Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Canon EOS R

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana RB, 26 Lokakuu 2019.

 1. RB

  RB Well-Known Member

  7 333
  100
  63
  Kyseisestä kamerasta on pitkä juttu, mutta aloitetaan silti uusi.

  onko jollakin kyseinen kamera? Miltä se käytössä tuntuu pidemmän päälle?

  Oman kamerakaluston päivittämisestä on kulunut 5 vuotta, vähän tuo Ärrä kiinnostais lisänä. Ilmeisesti kuvanlaadussa suurta eroa ei ole 5D Mk3:een verrattuna, mikä on vähän ostohaluja hillitsevä juttu.
   
 2. Tomsku

  Tomsku Member

  187
  0
  16
  Vastaan hieman kalustoa liippaavalla omalla keissilläni, eli 5D Mark II --> RP. Mulla ei siis kokemusta Mark III:sta eikä R:stä.

  Kuvanlaadussa selkeä ero RP:n hyväksi. 5D2 rawit näyttävät hirveän suttuisilta, enkä vaihtanut rungon lisäksi ollenkaan objektiiveja. Ensi kertaa tuntuu siltä, että runko saa kaivettua obiskojen virheitä ja laatupoikkeamia esiin. Laseina nippu Sigman Art-sarjaa ja Canonin omat EF:t 24-70 II ja 70-200 II IS.

  En tiedä väsyykö mun silmä tuohon sähköetsimeen, mutta välillä tuntuu, että kuva on blurria ja sitten pitää hakea silmän paikkaa etsimen kumikehällä uudelleen. Jos etsinkuvaa yrittää nähdä vähänkään viistosta, niin siitä ei pysty edes sommittelemaan kuvaa, kun se on vain kirkas möykky. Pimeässä en ole kauheasti edes kuvannut, mutta väittäisin, että 5D2:n optinen etsin tässä paljon mukavampi. Myös pienen pieni viive, kun sähköetsin pysähtyy kuvaa otettaessa. En nyt ala tähän luettelemaan optisen ja sähköisen etsimen eroja, kun niistä on sivutolkulla varmaan täälläkin keskusteltu, mutta kaiken kaikkiaan minusta RP:n etsin on varsin tarkka ja kelpo, kun aikaisemmin mulla oli kokemusta vain Fujin X-E1 ja X-T10 sähköetsimistä. RP pesee ne kyllä mennen tullen.

  Kosketusnäyttö aluksi hirvitti, mutta se on yllättävän intuitiivinen esimerkiksi tarkennuspisteen reaaliaikaiseen raahailuun silmä etsimellä ja peukalo näytöllä. Joitain asetuksia ja valikoita on kyllä hitaampi selailla, jos tilanteiden muuttuessa pitäisi nopeasti pystyä veivaamaan asioita, kuten vaikka ISO-herkkyyttä, mikä 5D2:lla tuli selkärangasta ISO-nappia ja rullaa pyöräyttämällä eikä silmää tarvinnut irrottaa etsimestä, mutta nyt käytännössä kyllä kamera täytyy tuoda eteensä ja sormella tökkiä - joskin se ISO-valikko on vain yhden painalluksen takana + painallus valittavaan ISO-arvoon.

  Akkukesto on minusta hitusen kehnompi, mutta voi myös johtua tavastani pitää kamera aina päällä ja virransäästömoodit pois päältä. 5D2 ei tällaisessa tilassa juurikaan kuluta virtaa ellei satu osumaan laukaisimeen, jolloin tarkennukset, valotusmittarit ym. tekniikka herää, mutta RP:ssä tietysti loimottaa koko ajan takatelkkari tai sähköetsin. Pakkaskestosta ei ole vielä kokemusta, mutta vanhat LP-E6 akut jauhoivat iloisesti parinkymmenen asteen pakkasillakin vaikka 5D2:n takatelkkari saattoi hyytyä eikä näyttänyt kuvaa - nyt pelkään vähän samaa, että RP:stä hyytyy myös etsin kovilla pakkasilla.

