Käytin viikonlopun siihen, että tulin ottamaan pari testikuvaa, tarkoituksena vertailla Kodak D-19 ja muun kehitteen tuloksia. Sattui tulemaan Kodak HC-110 olemaan se toinen kehite. Otin kahdessa paikassa kaksi kuvaa, käyttäen kahta eri filmiä: Ilford Delta 100 PRO ja Ilford Ortho Plus. Vaikka tässä jälkimmäisessä se box speed on 20% vähempi, käytin kaikissa neljässä kuvassa samoja asetuksia (ISO 100). Dev Chartissa ei ole lainkaan tietoa Ortho Plusan D-19 kehitteajasta, ja en ymmärrä chartissa olevia HC-110 dilution-kirjaimia, niin käytin (käytimme) kaikissa Ilford Delta sataselle asettuja aikoja. Mittasin molemmista kuvista mustat ja valkoiset osa densitometrillä. Barbieri Densy 450E koneena, minkä lainasin täältä täksi kuuksi. Ensimmäisessä kehitteessä, D-19, mittauksen tulokset: Ortho plus: black: 2.88, white: 1.11 -- delta 1.77 Delta 100: black: 1.55, white: 0.44. -- delta 1.11 Toisessa kehitteessä, HC-110, mittauksen tulokset: Ortho plus: black 1.41, white: 0.48 -- delta 0.93 Delta 100: black 0.79, white: 0.31 -- delta 0.48 En ymmärrä paljoa noista lukemista [manuaali kertoo: tm - stands for transmission status M (=negative film)]. Tuntuu silti, että noissa mittauksissa se delta-erotus kertoo, että D-19 on todella more punchy developer - ainakin tuntuu, että se ISO 80 vs. 100 ei ole niin iso, että sillä voi selitellä tämän efektin. Kodak lopetti D-19 tuotannon, ja sitä kehitettä ei varmaan löydy enää valmisteena paljoakaan (varmaan ei yhtään). Internet kertoo, että sen voi tehdä self-made: Kodak D-19 Original Recipe | Developing film at home | Formula + VIDEO Siellä tämä artikkelin tekijä kirjoittaa: "Testasin tätä Kodak D-19 -kehittäjä ja kehitin standardi ISO 2 -lasikuivalevyäni, joka ammuttiin jäätyneellä järvellä. Halusin todella korostaa halkeamia ja kontrastia, joka syntyy jään reunan ja veden väliin, joten tämä d-19 kehitti oli täydellinen pari. Käytin varastoliuosta ja kehitin 4 minuuttia". (Google translated). Hän on myös tehnyt YouTube videon asiasta (6 mins). (Ilmeisesti tässä minun testissa tuo pystyraita, kamera oli portrait-moodissa, ehkä se verhosuljin ei sulkeutunut vain riittävästi, koska sama virhe molemmissa kuvissa). Skannissa - vasen puoli on D-19, ja oikea puoli on HC-110.
Näyttäis enemmän että sulla on ollut linssi niin tiltissä, että piirtoympyrä ei ole riittänyt. Sitä linssiä kun tilttaa, pitää yleensä myös siirtää sivusuunnassa siten että saat sen keskitettyä.
Kamerana oli Graflex, ja objektiivina Aero Ektar. Internetistä löysin tiedon että piirtoympyrä kuulemma on 9" - eli enemmän kuin mitä Graflex 4x5" sallii siirtymiä. Kokeilin näitä kahta kuvaa sillä mielelle, että saan lisää käsinkosketeltavaa ymmärrystä niistä siirroista.
Siinä on kyllä piirtoympyrää, mutta kuten huomaat vain toinen puoli on jäänyt valottumatta. Se linssi ei siis ole keskellä filmiä enään silloin kun käännät linssiä noin paljon. Siksi sitä pitää kans siirtää sivusuunnassa, eli tossa pystykyvassa sun pitäis nostaa linssiä jos olet tiltannut sen niin pitkälle kun speedin liikkeet antaa periksi. Tämä johtuu siitä että se linssi ei ole optisesti keskitetty siinä linssilaudassa. Se linssin perän pitäis pysyä jatkuvasti keskellä filmiä, vaikka se olisi tiltattu. Sen näkee helpoiten siitä mattalasilta kun tilttaat sen linssin täysin, ja kokeilet sitten nostaa sitä.