vai pitäisikö sanoa terävyysalueen ulkopuolella? Vai tarkoititko Heli erilaisten Bokehien erojen syitä tai eroja, mitä kysyit?
Niin, kai se on terävyysalueen ulkopuolelle jäävä alue. Sitten voi hifistellä sillä, kenen putkella tulee näteintä bokehia. Joskus sitä ikävät ihmiset saattavat käyttää kiertoilmaisunakin; kuten: "Hmmm, mielenkiintoinen bokeh". Voi tarkoittaa, että on tainnut tarkennus unohtua kaikein tohinan keskellä. Tai vaikkapa: "Aika jännä koko kuva-alan kattava bokeh! Nättiä!" Joka voi oikeasti tarkoittaa, että olisko kannattanut käyttää jalustaa, tai pitää kamerasta edes vähän paremmin kiinni.
Pah, meinaatteko että bokeh on tuossa? Tylsää. Ja kyllä mä sen sitten tiesin, mut luulin, että se on jotain muuta siinä softissa alueessa kuin tavallinen softius ;-)
Filmikameroissa on kuulemma kauniimpi/ parempi bokeh. Samoin eripituisilla ja merkkisillä teleillä ja varsinkin peilitelen bokeh:in näkee otsalohkollaankin on se rengas tai reikä huippuvalokohdassa.
Niin, bokeh on maalaisjärjellä ajateltuna epäterävän alueen toistumisen visuaalisen asu ;-) Erot samantapaisten objektiivien välilä tulevat ainakin himmentimen lehtien määrästä, muodosta ja objektiivin elementtien sijoittelusta ts.optisesta suunnittelusta ;-)
Teknisestä syntymekanismista en osaa sanoa mitään, mutta siiviloityneeseen vastavaloon, veteen... jne tulee joskus niin kaunis bokeh että se päihittää kauneudessa kepoisesti lähes kohteen kuin kohteen. Se vaikutelma on vissiin vähän sama juttu kuin impressionistisessa maalauksessa.
Olikohan viimeisessä Pikselissä kattava artikkeli aiheesta? Koska se ei ollut Kamera-lehdessä, jonka tuosta hyllystä löysin, ao. artikkeli oli tod. näk. Pikselissä. Kysehän on todellakin siitä kuinka kukin objektiivi toistaa tarkennusalueen ulkopuolella olevat kuvan osat.
Se taisi olla edellinen kameralehti, koska näin jutun ja pixeliä en lue. Oli ihan ok juttu.[/quote] kameralehti mulle tuleekin kun kerran seuran jäsen olen. Eipä oo tullu pahemmin noita luettua. Ehkä vois avata tällä kertaa.
Bokesta puhuttaessa (sana on alunperin japaniksi "boke", hoon lisääminen perään on englanninkielinen muoto) puhutaan yleensä siitä, kuinka silmää miellyttäviä epäterävän alueen valopisteiden hajoamisympyrät ovat. Miellyttavimpinä pidetään yleensä mahdollisimman pyöreitä (himmentimen ominaisuus) ja reunaa kohti tummenevia (linssistön ominaisuus) ympyröitä tarkennustason takana oleville pisteille. Rumina taas pidetään reunaa kohti kirkastuvia (rengasmaisia) ja kulmikkaita.