  Pieni koko on ehdotonta plussaa, mutta mulla myös pienet kädet. R:ään ja vissiin RP:henkin saa sen "rungonjatkeen", mutta itse en ole viitsinyt siitä varsin tyyristä ovh:ta maksaa, kun ei se tuo muuta toiminnallisuutta kuin sentin lisää mittaa (vrt. oikea akkukahva). Pienestä koosta ja painosta vain se haitta, että esim. ton mun telen kanssa kompleksi on kovin etupainoinen - mutta kaippa tämäkin tottumiskysymys. Kaulalla toki ikävä roikottaa, kun paino jakautuu kauemmas kehosta ja runko alkaa painaa rintaa, lantiota, missä sitä sitten kantaakin minkälaisella slingillä.

  Raweissa on siis minusta paljon enemmän dynamiikkaa ja väritoisto on neutraalimpi, mutta joissain tilanteissa minusta RP:n raweissa korostuu varjojen kohina epätavallisen paljon. Suurilla ISO-herkkyyksillä kontrasti leviää, mutta onneksi nämä ovat asioita, joita voi jälkikäsittelyssä korjailla. Tietysti haluaisi päästä mahdollisimman helposti lopputulokseen, eli olisi kiva, jos kamerasta suoraan tulisi jo "priimaa" ulos.

  AF on musta tosi hyvä ja naulaa kohilleen helpommin. 5D2 jää välillä varsinkin hämärässä sahaamaan hirveästi. RP:ssä myös sen verran softaa päivitetty, että AF löytää kuvauskohteista silmät ja tarkentaa niihin. Tosin, ei RP:kään saa kiinni esim. kovaa kohti juoksevaa koiraa, mutta en tiedä miten paljon RF-EF adapteri esimerkiksi tällaiseen vaikuttaa. RF-linssejä en ole yhtäkään kokeillut.

  Lyhin valotusaika on 1/4000, mikäli sillä on omiin kuvaustarpeisiin merkitystä.
   
 3. rarehanu

  rarehanu Member

  166
  11
  18
  Jos runkojen ikäero on 11 vuotta pitää eron ollakkin ihan selkeä, kuten 5D2/RP kohdalla on.
  5D3:n ja R:n kohdalla ero ei kyllä ole läheskään yhtä iso, toki sitä on R:n eduksi.
  Toisaalta R:n hinta alkaa olemaan nyt kohdillaan, kun uutta saa alle 2k:n ja toisaalta 5D3:sta saa vielä jotain.
   
 4. RB

  RB Well-Known Member

  7 333
  100
  63
  Kiitos kommenteista.
  Saattaa olla etten anna mitään vaihdossa jos R:n hankin. Joku Sony saattais sovitteiden kanssa olla käyttökelpoinen EF-objektiivien kanssa, mutta sitten joutuis salamasysteemitkin hankkimaan.
  Mahtaako 600 EX-RT salamat toimia hyvin R:n kanssa? Kokemuksen mukaan peili-Canoneissa ei TTL-mittaus toimi kunnolla pykälänkään vanhempien salamoiden kanssa.

  5 vuotta sitten oli peilitön lokakuu lopuillaan, lokakuun kuvasin Olyn EM 1:llä ja sitten kuun vaihteessa pääsin siitä eroon. Nyt vois kokeilla taas jotakin uutta.
   
 5. canonmk4

  canonmk4 Member

  179
  9
  18
  kannattaa lukea Ken Rockwellin testaukset Canon R ja RP:stä niin laittaa funtsaamaan pistääkö kumpaan rahat, loppuosassa verrataan Sonyyn ja Nikoniin???
   
 6. TKa

  TKa Well-Known Member

  3 023
  185
  63
  Siirryin 5D2:sta R:ään. Kuvaan maisemaa ja kuvaustyylini on hidas ja käytän paljon takatelkkaria (käytän melko usein 24mm TS:ää ja sitten ihan tavallista 50mm STM:ää ja 100mm makroa). Toistaiseksi kaikki on sujunut hyvin ja hankinta vastasi odotuksiani. Huomasin, että uusimman firmiksen jälkeen kasvon- ja silmäntunnistus toimii yllättävän hyvin, jopa silloinkin, kun näytän kameralle iPadista koiran kuvaa. Kokeilin salamaa (580) ja ainakin peruskäytössä se toimi ongelmitta. Perheessä on kokemusta 6D2:sta, joka sekin on kätevä, mutta tämä tuntuu hitusen monipuolisemmalta. Säätöjä on enemmän. Sen kuvaustilanteen ”pysähdyksenkin” saa kytkettyä pois päältä siten, että livekuva näkyy melkein saman tien. RF-laseja ei vielä ole, kun pitää pelata yhteen tuon 6D2:n kanssa. Adapterilla sain M-lasit tähän kiinni ja ne toimivat hyvin 35mm:stä ylöspäin.
   
