Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Kehitteiden jatkokäsittelyn askeleet

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana ppohja, 21 Maaliskuu 2025.

Virtuaalikeskustelun lopputuleman kiinnittämisen paikka 15.11.2025 klo 19

Tämä äänestys sulkeutuu 14 Marraskuu 2025 klo 06:55.
  1. Playhouse Bar, Nokiantie 2-4, Helsinki

    0 ääntä
    0,0%
  2. Vastarannan Kiiski, Runeberginkatu 26, Helsinki

    0 ääntä
    0,0%
  3. Bierhaus München, Töölönlahdenkatu 3 B, Helsinki

    0 ääntä
    0,0%
  4. The Old Irish Pub, Aurakatu 10, Turku

    0 ääntä
    0,0%
  5. Panimomestari, Tuomiokirkonkatu 15, Tampere

    0 ääntä
    0,0%
  6. Mallaskellari, Kirkkokatu 17, Oulu

    100,0%
  7. Gartropub Betony, Oikokatu 2, Kouvola

    0 ääntä
    0,0%
Voit antaa useamman äänen.
  1. ppohja

    ppohja Active Member

    519
    41
    28
    Kun kehitän filmejä ja tulostan paperille, menetelmänä tavalliset askeleet: kehitys - keskeyte - kiinnitys -menetelmä. Yleensä Rodinal filmille ja Ilfordilta Multigrade paperille. Kehitejätettä tulee litratolkulla. On painavaa (ja logistiikalta kallista) toimittaa sellaisia kanistereita jätehuoltoon ongelmajätteenä.

    Kiinnitteessä ylijäämähopeasta on täysin selvää ja varmaa, että sitä ei pidä kaataa viemäriin sellaisenaan. Ylijäämähopeat pois, käytännössä nopein ja helpoin on toimittaa sellainen jäte-nesteastia sitten lailliseen prosessointipaikkaan.

    Tässä viestissä keskityn kehitejätteen käsittelyyn.

    Mietiskelen nyt, olisiko kelvollisia ja laillisia vaihtoehtoja siihen. Täällä foorumilla aiemmin tuossa jokin aika sitten (tämän vuoden lopussa, marraskuun puolivälissä, keskustelulla voi tulla olutbaariin) oli keskustelu tästä asiasta: Valokuvauskemikaalien jätehuollosta ja myrkyllisyyksistä. (Myöhemmin sitten myös Käytetyjen MV-kemioiden loppusijoituspaikka).


    Etsiskelin nyt uudempaa internet-tietoisuutta tästä asiasta. Sieltä tulee sekalaisia vastauksia..

    - Lomography kertoo,
    "Vaarattomien jätteiden hävittäminen
    Kehitettä (Hydrokinoniliuokset) voidaan kaataa pesualtaaseen; vaikka puhdasta hydrokinonia ei saa koskaan päästää ympäristöön
    ".


    - jenkkiläinen sivusto San Josesta kertoo: "Kehite, keskeys, ja Hypo Cleareista, käyttämättömiä ja käytettyjä valokuvakehittimiä ja negatiivilevyjen käsittelykemikaaleja ei yleensä pidetä vaarallisina. Ne ovat turvallista kaataa viemäriin, mutta vain viemärijärjestelmään. Tee se pieninä määrinä kemiallisten reaktioiden välttämiseksi".


    - jenkkiläinen yliopisto kertoo: "Alkaliset kehiteliuokset tulee neutraloida ennen kuin ne kaadetaan viemäriin. Tämä voidaan tehdä pysäytyshauteella tai sitruunahapolla käyttämällä pH-paperia, joka kertoo, milloin liuos on neutraloitu (pH 7)".



    Yhdistykseni toimittaa kehistyskemiat ongelmajätteeseen.. ainakin minun mieleen pitäisi tulla jonkinlainen tietoisuus siitä, että mikä on laillisesti mahdollista tehdä täällä meidän kotimaassa. .. käytännöllisesti varmaankin jonkinlainen ero on siinä, kun taideyhdistyksellä ne volyymit ovat satoja litroja, ja itselläni sitten, pystyn yhdellä kädellä kantamaan sellaista omaa kehitejäteastiaa.


    Paperikehitteestä, Ilfordin Multigrade on se tunnetuin. Ehkäpä sitten kilpailijoille on tapana laittaa "ECO" -lippu niiden kilpailevan tuotteen nimeen, ehkäpä pelkästään markkinointimielessä, ehkäpä jotakin oikeaakin fyysisestä merkityksellistä eroa.

    Muutamista paperikehitteen datasheeteistä löysin sieltä tietomusta:
    Multigrade kertoo: "12.1. Toxicity: Tuote sisältää ainetta, joka on erittäin myrkyllistä vesieliöille".

