bongattu toiselta palstalta.. ajattelin pistää tänne myös teidän iloksenne *** Vuosien kokemuksesta huolimatta erehdyn edelleen joskus kysymään perheeltä, mitä tekisimme ruuaksi. Makaronilaatikkoa, huutavat lapset. Ei vain tänään,vaan myös huomenna, ylihuomenna, koko viikon, ensi viikon, ainakin juhannukseen saakka. Jooo... toki tunnen nuoren, joka on elänyt vuoden lapsuudestaan pelkillä nakeilla. Ja toisen, joka ei puoleen vuoteen laittanut suuhunsa muuta kiinteää kuin hunajamuroja. Terveitä, fiksuja ja mukavia ihmisiä heistä silti tuli. Mieheltä vastaus ei tule yhtä nopeasti. - Saat toivoa mitä tahansa, maanittelen, IHAN mitä tahansa, paitsi ei makaronilaatikkoa. - Mikä vika makaronilaatikossa on? - Eikun oikeesti, mitä me tänään syödään? - Ihan sama. - Entä huomenna? - Kunhan nyt jotain. - Sunnuntaina? - Emmätiedä. - Maanantaina? - Ei mitään väliä. - Tiistaina? - No lämmitä sitä eilistä. - Ai sitä eimitäänväliä? - Niin. - Joo kiitos, siinä mulla onkin viikon ruokalista valmiina! Nousen tuoli kolisten pöydän äärestä ja mies jää naama tötteröllä katsomaan, mikä sille nyt taas tuli. Ei miehelle ole oikeasti mitään väliä mitä keittiössä kokkaan ja se on ihan sama, mitä lautaselle ilmestyy. Paitsi... Kaalia, keitettyjä porkkanoita tai herneitä ei ruuassa saa olla. Perunaa lukuunottamatta kaikki keitetyt, paistetut, haudutetut kasvikset ovat kieltolistalla. Sieniä ei voi syödä. Eikä sisäelimiä. Katkarapuja, mustekalarenkaita tai mitään lohta eksoottisempaa vesielävää ei myöskään voi syödä. Tonnikala ja pakastesei ovat eksoottisia vesieläviä. Riisi ja nuudelit ovat vinosilmien ruokaa. Kuskusia syödään Afrikassa, ei meillä. Pasta menettelee (se on ihan varmasti aivan samanlaista kuin suomalainen makaroni ja sitähän mafiosotkin syövät, vakuutan). Munakoison nimi maistuu epäilyttävältä, kiivissä on karvoja, juusto ei saa haista. Puuro ei ole ruokaa. Keittoa voi syödä, mutta nälkä siitä ei lähde. Keiton jälkeen on saatava ruokaa. Pizza, kebab tai hampurilaiset eivät ole ruokaa. Papuja voi ruuassa olla makua antamassa, mutta lautasen reunalle ne kyllä jäävät. Curry värjää ruuan keltaiseksi, keltainen ei ole syötävä väri. Valkoista kastiketta ei syödä. Se on tehty maidosta ja maito on vasikoiden ja lasten juoma. Vaalea leipä on pullaa. Pulla ei syödä ruokapöydässä. Munia voi syödä, jos ne on keitetty kivikoviksi. Munakas on keltaista, sitä ei syödä. Mausteet on keksitty peittämään pilaantunutta makua, suolaa ja pippuria voi silti käyttää. Myös yrtit peittävät ruuan oikeaa makua, sipuli on sallittu yrtti. Salaattia ei saa sekoittaa. Yksittäinen kurkku- tai tomaattisiivu lautasella on sallittu. Liha on ruokaa. Sikaa ja nautaa voi syödä, sikanautaa ei. Se ei ole eläin. Kanaa voi syödä, jos se käristetään pekonin kanssa. Kalkkuna on ruma, sitä ei syödä. Lammas on villantuottaja, villasukat eivät kuulu lautaselle. Itsepyydystettyä riistaa voi syödä. Ehkä siksi mies ei metsästä. Makkara on yhtä kuin liha. Paitsi uudet juusto-, tomaatti-, chili-, ym. makkarat. Ne ovat yhtä kuin keitetty kukkakaali. Nämä pikku poikkeukset muistaen... ei se viikon ruokalistan laatiminen ole yhtään vaikeaa
Vaimolla oli joskus kauan sitten hoidossa pari tenavaa, joille ei saanut syöttää kuin keitettyä makaroonia. Mikään muu kun ei kuulemma maistunut niille riittävän hyvin. Oliskohan ne nyt tuon jutun kirjoittajan perheessä? Nuorna se vitsa väännetään ruokailutottumuksissakin, pienestä pitäen kannattaa nasset opettaa syömään erilaisia, vaikka vähemmänkin trendikkäitä ruokia. Elämä on paljon rikkaampaa, kun saa vesi kielellä odottella vaikkapa juuri keitettyä kukkakaalia, kaalikääryleitä ym. sesonkiherkkuja.