 7. RB

  RB Well-Known Member

  7 333
  100
  63
  Tuohon RP:hin ei ilmeisesti saa kunnon pystykuvauskahvaa?
  Jos ei, niin se ei oo missään nimessä mun kamera.
  Taitaa RP olla pienempikin, en tykkää liian pienistä kameroista. 5D Mk 3 on sopivan kokoinen kuvaamiseen.
   
 8. canonmk4

  canonmk4 Member

  179
  9
  18
  Ebay, kiinan pojat tekevät vielä pystykahvankin, minusta 1DS mk 3 oli sopivan kokoinen kuvaamiseen käsivaralta.
   

  Liitetyt tiedostot:

 9. RB

  RB Well-Known Member

  7 333
  100
  63
  Pitää käyrä käpäilemässä niitä Formassa.
  Ittellä 5 D Mk 2&3 ja kolmonen oli positiivinen yllätys käteensopivuudessa varsinkin kahvan kanssa, kakkosen kahvasta puuttuu toimintoja mitä tarvitaan.
  Saattaa Ebayn RP:n kahva olla karumpi kuin alkuperäinen R:n vastaava.
  Oon todennut että käytettävyys on tärkeä asia, se aikoinaan Olysta puuttui.
   
 10. RB

  RB Well-Known Member

  7 333
  100
  63
  Onko R:ssä 4:3 kuvasuhde? Kuinka se tallentuu RAW:ina?
  Olyssa 2:3 tallentui sille kuvasuhteelle RAW:ina oletuksena mutta oli sitten tarvittaessa käytettävissä 4:3 suhteellakin.
  5D Mk3 tallentaa 4:5 rajauksen siihen kuvasuhteeseen...eikä ole käytettävissä 2:3 kuvana ja pahin juttu ettei rajaus näjy etsimessä. Jiipekit yllättäen tallentui koko kuvana.
   
 11. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  20 651
  278
  83

  Tästä katsottuna epäilen että jpegiin vain rajauksia? Outo homma, kun ei ominaisuusluettelosta selviä. Onkohan käännöksen vika vaan.
  Toisaalta olisi joskus hyväkin jos raw tulisi samalla täyteen kennoon mutta voisi kuvata rajauksella etsimessä ja rinnalle tallentuva jpeg olisi rajattu niin.

  Specifications & Features - EOS R - Canon Oy

   

  Liitetyt tiedostot:

  • eosR.gif
   eosR.gif
   Tiedostokoko:
   44 KB
   Katsottu:
   12
  • EOSRr.gif
   EOSRr.gif
   Tiedostokoko:
   39,6 KB
   Katsottu:
   11
  Viimeksi muokattu: 30 Lokakuu 2019
 12. RB

  RB Well-Known Member

  7 333
  100
  63
  Itte en käytä Jiipekkiä muutakuin silloin kun haluan sen singahtavan tabletille katsottavaksi. Tämähän ei onnistunut Olylla kun sillä ei voi kuvata käsivaralta suoraan tabletille vaan vain tabletilla ohjaten.
  Canonilla WiFi-kortilla homma hoitui hetken todella hienosti, mutta sitten Sandisk lopetti kortin tuen ja mikään muu kortti ei tunnu toimivan Mk3:ssa.

  Mutta olylla rajaukset toimivat mallikkaasti.....toisin kuin Canonissa. Mk3 kerran kokeilin kuvata 4:5 kuvasuhteella, tähyslasin viivoja apuna käyttäen. Yhden kuvauksen tein niin, onneksi toiselle kortille kuvat meni jiipekkinä. Yks kuva olis kuitenkin pitänyt olla väljemmällä rajauksella, yllätys oli suuri kun RAWista ei apuja löytynyt mutta vielä suurempi yllätys oli että jiipekkinä löytyikin koko kuva. Se oli sen kerran pelastus, ja ensimmäinen kerta yli 15 vuoteen kun tein järkkärin Jiipekkikuvasta asiakaskuvan.
   
