Opettelen vuosikymmenien dia-kokemuksella tätä digitekniikkaa, jossa todella tuntee itsensä tumpeloksi. Muutaman vuoden pärjäsin dioja HP:n skannerilla digimuotoon skannaamalla, nyt hommasin Canon 350D harjoittelukalustoksi. Kuvaan pääasiassa Canonin EF 50 1:2,5 macrolla pientuotekuvia. Kun lataan kuvat kameralta koneelle, ne ovat väkisin vain 72 dpi:n resoluutiolla ja hurjan kokoisia (2304 x 3456 pix tai 81,28 x 121,92 cm). Korukuvien täytyy kuitenkin olla vähintään 300 dpi, mieluummin 600 - mutta kuvakoon ei tarvitse olla 10 x 15 cm enempää. Kuvat latautuvat Canonin omilla ohjelmilla, menevät zoom-browserille, mutta varsinaisesti käytän Photarin täysversiota 6.0 fi. Kun siellä muutan resoluution "kuvan koko" valikossa 72 > 300 dpi, on tiedosto 395 Mt. Jos muutan ensin koon 10x15 cm:iin ja vasta sitten 72>300 dpi:hin, on tiedoston koko 5,99 Mt. Mutta kuvan tarkkuushan ei ainakaan parane, kun koitetaan tallentaa harvasta resoluutiosta tiuhempaan.. Jossain mättää, en vaan löydä missä. Miten ihmeessä saisin oletukseksi jo valmiiksi esim 300 dpi ja haluamani kuvakoon?
Avaa alkuperäinen kuva ja muuta resoluutio 72->300dpi:hin MUTTA katso, ettei ole ruksia ruudussa "Resample Image". Kuvan kooksi tulee about 20 x 30cm. Jos haluat kuvan kokoa tuosta pienentää, niin ruksi ruutuun "Resample image" ja asetat kuvalle uuden koon "Document Size" -osastoon.
Kiitokset asiallisesta neuvosta! Pienestä se oli kiinni. Pirustako sitä tietää, mitä "suomenkielinen" termi "interpoloi kuva" tarkoittaa.. Photarin 2 tuumaa paksuun manuaaliin kun on jo ehtinyt tympiintyä ;-) Taas päästiin yksi pykälä eteenpäin - tuskin kuitenkaan kaukana odottaa seuraava kuoppa polulla.
Kantsii kysellä. Photari on niin käsittämätön systeemi, että sitä ei kukaan tule ikinä osaamaan täydellisesti. Pientä murua sen sijaan löytyy vähän jokaiselta.
Tämä on ymmärrettävissä, mutta mitä kuvalle tapahtuu sen jälkeen kun res. muutetaan em. tavalla? tai jos kuva ensin (pitääkö ensin niin tehdä?) muutetaan johonkin määrättyyn pikselikokoon? Mitä sitten jos ensin muutetaan pikselikoko, pitääkö se tallentaa ennen dpi:n muutosta ja jos niin mitä sen jälkeen käytännössä tapahtuu? Mulla on kasa kuvia jotka pitäis muuttaa sopiviksi, pikselit on hilkkua vaille sopivia ja mutta tuon dpi:n merkitystä en sitten mitenkään jymärrä ilman rautalankavääntöä? Mikä muuttuu kun kuva muutetaan esim. 72dpi-300dpi?
Jos tuo resample on valittu, niin kuva kasvaa varsin suuriin mittoihin kun väliin interpoloidaan lisää pikseleitä.. on jopa vaihtoehtoja millä interpolointi tehdään (muistaakseni 4 erilaista).. Eli siis kuvan koko pikseleinä kasvaa, mutta koko kentissä sentit säilyy ennallaan... Kuvan todellinen koko siis kasvaa ja tiedosto.. Eli kuva on oletuksena ilmoitettu "normaalien" näyttöjen resossa, joka on 72 (on tiheämpiäkin). ja siin resossa mitat sentteinä/tuumina..
"Normaalien" näyttöjen resoluutio ei ole kahteenkymmeneen vuoteen ollut 72 pikseliä per tuuma (ppi). Se riippuu näytönohjaimen asetuksista, mutta keskimäärin se on 96 ppi (jokainen pystyy helposti selvittämään oman näyttönsä ppi-luvun jakamalla näytön leveyden pikseleinä sen leveydellä tuumissa). 72 ppi on ikivanhojen Macintoshien näytön resoluutio, jolla ei ole WWW-aikakautena ollut mitään tekemistä todellisuuden kanssa. Nykyään se arvo on vain symbolinen tieto, joka laitetaan tiedostoihin paremman tiedon puutteessa kertomaan siitä, että mitään tolkullista tietoa ei ole asetettu. Ihan sama symbolinen arvo on ammattilaiskameroiden tiedostoihin sijoittamalla 300 ppi/dpi-tiedolla. (Kyse on siis oikeasti pikseleistä per tuuma (ppi) eikä mistään pisteistä per tuuma (dpi), vaikka jotkut jälkeenjääneet ohjelmistot käyttävätkin jälkimmäistä termiä. Mutta se on vain käsitekysymys, millä ei ole sen isompaa merkitystä.) Tämä ppi-tieto kertoo periaatteessa sen koon, johon jossain mediassa kuva pitäisi sijoittaa: kun kuvassa on tietty määrä pikseleitä vaakasuunnassa, yksinkertainen jakolasku kertoo sen toivotun leveyden tuumissa. Mikä on siis vain ohjeellinen tieto, jota voi noudattaa tai ei. Yleensä ohjelmat ja ihmiset eivät siitä välitä tippaakaan. Tällä tiedolla ei ole mitään väliä, koska WWW-selaimet eivät sitä käytä - niitä kiinnostaa vain pikselien määrä - ja printtipuolen taitto-ohjelmissa kuva venytetään aina haluttuun kokoon. Kyseisestä arvosta ei siis pidä huolehtia, eikä siihen yleensä pidä edes kiinnittää mitään huomiota. Mutta se on käsitteenä erittäin tärkeä: kun tekee tiedostoja tulostettavaksi, niistä pitää löytyä tietty määrä pikseleitä per tuuma, jotta tulostus/painatus on riittävän hyvä, ottaen huomioon painotuotteen käytön ja kuvan luonteen.
Esimerkiksi IFI tekee kuvansa 254 dpi tarkkuudella, eli siitä voinee laskea sen, mitä kuvasta tulee ilman interpolointeja....
Minusta nykylättyjen maailmassa tässä esityksessä on näytönohjaimen merkitys kirjoittajalta hieman hämärtynyt.