Tietääkö kukaan mikä minox 35:n piirilevyn kondensaattoreista on valotusmittarin kondensaattori. 100 mikrofaradin 10V mötikkä olisi kyseessä. Minoxini alivalottaa kolmisen aukkoa tasaisesti. Sulkimen solenoidit toimivat napakasti ja sulkimen hopeakontaktit ovat puhtaat. Epäilen vahvasti, että alivalotus johtuu kondensaattorin kuivumisesta. Olisi halpa varaosa, mutta kun kaivoin piirilevyn esiin, niin en kyennyt identifioimaan ko. kapasitoria...
Vs: Minox 35 ja valotusmittarin kondensaattori laita kuvaa, niin vehjettä omistamaton elektroniikkasuunnittelijakin voi luurata
Vs: Minox 35 ja valotusmittarin kondensaattori Yleensä ne ovat tuon näköisiä: http://blogs.courant.com/colin_mcenroe_ ... acitor.jpg"]http://blogs.courant.com/colin_mcenroe_to_wit/capacitor.jpg
Vs: Minox 35 ja valotusmittarin kondensaattori Just nyt on filmi sisässä taas, mutta availen tuon lähipäivinä taas niin otan kuvan. Missään komponentissa ei lukenut mitään... Kuva ehkä kertoo enemmän. Palaan asiaan.
Vs: Minox 35 ja valotusmittarin kondensaattori Tässäpä näitä kuvia. Saako kukaan selvää, mikä on se pahamaineinen 'capacitor 100uF 10V', jonka kuivuminen johtaa alivalotukseen? Kamerassa on yksi piirilevy ja tuossa kuvia eri suunnista.
Vs: Minox 35 ja valotusmittarin kondensaattori Ainoat kondensaattorit mitkä kärsii kuivumisesta on elektrolyyttikonkkia mistä Sakke laittoikin jo linkin. Kuvissa ei ole kuin keltavihreä keraaminen ja levyn reunoilla tantaaleja (ne pyöreät). Kuivunut elko voi olla vaikka tungettu levyn alle tai muussa kolossa. Ne on aina pyöreitä alumiinipönttöjä minkä päällä on muovisukka. Joutunet purkamaan vähän enemmin tuota kameraa.
Vs: Minox 35 ja valotusmittarin kondensaattori Menee mielenkiintoiseksi. Ainut paikka, mitä en ole purkanut, on objektiivikokonaisuus. Voisikohan se mahtua sinne. Tuon piirilevyn alla ja sivuilla ei ole enää mitään muuta kuin patterikammio, filmikammiot ja objektiivi... Kaiken kaikkiaan tämä ei ole kauhean hauska rakentelu/korjausprojekti verrattuna vaikka tlr:iin. Kaikki osat ovat pinseteillä käsiteltäviä, eikä koskaa tiedä mistä ponnahtaa joku pikkuruinen jousi
Vs: Minox 35 ja valotusmittarin kondensaattori 100 uF konkka ei kait ole ihan pieni noinkin vanhassa kamerassa. Voisikohan se olla jossain patterikammion kyljessä - en oikein keksi sille muuta käyttöäkään kuin paristojännitteen tasaaminen.
Vs: Minox 35 ja valotusmittarin kondensaattori Tämä konkka liittyy valotusmittarin toimintaan. En ole elektroniikan tuntija, vaan 'tietämykseni' perustuu asian hartaaseen googlailuun. Minoxin lujin toimii kahdella solenoidilla, joista toinen avaa sulkimen ja toinen vapauttaa sen takaisin kiinni. Valotusmittari on kytketty jälkimmäiseen solenoidiin. Valotusmittari alkaa mittaamaan valoa heti sulkimen avautuessa ja kun tietty varaus saavutetaan, toinen soleinoidi sulkee sulkimen. Konkka liittyy tähän valon mittauksen piiriin ja kun se on kuivunut, niin varaus saavutetaa liian nopeasti ja siten suljin sulkeutuu liian nopeasti. Näin olen asian ymärtänyt. Tuntuuko siltä, että olen ymmärtänyt asian ihan persiilleen?
