Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now

Kohtuuhintainen näyttö videoeditointiin/kuvankäsittelyyn

Keskustelu osiossa 'Kuvankäsittelynurkkaus' , aloittajana RB, 13 Heinäkuu 2024.

  1. RB

    RB Well-Known Member

    9 290
    1 206
    113
    Tässä mietitään uuden pöytäkoneen hankintaa, ensiksi lähinnä videoiden editointiin, myöhemmin sitten siirrän kuvankäsittelyhommat ja muut siihen.

    Nykyisessä koneessa on 24” Eizo ColorEdge ja kakkosnäyttönä pienempi Eizon Fletscan.
    Sen tasoista(hintaista) en kyllä osta, mutta kokoa sais olla enempi ja värintoisto pitäis olla hyvä. Onko tämänhetkisiä ehdotuksia?
    Ja hinta sais olla maltillinen…

    mitään peliä sillä ei tulla milloinkaan pelaamaan. Aikanaan parempi Eizo siirtyis sen rinnalle, ykköseksi tai kakkoseksi.
     
  2. Tuojuk

    Tuojuk Well-Known Member

    1 547
    1 560
    113
    En tiedä, vaatiiko videoeditointinäyttö nopeiden suhteen erityistä?
    Mulla on benq sw240 ja tyytyväinen olen ollut. Vertailin dellin, acerin, ja muiden paitsi eizon näyttöjä. Benquuhun olen ollut tyytyväinen. Sen voi rautakalibroida, mä oon kalibroinut spyder x
     
  3. hoffig

    hoffig Member

    52
    22
    8
    Asus Proart on aika järkevän hintainen etenkin 24" koossa 4k-näyttönäkin. Mulla on 24" malli ja tehdaskalibrointi on aika hyvä, mukana mittatodistuskin. Tukee myös pikavalintoja, joilla voit vaihtaa esim. sRGB/Rec709/DCI -tilojen kesken (käytönnössä ei hyvä jos lisäksi kalibroi itse kun tietokoneessa on sitten profiili lisäksi joka pitää vaihtaa).
    Mulla on spektrometrilla kalibroitu. Ainakin mun Spyder kalibrointitarkkuus tekee siitä lähinnä huonomman. Ero tehdaskalibroituna vs spektrometrillä kalibroituna ei ole kovin iso. Kalibrointi huomioi omat näytönohjaimet ym.
    Tietty tollasen hinnalla saa 2-3 perusnäyttöä, mutta jos väritarkkuutta hakee, niin on kiva jos ainakin yksi referenssimonitori on tarkka.
     
  4. Tuojuk

    Tuojuk Well-Known Member

    1 547
    1 560
    113
    Tuo proart ja dellillä sitä vastaava olivat myös listalla. Olivat vain juuri sen verran kalliimpia, että päädyin benquuhun. Kun sitten taas noiden ero 24 tuumaisissa eizoon ei ollut niin suuri, että olisi mieiestäni ollut sama hankkia eizo. Se taisi olla hiukka vajaa 800 euroa. Ben q oli 400 ja proart taisi olla noin 600, kuten myös dell.
     
  5. RB

    RB Well-Known Member

    9 290
    1 206
    113
    Kiitos tähänastisista vastauksista. Oma Eizo maksoi aikoinaan yli 2000€, käyttötunteja sillä on yli 16 000 h, en tiedä kuinka paljon tunnit vaikuttaa näytön väritoistoon. 200 h välein kalibroin niinkuin varmuuden vuoksi kun se sitä muistuttaa ja helppoakin se on. Fletscannin keskiosalla on jotakin lauikkuja eikä se oo enää kovin hyvä.

    Luultavasti pelinäytöllä pitää nopeat liikkeet toistua vielä paremmin kuin videohommissa, kenties ehkä….
     
  6. ppohja

    ppohja Active Member

    498
    32
    28
    Minulle sattui tulemaan täältä 2x HP Dreamcolor LP2480ZX -näyttöjä. Myyjä suositteli sitä värikylläisyyden takia. Ovat jääneet käyttämättöminä, kun keskityn Appleen (brändi-mania). Internetistä löysin lauseen: "HP DreamColor LP2480zx Professional LCD Display is the world’s only color-critical LCD based on HP DreamColor Engine technology."

    Voin siis luopua yhdestä tai kahdesta sopuhintaisella hinnalla. (Noin 2-numeroinen summa yhdestä näytöstä). Ovat Kouvolassa.
     
  7. RB

    RB Well-Known Member

    9 290
    1 206
    113
    Kiitos ppohjalle tarjouksesta, mutta taidan kattella jotakin muuta.

    lupaavasti on nukuttu yön yli, ja ainavain asia tuntuu olevan mahrollista toteuttaa. Usein vähän huonommat ideat ovat haihtuneet aamuun mennessä ja jäävät totetttamatta.

