Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana A.Alhonen., 25 Helmikuu 2012.

 1. kuparikettu

  kuparikettu Member

  357
  0
  16
  Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  Infoksi: Filmshooting.com sivuston ylläpitäjä on pitkän tauon jälkeen aktivoitunut ja sivusto on saanut kunnon piristysruiskeen. Rekisteröitymisen pitäisi taas toimia kunnolla, foorumisoftaa on päivitetty ja tulossa on myös elokuvakameroiden manuaaleille tarkoitettu osio. Sivu on selvästi palaamassa henkiin. Hieno juttu!
   
 2. Tepi_78

  Tepi_78 Member

  342
  3
  18
  Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  Pitääköhän noihin Wittneriltä saataviin täyttökaseteihin itse viritellä mekanismi, jolla kamera tunnistaa filmin ASA:n? Taitaa harvoissa super 8 -kameroissa olla manuaalinen ASA:n valitsin. Mitähän ASA:a kamerat tuppaavat käyttää neutraalilla kasetilla, jossa ei ole pykälöintiä kameran filmintunnistusnastoja varten?

   
 3. kuparikettu

  kuparikettu Member

  357
  0
  16
  Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  Täältä lisää tietoa filmiherkkyyden asettamisesta kaseteissa: http://www.peaceman.de/blog/index.php/s ... d-improved"]http://www.peaceman.de/blog/index.php/super-8-notch-ruler-new-and-improved

  Käytännössä kameroissa on eroja sen suhteen, miten ne tunnistavat herkkyyden. Ilmeisesti ainakin Canon 814 AutoZoom jonkun kommentoijan mukaan defaulttaisi ASAan 160.

  Tässä yksi idea siihen kuinka valmistaa palikka, jonka avulla on helppoa muutella saman kasetin ASA-arvoa: http://www.cinematography.com/index.php ... 0&p=331244"]http://www.cinematography.com/index.php?showtopic=47590&p=331244

   
 4. kuparikettu

  kuparikettu Member

  357
  0
  16
  Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  Niille jotka miettivät onko Alhosen elokuvalaboratoriolle tapahtunut jotain kun nettisivuille ei pääse ja sähköpostit eivät välity: Labra on edelleen olemassa ja pelaa, mutta nettisivupalveluntarjoajalla on ongelmia toista päivää. Korjaavat tilannetta, toivottavasti toiminta palautuu tänään.

  Sillä välin Alhosen tavoittaa parhaiten puhelimitse: 040-5916233
   
 5. Tepi_78

  Tepi_78 Member

  342
  3
  18
  Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  Kiitos linkeistä ja vinkeistä.

  Harmi, että bulkki-super8-kääntöfilmeissä on noin vähän valinnanvaraa. No, hyvä että edes ylipäätään saa väriä ja mustavalkoa.

  Onko muuten tietoa, alkaako Alhonen kehittää mustavalkovärikääntöä?

  Tuossa kasetinlautausopetusvideossa neuvotaan käyttämään liukkaria, jos filmi ei tahdo luistaa. Mitenkähän rasvaus on tarkoitus tehdä? Riittänee, että rasvaa kasetin tapit, joita filmi seuraa.

  Kesälomat lähestyvät. Jos sais aikaiseksi alkaa kuvatakin, kun vermeet on jo hankittu. :) Ideoita kyllä olis...

   
 6. kuparikettu

  kuparikettu Member

  357
  0
  16
  Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  Mustavalkokääntöä ei ole ihan vähään aikaan tulossa. Alhosen mukaan se on prosesseista monimutkaisin mutta myös samalla ainakin Suomessa harvojen kuvaama. Ei siis oikein ole tällä hetkellä vaivan väärti, valitettavasti.
   
 7. Tepi_78

  Tepi_78 Member

  342
  3
  18
  Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  http://www.cinematography.com/index.php?showtopic=47590&p=331244

  Nyt ei mahdu kuuppaan tuon toiminta. Kasettihan määrittää herkkyytensä lovien perusteella, ei reunan perusteella. Eli kun kamerassa painuvat kaikki nastat alas, määritetään filmi neutraaliksi.Tuossahan tehdään lovetusta kasetista neutraali.

  Jos tuossa on tarkoitus tehdä kasettiin lisää lovetuksia ja valaa uusia "ASA-määritin-palikoita, muodostuu lopputuloksessa lovetukset väärään päähän!