Vs: Minox 35 ja valotusmittarin kondensaattori Oliko siellä mitään vinkkiä konkan sijainnista, mistä tuon ohjeen sen vaihtamiseen löysit? Kai se konkka periaatteessa voisi olla siellä sulkimessakin. ehkä. Tai voiko olla kyse käännösvirheestä? Jos kyse on muuten vaan konkan "huononemisesta" ja se etsitty on joku kuvan tantaaleista?
Vs: Minox 35 ja valotusmittarin kondensaattori Niin, mites on, eikös tantaalit ole nimenomaan hyvä vaihtoehto kun pitää olla tarkka ja kestävä konkka. Sovellus (ajan mittaus) kuullostaa erittäin järkevältä. Voiko olla, että se konkka (elko) on aiemmin kuivunut ja joku on jo (yrittänyt) vaihtanut tantaalin tilalle. Mitä ton piirikortilla olevan mustan pömepelin sisällä on, jossa on kontaktit kameraan? Etsin?
Vs: Minox 35 ja valotusmittarin kondensaattori Ei tietoa kamera historiasta. Vihje, jonka perusteella epäilin tätä konkkajuttua perustuu tähän lyhyeesee ketjuun ja sen linkkeihin. Tämä on myös pl -malli ja iso400 filkka valottuu oikein jos kameran iso -valitsimeen pistetty arvo 25... http://www.kyphoto.com/cgi-bin/forum/discus.cgi?pg=next&topic=6901&page=3695
Vs: Minox 35 ja valotusmittarin kondensaattori Voihan tantaalikin kuivua jos vaan kotelointi alkaa ajan myötä rakoilemaan.. Yleensä tosiaan kuitenkin lyytit leipääntyvät ja ovat tuollaisia nappien muotoisia. Eikä 10V 100uF ole koskaan kovin suuri ollut, isommilla jännitteillä sitten isompi.
Vs: Minox 35 ja valotusmittarin kondensaattori Tuossa ketjussa pähkitä näiden konkkien värikoodausten kanssa. Eli etsitty konkka voisi sen mukaan olla juurikin tantaali. Photo netissä puhutaan kyllä elkosta, mutta se voi hyvinkin olla joku väärinkäsitys tai sitten se on elko GL mallissa ja tantaali PL:ssä tms. Voisi tietty kaivaa jostain värikoodaukset noille ja umpimähkään vaihtaa jonkun 100uF:n konkan toiseen (jos sieltä nyt sellainen löytyy). Jos sattuu yleismittari olemaan, niin sillähän voi mitata sen irrotetun konkan kunnon. Noi koodaukset on kyllä ikäviä tulkita. Tässä joku taulukko CAPACITOR COLOR CODES
Vs: Minox 35 ja valotusmittarin kondensaattori Kaivelin romulootaa ja mittasin 100uF 10V elkon. Halkaisija 5,5mm ja pituus 12mm. Jos tantaali niin kokoluokka vähintään sama ja kaikissa mitä olen nähnyt lukee päällä kaikki tiedot selkeästi ja plussa on merkitty erikseen (kun silläkin on merkitystä miten päin se tulee). Siis enpä usko, että on merkitty väritäplillä. Jos epäilee, että joku tietty konkka on juuri se oikea niin laittaa sen rinnalle oikeasti 100uF konkan ja kokeilee miten valotusajan käy.
Vs: Minox 35 ja valotusmittarin kondensaattori Voisikohan olla mahdollista, että minoxissa on pienen koon takia käytetty jotain erikseen teetettyjä komponentteja? Kaikki elektroniikka näyttäisi olevan tuossa (suljinta lukuun otamatta) ja tilaa on todella vähän. Tuo piirilevy on n. 2x5 cm kokoinen... Olen katsonut noi pallurat läpi ja mitään kirjaimia en erota. Värikoodejakin olen koittanut tulkita, mutta heikolla menestyksellä. Onneksi tässä minoxin mallissa (ehkä muissakin) on mahdollista lukita suljinaika 1/90 sekuntiin ja säätää aukko manuaalisesti. Tarkka manuaalivalotus on siis mahdollinen, kunhan valitsee sopivan nopeuksisen filmin tilanteen mukaan.