Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Diojen skannausta automaattisesti

Keskustelu osiossa 'Yleistä keskustelua' , aloittajana kohtokohto, 16 Kesäkuu 2020.

  Tarkoitukseni on skannata suuria määriä dioja. Käytännössä siis tuhansia kappaleita. Diat ovat onneksi laatikoissa ja kelkoissa, eivät siis irrallaan. Kyse on lähinnä 80- ja 90-luvuilla otetuista dioista, jotka on otettu matkoilla ja juhlatilanteissa. Ei siis mistään taidekuvista.

  Käytännössä helpoin tapa skannata dioja olisi käyttää skanneria, joka skannaa diat suoraan lippaasta. Siis esimerkiksi tämän tyylistä laitetta:

  http://www.ed-mark.fi/digitalisointi-pa ... 39149.html

  Onko kenelläkään kokemusta tästä laitteesta tai vastaavasta?

  Laitteessa arveluttaa sen hinta. Onko edullisempia vaihtoehtoja olemassa tai mahdollisesti käytettynä myynnissä vastaavia laitteita.
   
 1. Pan

  Pan Well-Known Member

  2 394
  1 022
  113
  2007 meinasin ostaa tuollaisen telefotosta, mutta se oli myyty ennenkuin kerkesin sanomaan että ostan sen. Hinta oli silloin 650€, suolainen, mutta uskoin pystyväni myymään sen homman jälkeen 500€.
  Joten aloitin DIY-projektin projektorilla ja digikameran makrolla. siitä löytyy täältä laukusta pitkä viestiketju Diaprojektorilla diojen skannaus?, jossa on paljon ylimääräistä.
  Tiivistettynä:
  - projektorista optiikka pois
  - kamera jalustalle ja makrolla kuvataan dia suoraan kuvaportista
  - kameralle ja projektorille kaukosäädin
  - kamera tietsikkaan kiinni piuhalla ja tallennus suoraan kovolle
  - tetheröintisoftalla hallitaan sitten tiedostojen nimiöinti. Minä käytin EOS Utilitya
  - kuvat pitää sitten kääntää vertical flipillä, niin ovat sitten oikeinpäin

  Tuolloin 13v sitten softat eivät oikein taipuneet haluamaani automatiikkaan, joten hoidin homman itetehdyllä PS:n actionilla, siis sekä flipin, että valkotasapainon säädön, jonka asetuksen sain tyhjällä dialla. Sille kun haki valkoisen arvot, niin säädön sai tehtyä laakista kaikille kuville (hakemistossa). Nykyisten softien mahdollisuuksista en tiedä, kehitystä varmasti on tapahtunut paljon.

  Kun kuvia lippaissa on sekä vaakaan että pystyssä, niin silloin pitää kuvauksessa se huomioida. Mutta jos kyseessä on vain hakemistolaatu, niin silloin mustien rantujen poisto on turhaa. Mulla oli tuolloin EOS 500D, jolla dian resoluutioksi tuli n. 3000*2000px. Nykyisillä kameroilla siis pääsee isompan resoluutioon.

  Kuvat kannattaa nimetä siten, että yksittäisen dian löytäminen on nimen perusteella helppoa. Jokaisella lippaalla siis uniikki systemaattinen nimi ja nimeen lisäksi dian sijainti lippaassa eli sen lokeron numero. EOS Utilityllä sen saa aikaan juoksevalla numeroinnilla, mikä pitää siis aloittaa ykkösestä jokaisen lippaan vaihdon yhteydessä. Silloin hakemiston perusteella dia löytyy tarvittaessa helposti mahdollista laaduklasta digitointia varten.

  Olen tuota hakemistoa hyödyntäen digitonut pari sataa diaa Nikonin ES-1 adapterilla (sopii kaikkiin 55mm kierteisiin makroihin valmistajasta riippumatta) putsaten kehykset ja maksimilaadulla digitoiden.