Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Digitointipalvelu vai oma skanneri?

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana ptm264, 8 Joulukuu 2018.

 1. ptm264

  ptm264

  28
  1
  3
  Olen innostunut aloittamaan filmikuvauksen ja kiinnostunut hankkimaan PLUSTEK OpticFilm 8200i AI filmiskannerin. Ennen hätiköityä ostopäätöstä, haluaisin mielipiteitä kannattaako vai pääsisinkö kenties parempaan laatuun esim. Kameratorin digitointipalvelulla?
  Skannerin mukana tulee hyvä ohjelmisto, mutta laadukas tulos vaatinee paljon työtä? Pölystä myös kirjoitetaan, onko se uusien negojen kanssa ongelma?
   
 2. RB

  RB Well-Known Member

  8 579
  820
  113
  Mun mielestä filmikuvauksen eka hankinta on pimiö.
  Ilman sitä filmikuvaus on feikkiä, jos ei kuvaa dialle.
   
  Jsaasta ja Juha Koli tykkäävät tästä.
 3. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 754
  950
  113
  Hei
  Kameratorin digitointipalvelun laatua en tiedä. Olen aikoinani kokeillut parin muun yrityksen vastaavaa palvelua, ja laatu näyttää vaihtelevan kovasti. Skanneri jota harkitset on käytännössä tämä: Plustek OpticFilm 8200i Filmscanner review: picture quality, scan speed, resolution, device test of the dia scanner in detail mukana tuleva ohjelmisto on pykälän laajempi, mutta itse laite on sama. Kannattaa lukea tuo linkin takana oleva arvostelu, se ei ole kovin mairitteleva. Tuon sivuston arviointeihin olen vuosien varrella oppinut aika lailla luottamaan. Valmistajan tai mainosmiehen ilmoittama skannaustarkkuus ei näissä kuluttajalaitteissa koskaan ole sama kuin todellinen tarkkuus.
  Skannaaminen vaatii jonkin verran opettelua, se on totta. Toisaalta käsitykset riittävästä laadusta vaihtelevat ja voivat jopa muuttua kokemuksen myötä.
  Rautapohjainen pölynpoisto ei toimi perinteisten mustavalkofilmien kanssa, se miten hyvin se toimii C41-filmien kanssa riippuu paitsi laitteesta myös ohjelmistosta. Itse käytän (kokeiltuani myös muita ohjelmia) molemmissa skannereissani Vuescania.
  Oman laitteen hyviä puolia on etenkin joustavuus, et ole sidottu yrityksen palveluun ja jos skannattavaa on tai tulee vähänkään enemmän, on se myös halvempi vaihtoehto. Hyvä puoli on sekin, että onnistumiset ja epäonnistumiset menevät omaan piikiin. Uuden oppimista voisi pitää sinällään positiivisena asiana.
  Voidaan muuten tehdä niinkin, että teetät parista negasta liikkeessä skannit ja sitten lainaat (so. lähetät postissa) minulle samoja negoja sen verran että skannaan ne sinulle. Voit sitten verrata itse. Kinokoossa itselläni on nyt käytössä Pacific Image Prime Film XA ja suuremmassa koossa Epsonin V700.
   
 4. ptm264

  ptm264

  28
  1
  3
  Kiitos tarjouksesta! Voin palata siihen myöhemmin.
  Oma skanneri tuntuu ajatuksena muutenkin paremmalta.
  Olen ymmärtänyt että Pacific on sama merkki kuin Reflecta? Olisiko ProScan 10T parempi vaihtoehto kyik Plustek? Se on noin satasen kalliimpi, mutta löytämäni testin mukaan ilmeisesti ainakin nopeampi.
   