  Ei tajua....
   
 8. kuparikettu

  kuparikettu Member

  357
  0
  16
  Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  Niin, tuossa käytetään uudelleen vanhoja kasetteja ja siksi tarkoituksena on ensin tehdä siitä neutraali ja sitten tosiaan valaa eri kokoisilla aukoilla varustettuja palikoita.

  Jos siinä tehdään aukkoja väärään paikkaan (tai valokuva on peilikuvana tjms) niin sitä ei sitten siltä osin kannata seurata. Ota sen sijaan tuosta hyvä idea käyttöön, periaatteen tunnet :)
   
 9. kuparikettu

  kuparikettu Member

  357
  0
  16
  Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  <SIZE size="4"]Uutisia Alhosen elokuvalaboratoriosta:</SIZE>

  <SIZE size="5"]5.7.2013: Tulevaisuudennäkymiä</SIZE>

  Aion jatkaa laboratorion palveluiden kehittämistä. Onnistuin ostamaan Finn-Labin konkurssihuutokaupasta suuren määrän käyttämättömiä ja tuoreita kemikaaleja, jotka riittävät labrani volyymeilla vuosiksi ja pääsevät näinollen hyötykäyttöön. Mukana tuli myös väriprintti- ja mustavalkokemikaaleja, joten näidenkin prosessien mukaan ottaminen käy vähemmin alkuinvestoinnein.

  Kiitos Melodrama Oy:n mesenaattihenkisen toiminnan, sain heidän ostamastaan läjästä lähes käyttökuntoiset Lipsner-Smithin ultraäänipesurin ja FilmLabin Printernet-pinnakkaiskopiokoneen (esityskopiot). Alan siis lähitulevaisuudessa tarjota myös filmin puhdistusta, ja printtien tekomahdollisuus on nyt taas lähempänä toteutumista. Laitteet siis jatkavat niille tarkoitettua elämäänsä.

  Yritän vielä selvittää mikä on Finn-Labin kehityskoneiden kohtalo; ilmeisesti sitä ei ole vielä sinetöity. Pelkäänpä nimittäin, että nykyisellään ei kenellekään ole enää kannattavaa aloittaa niillä uutta täysimittaista elokuvalaboratoriotoimintaa. Koneet ovat kapasiteetiltaan n. 10-kertaisia minun labraani nähden. Seuraan kuitenkin tilannetta. Yhteyttä saa mieluusti ottaa jos tietää asiasta jotain. Ei noita koneita ainakaan kokonaan romumetalliksi pidä päästää.

  Suunnitelmissa myös on alle vuoden sisällä rakentaa toinen kehityskone ja ottaa 35-millisen värinegan ja printin kehitys mukaan palveluihin.

  Eläköön filmi!

  http://alhoslab.fi

  <IMG src="http://www.alhoslab.fi/pic/finnlab.jpg"][​IMG]</IMG>
   
 10. kuparikettu

  kuparikettu Member

  357
  0
  16
  Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  <SIZE size="4"]Uutisia Alhosen elokuvalaboratoriosta:</SIZE>

  <SIZE size="5"]11.8.2013: Taas aikatauluista + vähän hinnankorotuksia</SIZE>

  Automaation lisäämisestä huolimatta labran kanssa on aika paljon käsityötä, ja se ei vielä toistaiseksi kannata yksinään, joten käyn lisäksi töissä ja valmistelen muitakin yrittäjätoimia muunnossähköautojen parissa. Kaikenlaisten työkiireiden ym. takia en aina ehdi aivan ajallaan kehittää ja skannata kaikkia filmejä, joten varmistathan kiireellisissä tapauksissa aikataulun etukäteen sähköpostitse tai puhelimitse.

  Olen todennut nyt labran työmäärällisesti suuret pullonkaulat, joita on vaikea auttaa automaation lisäämisellä, näitä on filmien tarkistus, nidonta ja kelaus ennen kehitystä, ja kehityksen jälkeen taas kelaaminen ja pakkaaminen. 2,50 euron filmikohtainen käsittelykulu ei mitenkään kata tätä vaivaa, joten nostan käsittelykulun 5,00 euroon. Metrihintoja en korota, joten on suhteessa entistä kannattavampaa kuvata isolla kasetilla paljon. Mutta kuten aina, jos jonkun kuvaukset ovat rahasta kiinni, alennusta voi aina vähän kinuta, koska pahinta olisi jos filmi jäisi kuvaamatta.

