Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Digikameroiden elinkaari

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Jukkis71, 28 Huhtikuu 2011.

  1. Jukkis71

    Jukkis71 Active Member

    Kuinkahan kauan digikamera kestää. Valmistajilta ei saa tietoa, että heikkeneekö esim. kennon valonherkkyys vuosien mittaan tai miten kondensaattorit ja muut sähköä varaavat osat kestävät.
    Itse en ainakaan koe tarvetta uusia teknisen kehityksen myötä uusia digiä, vaan ominaisuudet ja kuvanlaatu riittävät paremmin kuin hyvin. Ainoa huoli, että jos esim. ostaa fujin x100 kameran, kestääkö se esim. 10 vuotta aktiivista käyttöäni. Saako siihen akkuja vielä 10 vuoden kuluttua.
    Mekaaniset osat kestävät omassa käytössäni 10 vuotta, mutta miten esim. tuo kenno?
    T Jukka
     
  2. Vs: Digikameroiden elinkaari

    Toihan toki riippuu että millasen kameran ostat ja kuinka paljon käytät. Mulla on lähes uudenveronen 40D ja uskon et varmasti useemman vuoden kestää.
     
  3. Vs: Digikameroiden elinkaari

    Akateeminen ja sivistynyt arvaus:
    Ei kestä, eikä saa.

    Akateemiset ja sivistyneet perustelut:
    x100 on kulutuselektroniikkaa. Kulutuselektroniikka yleisesti ei kestä 10 vuoden aktiivikäyttöä.
    x100 tullaan myymään melkoisen pieni määrä, valmistajaa ei varmaankaan kiinnosta pitää akkuja kymmeniä vuosia tuotannossa ja tarvikeakkujen valmistajalle pienen volyymin tuotteen tekeminen ei ole kannattavaa.

    Onx / eix?
     
  4. Jukkis71

    Jukkis71 Active Member

    Vs: Digikameroiden elinkaari

    No ei mulla kuvausmäärästä kamera mene rikki, nikon d700 ollut 2.5 vuotta ja kuvausmäärä 15000 eli noin 6500/vuosi.
    Mutta lähinnä kiiinnostaa tuo kennon kestävyys, siihenhän aina silloin tällöin tulee kuolleita pikseleitä, jotka fiksulla ohjelmistolla varustettu kamera osaa laskemalla korvata viereisten perusteella, mutta kennon valoherkkyys ja esim. nuo virtaa varaavat osat ovat niitä, jotka laukeavat ensin.Miten ne kestävät.
    T Jukka
     
  5. Vs: Digikameroiden elinkaari

    Useilla elektroniikkarojuilla on se ongelma, että niitä ei "kannata" huoltaa vian tullessa, kun ne ovat teknisesti vanhentuneita. Ja koska kukaan ei huollata, maahantuoja ei pidä varaosia varastossa. Varaosia taas valmistaja valmistaa yleensä niin että niitä saa, noin 5 vuotta tuotannon päättymisen jälkeen. Myös varastointi maksaa, broidi on töissä eräällä kodinelektroniikkamaahantuojalla, heillä hiljaan romutettiin, eli heitettiin roskiin hyllystä yli 5 vuotta vanhoja varaosia.
    Kuten akuista arveltiin, että ei saa, kukaan ei tiedä millaista akkutenkologiaa on käytössä 10-15 vuoden kuluttua. jos lion-akku on "kivikautta" ei niitä kukaa viitsi sitten tehdä.
    Fluxin käyttö juotteissa kiellettiin 2000-luvun alussa, se esti tinajuotteita haperoitumasta ennen aikojaan ja tämä on varmasti myös lyhentänyt elektroniikan käyttöikää.
     
  6. PasiZ

    PasiZ Active Member

    1 097
    0
    36
    Vs: Digikameroiden elinkaari

    fluxihan on monesta aineesta koostuva juoksuteaine jota edelleen käytetään pastapainotekniikassa ja tinarullissa apuaineena, ainoastaan lyijyn käyttäminen juotteissa lopetettiin 2006 RoHS direktiivin astuessa voimaan...
     
  7. Tuus4

    Tuus4 Well-Known Member

    2 141
    41
    48
    Vs: Digikameroiden elinkaari

    Lyijyn käyttö kiellettiin.
     
  8. Vs: Digikameroiden elinkaari

    Aaah, joo, sekoilin asiassa, mutta juotosten laatu laski.
     
