Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Memory 1978

Keskustelu osiossa 'Kuvat ja galleriat' , aloittajana canonmk4, 24 Tammikuu 2022.

  1. canonmk4

    canonmk4 Well-Known Member

    1 588
    554
    113
    keskimmäisestä mäestä K90 4kk. aiemmin tuli Suomelle kultaa mistä B&W 098 (3).jpg nykypäivinä moni voi vain haaveilla, Suomi oli mitalitilastossa toinen 3.3.3=12 mitalia Neukkujen jälkeen, Norjalla vain yksi 3 sija?
     
    arthur, elmeri13 ja mlphotic tykkäävät tästä.
  2. Juke.K

    Juke.K Well-Known Member

    14 644
    209
    63
    Dyane bongattu
     
  3. cedricfan

    cedricfan Well-Known Member

    959
    428
    63
    Ja onhan tuolla harvinaistakin, eli Ascona Caravan 2D-farkku ja Mazda Familia 1300. Myös ajan karavaanarikulttuuri on hyvin esillä: huomaa Bimmerin vetopeilit kattotelineessä.
     
  4. riekkosak

    riekkosak Well-Known Member

    1 468
    325
    83
    Kävin 1970-luvulla useaan kertaan Salpausselän kisoja katsomassa. Viimeksi kävin siellä vuoden 1978 mm-kisoissa katsomassa miesten viestihiihtoa, josta ei tietenkään paljoa nähnyt. Aiemmin olin usein mäkihyppyjä katsomassa.
     
  5. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 428
    3 056
    113
    Aika hassu laji katsomosta seurattavaksi. Ensin katsellaan, kun hiihtäjä menee metsään. Sitten jonkin ajan päästä katsellaan, kun hiihtäjä tulee metsästä.
    Tosi jännää..... (Kuulemma.)
     
  6. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 988
    629
    113
    On tuo mäkihyppykin aika hassua, hissi vie ylös ja painovoima tuo alas. Urheilijalle on oleellista, missä kohtaa hieman ponnistaa. Sitten porukka on aivan innoissaan, kun joku lennähtää hieman pidemmälle kuin joku toinen.
     
  7. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Niin tai kilpa-autoilu! ;)
     
  8. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 988
    629
    113
    Niinpä, vaikka kyllä siinä kilpa-autoilussa vaaditaan aika paljon enemmän. Ensinnäkin sen auton rakentaminen ja kehittäminen, ja sitten ne itse kisatkin kestävät aika paljon pidempään kuin yksi mäenlasku. Lisäksi, kilpakuskilla voi oma henkikin olla vaarassa.

    (Vaikka, ei meikäläistä kilpa-autoilukaan kiinnosta).
     
  9. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 428
    3 056
    113
    Onhan mäkihypyssäkin henki vaarassa, jos oikein pahasti putoaa. Aika vähän on pahoja onnettomuuksis sattunut, mutta onhan vuosien mittaan muutama kuollutkin maailmalla.
     
  10. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 988
    629
    113
    ^ Varmaan, mutta aika pieni luku taitaa olla verrattuna kisoissa kuolleisiin kilpa-autoilijoihin. (Tai muihin moottoriurheilijoihin)
     
  11. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Tuli vaan moottoriurheilu mieleen kun hissi mainittiin.

    Mutta mistä te nyt puhuttekaan! Että urheilun yksi määre olisi hengenvaara? :)
     
  12. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 988
    629
    113
    ^ No, ihan miten vaan. Lähinnä kai pohdittiin sitä, mitä jotkut urheilulajit vaativat itse urheilijalta.

    Mutta joo, meikäläistä ei tosiaan kiinnosta mikään ns. penkkiurheilu ja muutenkin rupeaa keskustelu menemään sellaisille linjoille, että ei viitsi jatkaa…
     
  13. canonmk4

    canonmk4 Well-Known Member

    1 588
    554
    113
    niin taitaa olla hissi vain suurmäessä(betoni) muihin kahteen askellettiin? miten nyt? Nyt 2022/23 pidetään taas Mansaaren TT-ajot n.60km katuradalla taitaa olla vanhimmat kilpailut maailmassa alkujaan autokilpailu mutta onhan ne kilpaillut konepyörilläkin runsaat 100vuotta ja ruumiitakin tullut saman verran,erikoisuus jos kilpailussa joku kuolee sitä ei keskeytetä vaan ruumis pannaan pussiin odottamaan kilpailun loppumista, tällaisia ns.Brittikisoja voisi olla vaikka suorina TV lähetyksinä.
     
  14. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 428
    3 056
    113
    Asuin 60-luvulla siinä hiihtostadionin vieressä, tornitalon 8. kerroksessa. Olohuoneen suuresta ikkunasta oli hyvä näkymä stadionille, ja sen ajan hyppyrimäki oli siinä ihan edessä poikittain. Meille kerääntyi aina paljon sukulaisia ja tuttavia seuraamaan mäenlaskua, ilotulitusta jne. Varsinainen kisastudio siihen aikaan. Nuo uudet mäet rakennettiin sitten toisin päin, suunta oli suoraan kohti, eikä hypyn seuraaminen käynyt enää yhtä hyvin, ovathan ne kauempanakin.