joo, aika tuttua materiaalia, tosin avokin (naispuolinen, selvyyden vuoksi) puolelta. Ainut ruoka jonka hallitus hyväksyy ilman minkäännäkösiä perusteita on jauhelihamakaronisekotus. Eikä siinä mitään, hyvää ruokaa se on, mutta välillä olisi kiva syödä jotain muuta. Ite oon sitä mieltä että syöminen on parasta mitä ihminen voi tehdä housut jalassa. Mitkään maut ei ole liian eksoottisia ettei niitä voisi kokeilla. Kokkaaminen on jopa hauskaa, jos sitä ei tarvitse tehdä nälkäisenä. Grillipihveistä juustoihin, nakkikeitosta riistapatoihin - kaikki käy. Ainoana esteenä itselläni on maito, kun olen täysin allerginen sille. Muuri tulee vastaan avokin mieltymyksissä - sienet on limaisia ja ällöjä, kiinteää lihaa hän ei syö (siitä menee pihvit, kyljykset, paistit ja muut) lukuunottamatta grillattua sisäfilettä (sehän on juuri sopivaa opiskelijabudjettiruokaa), sovellettuja ainesosia ei voi käyttää kun ei maistu 'oikealta', makaronilaatikkoa ei voi tehdä kun siitä on liikaa vaivaa (vaikka lupaan tehdä kaiken itse!), sama itsetehdyissä lihapullissa. Yritä siinä sitten tehdä ruokaa kun kaikki on joko ällöä, sisältää lihaa, tai maistuu väärältä. Noh, kaipa sitä vielä jauhelihamakaronia jaksaa vääntää vielä muutaman kuukauden...
Oho! Minä kun luulin olevani poikkeus, kun olen meidän perheessä se joka tekee pääsääntöisesti ruuat, mutta täällähän on paljon kokkaavia ukkoja! Aamupuurot ja makaroonilaatikko ovat vaimon heiniä, samoin kuin kaikki mikä liittyy leipomiseen, mutta muuten keittiö on MINUN valtakuntaani. Nautin ruuanlaitosta ja testailen mielelläni erilaisia juttuja, rakas parempi puoliskonikin on oppinut vuosien saatossa arvostamaan uusia makuja, vaikka aluksi olikin vaikea saada hänet ymmärtämään mitä hyvää esimerkiksi vietnamista voi tulla ruuanlaittoon.
Kauhean paljon jää kokematta, jos rajoittuu syömään vain jotain makaroonimössöä. Tai hukuttaa kaiken ketsuppiin. Tai luulee mäkkärin burgerin olevan herkkua. Mutta kyllä sellaisia on, jotka tenavina ovat tottuneet välttämään kaikkia uusia makuelämyksiä, eivätkä sitten aikuisinakaan halua kokeilla mitään uutta koskaan.
Juu, meillä ei avokkia päästetä keittöön ollenkaan, siitä tulee vain täystuho. Teen lähes 100%:sti kaikki ruoat. Hyvin vähän tulee tehtyä ruokia punaisesta lihasta. Jos lihaa tehdään niin se on yleensä kanaa tai kalaa. Pastaa tulee tehtyä jonkin verran, kun konekin on sitä varten hommattu. Avokille uppoaa enemmän kuin hyvin jos teen leveää nauhapastaa ja itsetehtyä tomaattikastiketta + parmesaania päälle(älkää ostako niitä valmiita parmesaanipusseja). Aika paljon tulee myös tehtyä wokkiruokia, tulee helposti ja hyvää. Wokissa(hiiliteräs) käytän monesti nuudelia. Kohtuu monesti tulee tehtyä keittojakin. Hyvää tulee esim. kesäkurpitsasta, tomaatista, pinaatista. Kanakeitto on myös meidän molempien suosikkeja. Tällä viikolla tilasin Italiasta Rancilion setin johon kuuluu siis espressokone, mylly ja alusta. Tuli muuten uskomattoman nopeasti perille ja ilman toimituskuluja. Pistin tilauksen sisään tänä keskiviikkona neljän jälkeen ja perjantaina soittelivat ennen kolmea, että ovat jo ovella paketin kanssa. Tein vertailun tavallisen kahvinkeittimen ja pressokoneen välillä. Jauhoin ensin myllyllä pavuista tarvittavan määrän ja tein pressot. Vaahdotettu maito päälle ja avot, olipa mahtavan makuista. Samaan aikaan oli tavallisesta kahvinkeittimestä kahvi valmistunut. Tähänkin keittimeen ostan kahvin papuina, jonka jauhan kaupassa myllyllä(en tosin enää kun on tuo omakin mylly). Ennen tämä niin hyvän makuinen kahvi muistutti etäisesti kahvia, se lähinnä maistui maustetulta vedeltä tämän pressokahvin jälkeen. Nyt ymmärrän miksi eteläeurooppalaiset eivät tykkää täkäläisestä kahvista. Jos asustaa Helsingin seutuvilla, niin keittiötarvikeostoksille kannattaa ehdottomasti mennä Chez Mariukseen. Sieltä saa laatutavaraa todella edulliseen hintaan ja palvelu on erittäin asiantuntevaa. Eipä ole juuri tullut muualta keittiötarvikkeita ostettua sen jälkeen kun tämän liikkeen löysin.