    Adoxin kilpalutuote, Neutol ECO on hydrokinoniton korkeatehoinen paperikehite askorbiinihapolla. Valmistaja sanoo: "13.1. Ei saa hävittää talousjätteiden mukana. Älä päästä tuotetta viemärijärjestelmään"

    Moerschin kilpailutuote, ECO 4812 kertoo: "Ei pääse jäteveteen oikein käytettynä" ja "Älä hävitä kotitalousjätteen mukana. Älä päästä sitä viemärijärjestelmään".



    Ilfordin tuotetekstistä ymmärrän, että sellaisenaan ei pitäisi päästää suoraan viemäriin. Saksalaisista teksteistä jokaisen sanan ymmärrän, mutta kokoviestiä niistä, ei mitään havaintoa. Muuta kuin, että valmistajat kertovat eco-flägistä huolimatta silti, että ei pidä kaataa suoraan viemäriin. Mikäs ihme on siellä sitten ecoa. Ehkäpä jotenkin datasheetit ovat valmistajien lakihenkilöiden ohjeistuksen mukaisesti kirjoittavat, pesevät omat kädet pois mahdollisista tulevista oikeusjutuista, tai jotakin.


    Nyt kysyn sitten paikallista mielipidettä tästä asista, kolmella kysymyksellä.

    1. Kun löydän omista muuttotavaroista sen pH -mittarilaput, kun paperikehitteestä (Multigrade tai Moersch ECO) loppuu voima ja päätän kaataa sen pois, niin mittarilapulla tsekkaan, että onko se riittävästi neutraloitu esimerkiksi keskeytteen laimennuksella. Keittiössä minulla on 0,75kg sitruunahappoa. Kun pH on 7 (tai suunnilleen), kaadan tämän jätenesteen pois viemäriin.

    Kaikki OK, vai pitääkö huomioida jotakin vielä lisää?


    2. Filmikehitteen Rodinalista sama kysymys.
    2b. Filmikehitteen Ilfosol 3:en kanssa, sama kysymys (myös one shot niinkuin R09).

    2c. Filmikehitteen D-76 kanssa, sama kysymys (täydentämismahdollisuus, eli ei one-shot.)


    3. Ohjeistus sitten taideyhdistykselle, niiden pitää vuotuiseen budjettiin lisätä rivit, mitkä antavat toimihenkilöille vallan menemään ostamaan sitruunahappua ja niitä ph -mittariliuskoja.

    Tämäkin OK, vai jotakin vielä lisää ?

    Siellä jätenestevolyymia tulee satoja litroja. Yhdistyksen toimihenkilöt eivät tiedä, että mitä kehitteitä sinne jätesäiliöön ollaan kaadettu säilöön.



    Lopuksi, laitan äänestyksen tälle asialle. Missä olutbaarissa tai muualla tavataan lauantaina 15.11.2025, kun täällä foorumilla se edellinen keskustelu täyttää 18 vuotta ?
     
    Jari_S tykkää tästä.
  2. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    3 737
    766
    113
    ^ Hyvä, että joku miettii tuollaisiakin…

    Omasta valokuvalabrastani tulee niin vähän kehitejätettä, että olen ne kaatanut viemäriin sellaisenaan, tosien tuntien siitä hieman huonoa omaatuntoa.

    En myöskään ole pohtinut koko asiaa niin paljon, että osaisin vastata viestin kysymyksiin, mutta varmaan tältä foorumilta löytyy myös joitakin ”heavy user”-laborantteja, joilta löytyy aiheesta tietoa….

    Mutta tosiaan, hyvä että ollaan tälläkin saralla ”vastuullisia”… :)
     
  3. jja

    jja Well-Known Member

    614
    617
    93
    Mielestäni ei kannata alkaa itse yrittää kemiajätteitä käsittelemään: kehitteelle ja kiinnitteelle erillinen 30l kanisteri ja aina kun täynnä niin jätekeskukseen, josta saa tyhjät tilalle. Problem solved.

    -jja
     
  4. ppohja

    ppohja Active Member

    519
    41
    28
    Tuo sinun esittämä menetelmä on mitä käytän, ja mitä se yhdistys käyttää myös. Vaivalloista ja kallista. Sen takia etsiskelen vaihtoehtoa sille, olisi halvempi ja luotettavampi.

    Luotettavampi: miten tiedän, että miten se jätekeskus käsittelee sitä asiaa eteenpäin. Eivät kerro. Ehkäpä kaatavat vain Itämereen.

    Kehitteen välitön kaato viemäriin. Prolem solved.
    30kg painoinen nestelasti ongelmajätelaitokselle. Problem solved.
    DIY tietämyksen avulla. Problem solved ^2.

    Se kehiteosio on nyt minun aktiivisessa tietokamppailussa. Tuli ajankohtaiseksi siinä vaiheessa, kun kanniskelin niitä kehitejätekanistereita pari sataa kiloa eteenpäin logistiikkapartnerin kuorma-autoon. Kiinnitteeseen palaan sitten myöhemmin siinä vaiheessa, kun tämä kehiteongelma tuli ratkaistua riittävän hyvällä laadulla.
     
  5. jja

    jja Well-Known Member

    614
    617
    93