Harjottelen diafilmille kuvaamista. Filminä on Agfa CT Precisa 100. Ensimmäinen filmi on kehitetty ja oman tulkintani mukaan kuvat ovat alivalottuneita. Sitten pitää esittää tyhmiä kysymyksiä, koska harrastus on aika alussa. Kuvaan kuvan jossa henkilö täyttää kuva-alaa vain vähän ja taustalla on lunta/taivasta. Mitenkä saan valotuksen kohdalleen; a) Korjaan valotusta +1EV b) Käytän pistemittausta ja mittaan valotuksen henkilöstä vaikka hän täyttää kuva-alasta vain pienen osan c) Käytän pistemittausta, kävelen lähemmäksi henkilöä ja varmistan, että mitattava kohta täyttää melkin koko kuva-alan. Säädän valotuksen kohdalleen ja kävelen alkuperäiselle paikalleni sommitelemaan kuvan. d) Mittaan valotuksen digikameralla ja otan testikuvan. Käytän samoja arvoja dialle. e) Joku muu konsti Paljonko valotus saa olla pielessä, että dian saa pelastettua vielä digitaalisesti?
Jos taustalla on valkoista, aloita tuosta +1 aukko valotuksenkorjauksesta. Eipä olisi pahasta käyttää filmi-pari kokeiluihin kuinka paljon korjauksia tai eri kohdista valomittausta erilaisissa kohteissa tarvitaan. Sen oppii kyllä sangen nopeasti. Tummastakin diasta saa kohtuullisen skannin, joskin yllätyksenä voi tulla se, että diasta joka projisoidessa näyttää ihan ok mustassa päässä, kaivaa skanneri monenmoista värisaatetta mukaan. Ylivalottuneen dialle on vaikea tehdä mitään. Ainakaan ei pidä muutella puhkipalaneita huippuvaloja harmaaksi. Mielummin jyrkkä jyrkkänä ja tulostus pintastruktuurilla varustetulle, lämminsävyiselle mattapaperille.
Noin nyrkkisääntönä dialle pistemittarin kanssa: Kohdista piste siihen kohteen vaaleaan kohtaan, johon haluat vielä jonkunlaista sävyä (siis ei puhki). Ota lukema ja lisää valotusta 2,5 aukkoa. Kapa
Dia on ei kestä ylivalotusta. Ite just eilen valotin vahingossa 1,5 aukkoa yli, saa nähdä mitä tulee.
Ehkä voi koittaa alikehittää. Ei ole diasta kokemusta paljon mitään. Kyseessä oli Velvia 100 jota valotin kun olin ottamassa elämäni kuvat ni 50 mukaan, koska valotusmittariin jäi vanha ISO.
Ei mullakaan ole erikoiskehityksistä dialla kokemusta. Kaipa se jotenkin toimii, koska 1. kehityksessä muodostunut negavalottuma valkaistaan pois niin vähemmän 1. kehitystä korjannee lopputulosta tummemmaksi. Vaan mitä se vaikuttaa kontrastiin ja värisävyihin? Tuleeko oudon sävyistä ja heikkoa kontrastia? Asiasta päinvastaiseen, dian herkkyyttä voi nostaa (kontrastia alentaa) esivalotuksella. Ymmärtääkseni sen voi tehdä kuvaamisen jälkeenkin. http://kuvajournalismia.blogspot.fi/2014/04/tajusin-jotain-tarkeaa.html Jore mainitsee https://www.kameralaukku.com/viewtopic.php?f=38&t=112163&p=787559#p787574 SakkeM selostaa