Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Aloittelijalle järjestelmäkamera

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana IsoMasa, 11 Marraskuu 2020.

  1. IsoMasa

    IsoMasa

    2
    0
    1
    Olen aikeissa ostaa kameran ja kuten otsikossakin mainitaan niin täydellinen aloittelija kyseessä.
    Nikon d3500 ollut nyt vahvana vaihtoehtona. Kuvaus olisi lähinnä all-around kuvaamista, luontoa ja lasten touhuilua yms.
    Mitä mieltä olette, onko ko. kamera hyvä vaihtoehto uudelle harrastajalle. Vai olisiko joku muu merkki/malli parempi vaihtoehto.
     
  2. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 593
    1 303
    113
    Kannattaa käydä kaupassa kokeilemassa mikä kamera istuu käteen. Jos liikkeessä on myös käytettyjä, niin niistäkin saattaa löytyä kukkarolle paremmin sopiva vaihtoehto. Alkun optiiksi riittää varmaankin kittizoomi, jolla kattaa nuo kuvaustarpeet. Tosin luonnon kuvaamisesta jää kyllä silloin linnut ja nisäkkäät vähemmälle. Mutta luontoa on ne maisemat ja kasvitkin. Käytetyn paremman rungon + optiikan saattaa saada samalla hinnalla kuin tuollaisen uuden entry-level yhdistelmän.
    Jos budjetti nantaa periksi, osta niin hyvä optiikka kuin mahdollista. Sitä ei tarvi sitten heti vaihtaa, vaikka rungon ominaisuudet eivät enää riittäisikään.
    Merkeistä Nikon, Canon, Sony ovat suunnilleen samalla tasolla.
     
    IsoMasa tykkää tästä.
  3. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    "Hyvä optiikka" ei ole yksiselitteinen. Se "kittizoomi" pesee muut monesti.

    Ei voi tietää ennen omaa kokemusta. Minusta kannattaa ostaa hyvä runko aluksi. Kallis tai käytetty.

    "Käytetty"

    Kun sen ulos kannat ja vielä kuvia otat niin uusikin on käytetty.
     
    Viimeksi muokattu: 11 Marraskuu 2020
  4. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Kuuntelitko luontovalokuvausiltaa radiosta tänään?

    (Harmillisesti en löydä ohjelman linkkiä Areenasta)

    Eihän tuo luonnonvalokuvaus eroa juuri muusta.
     
  5. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Sitten siihen kunnon runkoon ihan vihoviimeinen tusinazoomi. Tässä on paras alku aloittelijalle.

    Tämä ei ole satiiria.
     
  6. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Muuten tuollainen allaround kuvailu ehkä olisikin Nikon tonnisarjan paikka. Kuinka motivoitunut kukin on? Kännyköissä voi kuitenkin olla Nikonia paremmat kuvat noin vaan... naps. Niissä kun kuvankäsittely alkaa olla automaattista.

    Kuuntelin luontokuvausiltaa ajaessani matkaa. Siksi tämä ja siksi näin.
     
  7. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113

    Mitä tasoja on? Tasoja!


    Fuji olympus pana?
     
  8. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Totta, pikakatsaus hintatasoon. Kyllä siinä on kunnon runko, tai ainakin kunnollisempi, kuin kolmetonniset. Etsinkin eri luokkaa.

    Objektiivit on sellaisia että mahdollisuuksia on hirveästi ja siksi on yksinkertaisesti hankittava kokemuksia itse jotta tietää mitä kaipaa. Ihan niin yksinkertaista asia ei ole että enemmän maksamalla saisi paremman. Voi saada myös ison ja kömpelön.

    Luontokuvaillasta muistan myös toteamuksen kuinka uudella kameralla ei kukaan kuvaa. Käytetty se on heti. Ja voi muistaa myös että jo kaupantekohetkellä myyntiarvo/vaihtoarvo laskee käytetyn luokkaan. Siinä myös puhuttiin 'kilpavarustelusta' tai siitä kuinka kameroiden kehitys on vaiheessa ja parantaa onnistumismahdollisuuksia esim lintukuvauksessa jatkuvasti ja on myös hyvin kallista.
     
