Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

77mm filttereitä

Keskustelu osiossa 'Optiikat' , aloittajana neeku, 8 Huhtikuu 2012.

  1. neeku

    neeku

    17
    0
    0
    Morjes!

    Ajattelin viimein investoida muutamaan filtteriin, ja kerralla suht laadukkaisiin, ettei sitten heti tarvitsisi olla päivittelemässä. Sekä nykyinen että tuleva linssi on 77mm, joten tuohon kantaan pitäisi sopia. Hakusessa olisi polarisaatiofilsu ja ND grad(eja). Varsinkin kesällä kuvaillessa olen huomannut näiden tarpeen.

    Polarisaatioksi ajattelin tällaista: . Kokemuksia? Vaihtoehtoja? Ainakin ihan hyvin kehuja saanut pikakyyläyksen jälkeen.

    ND gradeista ei myöskään hirveästi tietoa ole, mutta ainakin Lee ja Singh-Ray taitavat olla ihan laadukkaita nimiä. Screw-in malleista en hirveästi lukemani perusteella innostunut, koska niillä ei pystyne niin hyvin kikkailemaan ja soveltamaan. Eli siis slide-inillä mennään.

    Ehdotelkaa siis laadukasta polarisaatiofilsua ja ND grad -settiä! En ole varma kannattaako minun hankkia samantien useampi gradi, vai aluksi vain yksi yleiskäyttöön sopiva (0.6 kultainen keskitie?). Plussaa olisi, jos paketissa tulisi holder + muut vaadittavat härpäkkeet mukana. Polarisaatiofilsun hinnan tulisi pyöriä maksimissaan linkkaamani B+W:n tietämillä. Tiedostan että gradisettiin voi sitten upota enemmän.
     
  2. sahe69

    sahe69 Well-Known Member

    10 265
    47
    48
    Vs: 77mm filttereitä

    Polarisaatiosuotimeksi B+W, Heliopan tai Hoya HD. Myös käytettyjä kannataa luurata.

    Puoliharmaasuotimeksi Lee, Singh-Ray tai HiTech. Kannattaa ostaa vaikka heti alkuun 0.3/0.6/0.9 setti. Noita voi sitten yhdistellä tarvittaessa.
     
  3. jhalmu

    jhalmu Active Member

    8 551
    3
    38
    Vs: 77mm filttereitä

    [Kirjoitin nyt kuitenkin näistä halvimmista, eli vähän OT juttua tulee] Oon tykännyt että on esim yksi Screw-in ND 8 alla jos valoisalla hidastuksia tarvitsee - mukava sitten päälle laittaa slidejä. Sitten ostin parikin slide in ebay halipiksia, joissa siis itse kapistus muovinen - no riittää nyt alkuun. En tiedä lasien eli muovien laadusta, mutta ebaysta hakusanalla FOKA löytyi ihan mukavat ND slide-innit, mutta oikeastaan samaa muoviahan nuo oli mutta tuolla oli kivemmat kuoret. Väriliukumat näin jälkikäteen tuntuvat hiukan turhilta - vaikeampi muokata värejä pois kuin niitä lisätä, jos sellaista harrastaa. Koko väritetyt taas esim oranssi lienee myös tarpeellinen esim mv:n esivirittelyssä. [/OT] 
     
  4. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Vs: 77mm filttereitä

    Minulla on Hoyan filtterit, pöyröpola ja kaksi erivahvuista nd:tä. Ei nuo nyt niin kamalan kalliita olleet mielestäni - ainakaan hän jälkeenpäin muisteltuna :) Se kuitenkin vähän harmittaa että toinen nd-filsu taitaa olla jotain halpissarjaa tms. Sen reunus ei ole kapea, vaan "normaalin leveä", mistä aiheutuu vinjetointia aivan laajiszoomin 16mm päässä. Pikku juttu, mutta tärkeä etenkin jos aiot ruuvailla filttereitä päällekkäin.

    Puoliharmaa filsut tuntuvat nykyään aika turhilta. Myöskään värifilsuja en ole enään mv-käännöksiin tarvinnut. Digitaalisessa työnkulussahan sama hoituu helposti ilmankin.
     
  5. villevee

    villevee Member

    154
    0
    16
    Vs: 77mm filttereitä

    Kaikki suodattimet on ihan turhia, kun kuvankäsittelyssä saa saman asian hoidettua. Valokuvauskin on ihan turhaa, kun kuvat voi piirtää tietokoneella.

    Ensin pitää tietää, millaiseen objektiiviin puoliharmaasuodattimia tarvitaan. Jos kyseessä on erittäin laajakulmainen objektiivi, on suodattimen leveyden syytä olla 100 mm. Kinofilmille 20 mm:n objektiiviin riittää Cokin P -kokoinen suodatin laajakulmaisella suodatinpidikkeellä. Laajemmissa kulmissa saattaa noin pienet suodattimet vinjetoida.

    Tämän jälkeen katsotaan vaihtoehdot:
    100 mm: Lee, Hitech, Singh-Ray, Tiffen
    P (85 mm): Singh-Ray, Cokin, Hitech, Kood ja kiinalaiset

    Kood on kuulemma laadukas merkki, ihan kuin Cokinkin. Kukaan ei näitä uskalla suositella, kun kerran laadukasta kysytään. Eipä tuohon sitten P-koossa jää kuin Singh-Ray ja Hitech.

    Singh-Rayn hinnat ovat sata dollaria kappaleelta P-koossa. Vieläkö pysytään budjetissa? Hitechin kolmen suodattimen kitti P-koossa maksaa noin 40 puntaa.

    Sitten kun suodattimet on valittu, tarvitaan vielä suodatinpidike. Telefoton sivujen mukaan Cokinin normaali suodatinpidike on maahantuojalta jatkuvasti loppunut, vain laajakulmaisia on tarjolla. Jos haluaa laadukkaan suodatinpidikkeen, on parasta ostaa Hitech: hintaakin on vain reilut 40 puntaa!

    Aiotko käyttää polarisaatiosuodatinta yhdessä puoliharmaiden suodattimien kanssa? Polarisaatiosuodattimia saa myös P-koossa. Lisäksi ymmärtääkseni Hitechin suodatinpidikkeeseen voi eteen ruuvata 95 mm:n kierteillä olevan suodattimen.
     
  6. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Vs: 77mm filttereitä

    Jos tuo oli edellistä viestäni kommentoivaa sarkasmia, niin en koe sen osuneen kovinkaan hyvin maaliinsa. Yleistät ihan perusteettomasti koska filmi ja digikuvauksen välillä on niin iso ero.
     
  7. Scorppari

    Scorppari Member

    114
    0
    16
    Vs: 77mm filttereitä

    Miten kuvankäsittelyllä saadaan korvattua polarisaatiosuodatin, kun kuvataan esim. veden pinnanläpi? siis heijastukset pois ja pohjakivet näkyviin.
     
  8. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Vs: 77mm filttereitä

    Sitä kai ei ole kukaan väittänytkään. Vai onko?
     
  9. hyvvi

    hyvvi

    29
    0
    0
    Vs: 77mm filttereitä

    Eikä toisaalta puoliharmaatakaan pysty jälkikäteen kaikissa olosuhteissa toistamaan koneella. Jos sävyt puuttuvat puhkipalamisen takia kuvasta, niitä on mahdoton saada enää sellaisina jälkikäsittelyssä takaisin (esim. jos kuva on valotettu maisemassa etualan mukaan).