  Toisaalta, en ole keneltäkään perinyt hintaa skannauksien "yhden valon pikavärikorjauksesta", ja poistan ao. kohdan hinnastostakin ja tarjoan palvelun jatkossakin maksutta. "Pikavärikorjaus" tulee systeemissäni lähes automaattisesti ja on lähinnä vain materiaalin silmäilyä varten. Ammattimainen värikorjaus on työlästä ja se maksaa; ja se jätettäköön toistaiseksi muille.

  Uusi hinnasto on voimassa 19.8.2013 alkaen.

  Labran ensimmäinen mustavalkonegasatsi on menossa juuri kehitykseen, filmit on nidottu ja kemikaalit valmistettu ja paikoillaan. MV-filmiä ei ole hirveän paljon tullut, mutta sen verran kuitenkin että kannattaa n. kerran kuussa-kahdessa kehittää. Vanhoja Kodachromeja ym. joita ei enää värifilmeinä voi kehittää on mukana tässä satsissa.
   
 11. kuparikettu

  kuparikettu Member

  357
  0
  16
  Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  Alhoslabissa onnistuu nyt siis tosiaan myös mustavalkonegan kehittäminen. Kehitysväli on suunnilleen kaksi kuukautta / ennen E-6 kehitystä.
   
 12. kuparikettu

  kuparikettu Member

  357
  0
  16
 13. Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  Tulipa vihdoinkin hommattua Canonin 310XL ja nyt pitäisi vielä filmiä saada.

  Mitä enemmän luen tuosta ASA:n asettamisesta, niin sitä enemmän alkaa hämmentämään. Kiinnostaisi kuvata hämärässä pääasiassa keinovaloja käyttäen Vision3 500T:tä. Myös Tri-x kiinnostaa, vaikkakin negaksi kehitettynä (Alhosella) menettää ymmärtääkseni hieman kuvanlaadussa.

  Tarvitseeko näitä filmejä viilata notch hackilla tällä kameralla? Canon 310XL sanoo pystyvänsä ASA 250:een keinovalossa. Asettuuko tuo Vision3 500T tuohon ASA-lukemaan? Yhden aukon ylivalotus tuskin haittaa mitään.

  Entä mitä pitäisi ajatella, kun Tri-x:istä puhutaan, että pitäisi ylivalottaa yhdellä aukolla kehitettäessä negaksi. Voiko tälle tehdä mitään täysautomaattisessa kamerassa?

  Paljon kysymyksiä, toivottavasti joku osaisi niihin vastata. :)
   
 14. kuparikettu

  kuparikettu Member

  357
  0
  16
  Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  Selitys on vähän hankala, mutta tämä kaavio selventää järjestelmän toimintaa: http://peaceman.de.www127.your-server.d ... s_v1.0.pdf"]http://peaceman.de.www127.your-server.de/schmalfilm/super8/S8_Notch_Tools_v1.0.pdf

  Käytännössä ASA asetetaan siis ASA-aukon avulla. Mitä suurempi aukko, sitä isompi herkkyys filmillä on. Herkkyydet on merkitty sen mukaan, onko filmi daylight vai tungsten, mikä puolestaan kerrotaan filter notchilla.

  310XL ilmeisesti ymmärtää tätä taulukkoa 250T asti, mutta koska kasettia ei ole notchattu tungsteniksi, 250T luetaankin olemaan 160D. (ks. kuva).

  Jos siis notchia ei Vision3:sta löydy, sellainen tosiaan pitää tehdä jotta omistamassasi automaattikamerassa ei tulisi liikaa ylivalotusta.

  Pari vaihtoehtoa: tee aukko tähänkin kasettiin ja sitten käytä vastavalovalintaa (+2 aukkoa) -- tällöin filmi luetaan ASA 250 ja valotetaan kuin se olisi ASA 64. Menee tosin 2/3 aukkoa yli toivotun yhden aukon.

  Toinen vaihtoehto, kuvaa sellaisenaan niin saat 1/3 aukkoa ylivalotusta eli 2/3 aukkoa toivottua vähemmän.

  Melkein vain kokeilemalla selviää, mikä toimii ja mikä ei..
   