    Viimeksi muokattu: 12 Marraskuu 2020
    mlphotic tykkää tästä.
  9. Est

    Est Well-Known Member

    16 797
    1 711
    113
    Kyseleminen muilta, mikä kamera itselle sopisi on hieman kuin kyselisi jollain alan foorumilla, kenet valitsisi aviopuolisokseen. Ominaisuuksista yms. voi toki muutkin kertoa mutta suorin tie on hankkia faktaa itse.
    Miten kukaan voi, objektiivisesti, tietää mikä toiselle sopii, parhaiten käy?
    Itse ne on läpikoettava.

    Monet kamerat on tullut kuvattua ja uudet hankittua ennen kuin mieluisimmat olen itselleni löytänyt.
    Ei ole oikein parempaa kiertotietä.

    Yleispätevästi vois neuvoa (aikaisempien kommenttien tyyliin / suuntaan kompaten) että
    Käytetty, ei ihan uusin järkkäri vaikka tarpeeksi laadukkaalla kittiobjektiivilla on suurimpaan osaan mainituista
    kuvaustarpeista riittävä.
    Kerran ostin esim. yhden Nikonin pikkujärkkärin liikkeestä, vähän käytettynä n. satasella. Takuutakin tuli mukaan.
    Siinä kun käyttelin, hieman yli satasen uutena maksanutta, "normaaliobjektiivia" niin kuvanlaatu tosi kelpo.
    Muutamalla kympilla joku kittizoomi vielä jne...
     
    keegan tykkää tästä.
  10. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Hyvin sanottu. Tästäkin tuli mieleen eilen tien päällä kuuntelemani radio-ohjelma (johon nyt löysin linkin.) Linja on valittu siinäkin niin että karttavat kovin yksityiskohtaiseen tekniikkaan menemistä. Sen sijaan neuvottiin kyselemään netissä kun kuulemma harrastajat ovat hyvin halukkaita kertomaan kameroista. No joo, toki sitten kun kysytään tarkennettuja kysymyksiä ja tarkemmin selostetuin tarpein.

    PS. En mitenkään moiti tätä kysymystä huonoksi - sehän on jo suhteellisen pitkällä sisältäen yhden mallin kiikarissa sekä on lueteltu kuvausaiheitakin hieman.

    Sehän saattaa yllättää aloittelijan jos järkkärillä ei tulekaan aina parempaa kuin hyvällä luurilla. Tästäkin puhuttiin mainitussa ohjelmassa. Silloin katse kääntyy kuvan valmistamiseen, sen käsittelyyn eli muunmuassa sävyjen säätämiseen. Tai ylipäätään valoon ja valottamiseen. Jokin automaattinen HDR ja muut tekoälyn kaltaiset automatiikat eivät ole ihan tavallisia vielä järkkäreissä.
     
    Viimeksi muokattu: 12 Marraskuu 2020
  11. m-kooteevee

    m-kooteevee Well-Known Member

    575
    955
    93
    Kun avauskysymyksessä kerran mainittiin lapset, niin sen verran sanon omasta kokemuksesta, ettei ainakaan pienempien lasten kanssa mikään tarkennusjärjestelmä ole turhan hyvä. Ovat sen verran liukkaita ja arvaamattomia pirulaisia. Eli tämä mielessä pitäen kannattanee katsella valitsemastaan hintaluokasta vaihtoehtoja. Hinnat-alkaen rungoissa AF-ominaisuudet eivät yleensä ole ihan huippuja, joten käytettyjä kannattanee siksikin vilkuilla. Älä kuitenkaan jätä kameraa ostamatta sen takia, ettet saa neljällä huntilla kameraa jossa on kahdeksan tonnin ammattirungon tarkennusnopeus. Ostat mitä p*rsiö kestää ja opettelet elämään sen kanssa.

    Noin muutoin Nikonin ja Canonin peilirungot ovat siitä aloitteliaystävällisiä systeemejä, että kohtuuhintaista käytettyä lasia löytyy markkinoilta pilvin pimein. Eli systeemiä voi halutessaan kasvattaa vielä melko siedettävin kustannuksin verrattuna tuoreempiin peilittömiin järjestelmiin.
     
