Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Lith-vedostamisharjoituksia ja pohdintoja

Keskustelu osiossa 'Kuvat ja galleriat' , aloittajana Keni, 21 Tammikuu 2023.

  1. Keni

    Keni Well-Known Member

    6 378
    1 733
    113
    Lith-harjoittelua vanhoilla Polaroid 55 -negoilla. Kuvattu vuosina 2015-2016 Szabad 4x5 -kameralla, Schneider-Kreutznach Super-Angulon 90/8 sekä Symmar-S 210/5.6 -objektiiveillä. Vedostettu De Vere 504 suurennuskoneella, Schneider-Kreutznach Componon-S 150/5.6 -objektiivilla. Ilford Multigrade 500 -järjestelmä käytössä. Paperi Fomatone MG Classic 131 FB. Kuvat valotettu täydellä aukolla, Grade 2. Kehitteen pohjana 'Old Brown' (50:50) + tuoretta Moersch Easy Lith -kehitettä. Kakkoskylpynä Moersch Omega Lith Intesifier.

    Eilisillan sessiossa pyrin saamaan paremmin kontrollia värien suhteen, eli vähentämään oranssia sävyä. Ehkä huomasitte että aikaisemmat lith-postaukseni olivat melko (hyvin) värikkäitä. Vähentämällä valon määrää ja kehitteen lämpötilaa pääsin nyt lähemmäksi sitä mitä lithiltä haen. Kuvien kehittäminen kesti huomattavasti kauemmin kuin aikasemmin, noin 6-7 minuuttia.

    Jannican kuvassa valotusaika oli 15 sekuntia ja kehitteen lämpötila noin 26-27°. Tämän kuvan sävyihin ja yleisfiilikseen olen jo melko tyytyväinen. Lith toi mielestäni kuvaan selvästi enemmän kiinnostavuutta. Paperivedos on kivan näköinen, tämän voisi ehkä jopa kehystää.

    Jurmon maisemakuvia lith-tekniikka ei samalla tavalla ”parantanut”, negaskannit ovat mielestäni parempia.

    Jannica_lith.jpg
    Jurmo rönnen_lith copy.jpg

    Jurmo puddle_lith.jpg
     
    Kona, simos, m-kooteevee and 4 others like this.
  2. Keni

    Keni Well-Known Member

    6 378
    1 733
    113
    Tuosta ekasta Jannican kuvasta jäin vielä pohtimaan että onkohan tuo taustan lumisade ns. ”snowball effect”, joka kuulemma voi esiintyä juuri Fomatonen 131-paperilla? Moersch on näköjään erityisesti tätä varten kehittänyt uuden erikoisversion Easy Lith-kehitteestä, jonka pitäisi poistaa tämän ongelman. Vaikkei tämä tässä kuvassa mielestäni ole mikään ongelma, oikeastaan aika hauska efekti. Vastaavia palloja en ole muihin vedoksiin saanut aikaiseksi, ja mielestäni on outoa että pallot ovat ainoastaan taustalla, ei onneksi potretin päällä.
     
  3. Keni

    Keni Well-Known Member

    6 378
    1 733
    113
    Vanha ystäväni Rogge, kuvattu Jurmossa Rolleiflex 2.8F + Rolleinar-2:lla ja Tri-X:llä vuonna 2011, muistaakseni täydellä aukolla. Vedostettu tänään.

    Tein oppimismielessä yhteensä kuusi vedosta, valotus 15 sekuntia ja kehitteen aloituslämpötila noin 27° joka teki meko oranssin vedoksen. Vähitellen vähensin valotusaikaa ja kehitteen lämpötilaa, tämän viimeisen kuvan valotusaika oli 10 sekuntia ja kehitteen lämpötila noin 22°. Ekat vedokset olivat valmiit jo alle viidessä minuutissa, tämä viimeinen tarvitsi lähes 15 minuuttia kunnes oli valmis.

    Lumipalloefekti, mistä kirjoitin aikaisemmin on jälleen esillä, muttei mitenkään häiritsevästi. Kiinnostavaa oli kuitenkin todeta että alkuvedokset pidemmällä valotusajalla ja lämpimällä kehitteellä eivät tuottaneet tätä efektiä, vaan ne ilmenevät voimakkaammin mitä pidemmän aikaa vedos ui kehitteessä.

    EDIT: Tässä kuva näyttää ehkä himpun verran värikkäämmältä mitä vedos oikeasti on. Mutta täytyy katsoa tarkemmin huomenna päivänvalossa.
    EDIT2: Vertasin päivänvalossa vedokseen, ja aikaisemmin lataamani kuva oli liian värikäs. Joten vaihdoin uuteen kuvaan. Tämä vastaa paremmin vedosta.