    Nyt oon selvitellyt mitä siinä pitäis olla.
    -4K näyttö
    -koko jotain 27-32”
    -hinta alle 1000 €, tietysti niin paljon kuin mahdollista
    -sRGB värintoisto mahdollisimman hyvä, AdobeRGB:n toistovaatimus tulis liian kalliiksi.

    Mitähän muita hyvän näytön mittareita sitten on? Ilmeisesti tehdaskalibroinnin olemassaolo on jonkinsortin juttu että siihen on edes vähän panostettu.
     
  8. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 287
    528
    113
    BenQ SW 2700 on 27-tuumainen n. 700 euron monitori, joka kattaa 99% RGB-gamutista. Suosittelen ammatilliseen käyttöön.
     
  9. oka

    oka Well-Known Member

    442
    1 170
    93
    Mulla on kuvankäsittelyssä (still) 27" IPS-paneelinen Dell UP2716D, hintaluokka n. 500 egeä. Tyytyväinen olen ollut.
     
  10. hoffig

    hoffig Member

    52
    22
    8
    Tehdaskalibrointi ei ole välttämättä olellinen, jos itse kalibroi ja on varmuus siitä että näytön väritoisto on riittävä ja esim. mustat riittävän hyvät. Monesti sitä varmuutta ei ole, joten esim. Proart joka lupaa max ΔE<1 on lupaus tuosta kuten mikä vain tehdaskalibrointi, jolle on tiedossa speksi. Hintaluokassa n. 500 rahaa (27") se oli mulle sopiva ja täyttää sun <1k€ kriteerin mainiosti. (32" kokoon hinta hyppää reilusti)
    Jos käytössä ei ole spektrometriä, oled-näytöt voi olla ymmärtääkseni ongelmallisia, samoin riippuen millä kalibroi myös onko ko. näytön fosforille korjauskertoimet ja tarvitseeko niitä. Osa näytöistä on ihan ok spyderillä (riippuen mikä on itselle ok), osa taas menee jopa lähes huonommaksi. Spektrometrit on tietty 2-3x spyderin hintaisia, mutten ole katunut investointia ja sellainen toimii sitten millä vain näytöllä ilman korjausdatan etsintää kalibrointilaitteelle tms.
    Palautuu viime kädessä omiin tarpeisiin, vaatimustasoon jne. Kaikilla meillähän on vähän eri kriteerit aina.
     
  11. RB

    RB Well-Known Member

    9 290
    1 206
    113
    En tiedä kuinka pahoin meni mettään kun tilasin Asus ProArt Displayn, 4K-monitorin.
    27”, hinta 649 €.
    Tulin siihen lopputulokseen että 27” riittää, 32” voi olla läheltä kattottuna jo suurehko kun resoluutio on sama.
    Värintoisto sRGB 100% ja AdobeRGB 99%. Itte tulostan kuvia ja käytän siihen AdobeRGB:tä eli tälle annoin omia pojoja.

    Tutkin myös BenQ, Dell ynnämuita, mutta ihan sopivasti silmään iskeviä en löytänyt. Ittellä on vanha BenQ jota kokeilen laittaa kakkosnäytöksi jos liitännät saa sopimaan.
    Vanha kone Eizoineen jää vielä ainakin hetkeksi valokuvahommiin, uurella tehdään ensiksi hömppävideot.
     
  12. hoffig

    hoffig Member

    52
    22
    8
    Tuossa on knoppi, eli väritiloina asetuksista saa sRGB/REC709/DCI-P3. Käytännössä siis voi valita sRGB/R709 jotka on sama pl. gamma 2.2 vs 2.4 tai sitten DCI-P3.
    Tietty jos on joku softa joka ymmärtää P3-tilan, niin saa laajempaa väriavaruutta käyttöön tai sitten jollain kalibroinnilla voinee kiertää, kun käytössä on DCI-P3-värit, jos kalibrointisofta mitä käyttää antaa tehdä AdobeRGB-kalibroinnin.
    Mä en ole koskaan käyttänyt kuin sRGB/R709 värejä näytössä, käytännössä käytän R709-tilaa ja näytön profiililla vaihtelen sitten sRGB/R709, kun joka tapauksessa tarvitsee profiili vaihtaa, joten samalla se tekee sitten gamma-korjauksen ilman merkittäviä häviöitä eikä tarvitse räplätä näyttöäkin.
    Omat softat ja työnkulut tietty vaikuttaa näissä aina.
    Mulla on ollut vuoden tollanen ja olen kyllä ollut siihen varsin tyytyväinen, joten tuskin pahasti voi mennä vikaan tuota hankkiessa, etenkin jos 10k€ referenssinäytöt tms ei ole tavoitteenakaan.
     
    RB tykkää tästä.