  12. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Emme kuitenkaan tiedä mitä kysyjä haluaa lapsikuviltaan. Että voisiko hieman ohjata veijareita vaikka jollain villillä huudolla jotta pääsisi valottamaan. Tai antaa heidän vaan liikkua ja valottaa se liike.

    Kuinka kummassa lapsistakin on otettu hyviä kuvia sitten pian valokuvauksen keksimisen? Tai meistä kun olimme lapsia? Mitä lisäarvoa saadaan siirtämällä urheilukuvauksen teknisiä kriteerejä perhekuviin?
     
  13. m-kooteevee

    m-kooteevee Well-Known Member

    575
    955
    93
    ^ Eihän se toki välttämätöntä ole, että AF pysyy kaikessa perässä, eikä se kaikessa pysykään vaikka mikä olisi. Mutta jos siitä telmimisestä haluaa kuvia niin on siitä suuri apu.

    Kyllähän minäkin just koostin tuon yksivuotiaan ensimmäisestä vuodesta kuvakirjan, ja suurin osa siellä oli EOS 6D:llä kuvattua, eikä sen AF ole todellakaan kyvykkäimmästä päästä. Mutta on tolla EOS R:llä saanut aika paljon enemmän osumia pikkumiehen peuhuista. Poseerauskuvia toki saa vähemmälläkin, mutta ne on sitten taas eri juttu muutenkin.
     
  14. Jos croppi kennoinen käy, niin mainitsemasi Nikon on todella hyvä kamera ja voi vaikka tulostaa isoja julisteita. Siihen taitaa olla suht edulliset 50mm 1.8 ja 85mm 1.8 objektiivit, joiden lisäksi joku laajakulma zoomi ehkä ja tulee jopa ammattitason jälkeä.( Tulostimet ovat ehkä vähän jääneet jälkeen kameroista) Itse ostaisin kuitenkin jonkun croppi kennoisen Canonin, saman polttovälin objektiiveillä tai jos haluaa full framee, niin Sony a7 tai a7r (objektiivit ehkä vähän kalliimpia.)
     
  15. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 116
    1 176
    113
    Täältä forumilta tulee ohjeita ja näkemyksiä itse kunkin rajallisten kokemusten ja mieltymysten mukaan. Mutta jos alkuperäisellä kysyjällä on käyttää hieman aikaa harkintaan, voisi hän ehkä hyötyä vierailusta täällä: Best cameras and lenses: 2020 DPReview Buying Guides

    Tuolla on hyvin monenlaisia vertailuja hintaluokan, kameratyypin, käyttötarkoituksen ja vaikka minkä mukaan.
     
    IsoMasa tykkää tästä.
  16. Arvostelut kannattaa miettiä niin, että niistä luultavasti firmat maksaa arvostelijalle ja ainakin katsoa useasta paikkaa. Ja on paljon valehtelua kamera ihmisiltä, kun pelätään kilpailua ja annetaan kyynärpäätä toisille valokuvaajille. Onnea vaan kameran ostoon. Ps:jos on vain full hd näyttö, niin kaikki pikselit 1920 x 1080 eivät näy. Nikon D3500 on 6000 x 4000 resoluutio. 8k näyttössä vähän parempi resolutio 7,680 x 4,320. Toki jää paljon editointi varaa, jos vaikka taidetta haluaa tehdä yhdistelemällä kuvia
     
  17. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 116
    1 176
    113
    IsoMasa tykkää tästä.
  18. ALe

    ALe Active Member

    175
    99
    43
    Näkökulmia pohdintaan kameran valinnassa:

    • Täyskennoinen vai kroppikennoinen: ohessa hyvä blogi aiheesta, otsikko on tosin jo kantaa ottava. Itse olen täyskennoisen lisäksi myös tyytyväinen kroppikennon omistaja ja molemmilla on puolensa. Täyskenno (kinokenno) on omiaan esim. henkilökuvauksessa, jos halutaan irrottaa henkilö taustasta (lyhyt terävyysalue) ja samalla aukkoluvulla saadaan suurempi taustan sumennus (bokeh). Yleiskamerana kroppikennoinen toimii hyvin, samoin elämiä kuvatessa. Kinokennossa on toki muitakin hyviä puolia kuten hämärässä parempi kohinankesto. Kinokenno on paras kenno - Valovuoto