    Muuten kisat olivat varsinainen riesa - kotiinkaan ei päässyt ilman propuskaa, kadut oli suljettu jo sieltä silloisen linja-autoaseman liikenenympyrästä. Autolla kulkeminen oli varsin vaivalloista, piti hommata propuskoja ja saada kisojen järjestäjiltä hyvissä ajoin lupia. Helpointa oli olla liikkumatta autolla sen viikonlopun ajan.

    Siihen aikaan lipunmyyntiä varten oli kadun varressa semmoisia vanerikoppeja, suunnilleen Bajamajan kokoisia tai ehkä hiukan pienempiä. Joskus ikkunasta katseltiin, kun ravintolasta aamuyöllä palaileva pariskunta harhaili siinä kadulla ilmeisesti vailla paikkaa illan jatkamiseen. Hätä keinot keksii: urospuolinen kaatoi semmoisen kojun kyljelleen, ja siinä seinällähän oli vallan hyvä syventää ilmeisesti aluillaan olevaa parisuhdetta.
     
    Jari_S tykkää tästä.
  15. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 428
    3 056
    113
    Kisamuistoja vielä. Koulumme teinikunta oli siihen aikaan upporikas, noin ajankohdan mittakaavalla. Kisatanssit toivat mukavasti rahaa. Koulussa oli kolme suurta salia, niissä kolme orkesteria (ajan parhaita tanssiorkestereita) ja 2000-2500 lipun ostanutta kävijää. Melkoista menoa, ainakin silloisen teinipojan silmissä, ehkä nykyaikaankin suhteutettuna.
     
    Jari_S tykkää tästä.
  16. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 988
    629
    113
    ^^ Olipas Sakella hauskoja muistoja. Siis, olivatko ne lipunmyyntikopit vain kisojen aikaan paikalla, eli rupesiko mainittu pariskunta talviaikaan taivasalla siihen lähempään tutustumiseen?

    Oliko teidän Teinikunta kovin poliittinen? Meidän koulussa Helsingissä Teinikunta oli niin avoimen vasemmistolainen, että vanhempani eivät antaneet minun siihen liittyä.

    Kauankohan tunteina esim. Matti Nykänen on tehnyt sitä varsinaista mäkihyppyä.

    Eli, siitä hetkestä kun hyppääjä lähtee tornista laskuun siihen hetkeen kun putoaa alastulomäkeen, kulunee varmaan mäen koosta riippuen ehkä 10 – 15 sekuntia. Eli tunnissa olisi 240 kpl 15 sekunnin hyppyjä. 40 tunnin työviikossa olisi 9 600 hyppyä. Onkohan Matti hypännyt niin monta kertaa, vaikka laskisi kaikki harjoitushypytkin mukaan?
     
  17. canonmk4

    canonmk4 Well-Known Member

    1 588
    554
    113
    Mattihan oli kuulemma tunnollinen harjoittelija jo alle kymmenvuotiaana, luulen että harjoitushyppyjä tuli runsaasti ja näkeehän sen jo tilastoista, luulen myös samoja piirteitä olevan muutamalla Suomalaisella mäkimiehellä myös yksityiselämässä eikä se aina ole huonoa elämää.
     
  18. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 428
    3 056
    113
    Lippukopit tuotiin siihen kadun varteen kisoja varten. Olivat siinä ehkä viikon. Johonkin hiihtoseuran varastoon ne taas sitten kuskattiin. Se lähentyminen taisi tapahtua kisalauantain jälkeisenä yönä, ei siihen aikaan muulloin niin paljoa juhlittu. Lauantai oli työpäivä.

    Teinikunta ei ollut vielä silloin poliittinen, vasta sitten 70-luvun vaihteessa "politiikka tuli kouluihin", ts. hyvin oikeistolaisen maailmankatsomuksen lisäksi vasemmistolaistakin, ja taistolaisuus tietysti oli muotia 70-luvun nuorison keskuudessa. Minun aikanani koulussa oli varsin aktiivinen natsiliike. Porukka kulki sotilasmantteleissa kotkankuvat käsivarressa. Muistan saksanopettajan erityisesti kehuneen yhden luokkakaverin hienoa ääntämistä, kun jotain luettiin luokassa. Pientä naureskelua sille opettaja ei ymmärtänyt ollenkaan, koska taisi olla paikalla ainoa, joka ei tiennyt ko. sä!!in kuuntelevan levyltä Hitlerin puheita kaiket illat.
    Natsiporukalle lähinnä naureskeltiin. Sama touhu sitten jatkui myöhemmin HY:n Hämäläisosakunnan puitteissa, mutta kaiketi sakki sitten hajaantui viranhaltijoiksi eri puolille valtakuntaa.
     
  19. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 428
    3 056
    113
    Nykänen harjoitteli nuorena Laajavuoressa, ja siellä oli hissi jo silloin. Pullin mukaan 60 hyppyä päivässä, 2500 kaudessa. Kirjassaan Voittohyppy Pulli kertoo Nykäsen tehneet hyppyharjoituksia noin 30000 vuodessa (laskussa on kai muutkin hyppyharjoitukset kuin mäessä tehdyt), kun muilla maksimi oli 15000. Lisäksi Matti käytti aina painoliiviä (muulloin kuin nukkuessaan ja naidessaan, luulisin) voimaa hankkiakseen. Ihan miehen kokoinen sälli painoi lisäksi vain 56 kg, sekin lisäsi liitelykykyä.