 15. kuparikettu

  kuparikettu Member

  357
  0
  16
  Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  Alhosen labra pyörii viimein jonkinverran pitkittyneen muuttotauon jälkeen. Mustavalkoprosessia ajettiin tällä viikolla tiistaina ja torstaina, E-6 arviolta sunnuntaina ja ECN-2 ensi viikolla.
   
 16. Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  Onko kukaan kehitellyt Alhoslabilla viime aikoina? Kiinnostaisi kuulla pyöriikö homma vielä.

  edit. Laitetaanpa toinen kysymys heti perään: Ovatko nuo 30 metriset 16mm filmit yleensä päivälatauskelalla? Noista on niin vaikea välillä ottaa selkoa. Orwon mv-negafilmi kiinnostaisi.
   
 17. kuparikettu

  kuparikettu Member

  357
  0
  16
  Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  Itse kehitin tässä pari päivää sitten mustavalkoista 16mm filmiä Alhoslabissa. Labra siis pyörii edelleen, joskin toimitusajat ovat olleet aika pitkiä. Maanantaina Antin on tarkoitus saada värikääntöä kehitettyä pari isompaa satsia, sitten taas jonkin ajan päästä tuttuun tapaan ECN-2:sta.

  30 metriset 16mm filmit on päivänvalokeloilla jolleivat kyseessä ole jostain isommilta keloilta yli jääneet shortendit. Eli käytännössä siis vastaus on kyllä. Orwon mv-negaa (UN54) juuri tuli itsekin kokeiltua ja 30 metrisenä, päivänvalokeloilla tulee.
   
 18. Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  Mistäköhän kuvan Movikoniin saisi filmiä? Pääsisi kokeilemaan. Noin korvakuulolta toimii ja kukkuu.

  Kuinka käy noiden lyhyiden kelallisten kehittäminen?
   
 19. kuparikettu

  kuparikettu Member

  357
  0
  16
  Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  Ymmärtääkseni tuo on 2x8mm filmille kuvaava kamera. Siihen saa filmiä täältä:
  http://wittner-kinotechnik.de/katalog/04_filmm/d8_filmm.php

  Tuohon menevät nuo 7½ metrin lataukset. Kuvataan kerran, sitten käännetään filmi ympäri ja kuvataan uudelleen. Alhonen kehittää 16mm E-6 filmiä, joten tuollaisen voi sitten kehittää vaikka siellä. Antilla ei tosin ole filmin halkaisuun kehityksen jälkeen tarvittavaa laitetta, joten sellainen pitää joko itse rakennella tai sitten vaikka hankkia tällaisen: http://www.ebay.de/itm/Schneidgerat-fur ... 338c5e35c8"]http://www.ebay.de/itm/Schneidgerat-fur-Langstrennung-von-16mm-Cordband-auf-8mm-DS8-D8-Film-/221398316488?pt=DE_Foto_Camcorder_Schmalfilm_Schnittger%C3%A4te&hash=item338c5e35c8.

  Anttihan ei vielä kehitä mustavalkokääntöä. Mutta tietty sitä voi vaikka kehittää itse vaikkapa tällaisessa: http://www.ebay.de/itm/UNIVERSAL-DEVELOPING-PROCESSING-TANK-8mm-16mm-35mm-MOVIE-film-15m-50f-LOMO-UPB-1-/310904520726?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item48635a8016

  Halvin vaihtoehto projektorilla katsottavaa materiaalia varten onkin mustavalkoinen filmi. Esimerkiksi tuolla toisessa ketjussa täällä on mainostettu uutta Foman filmiä myyvää suomalaista nettikauppaa. Tästä varsin halpaa filmiä kameraan: http://kauppa.bittifoto.com/index.php/filmit/posafilmit/fomapan-r-100-2x8-mm-10-bm-detail (Yhdelle rullalle menee siis tuolla kuvanopeudella 16 yhteensä neljä minuuttia, 2 min / puoli).

  Fomapanin kehityksessä tosin kannattaa olla tarkkana, ilmeisesti lämpötila pitää pitää kehitteessä aika tarkasti annetuissa lukemissa, liian kuumassa filmiin ilmestyy valkoisia läiskiä sinne tänne. Elokuvassa aika ärsyttävää. Varminta kehittää Foman omilla kemikaaleilla.
   
 20. Vs: Elokuvafilmaamisesta kiinnostuneille

  kuparikettu: kiitos hienosta ja kattavasta vastauksesta ! :)