Käytätkö myös hametta enemmän... Ihme ruokailua. Kyllä sitä jotain pitää syödä, nälkä lähtee. Olin eilen talkoissa. Eli siis kuvasin ruokapalkalla. Tai kuvasin kyllä lehteen, että kai sieltä saa ienen korvauksen, mutta lisäksi lupasin paikalliselle pursiseuralle luipasin pari kuvaa. Halvalla meni, mutta chevrellä kuorrutettu chateaubriand oli kyllä ihan jees.
Tuo Rancilion setti on ollut joskus harkinnassa, mutta kameraharrastuksen myötä on jäänyt vähän taka-alalle. Ero espresso- ja suodatinpohjaisen kahvin välillä pitäisi nyt olla itsestäänselvyys, ovathan valmistusmenetelmät niin erilaisia. Olisi ollut mielenkiintoisempaa nähdä, miten n.100 euron (halpis) espressokeitin pärjää Ranciliolle. nimim. halpiskeittimen (AEG) omistaja alkuperäiseen aiheeseen : Pihvimiehiä ollaan.
Nyt kun on havaittu ettei meidän äiti tee teiän kaikkien ruokia niin keskustelua voisi kääntää siihen miten kesä muuttaa ruokailua? Tuli tuosta pihvistä mieleen. Itsellä ainakin tulee syötyä enemmän perunaa ja pihviä kesäisin. En kyllä ole mikään himogrillaaja, mutta kesällä on mukavampi tehdä ruokaa ulkona kuin sisällä
Ruokailutottumukset muuttuvat meillä kesällä aika vähän, grillattua tulee tietysti enemmän kuin talvella (kyllä, grillaan myös talvella..) mutta esimerkiksi wokkipöperöitä tulee tehtyä myös ulkona.
Onko se jotenkin pahasta että viihdyn keittiössä vai onko se mielestäsi naisten homma laittaa lihat pöytään isännän syötäväksi? Ruoanlaitto on harrastus muiden joukossa. Kyllä se nälkä lähtee noilla keitoilla ja pastoillakin ihan hyvin, ei ole tarvinnut nälkää nähdä. Meitä on syöjiä moneen lähtöön, syö sinä lihoja niin minä syön keittoja.
Itse kokatessa oppii antamaan arvoa muidenkin valmistamalle hyvälle ruoalle. Nyanssit paljastuvat paeremmin kun niihin on itse käytännössä tutustunut. Ihan niinkuin valokuvauksessakin.
Pressopannu on semmoinen lasinen putkilo, jossa männällä painetaan purut pohjalle. Presso ei siis ole espresson lyhenne. Esso on Rancilion varaosia yms. saa Suomesta sitten Espressivolta, www.espressivo.info Hyviä vehkeitä ovat, mullakin on jo pari vuotta ollut Silvia ja Rocky.
Anna anteeksi tämä kamala virhe, ei tule toistumaan. Espressivolta tilasin juuri eilen puhdistustarvikkeita ja papuja.
Mitäs papuja porukka käyttää? Itse olen espressoja tähän mennessä keitellyt stokkalta saatavasta Illy-pavuista, oon ollut ihan tyytyväinen. Mutta toisaalta en oo hirveesti eri merkkejä kokeillutkaan.. Kyllä tuo Illy aina kahvila espressot hakkaa.
Minä paahdan ja sekoitan itse. Robustaa pitää aina vähän olla (mutta ei paljon), ja pääaineksina voi sitten käyttää erilaisia variaatioita. Monsoon Malabar on minusta peräti mainio kahvi, mutta sen kanssa saa rakentaa ryhtiä muista kahveista. Sumatra Lintung on hieno peruskahvi, jolle sitten pitää rakentaa särmää. Hyvää kahvia saa niin monin eri sekoituksin. Hyvä on kuitenkin pitää 3-5 eri laatua sekoituksessa, muuten ei pysy homma hanskassa.