 13. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  20 651
  278
  83
  Enkuksi on ihan sama. File type -Stills - Image size. Specifications & Features - EOS R - Canon Europe

  Siinä on tuo outo ensimmäinen rivi JPEG:
  Ja sitten vain 3:2 kohdalla mainittu RAW.


  (Nikonilla (D800/810) tallentuu valittuun suhteeseen (rajaukseen) sekä RAW että jpeg muotoihin.)
   
 14. RB

  RB Well-Known Member

  7 333
  100
  63
  Huonoltahan tuo näyttää
   
 15. RB

  RB Well-Known Member

  7 333
  100
  63
  Nyt on oma R kotona.
  Hyvää ja huonoa on löytynyt. Huonoa on onneton takarullan sijoitus. Ei osu peukkuun.
  Koko on oikea, ei voi sanoa liian pieneksi.
  Akkukahva on hyvä, siinä takarullakin kohdallaan, sen mukana tuli näköjään verkkolaitekkin....ihan kiva.

  4:3 kuvasuhdetta kokeiltiin tietysti heti. Toimii niinkuin pitääkin, RAWit aukee oletuksena 4:3 rajauksella ja päät on tarvittaessa käytössä edelleen. Jiipekit on neloskolomosia, hyvä niin.
   
  Mirrored tykkää tästä.
 16. TKa

  TKa Well-Known Member

  3 023
  185
  63
  Kokeilin tuota 4:3 -kuvasuhdetta raakakuvilla. Kuvatessa kameran näytöllä näkyvät kyseisen rajauksen merkkiviivat kuva-alueen sivuilla. Ne näkyvät myös Canonin omalla kuvankäsittelysoftalla.
   
  RB tykkää tästä.
 17. TKa

  TKa Well-Known Member

  3 023
  185
  63
  Kappas, se 4:3 tuli mun vanhaan Lightroomiin valmiiksi kapeampana. Mielenkiintoista.
   
  RB tykkää tästä.
 18. RB

  RB Well-Known Member

  7 333
  100
  63
  Näköjään siitä löytyy toiminto mitä oon haaveillut: Peukalohipaisunamiskuikeliin saa ohjelmoitua valkotasapainosäädön Kelvineinä....saa säätää siitä napakasti tilanteen mukaan. Kiva vaikka RAWia kuvaankin.

  tarkennuspisteen valinta näytöltä etsimestä kuvaten tuntuu lupaavalta.

  saattaa olla, että sähköetsimen myötä valotusmuoto vaihtuu, oon ollut pitkään pelkästään M-valottaja....ehkä nyt muuttuu osaksi A-valotukselle. Oly ei sopinut kunnolla käteen, pysyin sen kuukauden kun sitä käytin M-valotuksen leirissä.
   
 19. RB

  RB Well-Known Member

  7 333
  100
  63
  Ensimmäinen studiokuvaus takana. Ihan mukavan näppärältä tuntuu R.
  Onko tosiaankin niin ettei rungosta löydy salamasynkkajohdolle paikkaa? Onneksi akkukahvasta se sentäs näyttäis löytyvän. Eihän sitä pääsääntöisesti salamoiden käytetä mutta aina sillointällöin tarvitaan.
  Värit ja terävyys ovat mallillaan, adapterin kanssa äkkikokeilulla toimii kaikkien objektiivien kanssa, kahta en tosin oo vielä kokeillutkaan.
   
 20. RB

  RB Well-Known Member

  7 333
  100
  63
  Nyt kun oon kuvannut hetken aikaa R:llä niin on todettava että värimaailma on vähän saman tyylinen kuin 5 vuotta sitten Olympuksen OM-D EM1:llä, mutta ei sekoa niinkuin Oly teki hankalissa sekavalo-olosuhteissa.
  Samoissa sekavaloissa R tekee puhtaampaa värimaailmaa kuin 5D Mk3.

  TTL-salama valottaa R:ssä mukavasti, mitä Oly ei todellakaan tehnyt. olyn salama oli lisäksi onnettoman heppoinen ja hankalakäyttöinen.

  Huonoa tietysti löytyy joka vehkeestä, mutta pitää jatkaa huomenna ohjelmistopäivitysyrityksellä.