Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Canon AE-1 Program hitaan ja vinkuvan sulkimen korjaus

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana mikaelky, 15 Kesäkuu 2021.

    Hei. Ostin otsikon mukaisen filmikameran, joka on ollut käyttämättömänä kymmenisen vuotta. Huomasin että laukaistaessa suljin vinkuu ja on nopeilla suljinajoilla liian hidas. Taitaa olla yleinen ongelma kyseisellä kameratyypillä. Luin netistä että tuo voisi korjaantua laittamalla tippa öljyä suljinmekanismin rattaaseen, mutta oli vaikea löytää selvää vastausta sille mitä öljyä tuohon kuuluisi käyttää.

    Kysymys onkin siis mitä öljyä te suosittelisitte? Jotkut ovat käyttäneet WD-40, mutta sitä en aio käyttää, koska se tahmeutuu ajan myötä. Ymmärtääkseni öljyn pitäisi olla kevyt, ei-viskoosi, ja valumaton, mutta öljyistä tietämättömänä en tiedä mitä tuo käytännössä tarkoittaa. Onko esimerkiksi ompelukoneöljy sopiva tuohon hommaan?

    Kiitos
     
    makinette tykkää tästä.
  1. c

    c Well-Known Member

    5 321
    97
    48
    Kato jotain kello öljyjä, sellanen varmaan sopii tohon käyttöön.
     
  2. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 326
    2 995
    113
    Onko nyt varmaa, että kyseessä on suljin? Hämärä mielikuva on, että ko. kameramallin tyyppivikoihin kuului vinkuva peilikoneisto, ääni siis tulisi voitelemattomista peilin nivelistä.
     
    makinette tykkää tästä.
  3. arthur

    arthur Member

    296
    4
    18
    Se taisi olla ainakin A-1 vanhemmiten vinkuvalla peilikoneistolla? Mutta alkuperäiseen palaten, miten olisi ihan se kamerahuollon apu?
     
  4. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 956
    622
    113
    Jep, meikäläisen A-1 vinkui myös, kun ei ollut kolmeenkymmeneen vuoteen ollut huollossa.
    Mustonen & Laine teki siihen täyshuollon hintaan 150 € ja ei vingu enää.
     
  5. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 326
    2 995
    113
    Okei, taisi sittenkin olla A-1. Muistelen sitä vinkunaa kuulleeni. Vinkuvasta sulkimesta en ole kuullutkaan, mutta toki verhojenkin alkuperäiset öljyt ovat voineet jo hiukan kuivahtaa. Kyseisen mallin suljin taisi olla vanhentunut malli jo silloin uutuuttaan, jostain kumman syystä käytettiin vielä aiempien mallien vaakaan kulkevaa kangasverhoa, joka oli hidas ja tosiaan huoltoa vaativa.

    Aleksin suosittelema kelloöljy on varmastikin paras ratkaisu, aika säästeliäästi sitäkin kannattaa hölvätä. Youtubessa näyttää olevan ohjevideoita useitakin.