Ok, etiketissä 7,5 volttia, kuulostaa hyvin kysytetyltä. Ittelleni iltapäivän helteellä maistuu parhaiten "Punk IPA", sopivasti humalaa ja riittävästä mallasta (muttei kuitenkaan silleen uuden englannin malliin tuoremehumaisen överisti). Yks, max kaks ,-)
Kuulemma nuo vahvemmatkin oluet ovat nykyisin jossain määrin oluen makuisia. Pitänee joskus maistaa - suurpanimoiden elehvantit sun muut ronsut ovat vain opettaneet välttelemään niitä. Niin hirveän makuista kuraa kun on kaupattu, vaikka etiketissä puhuttaisiinkin oluesta.
Joo, lämmintä elefanttia on tullut joskus nuorena juotua laivalla. Ei jäänyt kyllä kaksiset muistot… Tämä piienpanimon ale oli kyllä hyvinkin nautittavaa, toki liian vahvaa helteisen iltapäivän pistäytymisolueksi. Uteliaisuuttani maistoin.
Paremmat vahvat oluet ovat erinomaisen hyviä, vastakohtana sitten elefantit ym. bulkit joissa on vain vahvuudella merkitystä.
Tilasin kerran korillisen Viiking-olutta kokeeksi. 12-prosenttista. En voinut juoda sekoittamatta johonkin, esim. puolet vettä kun lisäsi, niin juuri ja juuri sain niellyksi.
Lager oluen ja Pilsinvahvuus on parhaimmillaan 5-6 prosentin haminoilla. Erinomainen vahva 6% ja tukevan maukas on tsekkiolut Bohemia regenz President ja vhän miedompi 5% Krušovice, somalaisista ehkä Karhu IVAExport 5,3%.
Tanskalainen juomalaulu suomenkielisenä versuona alkaa suunnilleen näin: yks sukkela talonpoika Tanskanmaan lähti olutta ostelemaan..
Kustavilainen kauppias tilasi puhelimitse olutta panimolta. Puhelun lopussa hän kysyi: milloin olut on Kustavissa?
Belgian oluet ovat aivan huippuhyviä ja eri makuja satoja. ja pääsääntöisesti ovat vahvoja, jopa 12 prosenttisia joukossa, eikä noista edes tajua maun takia prosentteja. Mutta kun pari tuoppia ottaa, huomaa jaloista että oho, olipas kai vahvaa..
Juu, 7-9 hujakoilla pyörivät prosentit tuo taidolla pantuun juomaan jämäkkyyttä, vahvaa runkoa (nam nam, trappist/belgi-alet, porter/stoutit, india pale alet/dipat). Reippaasti vivahteikkaat humalasekoitukset ja vaihtelevaisen paahteiset maltaat pyörittää kielen solmuun, ilman alkomahoolien makuja (tai tarvittaessa mausteena maistuen). Eilen/torstaina rautatientorilla kävinkin maisteleen muutaman (1,5dl) annoksen, pääosin noilla festivaaleilla näytti olevan tyrkyllä neipa/gose/yllärihedelmä-voittoisia tuotteita, mutta pari perinteisen hyvääkin löytyi joukosta ,-)
Jos todella laadukas olut maistuu, niin suosittelen lämpimästi maistamaan Chimay Blueta. Vaikka prosentteja 9, sitä ei kyllä maussa huomaa.
Mistähän entinen aitajuoksija lienee saanut sukunimensä Bryggare? Lieneekö joku esi-isä (tai useampikin) toiminut panimoalalla.