Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Digiapua aloittelijalle?

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Migelson, 18 Toukokuu 2010.

    Hei,

    Olen aivan uusi foorumilainen. Hankin eilen Nikon D5000 -järjestelmäkameran, joka on osoittunut hyväksi kameravalinnaksi. Automaattiasetus on osoittautunut hyväksi valinnaksi tilanteisiin, jolloin haluan napsia kuvia. Haluaisin kuitenkin jopa mennä luontoon jalustan kanssa ottamaan loistavia kuvia. Tuntuu kuitenkin, ettei kamera ole täysin hallussani.

    Miten minun siis tulisi opetella kuvaamista ja mistä voisin saada vinkkejä? Ystävällinen myyjä, joka kameran minulle myi, kertoi joitain vinkkejä (mm. aukon merkitys taustan tarkkuudessa) jne. Olen aiemmin omistanut halvan Samsungin digipokkarin, jossa on manuaalisäädöt. Tämän vuoksi ISO- ja suljinasetukset ovat kohtuullisesti hallussani. Tosin tuntuu, että uuden kameran kanssa en hallitse täysin niitäkään.

    Toivonkin paljon vinkkejä ja linkityksiä hyviin valokuvausoppaisiin! :)
     
  1. Vs: Digiapua aloittelijalle?

    luontoon kuvaamaan, kasveja vai liikkuvia eläimiä?

    Ensimmäiseen 90-105 makro, jälkimmäiseen niin kallis teleobjektiivi kun sulla on varaa.

    huom. 4000 euron objektiivin kanssa luultavasti menee se jalustakin uusiksi, jos sinulla jonkinlainen on.

    ja niistä suosituksista, ehkä Michael Freemanin "Valokuvauksen taito". Sen jälkeen ainakin osannet kysyä seuraavaksi että mitä seuraavaksi.

    löytynee kirjastosta, taisi olla uusin painos kolmisen vuotta vanha.
     
  2. kb

    kb

    2 235
    0
    0
  3. Vs: Digiapua aloittelijalle?

    Lähinnä kasveja ja maisemia olisi luonnossa tarkoitus kuvailla.

    Kiitos linkeistä.
     
  4. hrfi

    hrfi Member

    111
    0
    16
    Vs: Digiapua aloittelijalle?

    Freemanin rinnalle voisi ehdottaa sitten vaikka enemmän tekniikkaopastustakin sisältävää perinteikästä(?) Hedgecoeta: Valokuvaajan Suuri Tietokirja.
     
  5. Vs: Digiapua aloittelijalle?

    Kameran mukana tuli varmaan käyttöohjeet, ihan mielekiintoista luettavaa jos vaikka joskus haluat säätää kameran asetuksia..
     
  6. Vs: Digiapua aloittelijalle?

    Jep, aloitin niiden lukemisen illalla. :)
     
  7. fotomik

    fotomik Member

    786
    0
    16
    Vs: Digiapua aloittelijalle?

    Kyllä vain. Valokuvauksen perusteet irtoaa Hedgecoelta, siis nämä ajat ja aukot, ja onpa siellä sommittelun ynnämuun klassiset perusteetkin.

    Mars Kilokirjaan tai muuhun halpakauppaan, yleensä löytyy Hedgecoe hyllystä jonain painoksena. Toki ne on vanhempia sitten, ei välttämättä mainita digikameroita lainkaan, mutta sitä ei kannattane pelästyä, aukko ja aika on samat edelleen kuin filmiaikoina.

    Pidä mielessä vaan että pienet aukot ja pitkät ajat, niistä ne maisemakuvaajat tykkää. Ja vähän muutkin... ;P
     
  8. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 914
    3 374
    113
  9. kb

    kb

    2 235
    0
    0
    Vs: Digiapua aloittelijalle?

    Tärkein yksittäinen vinkki minkä keksin on että kuvaa niitä maisemia pääasiassa auringon laskun tai nousun aikaan. Muulloinkin voi saada hienoja kuvia toki, mutta yksi hyvän ja pahan maisemakuvan erottavista tekijöistä on aivan varmasti se, että on kuvaamassa maisemaa oikeaan aikaan, eikä esimerkiksi silloin kun sattuu osumaan paikalle.

    Toinen asia on se, että kannattaa heti ruveta etsimään sitä jotakin asiaa mikä tekisi vaikka siitä maisemakuvasta mielenkiintoisen. "Ketään" ei kiinnosta kuva auringonlaskusta järven rannalla, ellei kuvasta sitten löydy jotain mikä tekee siitä enmmän kuin tavallisen auringonlaskukuvan.
     
  10. Jan178

    Jan178

    11
    0
    0
    Vs: Digiapua aloittelijalle?

    Yksi ylivoimaisen hyvä konsti kuvaamisen itseopiskelussa netin ja kirjallisuuden, ts teorian lisäksi on lähteä kuvaamaan ihan puhtaasti opettelumielessä. Eli ei ottamaan sitä "vuoden luontokuvaa" vaan kuvaamaan juuri niitä tylsiä mutta toisinaan teknisesti haastavia kohteita; auringonnousu/lasku, linnut keskipäivän auringossa, pilvisellä kelillä, suuriakin kontrasteja tarjoava lähimetsä eri vuorokaudenaikoina jne. Näkee sitten jälkikäteen ihan konkreettisesti mitä se tekniikan ihme on eri asetuksilla tehnyt.
    Kokeilua eri asetuksilla eli hakuammuntaa jälkikäteen analysoitavaksi kannattaa harjoittaa. Sitten voikin kokeilla ottaa kuva ensin mielessään ja miettiä, millä asetuksilla sellaisen saisi otettua. Ja (normaalisti ainakin itselleni näin käy) illalla kotona pähkäillä mikä meni pieleen..
    Se hyvä puolihan digikamerassa nimenomaan on että tällainen on käytännössä mahdollista.

    Itsestäni sen verran, että tuo tekniikkapuoli alkaa olla parin-kolmen vuoden "vakavan" harrastelun jälkeen kohtalaisesti hanskassa, nyt pitää keskittyä tuohon näkemyspuoleen enemmän.. Jää sitten nähtäväksi onko moiseen ainehia.. =)