Tämä on ehkä vähän tyhmä kysymys, mutta minulle on nettiä lukiessa jäänyt vähän epäselväksi tuon Adaptallin luonne. Onko kyseessä siis joku Tamronin objektiivien oma bajonetti tai liitäntätapa, joka ei sovi suoraan mihinkään kameraan vaan vaatii aina runkokohtaisen adapterin? Eli esimerkiksi Pentax-rungon kanssa on siis Tamronin objektiivi jossa on Pentaxin K-bajonettiin sopiva adapteri ja samaa putkea voi käyttää sitten vaikkapa Canonissa jossa on puolestaan Canon-adapteri? Jos näin on, niin ovatko nuo adapterit yleensä puolikiinteästi kiinni objektiivissa vai onko käytännöllistä käyttää useamman Adaptall-lasin kanssa samaa adapteria? Ja oliko näitä Adaptalleja sitten montaa tyyppiä ja Pentax-adaptereita montaa mallia? On tämä vähän sekavaa.
Vs: Adaptall-kiinnitys (Pentaxiin)? Tamron on valmistanut noita Adaptall-objektiiveja, joissa on oma liitäntätapansa eri bajonettiin sopiville adaptereille. Eli jos sulla on adaptall-lasi, niin sen saa kiinni useampaan eri bajonettiin oikeanlaisella adapterilla. Eli vaatii runkokohtaisen adapterin. Pentaxin K-bajonettiin on periaatteesa kahta mallia - A sekä M. Molemmat käy mihin tahansa K-bajonettiin, A:lla toimii myös aukkoautomatiikka (Adaptall2). Jälkimmäisistä ei kokemuksia, koska adapterini ovat sitä vanhempaa mallia. Mulla on useampi adaptall-lasi, mutta yksi adapteri riittää sujuvaan käyttöön, pitää vaan aina liittää se adapteri käytettävään objektiiviin.
Vs: Adaptall-kiinnitys (Pentaxiin)? Juu, tuohon tapaan systeemi toimii. Objektiiviin tarvitaan kameran merkkiä/kiinnitystä vastaava adapteri. Adapteria voi vaihtaa, ja näin saada saman linssin toimimaan erimerkkisissä rungoissa. Teoriassa voisi olla mahdollista vaihdella samaa adapteria monen eri linssin välillä. Käytännössä tuo on minusta vähän hankalaa -adapterin kiinnitys ei ole ihan yhtä nopeaa kuin objektiivin kiinnitysbajonetin - eikä kiinnitysmekanismia ole mitoitettu jatkuvaan irroitteluun. Ainakin enemmän käytetyissä linsseissä on sujuvampaa laittaa adapteri jokaiselle linssille. Adapterit eivät ole kalliita, hyväkuntoiset liikkuvat kai 10-30€ hintatasossa. Muistaakseni adaptereita on ollut kahta mallia, valotusautomatiikalla ja ilman. Itsellänikin on hyllyssä yksi ylimääräiseksi jäänyt hyväkuntoinen Adaptall-sovitin Pentaxiin.
Vs: Adaptall-kiinnitys (Pentaxiin)? OK, kiitos kummallekin. Oletettavasti tarkennus äärettömään jne. toimivat normaalisti. Ilmeisesti tuo P/KA-adapteri taitaa olla kallis ja vaikea löytää. Täytynee tehdä niin, että en katselekaan noita Adaptall-laseja ennen kuin löydän järkevään hintaan adapterin.
Vs: Adaptall-kiinnitys (Pentaxiin)? Kyllä se minusta on aavistuksen "puolikiinteä" se adapteri. Ainakin tuo KA adapteri vaatii objektiivin irroituksen ja melkoisen sorhaamisen niiden vaihdossa. Eli kyllä minusta jokaisessa adaptall objektiivissa joita kuvittelee peräkkäin käyttävänsä eli tilanteenmukaisesti vaihtelevansa tulisi olla oma sovitteensa.
Vs: Adaptall-kiinnitys (Pentaxiin)? No niin no. Kuten PePe & Harald tuossa mainitsi, niin ei se varsinaisesti sujuvaa ole mutta alkuun pärjää yhdelläkin... Vaikka en mä noita Adaptallejani paljon käytä, niin vaihtelun helpottamisksi olen hommannut niitä adaptereita muutaman.
Vs: Adaptall-kiinnitys (Pentaxiin)? Juu, tarkennus ja muut toiminnot noissa pelaavat aivan mainiosti. Tosiaan, tuolla hyllyssä olisi yksi valotusautomatiikkaan sopiva hyväkuntoinen Pentax-adapteri. Ollut käyttämättömänä viime talvesta asti...
Vs: Adaptall-kiinnitys (Pentaxiin)? Kertokaas minulle, mistä erottaa K- ja KA-adapterit? Jos saan käsiini molemmat tuollaiset, näkyykö niissä joku selvä ero? Onko KA-adapterissa joku A-asento aukkorenkaassa? Välillä kun näkee netissä näitä Adaptall-objektiivien kuvia, näyttäisi siltä, että sekä objektiivissä että sovittimessa on jokin aukkorengas. Miksi näin?
Vs: Adaptall-kiinnitys (Pentaxiin)? Kyllä ne toisistaa erottaa... toisessa lukee teksti Pentax/K ja toisessa Pentax K/A ...ja K/A-versiossa on sähkökontaktit ja pari pätkää johtoa
Vs: Adaptall-kiinnitys (Pentaxiin)? Ero on ihan sama kuin Pentaxin omissakin K- ja KA-bajoneteissa, eli minimi- ja maksimiaukon välittävät kontaktit. Luonnollisesti A-asento ei siihen linssiin maagisesti ilmaannu sovitetta vaihtamalla, pienin aukko vain korvautuu sillä. Käytännössähän se vain työntää ulos sen pienen tapin, joka oikosulkee rungon kontaktin. Sovittimessa ei ole aukkorengasta, vaan asteikko, joka liikkuu aukkorenkaan mukana. Tällä ei ole käytössä mitään merkitystä, luultavasti se näkyy etsimessä sellaisissa kameroissa, joissa aukkoarvo välittyy etsimeen optisesti. Itse linssin aukkorenkaassa on kaksi pykälää, joihin laitetaan sovittimesta löytyvät nystyrät. Toinen nystyrä kiinnittää aukkoasteikon oikeaan kohtaan ja toinen välittää valitun aukon rungolle. Uudemmissa filmirungoissa ja kaikissa digirungoissa on ns. rampautettu bajonetti, joka ei havaitse aukkorenkaan liikuttelua. Tästä syystä täydellä aukolla mittaus onnistuu vain kun aukkorengas on a-asennossa.