Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Digitointi

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana Kona, 27 Helmikuu 2023.

  1. Kona

    Kona Well-Known Member

    979
    926
    93
    Mulla on skanneri pois pelistä.
    Skannailen vähäisessä määrin negatiiveja = max 100 kpl/kk, lähinnä 35 mm mustavalkoisia negoja, enimmäkseen hiljattain ottamiani otoksia, myös värillisiä näppäilyjäni (Porta 160, 400, 800, ym) negatiiveista.
    Värinegatiivifilmien kehityksen teetän kameratorin tai photostellan palvelussa, mustavalkofilmit kehitän itse (HC-110 pääosin käytössä).

    Kysynpä nyt, onko kenelläkään kokemuksia negatiivien digitoinnista kameraa käyttämällä? Käyttäen esim. Nikonin es-2 digitointisovitetta tai kameratorin kovasti yhdessä Valoin kanssa markkinoimaa 360 järjestelmää.

    Omaan käyttööni Nikonin es-2 sovite tuntuisi parhaalta, varsinkin kun kaapista löytyy valmiiksi D850 runko ja 60 f2.8 mikro-nikkorobjektiivi.
    Es-2 sovitejärjestelmän filmipidikkeineen saa nyt edullisesti, ja ajattelin että kun negatiivi kuvataan Nikonin ehkä kaikkein terävimmällä 60 mm mikronikkor objektiivillaja takana on 46 mpix ff-kenno, jonka tiedoston D850 rungon digitointivalikon kautta voi muuttaa asap positiiviseksi suntyy laadukas, iso kuvatiedosto, joka hyödyntää kaikki mahdolliset alkuperäisen negatiivin sävyt, värit, terävyyden, virheet jne.

    Onkohan tuo näin? Voisi kyllä kuvitella, että tämä menetelmä pesee helposti minkä tahansa ns skannauksen jäljen, koska missään skannerissa ei ole yhtä laadukasta objektiivia ja kuvantiedoston muodostavaa yksiköä objektiivin takana.
     
  2. RB

    RB Well-Known Member

    9 099
    1 082
    113
    6A0539A2-E9DF-4E5A-88AC-D9A9BB77FFC4.jpeg

    Ei Nikon, mutta tuolla systeemillä kopioin muutaman dian ja meinaan kokeilla negankin kuvaamista.
    Omegan suurennuskone jonka väripää on ylösalaisin.
     
  3. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 955
    622
    113
    Täällä on kyseistä puuhaa tehty tämmöisellä laitteistolla.

    Canon paljelaite jostain 1980-luvulta. Siinä sitten kiinni Canon FD 50 mm macro-objektiivi väärinpäin ja sitten objektiivin edessä Canon:in oma diakopiointilaite/negatiivinpidin.

    Tämä paketti on sitten ollut sopivalla sovitteella kiinni Canon-digirungossa.

    Hyvin on systeemi toiminut.
     
  4. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 593
    1 303
    113
    Olen aikoinaan AnselA:n (RIP) ES1:llä ja Canonin 50/2,5 makrolla digitoinut sekä mv-negoja että dioja. Sillä ei voinut kroppikennoisella käyttää 60mm optiikkaa, jos halusi koko ruudun kuvata. Siinä mielessä ES-2 on parempi. Digitoitu kuva on sitten just niin hyvä kuin alkuperäinen antaa myöten. Kun nämä ES:t ruuvataan suodinkierteeseen, niin ne eivät ole merkkikohtaisia. Ja stepup renkailla saa kuvaa hieman kauemmas, jos tarpeen.
    Nykyisillä softilla pääsee sitten säätämään kuvia huomattavasti helpommin kuin pimiössä oli mahdollista. Suosittelen tuota tapaa.
     