 5. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 754
  950
  113
  Tuo 10T on itse asiassa sama kuin Pacific Imagen PrimeFilm XE joka minulla oli aiemmin. Testien perusteella sen kyllä pitäisi tuottaa parempaa kuvaa kuin tuo 8200i, eron pitäisi olla selvä. Mutta ohjelmiston ja sen oikean käytön merkitys on suuri jos haluaa laitteesta kuin laitteesta parhaan mahdollisen laadun irti.
   
 6. ptm264

  ptm264

  28
  1
  3
  Kiitos tiedoista. Katselen sopivaa Reflecta tai Pacific tarjousta.
   
 7. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 754
  950
  113
  Niin, samoja laitteita todellakin myydään Reflectan ja Pacific Imagen nimen alla. Yhdysvalloista tilatessa saa laskea myyntihintaan muistaakseni suurin piirtein kolmanneksi lisää. Vai vähän alle? Joku tietänee tarkkaan. Laitteita myös myydään eri ohjelmistopaketeilla, esimerkiksi SilverFastin eri versioilla. Vuescanin pro-versio näyttää nyt maksavan noin 80 euroa: Purchase VueScan ja siinä saa yhdellä maksulla päivitykset ajasta iänkaikkisuuteen ja sama ohjelma sopii kaikkiin skannereihin.
  SilverFast puolestaan pitää tavalla tai toisella hommata joka laitteeseen erikseen. Toisin sanoen jos joskus vaihdat laitetta tai ostat toisen laitteen, pitää jokaiselle laitteelle hommata myös oma kappale SilverFastia.
  Itse en ole huomannut merkittävää laatueroa SF:n ja Vuescanin jäljessä. Vuoscanin käyttöliitymä on karu ja joidenkin mielestä hankala oppia.
   
 8. ptm264

  ptm264

  28
  1
  3
  Täytyy varmasti valita se Vuescan jo senkin takia, jos innostuu vaihtamaan laitteita. Kiitoksia!
   
 9. RB

  RB Well-Known Member

  8 579
  820
  113
  Itse hankin Epsonin tasoskanneriin VueScanin kun Epsonin ohjelma ei toiminut enää W10ssä.
  Koko roska täytyi kantaa varastoon koska vuescanpaska vaan ei toimi.
  Negalla ehkä paremmin mutta värivikaisilla 70-luvun väripaperikuvilla ei, kuvaamalla pääsöö parempaan lopputulokseen. Epsonin oma ohjelma oli melko toimiva.
  Joskus ollut Silverfastin halpisversio, oli parempi kuin vuescan.
   
 10. MartinN

  MartinN Active Member

  500
  30
  28
  En itse hankkisi skanneria USA:sta koska ongelma on takuu ja huolto sekä käyttöjännite ja muuntaja. En edes ehkä uskaltaisi ostaa saksasta koska sinnekin takuuna lähettäminen on hiukan ongelmallista. Mutta nykyiset skannerit toimivat suhteellisen hyvin ellei käyttöjärjestelmä temppuile. Itse käytän Silverfast diafilmien skannaukseen ja Vuescan värinegatiiveihin mutta tosiasia on ettei nillä saada ihan lopullista kuvaa vaan säädän viimeistelyt Lightroom:issa tai Photoshop Element:ssä ja silloin oikeastaan mikä tahansa ohjelmisto kävisi perusskannin aikaansaantiin.

  Roskienpoisto eli IR on tärkeä värinegatiiveille ja dioille mutta tärkeämpää minusta on että skanneriin saa automatiikalla luettua niin monta kuvaa kuin mahdollista jotta itse pääsee tekemään muuta skannauksen aikana. Manuaalinen filmien siirtely on ärsyttävää. Jos Plustek Opticfilm 135 skannerissa olisi ollut IR niin olisin voinut sellaisen ehdotella, mutta ehkä seuraavassa versiossa 135 II sellainen on. Toisaalta jos skannaa eniten mustavalkoista joka on edullista kehittää itse, niin silloin IR:stä ei ole mitään hyötyä.
   
