Onhan kaikilla perusteensa. Tietysti. Sen selvittäminen, onko esimerkiksi hallintokuluista maksettu ehkä liikaa työpanokseen nähden, taitaa olla aika hankalaa. Huonojakin kauppoja saa tehdä, kunhan ne ovat laillisia. (Esimerkiksi, emoyhtiön omistamista toimitoista SAA maksaa reiluakin vuokraa.) Ja, kuten sanottu, vielä ei ole tuonkaan mainitsemani konkurssiryppään osalta viimeistä riviä kirjoitettu. Valistunut arvaus on kuitenkin, että silleen ne raukeavat. Tuhansien konkurssien maassa ei kenenkään työpanosta riitä kaikkien selvittelyyn. Taitaa olla parasta kirjoittaa tähän vielä se, että Edellä mainittu on siis "yleistä elämänkokemusta", vaikka se jo tulikin sanottua. Ei siis koske mitenkään alussa puheena ollutta firmaa, josta en tiedä yhtikäs mitään.
Konsernilainoilla, -avustuksilla ja siirtohinnoittelulla pääsee jo ihan mukavasti alkuun verosuunnittelussa. Tilintarkastaja ei ole viranomainen, vaan hänen tehtävänsä on semminkin omistajien vastuullisena edunvalvojana tarkastella liiketoiminnan raportointia, kirjanpitoa, tilinpäätöksiä, hallintoa ja antaa lausuntoja niiden laadusta. Konsultointi ei kuulu tilintarkastajan toimenkuvaan varsinaisesti, vaikka sellaistakin tilintarkastusfirmat tarjoavat. Tilintarkastajalla on toki rikosoikeudellinen vastuu, mikäli hän ei lausunnossaan ota puheeksi havaitsemiaan epäkohtia erityisesti sikäli kuin niihin liittyy rikoksia.
Oikea-aikainen konkurssi on aina ollut kannattavan liiketoiminnan peruspilareita... Tunsin aikoinaan yhden panimon luotonvalvojan, jonka tehtävnä oli vahtia, ettei yhdenkään kaljakuppilan velkasaldo kasva yli 15000 markan. Siis markan... Se 15 donaa oli siihen aikaan rajana. Sen verran luottoa saatuaan kuppila teki heti konkurssin ja jatkoi ensi viikolla serkkupojan nimissä uudella toiminimellä. Luotonvalvojan hommana oli kieltää kuskeilta kaljatynnyreitten sisään kanto, kunnes laskua oli lyhennetty tarpeellinen määrä.
No joo, varmaan on maailmassa monenlaista yrittäjää. Itse olen huomannut parhaaksi strategiaksi yrittämisen suhteen sen, että pitää kaikki asiakkaille annetut lupaukset ja hoitaa hommat verottajan ja vastaavien suhteen niin kuin pitää. Tällöin puuhalla on jatkumisen mahdollisuudet vaikka hieman pitempäänkin.
Sun yritystoiminta on yksin yrittämistä. Mainitulla firmaryppäällä oli 200-300 ihmistä töissä. Hiukan eri mittakaavan juttuja.
En nyt asiaa tuntematta alkaisi vihjailemaan. Jos tämä oikeasti kiinnostaa ko yhtiön osalta, osakasluettelo eli luettelo yhtiön omistajista on julkinen, samaten tilinpäätös, niistä asia selviää, ja ne on hyvä hankkia ennen kuin lausuu liian pitkälle meneviä arvioita.
Ilmeisesti en kuitenkaan sitten - vaikka niin luulin - kirjoittanut riittävän selkeästi, että mainitsin asiasta yleisellä tasolla, enkä varsinaisesti po. firmasta yhtään mitään. My bad, en ehkä osaa kuitenkaan kirjoittaa riittävän kansantajuisesti. Mainitsemasi asiakirjat ovat toki saatavissa, mutta ymmärtänet itsekin, ettei niistä ilmene onko samoilla omistajilla muita yhtiöitä Suomessa tai ulkomailla.
Jep, selviää tietysti omistajat ja onko yhtiöllä omistajana joku holding-yhtiö. Niistä ilmenee myös se mitä ns tilinpäätössiirtoja osakeyhtiössä on tehty ennen tilikauden tulosta. Varaston arvolla ja muutoksella lienee merkitystä myös. Eihän tuo bisneksenä kultakaivos ole.