Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Diaprojektorilla diojen skannaus?

Keskustelu osiossa 'Tutoriaalit ja DIY / TSI (Tee-Se-Itse)' , aloittajana Pan, 22 Heinäkuu 2012.

  1. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 595
    1 303
    113
    Mahtaisikohan diaprojektorin kuvaportista dian kuvaaminen digikameralla onnistua? Kaitafilmiskannerit toimivat tälle periaatteella kuvaamalla jokaisen ruudun erikseen suoraan kuvaportista.

    Varmaankin projektorin valotehoa pitää pystyä alentamaan joko säätämällä virtaa (ei taida olla helppoa) tai sitten jollakin muulla tavalla, esim. harmaasuodattimilla. Projektorin optiikka pois ja sitten makrolasilla aukosta kuvaus. Tällä tavalla saisi dialippaat skannattua melko pienellä vaivalla. Erillisellä diakopiointilaitteella homma tietty hoituisi, mutta se on hidasta, kun yksitellen pujottelee kuvia laitteeseen.
     
  2. Juke.K

    Juke.K Well-Known Member

    14 647
    209
    63
    Vs: Diaprojektorilla diojen skannaus?

    Laita dia-ilta pystyyn ja kuvaa kankaalta jalustan ja lankalaukasimen kanssa. Helppoa kun heinän teko. Laatu ei ehkä ole ihan parasta mutta varmasti moneen riittävä.
     
  3. Johannes

    Johannes Well-Known Member

    2 346
    302
    83
    Vs: Diaprojektorilla diojen skannaus?

    Ehkä kannattaisi panna diaprojektoriin LED-valonlähde, jottei dia  kuumenisi liikaa prosessin aikana.
     
  4. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 595
    1 303
    113
    Vs: Diaprojektorilla diojen skannaus?

    Tätä on kokeiltu, mutta en ollut laatuun tyytyväinen. Ainakaan helmiäis- ja hopeajuovakankailla homma ei toiminut. Ehkä Harmony-maalin keskiharmaa mattana voisi toimia valkokankaana paremmin. Kun dioja on liki 10000, niin aikaahan hommaan menee joka tapauksessa paljon. Vaikka ei kaikkia tarvi digitoida, niin läpi ne on käytävä kumminkin.

    Dia ei kuumene sen enempää kuin normaalissa katselussakaan, joten sen takia LED-lamppua ei tarvitse käyttää, mutta valon määrän vähentämiseen LEDit kelpaisi kylläkin. Mutta teknisesti niin haastavaa, etten edes harkitse. Halogeenivalo on isokokoinen valolähde ledeihin verrattuna, jolloin kondensorilissien toiminta ei taida olla optimaalista. Lisäksi 24v jännite aiheuttanee oman murheensa.
     
  5. Vs: Diaprojektorilla diojen skannaus?

    Kuvaporttiin lämpölasin etupuolelle voisi mahtua aika näppärästi Cokinin ND 8...
     
  6. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 595
    1 303
    113
    Vs: Diaprojektorilla diojen skannaus?

    Juu, ND8 mahtuisi hyvin, suodin vaan puuttuu. Lasinen 58mm ei mahdu.

    Mutta hain Keraplastin leikkaamon roskiksesta pienen 3mm paksuisen opaaliakryylipalan ja tein siitä kaksi "himmennintä" kuvaportin molemmille puolille (kuvassa punaisien nuolien kohdilla, sinisellä dia). Kova akryyli kestää lämpöä hyvin eikä sula. Nyt otin kuvan ISO 100, 1/250s ja aukko 8 projektorin obiskan reiästä. Mutta en päässyt ihan tarpeeksi liki 50mm makrolla. Kuvan kooksi tuli 2110*3265px, mikä riittää hyvin tarkoitukseeni. Ja kunhan saan hankittua sen 100L makron (jätän ehkä yhden ulkomaan reissun väliin), niin onnistuu varmaan 1:1 kuvauskin.

    Oheinen skannattu dia (ektachrome 200) on skannattu em. arvoilla automaattitarkennuksella ja photarissa pienennetty ja tehty kevyt USM. Originaali on juuri noin jyrkkä eikä vanhan EOS 600:n pikkuzoomi ollut sieltä parhaimmasta päästä.

    Kunhan syksy sateineen saapuu, niin sitten vaan skannaamaan.
     
  7. Vs: Diaprojektorilla diojen skannaus?

    Täytynee myös itsekin mennä hakemaan tuo Cokin ND8 ja sovittaa se Pradovit CA 2500 -malliin :)
     
  8. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
    Vs: Diaprojektorilla diojen skannaus?