  Viimeksi muokattu: 8 Joulukuu 2018
 11. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 754
  950
  113
  Itse olen ostanut skannereita sekä Yhdysvalloista, että Saksasta:) Jenkkilaitteeseen pitää vaan hakea vaikka Clas Ohlsonilta parilla eurolla adapteri pistokkeen jatkoksi. Skannaamisen tarkoitus ainakin omassa työnkulussani ei olekaan saada aikaan valmis kuva vaan kuva jossa on mahdollisimman hyvin sävyt tallella.
   
 12. ptm264

  ptm264

  28
  1
  3
  Tarkoitus on kuvata pääasiassa mustavalkoista, mutta minulla on myös vanhoja dioja joista haluisin parhaita digitoida.
   
 13. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  23 758
  746
  113
  Tuollainen yksinkertainen adapteri on tuttu UK:n pistokkeisiin, mutta jenkeissähän on 110V. Sitä ei yksinkertainen adapteri muunna. Eikö sentään muuntajan pitäisi olla toinen tai siinä olisi oltava kytkin erilaisille seinävirroille.

  ed. Toisin sanoen muuntajalla on input ja output. Output on itse skannerin input, esim 24V 0,84A kuten Minoltassani.
   
  Viimeksi muokattu: 8 Joulukuu 2018
 14. keegan

  keegan Well-Known Member

  7 754
  950
  113
  No näköjään ei tarvita. Tuossa tuo vieressä hurisee ja tekee ihan hyvää jälkeä. EDIT: Nyt huomaan että siinä seinäpistokkeessa lukee: switching adapter 100 - 240 V. Ilmankos se toimiikin:)
   
 15. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  23 758
  746
  113

  Joo. Kuvissa vanhempi Minoltan mukana tullut muuntaja sekä uudempi kiintolevytelakan muuntaja, joka on "switching adapter". Ei ole kytkintä vaan automaattisesti hoitaa noin laajan alueen että output laitteelle pysyy samana. Enpä tiennyt tuollaisesta uutuudesta.
   

  Liitetyt tiedostot:

 16. Vinski

  Vinski Well-Known Member

  3 993
  281
  83
  Tosiaan monien laitteiden yleiset hakkurivirtalähteet toimii normaalisti molemmilla jännitteillä. Asia pitää tietysti aina tarkistaa laitteen/virtalähteen tyyppikilvestä.
   
 17. MartinN

  MartinN Active Member

  500
  30
  28
  Ei tullut mieleen että nykyiset laitteet eivät sisällä muuntajia vaan hakkuriadaptereita. Ennen oli hankalampaa. On puute ettei kotimainen Reflecta maahantuoja löydy ?
   
 18. Jari_S

  Jari_S Well-Known Member

  1 872
  385
  83
  Jos ihan tarkkoja ollaan, niin kyllä tuollaisessa verkkovirtaan kytkettävässä hakkuriteholähteessäkin on muuntaja jo ihan sähköturvallisuudenkin vuoksi. Sillä kun saadaan galvaaninen erotus syötön ja lähdön välille.

  Hakkuriteholähteessä muuntajaa kuitenkin käytetään hieman eri tavalla kuin perinteisessä lineaariteholähteessä. Esim. sitä ei ohjata verkkotaajuudella, vaan sen kytkentätaajuus on yleensä kymmeniä tai jopa satoja kilohertsejä jne. Siksi muuntaja on kooltaan huomattavasti pienempi . :)
   
 19. higgins

  higgins Active Member

  4 660
  7
  38
  Win 10 päivitys uusimpaan versioon auttaa Epsonin ohjelman toimintakuntoon laittamiseen.
   
 20. Vinski

  Vinski Well-Known Member

  3 993
  281
  83
  Täällä Epsonin ohjelmisto on toiminut koko ajan Windows 10:ssä. On täytynyt olla jokin muu häikkä kuin yhteensopimattomuus käyttöjärjestelmän kanssa.