  9. PasiZ

    PasiZ Active Member

    1 097
    0
    36
    Vs: Digikameroiden elinkaari

    Väittäisin pastapainotekniikan jopa kehittyneen paremmaksi tuon lyijyn kieltämisen myötä, väitteet juotosten laadun laskusta ovat pitkälti mutua sekä siirtymävaiheen vaikeuksia uuniprofilointien ja muun ihmettelyn jäljiltä.
     
  10. olliR

    olliR Member

    469
    10
    18
    Vs: Digikameroiden elinkaari

    Tuon 10 vuoden arvioinnissa on se ongelma, että jos mennään 10 vuotta taaksepäin, niin ollaan menty yli puolet digikameroiden olemassaoloajasta taaksepäin. Ehkä noin 1994 alkoi viimein saada digikameroita oikeasti kaupasta (en nyt laske still-videoita mukaan).

    Henkilökohtaisia tietokoneita on ollut jo tuplasti tuo aika. Suunnitteletko pitäväsi nykyistä tietokonettasi 10 vuotta.

    Minulla on tuossa hyllyssä toimiva ja täysin ehjä Canon G2, joka julkaistiin 2001. Sen kenno on kunnossa ja se ottaa päivänvalossa oikein hyviä kuvia. Mutta sitä ei vaan kestä käyttää sen hitauden takia. Se muuten käyttää samaa akkua, kuin nykyinen henkilökohtaisessa käytössäni oleva 40D.

    Arvaisin, että jos kamera ei ole kovin muovinen, niin kyllä se kestää sen 10 vuotta. Kenno tuskin on ongelma, ja elektroniikan kesto riippuu eniten olosuhteista. Akut saattavat olla suurempi ongelma, tosin uudelleenkennotuksella kyllä onnistuu.

    Mutta vaikeus voi olla oman itsekurin pitäminen siinä, ettei viiden vuoden päästä naapurin hankkima kamera, joka leijuu pään päällä, kuvaa joka suuntaan jatkuvasti, ja siitä saa kropattua 12 megan kuvia 300 mm kinokuvakulmalla, aiheuta ostovimmaa ja historiallisen kameran jäämistä hyllyyn.
     
  11. Bester

    Bester Member

    790
    0
    16
    Vs: Digikameroiden elinkaari

    Monien niin digi- kuin filmipokkareiden Akilleen kantapäänä näyttää olevan paristoluukku. AA-paristojen saatavuus lienee hyvä vielä vuosikymmentenkin kuluttua, muiden akkujen ei. Poikkeuksena kännyköiden akut (ainakin Nokian vanhoihin malleihin löytyy), mutta onkohan GSM käytössä vielä kymmenen vuoden kuluttua?
     
  12. Nappe1

    Nappe1 Member

    651
    0
    16
    Vs: Digikameroiden elinkaari

    Henkilökohtaista kokemusta ei ole yli 10 vuotiaista digikameroista, vanhin on Olympuksen C990-Zoom jonka julkaisuajankohdaksi dpreview ilmoittaa... hetkinen... Elokuu 2000. (täh, onko se oikeasti melkein 11 vuotta vanha... No mun ekat kuvat on joululta 2001, joten sinne on matkaa vielä yli puoli vuotta.) Se toimii ja käyttää sormiparistoja, joten akkuja saa.

    Toisena listalla on saman valmistajan C765-UZ jonka ostin jouluna 2004, joten se ei ole vielä seitsemää vuotta. (sekin toimii ja siihenkin saa niin alkuperäistä kuin kloonivalmistajankin akkua kaupasta.)
     
  13. Vs: itsepetoksen elinkaari

    Niin tai näin, asia omaa toki vain akateemista kiinnostavuutta -kyse on kuitenkin tekosyystä ostaa kamaa, mutta se pitää nettineuvojen kera perustella hyvin (eli valehdella, joko itselleen tai jollekulle muulle).
    Eläma on -onhan täällä juonteita joissa "oletko salannut ostoksiasi" ja "minimoida kalusto", joten onhan nämä toudella vakavia juttuja...
     
  14. Vs: Digikameroiden elinkaari

    Täällä vastaavakuntoinen G1, vuotta vanhempi. Samoin vuoden 2001 PowerShot S40. Jälkimmäinen satunnaisessa käytössäkin. Vuoden 2000 LightPhase-periä on maailmalla edelleen aktiivikäytössä.

    -p-
     
  15. RB

    RB Well-Known Member

    9 324
    1 223
    113
    Vs: Digikameroiden elinkaari

    Mulla oli 2000 vuonna Coolpix 990, kamera joka ei todellakaan vastannut odotuksia. Turhaakinturhempi ostos.

    Toimivaa AF-tarkennusta ei ollut, ja (senaikaisten) akkujen kesto oli vitsi.