Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
 1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

automaatti / manuaali

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Rippe73, 6 Helmikuu 2019.

 1. Rippe73

  Rippe73 Member

  69
  6
  8
  olisin kysellyt noista digijärkkäreistä, (täysin tietämätön) onko niissä yleensä automaatti, taikka käsisäädöt, matka, valotus ,suljinaika, Netissä paljon kameroita myynnissä, mutta ei oikein ummikko niistä tiedä,
   
 2. mlphotic

  mlphotic Well-Known Member

  4 465
  415
  83
  Digijärkkäristä löytyy lähes poikkeuksetta monipuoliset kuvaustilavalinnat täysautomaattisesta moodista täysin manuaalisesti säädettäviin: A, P, S, aukon esivalinta, ja M sekä monipuolinen tarkennusautomatiikka niin liikkuvaan kohteeseen kuin paikallaan pysyväänkin, usein myös kasvoihin tai silmään valittava tarkennus.
  Järjestelmäkameran idea on se, että runkoon voi kiinnittää tarpeen mukaan erilaisia objektiiveja erilaisten kuvaustarpeiden mukaisesti. Siihen saa myös erilaisia lisälaitteita runsaasti (salamalaitteita, kaukolaukaisin, lisäakkukahva etc), useimmilla järkkäreillä voi myös kuvata laadukasta videota. Aloittelijalle sopivan järjestelmäkameran + kittiobjektiivin saa uutena n. 500 euron hinnalla, siihen vielä n 200 euron hintainen valovoimaisempi normaaliobjektiivi niin pärjää pitkälle. Kannattaa mennä valokuvausliikkeeseen katsomaan ja kokeilemaan eri vaihtoehtoja.
  Ja lopuksi: ruokahalu kasvaa syödessä.
   
 3. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  19 855
  171
  63
  Onko erityisiä käyttötarkoituksia ja kuvauskohteita mielessä ja mikä olisi budjetti alkuun tähän tärkeimpään?

  Toinen tapa auttaa hankinnassa näin foorumin välityksellä on tarkastella jotain tarjolla olevaa kameraa suhteessa ajatukseesi käytöstä ja kohteista.
   
 4. nomad

  nomad Well-Known Member

  10 431
  99
  48
  Käsisäädöt eivät ole mikään itsetarkoitus. Jos kuvaaminen lähtee helpommin liikkeillä P-moodilla tai peräti kameran aiheohjelmilla, niin sitten silleen. Kun kunnianhimo ja ymmärrys vähitellen kasvaa, niin voi alkaa askel kerrallaan opetella mitä eri muuttujien hallinta vaikuttaa kuvaan ja mitä mahdollisuuksia se antaa.

  Itse kuvaan varmaan 95% ajasta A-moodilla ja auto-ISO päällä. Se on "puoliautomaatti" ja lienee yleisin tapa nykyään. Mutta on tilanteita joissa kaikkien valotusarvojen säätäminen käsin on perusteltua.

  Kaikilla ns. järjestelmäkameroilla saa aseteltua valotusarvot mieleisekseen.

  PS Tuli mieleen, että on olemassa edullisempia/vanhempia kameroita joissa ei voi asettaa auto-ISO:n suljinaikaa manuaalisesti, vaan se on aina joku kameravalmistajan "hyväksi" miettimä arvo. Tämmöistä kameraa en osaa suositella. Pitää siis pystyä asettamaan automaattiseen herkkyydensäätöön valotusaika esim 1/250 sek, 1/1000 sek, tai mikä nyt tilanteeseen sopiikaan.
   
  Viimeksi muokattu: 6 Helmikuu 2019
 5. RB

  RB Well-Known Member

  7 100
  47
  48
  Oma valinta on, säätääkö valotusarvot käsin, vai taistelooko valotusautomaattia vastaan.
   
 6. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 275
  201
  63
  Mikä moodi on S?
   
  Viimeksi muokattu: 6 Helmikuu 2019
 7. Mirrored

  Mirrored Well-Known Member

  19 855
  171
  63

  Shutter priority. Ajan esivalinta. Automatiikka säätää silloin aukon.

