pääasia että siitä löytyy täysautomatiikan lisäksi myös manuaalisäädöt ainakin perusasioille, eli käytännössä ainakin PASM-valikko.

    Eli osta minkä kameran haluat, ja sen jälkeen opettele kuvaamaan sillä vähintään 6kk. Vasta sen jälkeen sinun kannattaa ruveta miettimään ja murehtimaan muita hienouksia, koska ennen sitä et oikeasti edes tiedä, mitä oikeasti haluat ja oikeasti tarvit. Ihan sama mitä myyjät ja foorumin huutoäänestäjät ehdottelevat.

    Kannattaa muistaa myös se vanha mutta edelleen pätevä klisee, että jos kuvasi ovat surkeita, suurin syy on useimmiten jossain muualla kuin kamerakalustossa.

    Saattaa tosiaan kuulostaa tylyltä tai ylimieliseltä, mutta kaikki täällä ovat joskus elämässään olleet samassa pisteessä, ja käyneet saman "koulun" läpi. Siis ainakin jos ovat ylipäätään mitään oppineet.

    Eli siitä vaan eri kauppoihin erilaisia kameroita hypistelemään. Älä anna foorumihypen tai vanhojen mielikuvien häiritä päätöksentekoasi, koska olet ostamassa sitä kameraa itsellesi, etkä muille.
    Sen jälkeen sitten vaan kovasti harjoittelua uudella kameralla. :)
     
  16. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Tää on tietty myös makuasia, mutta minusta tuollainen superzoom sotii koko järkkäri-ideaa vastaan. Miksi ylipäätään hommata järjestelmäkamera, jos tarkoitus on käyttää siinä vain yhtä 'kaikenkattavaa' optiikkaa? Koko järjestelmäkameran perusideahan on se, että siihen voidaan pultata kiinni erilaisia optiikoita, joilla voidaan optimoida kuvaustulos erilaisissa olosuhteissa.

    Eli tuo on kyllä yksi vaihtoehto, mutta itse en moista suosittelisi. Melkein sama olisi sitten hommata vaikka joku superzoomilla varustettu kompaktikamera. 
    Mutta siitä vaan, jos se saa sen kuvainnollisen (tai todellisenkin) viisarin värähtämään. Siinähän sitä kokeillessa oppii. Uskallan vaan veikata, että moinen monsteri menisi aika nopeasti vaihtoon, ainakin jos se kuvaustouhu alkaa kiinnostamaan pelkkää hipster/poser-harrastetoimintaa enemmänkin.
     
  17. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    Jotenkin ymmärsin, että kohteena olisi vain Nikonit, ja jos siitä lähdetään, niin sitten pitänee ensin valita käytetyn ja uuden välillä ja vasta sitten kannattaa tarkastella tarkemmin uusien ominaisuuksia.
    On myös vanha totuus, että kaikki kuvaa käytetyllä kameralla, kyse on vaan kuinka vanhalla ja paljonko käytetyllä.
    Itse miettisin ensimmäiseksi kameraksi käytettyä, siitä pääsee eroon pienimmällä rahallisella häviöllä jos ja kun vaihto tulee eteen.
    Itse miettisin kyllä D7000:sta, tosin sitä saa nykyään jo uutenakin alle 600€.

    Käytettynä 500€ tai alle:
    http://www.omaetsin.fi/valokuvaus#?q=d7000&c=photography
    Jos kameraa ei ole kolhittu tai käytetty muuten kaltoin, ei mm 10.000 laukausta ole kuin sisäänajovaihe nyky järkkäreille.
     
  18. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    [/QUOTE]

    Harhaanjohtava kirjoitus.  Optinen etsin ei ole riippuvainen peilin tai prisman olemassaolosta - ei edes M-leicassa etsinkuva muodostu niitten avulla vaan muutaman linssin läpi. 
     
  19. Vs: Ensimmäisen järjestelmäkameran valinta

    [/QUOTE]

    Ja jos joku väittää, ettei optisen ja elektronisen etsimen välillä ole "teknistä tai laadullista" eroa, niin kannattaisi ehkä käydä määräaikaishuollossa silmäkorjaamolla.