Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Canon AE-1 Program hitaan ja vinkuvan sulkimen korjaus

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana mikaelky, 15 Kesäkuu 2021.

  Hei. Ostin otsikon mukaisen filmikameran, joka on ollut käyttämättömänä kymmenisen vuotta. Huomasin että laukaistaessa suljin vinkuu ja on nopeilla suljinajoilla liian hidas. Taitaa olla yleinen ongelma kyseisellä kameratyypillä. Luin netistä että tuo voisi korjaantua laittamalla tippa öljyä suljinmekanismin rattaaseen, mutta oli vaikea löytää selvää vastausta sille mitä öljyä tuohon kuuluisi käyttää.

  Kysymys onkin siis mitä öljyä te suosittelisitte? Jotkut ovat käyttäneet WD-40, mutta sitä en aio käyttää, koska se tahmeutuu ajan myötä. Ymmärtääkseni öljyn pitäisi olla kevyt, ei-viskoosi, ja valumaton, mutta öljyistä tietämättömänä en tiedä mitä tuo käytännössä tarkoittaa. Onko esimerkiksi ompelukoneöljy sopiva tuohon hommaan?

  Kiitos
   
 1. c

  c Well-Known Member

  5 066
  51
  48
  Kato jotain kello öljyjä, sellanen varmaan sopii tohon käyttöön.
   
 2. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  19 227
  1 182
  113
  Onko nyt varmaa, että kyseessä on suljin? Hämärä mielikuva on, että ko. kameramallin tyyppivikoihin kuului vinkuva peilikoneisto, ääni siis tulisi voitelemattomista peilin nivelistä.
   
 3. arthur

  arthur Member

  261
  4
  18
  Se taisi olla ainakin A-1 vanhemmiten vinkuvalla peilikoneistolla? Mutta alkuperäiseen palaten, miten olisi ihan se kamerahuollon apu?
   
 4. Jari_S

  Jari_S Active Member

  837
  211
  43
  Jep, meikäläisen A-1 vinkui myös, kun ei ollut kolmeenkymmeneen vuoteen ollut huollossa.
  Mustonen & Laine teki siihen täyshuollon hintaan 150 € ja ei vingu enää.
   
 5. SakkeM

  SakkeM Well-Known Member

  19 227
  1 182
  113
  Okei, taisi sittenkin olla A-1. Muistelen sitä vinkunaa kuulleeni. Vinkuvasta sulkimesta en ole kuullutkaan, mutta toki verhojenkin alkuperäiset öljyt ovat voineet jo hiukan kuivahtaa. Kyseisen mallin suljin taisi olla vanhentunut malli jo silloin uutuuttaan, jostain kumman syystä käytettiin vielä aiempien mallien vaakaan kulkevaa kangasverhoa, joka oli hidas ja tosiaan huoltoa vaativa.

  Aleksin suosittelema kelloöljy on varmastikin paras ratkaisu, aika säästeliäästi sitäkin kannattaa hölvätä. Youtubessa näyttää olevan ohjevideoita useitakin.