    • Peilillinen vai peilitön: itse olen kuvannut pitkään peilillisillä erityisesti urheilua ja eläimiä (kymmeniä tuhansia kuvia) ja jotenkin peilittömien elektroninen etsin ei oikein ole taipunut omiin mieltymyksiin. Mutta maailma on vahvasti menossa peilittömien järkkäreiden suuntaan. Nyt myös uusimmat optiikat on suunniteltu niiden lähtökohdista ja tekninen laatu on huippua. Tämä valinta on pitkälle mieltymyskysymys.

    • Pikselien määrä: 24 mp riittää jo pitkälle ( esim Sonyn A7 iii) ja jos käyt googlettamassa millaisia henkilökuvia sillä otetaan niin eipä ainakaan itsellä ole tarvetta enemmälle. Kun pikselimäärä kasvaa niin myös kuvien koko ja levytilan tarve kasvaa. Jos ammattimaisesti kuvaa maisemia tai malleja niin sitten voi isompi pikselimäärä olla tarpeen.

    • Kameran ”käyttöliittymä”: Toisissa (esim. Fuji) on selkeämmin eri oleelliset valinnat suoraan (perinteisten filmikameroiden tyyliin) mekaanisten säätimien takana suoraan nähtävissä (aika, aukko, ISO, valotuksen kompensaatio, kuvaustila (yksi kuva vai sarja), tarkennuksen tila jne). Tästä on mielestäni tietty hyöty erityisesti aloittelevilla kuvaajilla. Ja itse edelleen pidän Fujin käyttöliittymää parhaimpana.

    • Kameran tekninen laatu vs. hinta: hyvään runkoon kannattaa satsata. Käytettynä voi saada peilillisiä hyvään hintaan. Täyskennoisissa esim. Nikonin D810 on erittäin laadukas runko, kroppikennoisissa D500 (ei siis D750 kuten Sakke huomasi) on eläinten kuvaukseen hyvä valinta. Sonyn A7 iii on ihan loistava hinta-laatusuhteessa.

    • Merkki vs. tekninen laatu: Tämä saattaa kirvoittaa paljonkin mielipiteitä, mutta tällä hetkellä parhaat kamerat mielestäni tekee Sony ja Nikon. Itsellä oli pitkään Canonin 5dmk3 ja vuosien varrella useampi Canonin runko. En oikein ikinä ollut 100% tyytyväinen niihin (arvosana 7/10). Kun merkin valitsee niin sen jälkeen on sitten jossain määrin sen orja. Eli merkkiä vaihdettaessa joutuu vaihtamaan koko kaluston ja se on kallista.

    • Merkki vs. optiikat: toisille merkeille on tarjolla enemmän valikoimaa ja myös muita kuin oman brändin laseja. Toisissa merkeissä löytyy edullisesti hyvät laajakulmat ja yleislasit, toisissa pitkät putket. Rahalla yleensä saa hyviä kaikissa merkeissä.

    • Optiikat vs. täyskennoinen/ kroppikennoinen: jotkut optiikat käyvät sekä täys- että kroppikennoiseen, toiset vain kroppikennoisiin. Itse en hankkisi vain kroppikennoiseen sopivia laseja vaikka ovatkin edullisempia.
     
    Viimeksi muokattu: 5 Joulukuu 2020
  19. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 322
    2 991
    113
    :)
     
  20. ALe

    ALe Active Member

    175
    99
    43
    piti tietty olla D500... liian mones GT ja varhaisdementia
     
  21. IsoMasa

    IsoMasa

    2
    0
    1
    Kiitos kaikille vastauksista. Ostin Gigantista Canonin M50, palautan sitten jos ei miellytä...
    Joku kehui Sonyn a6400 myös hyväksi vaihtoehdoksi, juurikin nopean tarkentimen vuoksi? En ole ko. kameraan tutustunut, hinta näytti nopealla vilkaisulla olevan 2x M50.