    ... ja pyyhittävä ja/tai puhalleltava pölyt ;/
     
  9. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 595
    1 303
    113
    Vs: Diaprojektorilla diojen skannaus?

    toki, mutta vasta niistä, joita aion ehkä käyttää muuhunkin kuin vain digitaaliseen dia-arkistoon.

    Tavoitteenani on tehdä kunnollinen digitaalinen dia-arkisto, jolloin kuvan tageihin lisään lippaan tunnuksen, kuvanumeron, arvioidun kuvausajankohdan (joistain tiedossa päivälleenkin). Kun jokaisen lippaan/lipaskokonaisuuden tallennan omaan kansioon, niin tagit voi päivittää koko kansioon kerralla tai ainakin melkein.

    Mutta kaikki tämä jää kuitenkin syksyyn. Ehkä saan aikaiseksi asiasta jokinlaisen sepustuksen kerrottavaksi, kun homma on päässyt alkuun...
     
  10. AnselA

    AnselA Active Member

    8 534
    4
    36
  11. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 595
    1 303
    113
    Vs: Diaprojektorilla diojen skannaus?

    Kun 50 kuvan lippaan kopiointiin menee alle 5 minuuttia, niin ei siinä paljon automatiikkaa tarvita. Jälkikäsittelyssä voi tehdä valmiiksi actionin, joka hoitaa dian croppauksen sekä käännön oikein päin ja ajaa sen koko folderille. Myös kontrollin hoitavan softan teko olisi aikamoista aivovoimistelua.

    Sen sijaan viritteltävää löytyi hieman lisää, kun ekan kerran kokeilin 50 kuvan lippaalla:

    <LIST>

    • <LI>
    • dialippaan alkupää osuu kameran runkoon n. 38. kuvan kohdalla. Edellisellä kerralla kokeilin 36 kuvan lippaalla ongelmitta. Pienillä, ilman akkukahvaa olevilla järkkäreillä tämän voi kiertää laittamalla kameran pystyyn, jolloin lipas kulkee juuri ja juuri kameran "alta". Tai käyttämällä ts-obiskaa ja runko vinossa kuvaporttiin nähden.Eli hieman hankalaa, ainakin Rollein projektorilla. Jossain toisessa mallissa tämä ei ehkä ole ongelma</LI>


      <LI>
    • ekassa kokeilemassani lippaassa sattui kaikki kuvat olemaan vaakakuvia. Pystykuvista leikkaantuu osa pois. Tämänkin voi kiertää laittamalla kamera kauemmaksi, jolloin resoluutio pienenee. Ja samalla voisi tuo edellinen kohtakin korjaantua. Vaan sitten pitää tehdä jotain hajavalolle, jota etäisyyden kasvattaessa tulee esiin projektorin rakenteesta johtuen. Tai sitten käydä lippaat ensin läpi ja kääntää kaikki kuvat vaakaan. Ja samalla siivota pölyt ym. roskat pois. Ja jos kamera on käännetty pystyyn, niin silloin kaikki kuvat tietty pitää kääntää pystyyn.
      Ja sitten lopuksi taas takaisin alkuperäiseen asentoon tai vasta sitten kun käyttää lipasta seuraavan kerran normaaliin projisointiin</LI>


      <LI>
    • sattumalta jälkikäsittelyssä huomasin, että kun kuvat lippaassa ovat ylösalaisin, niin kun ne kääntää Rotate canvas/flip vertically, niin hoituu sekä ylösalaisuus että peilikuvan kääntö samalla kertaa. Normaalistihan diaa katsotaan projektorin takaa eikä edestä. Tämä siis vaikuttaa myös siihen mihin suuntaan dian mahdollinen manuaalikääntö pitää tehdä.</LI>
    </LIST>
    Joten tämä projekti siis vielä jatkuu...
     
  12. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Diaprojektorilla diojen skannaus?

    Onko vielä mitään uutta kerrottavaa?
     
  13. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 595
    1 303
    113
    Vs: Diaprojektorilla diojen skannaus?

    Juu, Homma on lähtenyt käyntiin ja n. 3000 dia on jo kuvattu, suunnilleen 9000 kuvaamatta.

    Tuon lippaan osumisen kameran runkoon olen nyt ratkaissut laittamalla kameran kyljelleen, jolloin lipas mahtuu juuri ja juuri ohittamaan rungon. Rungossa ei siis saa olla paristokahvaa. Tosin 100mm makrolla kamera todennäköisesti olisi riittävän kaukana. Ja jos kayttää Kodakin Carousellia, niin tätä lipasongelmaahan ei ole.