    Kona tykkää tästä.
  5. Kona

    Kona Well-Known Member

    979
    926
    93
    Kiitos kommenteista. Toki systeemi toimii.
    Haen tässä enemmänkin laatukysymystä eli lopputulemaa verrattuna esim plustek skannerin jälkeen tai tasoskannereiden jälkeen
     
  6. Kona

    Kona Well-Known Member

    979
    926
    93
    Hyvä, tätä juuri aprikoin. Toi nikonin mikronikkor 60 mahdollistaa riittävän lähelle tarkentamisen ilman välirenkaita. Ja itsekin ajattelin, että toi digitoitu kuva on just niin hyvä kuin mitä se negatiivi mahdollistaa.
    Taidan hankkia ton es-2 paketin (149,- € vs. Plustek 8200 n 400€). Nopeus ei ole mulle tärkeätä, aikaa on. Ja toisaalta tolla D850:llä syntyy valmis heti valmis positiivitiedosto, jonka voi vaikka tulostaa asap tai viilailla esim LR:ssa.
     
  7. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 593
    1 303
    113
    2008 syksyllä digitoin kolmen kalenterikuukauden aikana n. 13000 diaani kuvaamalla diat projektorilla, siten että projektorin obiska pois ja siitä aukosta aukosta kuvaus suoraan kuvaportista. Kamera jalustalle ja kaukolaukaisinta ja projektorin kuvanvaihto nappia vuorotellen painamalla 50 dian lipas digitoitui viidessä minuutissa kameraan liitetyn läppärin levylle. Jälkikäsittelynä piti vielä tehdä vertical flip, niin kuva oli oikeinpäin. Projektorin lampun vaihdoin 250W -> 50W.
     
    Viimeksi muokattu: 27 Helmikuu 2023
  8. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 593
    1 303
    113
    Valaisuun riittää negan/dian takana olevan riittävän suuren (A3) valkoisen paperin valaisu salamalla, ei siis suoraan dian takaa. Kun tuo yhdistelmä on kiinteä kokonaisuus, niin mitään tärähdyvaaraa ei ole eli homman voi tehdä vaikka käsivaralta. Toki jalusta ja kaukolaukaisin helpottaa kuvaamista. Suoraan tietsikalle tallennus edellyttää tetherointisoftaa, mutta LR:ssähän se on.
     
    Kona tykkää tästä.
  9. c

    c Well-Known Member

    5 321
    97
    48
    Skannereissa on laadukkammat optiikat, hyvissä sellaisissa. Se on mahdollista siksi että optiikka on suunniteltu nimenomaan siihen käyttöön ja siihen tiettyy suurennoskertoimeen sekä sille tietylle pixeli koolle. Toisekseen, skannerissa on lineaarinen sensori joten se hyödyntää vain optiikan parasta keskiviivaa. Ja sen jälkeen se sensori on trilineaarinen, eli se tuottaa jokaiselle pixelille RGB arvot. Eli lopputulos on terävämpi, parempi väridata sekä mikrokontrasti. Siinä missä bayer sensorissa 2/3 datasta on ns. interpoloitu.. eli hatusta vedettyä. 46MP RGB kuvaan kun tarivisi 3x46MP dataa, eli 138MP. Ja joku minolta 5400 oikeasti tuottaa sen 3x40MP = 120MP. Sitä interpoloitua dataa ei saa siitä kuvasta koskaan poies.

    Tietty sen vois raw tiedostosta kääntää raw konvertterilla siten että 4 pixelin ryhmä romahtais yhdeksi pikseliksi (ns. superpixel), siten tulis noin 11MP ulos siitä 46MP kennosta. En tiedä onko kukaan tota erityisesti käytännössä kokeillut tossa digitointi puuhassa.

    Reproomalla saa ihan hyvää jälkeä varmasti, mutta skannereissa on selkeät etunsa.

    Et sä siitä negasta koskaan saa kaikkea irti, kyse on vaan siitä kuinka suuren tiedoston tarvit siihen omaan käyttötarkoitukseesi. Jos ei ole tarkoitus tehdä suuria printtejä, niin sitten niitä suuria tiedostojakaan ei tarvita.
     
    Viimeksi muokattu: 1 Maaliskuu 2023
    meian ja niffe tykkäävät tästä.