  Nikon | Imaging Products | DSLR Camera Basics | P, S, A, and M Modes (Exposure Modes)

  Linkissä on taulukosta luettavissa kuinka joko valokuvaaja valitsee tai kamera. Tosiasiassa, kun kameraa käyttää valokuvaaja, aina valitaan valotusarvot itse valotusmoodista riippumatta. (Vähintään ollaan niistä tietoisia ja hyväksytään ne.)

  Usein myös P-moodi on rullasta säädettävissä eri aika/aukko -yhdistelmille jotka antavat saman valotuksen (EI, exposure index), jolloin se ei ole lainkaan vähemmän "valokuvaajan valinta" kuin A tai S.

  Kaikilla automaattivalotuksilla säädetään myös ihan itse valotusta. Esimerkiksi valotuksen lukituksen tai korjauksen avulla.


   
  Viimeksi muokattu: 6 Helmikuu 2019
 8. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 275
  201
  63
  Mitä tarkoitat taistelulla? Itse tykkään kuvata useimmiten aukon esivalinnalla ja sillä automaatilla pärjääkin hyvin pitkälle. Jos ei oo automaatin valotukseen tyytyväinen, niin sitten voi pyörittää valotuksen korjausrullaa peukalolla. Aika kaukana taistelusta tuo, siis mun mielestä. Toisaalta, jos säätöparametrit kuvaan ovat valmiina, niin mitä sitä automaattia turhaan päällä pitää.
   
 9. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 275
  201
  63
 10. RB

  RB Well-Known Member

  7 100
  47
  48
  Oon huomannut tilannekuvauksessa että monesti valo-olosuhteet pysyy melko vakiona mutta riippuen siitä mitä sattuu kuvassa olemahan joutuu valotusta automaatilla korjaamahan ihan turhan takia.
  Kun lisäksi kuvaan aika paljon studiossa ja miljöössäkin käsisäätöisillä salamoilla niin M-valotus sopii mulle hyvin joka paikkaan.
  Järkkärillä kuvaan 99,9 %:ti M-valotuksella, auto-ISO oli kerran vahingossa päällä pilaten kuvat.
  TTL-salamaa käytän tilannejutuissa ja jossain helpoissa miljöövalaisussa.
   
 11. kebax

  kebax Well-Known Member

  11 275
  201
  63
  Äkkiähän noi asetukset automaatilta manuaalille ja päinvastoin siirtyy. Muutama rullan pyöräytys.
   
 12. RB

  RB Well-Known Member

  7 100
  47
  48
  Niinhän ne menee.
  Mutta vanhan jäärän pääs ei tahro raksuttaa, on suurempi vaikeus.
   
 13. Käytännössä kaikista digijärkkäreistä löytyvät kaikki tarpeelliset toiminnot aloittelijalle. Merkillä ei niinkään ole väliä kuvanlaadun kannalta, enemmän merkkaa käyttäjä. Nikon, Canon, Olympus, Fuji, Sony nyt ainakin ovat aika varmoja vaihtoehtoja. Tärkeintä on se, että kamera sopii omaan töppöseen niin, ettei sen toimintaa tarvitse kuvatessa miettiä.

  Kameran ohella kannattaa kuitenkin miettiä lasitarvetta. Yleisimpiin järjestelmiin on helppo löytää kohtuuhintaan käytettyjä objektiiveja, ja niillä tuppaa olemaan paljon enemmän merkitystä kuvan kannalta kuin kamerarungolla. Ja nälän syödessä kasvaessa ne lasit voi ehkä pitää, vaikka runkoa vaihtaakin.

  Eräässä videoarvostelussa vihjattiin, että Canon EOS 200D olisi yksi parhaita nykypäivän vehkeitä aloittelijalle... En ole kokeillut, josko en välttämättä kyseenalaistakaan. Tuollaisen kaveriksi EF 18-135 -objektiivi, ja varmasti pärjäisi jo pitkälle. Lisälaseja voi sitten miettiä, kun oppii enemmän siitä, mitä ja miten tykkää kuvata.
   
  Viimeksi muokattu: 7 Helmikuu 2019