Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Diagnostisen Barco-näytön käyttö ja kalibrointi valokuvien käsittelyyn Macissa?

Keskustelu osiossa 'Kuvankäsittelynurkkaus' , aloittajana , 29 Joulukuu 2018.

 1. ∞

  Member

  460
  0
  16
  Tervehdys. Olen käsitellyt harrastuspohjalta ottamiani valokuvia Mac Minissä, jossa on ollut joku halpis LG:n IPS-näyttöinen monitori. Olen kalibroinut sen muinoin jollakin Spyderilla, mutta eihän se ole tietenkään ollut tasoltaan mikään ihmeellinen.

  Sain nyt käyttööni Barcon MDCC 2121 -monitorin, jota on käytetty röntgendiagnostiikassa. Monitori on vuodelta 2011 ja valovoima lienee jo vähän hiipunut uuteen verrattuna, mutta vaikuttaa tämä olevan vieläkin aika hyvä peli tuohon kuluttajamalliin verrattuna. PC-raudassa tuo Barco on ollut kytkettynä spesifiseen näytönohjaimeen, jolla on saatu 10-bittinen kuva. En tiedä jääkö tämä Mac-käytössä 8-bittiseksi.

  Mutta pohdiskelen, että kuinkahan tuo kannattaisi kalibroida valokuvakäyttöön ja minkälaisilla monitorin asetuksilla? Radiologisessa käytössä näihin monitoreihin on kuulunut mukaan Windowsissa pyörivä apuohjelma, joka on kai automaagisesti säätänyt näytön sisäänrakennetun anturin avulla DICOM-standardin mukaiseksi. Tuolta näytön Display function -kohdasta löytyy asetusvaihtoehtoina User, DICOM, Dyn. Gamma 2.2, Dyn. Gamma 1.8, Native, Test, Gamma 2.2 ja Gamma 1.8. Muista asetuksista saa valittua mm. Luminance targetin (tällä hetkellä target 240 cd/m2, näyttää monitorin mittaamana saman), Color targetin (nyt Native white) ja Viewing moden (Diagnostic tai Text). Menee jo sormi suuhun näiden lähtöasetusten kanssa.

  Mitäpä ehdotatte lähestymistavaksi? Kaivanko sen ikivanhan Spyderin jostakin esille ja yritän tehdä taas sillä profiilin? Mikähän noista olisi siinä tapauksessa hyvä lähtöasetus? Vai menisiköhän joku noista asetuksista suoraan kun näytössä on tuo oma mittauskalibrointinsa?
   
 2. Pan

  Pan Well-Known Member

  2 141
  726
  113
  Jos Spyder on 5-versiota vanhempi, niin älä kaiva esille. Todennäköisesti sen mittausteho on hiipunut. Noissa vanhoissa oli gelatiinikalvo, joka värjääntyy hiljalleen. Muuten en tuosta ongelmasta osaa sanoa mitään.
   
  tykkää tästä.
 3. ∞

  Member

  460
  0
  16
  Näyttää vanhan sähköpostin mukaan olevan Spyder 3 Elite eli vanha kuin taivas. Kiitos vinkistä.
   
 4. niffe

  niffe Well-Known Member

  12 309
  258
  83
  Mulla vois olla Spyderin 5 Pro joutilaana, jos kiinnostaa. Tähän Asuksen tehdaskalibroituun 99% RGB-näyttöön ei tarvitse.
   
 5. ∞

  Member

  460
  0
  16
  Kiitos, pidetään mielessä tuo mahdollisuus. Kysymys on osittain se, että tarvitsenko minäkään kalibraatiota tuon monitorin kanssa. Silmämääräisesti monitorin oma Gamma 2.2 ei näytä kovin pahalta.
   
 6. c

  c Active Member

  4 927
  19
  38
  Tarvit tohon jonkun PRO linjan kortin, amd tai nvidia jotta saat 10bit tuen. Niitä saa aika edullisesti ja on kyllä sen arvoinen. En tiedä saako tollaseen miniin jotain ulkoista korttia jonkun pcie extenderin kautta. Pitää itsekkin katsella noita vanhoja medical näyttöjä, sieltä vois löytää jonkun todella laadukkaan pienen kakkosnäytön halvalla jolla voisi ihmetellä miltä 10bit outputti näyttää natiivin. Tarjolla olisi myös MV näyttöjä, hc mv kuvaajille.
   
 7. ∞

  Member

  460
  0
  16
  Ulkoinen GPU vaatisi käytännössä Thunderboltin ja oma Mini on ihan liian vanha.

  Pari vuotta vanhempia mv-näyttöjä olisi ollut myös tarjolla, mutta en lämmennyt ajatukselle.