    Rogge_lith.jpg
     
    Viimeksi muokattu: 29 Tammikuu 2023
  4. Keni

    Keni Well-Known Member

    6 378
    1 733
    113
    Vaikkei hirveästi lith-vedostaminen tunnu porukkaa kiinnostavan, postaan silti. :D

    Jälleen uunituore lith-vedostusharjoitus kymmen vuotta sitten kuvatusta negasta (Rolleiflex 2.8F ja Tri-X). Tällä kertaa kehitin huoneenlämpöisessä lith-kehitteessä (Moersch Easy Lith, Fomatone MG Classic 131 FB). Vedoksen värejä en nyt tunnu saavani millään vähenevän, seuraavaksi tilaan moerschin SE5 -lithkehitettä, jonka pitäisi olla paremmin muokattavissa. Jatkoa seuraa ... ehkä.

    Pitää huomenna luonnonvalossa verrata ruudulla näkyvää kuvaa vedokseen ja katsoa tarvitseeko hieman säätää.

    Jannica-lith.jpg
     
    Viimeksi muokattu: 5 Helmikuu 2023
    jja, Kona ja jussikn tykkäävät tästä.
  5. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 988
    629
    113
    Kyllä se saattaa hyvinkin kiinnostaa. Tällä foorumilla vaan näyttää jostain syystä olevan hieman sellaista kulttuuria, että ei saisi juurikaan kysellä mitään.

    Meikäläinenkin on joskus saanut jonkinlaista vinoilua osakseen siitä, että olen joskus joltain jotain kysynyt.

    Pitää ilmeisesti olla hieman passiivinen kaiken suhteen…. ;)
     
  6. jussikn

    jussikn Well-Known Member

    716
    1 365
    93
    Kivahan noita on katsella, hieno kuva, tyylikäs malli
     
    Keni tykkää tästä.
  7. RB

    RB Well-Known Member

    9 148
    1 112
    113
    Hienoja kuvia ja mielenkiintoista touhua.
    Ittellä ei oo enää pitkäjänteisyyttä mihinkään filmikuvaukseen liittyvään.
    En käy missään ja kotinurkat on puhkikuvattuja, varsinkin filmille ei tahdo löytää tarpeeksi hyvää kuvattavaa.
     
    Keni tykkää tästä.
  8. Keni

    Keni Well-Known Member

    6 378
    1 733
    113
    Kiitos, mullakin on jo ollut pitkä kuiva kausi kuvaamisen suhteen, mutta innostus pimiöön on jälleen kivasti herännyt. Harjoittelumielessä olen näitä vanhoja negoja vedostanut, mutta uusiakin pitäisi saada aikaiseksi ...
     
  9. Est

    Est Well-Known Member

    16 914
    1 745
    113
    Arvokasta sisältöä.
    Katselen aina.
     
    Keni tykkää tästä.
  10. Keni

    Keni Well-Known Member

    6 378
    1 733
    113
    Uutta Moerschin Lith SE5 -kehitettä odotellessa laitoin vanhat vedokset seleenikylpyyn. Tämä vähensi merkittävästi minua hieman häiritsevää oranssia väriä. Jonkin verran väriä pitää tietysti olla lith-vedoksissa, mutta ei niin dominoiva kuin näissä aikaisemmissa. Oppimistie on pitkä mutta palkitseva. :)
     
  11. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 427
    3 056
    113
    Minäkin kyllä luen nämä jutut mielenkiinnolla. Vaikka itselle ei tulisi mieleenkään ryhtyä enää puljaamaan kemian kanssa, on aihe periaatteessa kiinnostava. Tulihan niitä vuosikymmenet tehtyä, ei tosin lith -kehitteillä.

    - Tuosta "lumipalloefektistä" en kyllä ole ollenkaan varma, onko se kiva. Tausta vaikuttaa jotenkin sekavalta ja vie tehoa pääkohteelta. Voi tietysti olla, että ripustuskoon vedoksena vaikutelma on ihan erilainen kuin tabletin näytöltä tiirailtuna - koolla kun tosiaan on merkitystä, vaikka joskus muuta väitetäänkin :)
     
    Keni tykkää tästä.
  12. Keni

    Keni Well-Known Member

    6 378
    1 733
    113
    Samaa mieltä, lumipalloefekti voi olla mielenkiintoinen ehkä yhdessä tai kahdessa kuvassa mutta ei toistuvana joka kuvassa. Tästä syystä vaihdankin Moerschin EasyLith-kehitteen Lith SE5 -kehitteeseen. Tilasin jo viikkoja sitten, mutta Wolfgang itse laittoi meilin että ei voi lähettää niin kauan kuin Suomessa on pakkasia. Uudella kehitteellä toivon että saan oranssin värin paremmin haltuun (eli vähenemään).
     
    jja ja SakkeM tykkäävät tästä.