    Koska makroni on 50mm, niin en pääse kuvaamaan siten, että dia kattaisi koko kennon alueen, mutta nyt dian leveys on juuri kennon korkeuden "kokoinen". En siis käännä erikseen kuvia samaan asentoon, vaan poistan mustaat reunukset photarissa, kuvan lopullinen koko on n. 3000*200px. Olen tehnyt omat actionit vaaka ja pystykuville erikseen (crop+save as). Pysty ja vaakakuvat pitää olla omissa hakemistoissaan, jotta mun photarin versio käsittelisi kuvat oikein. Save as tallennus tapahtuu sitten samaan hakemistoon. Ja tästä hakemistosta luodaan sitten varsinainen arkisto. Lightroomin uusimmalla versiolla homman voisi ehkä hoitaa paremmin ja suoraviivaisemmin. Ja tuo Flip Vertically on sama pysty- ja vaakuville, koska dioja en käännä.

    Projektorin valon määrän sain rajoitettua vaihtamalla 150W lampun tilalle 55W (Suomen Lamppupalvelusta). Samalla lämpöongelma katoaa. Nyt käytössä on vain yksi opaalilevy kuvaportin ja dian välissä. Levy voi olla joko akryylia tai lasia. Tuolla aiemmin mainitun harmaasuotimen voi myös laittaa obiskaan.

    Kuvaamalla kuvaportti ilman diaa voi värilämpötilan saada kohdalleen. 55W lamppu muuttaa valoa lämpimämpään 150W verrattuna. Valotus ja tarkennus kannattaa asettaa manuaalisesti. Tarkennuksen teen Live view:n zoomin avulla, mulla on yleensä samassa lippaassa kaikki samoissa kehyksissä. Laseilla ja ilman.

    Siitä vaan kokeilemaan...
     
  14. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Diaprojektorilla diojen skannaus?

    Itselläni on suurin osa lasikehyksissä ja niissähän on aika ajoin parikin ongelmaa:
    Pölyt lasien välissä (kaikista puhalteluista jne huolimatta) ja interferenssirenkaat jotka vielä muuttavat muotoaan dian lämmetessä.
    Riittäiskö terävyysalue lasittomaan kupruilevaan diaan (olettaen, että objektiivi on kohtuu laatuinen oman tarkennusalueen tarkkuuden kannalta).
    Joskus noita kupruilevia dioja kompensoitiin tarkentamalla projektorin objektiivi jonnekin keskustan ja reunan väliin, jolloin täysin terävänä oli rengas ja siitä keskelle ja reunalle sitten epäterävämpää. Voisko nuo lasittomat diat kuvata tarkentamalla samalla tavalla jonnekin keskustan ja reunojen välimaastoon?
     
  15. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 595
    1 303
    113
    Vs: Diaprojektorilla diojen skannaus?

    Tarkoituksenani ei ole ollut tuottaa viimeisen päälle priimoja kuvia vaan dia-arkiston digitaalinen hakemisto. Sitä on paljon helpompi käydä läpi kuin katsomalla kuvia projektorilla tai valopöydällä. Jos/kun hakemiston läpikäynnissä löytyy jotain, mistä haluaa hyvän tulosteen tms. niin sitten kopioin dian AnselA:n tapaan kuvaamalla sen kameralla koko kennon kokoiseksi ja sitten jatkamalla siitä normaalin digikuvan tapaan. Tässä yhteydessä kannattaa sitten kiinnittää huomiota dian puhtauteen ym.laatua heikentäviin asioihin. Mutta hakemiston avulla kuvan löytäminen on nopeaa ja helppoa. Kunhan tiedostojen nimeämistapa vastaa kastetien nimiöintiä.

    Olen käyttänyt aukkoa 8 tai 11, jolloin terävyysalue kattaa myös mahdolliset lasittomuuden kupruilut. Kodachromethan ovat skannerien murheenkryynejä, mutta tällä menettelyllä filmityypillä ei ole merkitystä.

    Makro-optiikat on myös korjattu suoraan tasoon

    Lightroomissa voisi kuulemma hoitaa suurimman osan tuosta ohjelmallisesta osuudesta, mutta mulla ei LR:ää ole.
     
  16. markku55

    markku55 Active Member

    Vs: Diaprojektorilla diojen skannaus?

    Asia selvä, mulla vaan ei ole makro objektiivia (enää kun menin myymään Pentaxin K 100mm F4:n), ainoastaan palje ja kääntömahis normaalille:(
    No, maailma voi muuttua;-)