Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Mikroskooppiin kamera

Keskustelu osiossa 'Tutoriaalit ja DIY / TSI (Tee-Se-Itse)' , aloittajana apex50, 24 Lokakuu 2015.

  1. apex50

    apex50

    20
    0
    0
    Mikroskooppi kuvausta kokeillin,Mikä olisi paraskamera ccd kenno pokkari ,järkkäri.
    Täällä muutama kokelukuvani  http://apex50.kuvat.fi/kuvat/mist%C3%A4kuva/ .
     
  2. Vs: Mikroskooppiin kamera

    Minulla on Raspberry Pi -minitietokone ja siihen sen oma kameramoduuli, siinä on 1/4" kenno muovilinssillä, linssin saa helposti irti. Vaatii tietysti tuon tietokoneen toimiakseen, mutta sen laatu on yllättävän hyvä. Jotain kaupallisia sovitteitakin siihen näyttää saavan. Hintaakin sille tulee jonkin verran, ja kuvaaminen on aika hankalaa. Jos itselleni tekisin niin sovittaisin kyllä ihan digijärkkärin. Sovitteista ym. katso http://www.teknofokus.fi/, tai kysy nimimerkiltä hm.

    Tämä kuva on otettu Raspberry Pi kameralla, muovilinssiä ruuvasin hieman ulos että sain tarkennuksen tuohon n. 90mm.
     
  3. apex50

    apex50

    20
    0
    0
  4. Jaava

    Jaava Active Member

    1 461
    1
    38
    Vs: Mikroskooppiin kamera

    Mulla on tällainen vanha Leitz, joka on trinocular-typpiä. Kameran saa siis tohon päällä olevaan kolmanteen tötteröön:<IMG src="http://jaava.kuvat.fi/kuvat/Muut/Leitz.jpg/_full.jpg"][​IMG]</IMG>
    Tuolla olen kuvannut kolmijalalla ja päällä näkyvä kuminen sovitin sulkee kameran ja skoopin välisen aukon. Tossa skoopin kolmannessa putkessa on Leitz:n okulaari, joka on tehty kameraa varten. En siis kuvaa suoraan kennolle, joka Leitz:n tapauksessa ei ole ymmärtääkseni hyväkään (polttotaso ei ole oikein valmis kuvattavaksi).

    Kamerana on ollut alusta alkaen Canon EOS 30D, joka on nyt jäämässä kiinteästi tuohon käyttöön.
    Seuraava askel on ollut hommata EOS/M42 sovite ja siihen "M42 extension tubes", sekä "M42 focusing helicoid" fokusointiosa (kaikki Kiinasta), jolla saan kameran ja okulaarit parfokaaliseksi: kun tarkentaa kohteen näkymään terävänä okulaareissa, niin se on terävä myös kamerassa (erillistä kameran fokusointia ei tällöin tarvita).
    Yo. osat on jo hyllyssä, mutta tarvitaan vielä sovitusosa: n. puolen millin seinämävahvuinen hylsy ton M42 pidennysputken ja skoopin putken väliin, jotta sovitus olisi tiukka. Sen voinee pyöräyttää pellinpalasta. Tai sitten pistän siihen liimaa tai muuta massaa. Kunhan kerkeän muilta projekteilta:)
     
  5. ppohja

    ppohja Member

    457
    23
    18
    Vs: Mikroskooppiin kamera

    Tee kans mulle samalla kertaa kun innostut! :)

    Kaupasta tilattuna Leitzin kamera-adapterit näyttävät olevan viissataa tai tonnin, parin kuvan takia vähän turhan kallista. Minulla käytössä olevassa versiossa tosin olisi 35mm kamerarunko, ehkäpä voisi vaan suosiolla kuvata filmille.
     
  6. Vs: Mikroskooppiin kamera

    Aika toimiva mikroskooppikamera on vanha noin 3 megapixelin kennolla oleva Nikon Coolpix. Mallinumeroiden 900-995 välille sopii useita variaatioita. Lisäksi mielellään kuvaustuubiin Periplan-tyyppinen okulaari releeksi, käytännössä 10x okulaari on osoittautunut toimivaksi. On olemassa okulaari, jossa on sama 28mm kierre uroksena kuin on Coolpixin suodatinkierteen naarasosa. Jos tuollaisen okulaarin löytää niin kokoonpano on erittäin yksinkertainen, kamera on kevyt ja pysyy tuohon okulaariin kierrettynä hyvin paikallaan. Muuten joutuu rakentelemaan hieman tukiakin. Löysin joskus netistä ohjeita tuon yhdistelmän oikeaan käyttöön ja kameran asetuksiin, eiköhän ne löydy vieläkin jostain kun tekee avainsanoilla hakuja.
    Tuo noin kolmen megan kenno on käytännössä aivan riittävä. Hyvänkin mikroskooppioptiikan erotuskyky tulee tuolla hydynnettyä. Nykyisin myytävät tietokoneeseen kiinnitettävät ja kalliit ccd-kamerat on varustettu noin 5 megapixelin kennoilla mutta suurin syy lienee se, että pienempiä ei tehdä.
     
  7. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 957
    622
    113
    Onkos kellään tietoa mikroskoopeista? Sain juuri tilaamaani stereomikroskoopin joka toimii hienosti, mutta laitteessa olevat kierrekoot hieman mietityttävät.

    Siis, laitteen mukana tuli 37 Mpx kamera, jossa on noin tuuman halkaisijalla oleva kierre, josta olen jo päässyt perille, että kyseessä on C-mount kierre.

    Itse mikroskoopissa taas on kameraa varten kierre, jonka ulkohalkaisija on noin 28 mm, mikä lienee myös jonkinlainen standardi. Tietääkö kukaan, onko tuolle kierteelle jotakin omaa nimeä?
     
  8. Aladdin

    Aladdin Member

    84
    19
    8
    Nimeä en tiedä, mutta tarkoitus on varmaan tunkea joku tuollainen väliin:

    US $9.87 21% OFF|Microscope Camera Adapter SZMCTV 1/2 1/3 0.5X 1X C mount Adapter Lens For Simul Focal Trinocular Stereo Microscope|c-mount lens|camera microscope adaptermicroscope camera adapter - AliExpress

    Omassa stereomikroskoopissani on tuohon (ehkä 28mm?) alakierteeseen sopiva reilu kymmensenttinen pituudeltaan säädettävä ja ylhäältä kierteetön putki, johon sopii suoraan halkaisijaltaan 23,2mm ccd-kamera. Yleensä putket tuntuvat tulevan mikroskoopin mukana, enkä ole näitä nähnyt irrallaan myynnissä. Tällaiset kamerat sopii myös suoraan 23,2 mm okulaarin paikalle.
     
  9. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 957
    622
    113
    ^ Juu, ymmärsit aivan oikein mitä tarkoitin. Ostamani mikroskoopin mukana tuli parikin putkea, mutta molemmat ovat sellaisia, että toisessa päässä on 28mm kierre ja toisessa päässä on C-mount kierre.

    Tarve olisi siis saada putki, jonka toisessa päässä on se 28mm kierre mikroskooppiin ja toisessa päässä olisi suora putki, jonka sisähalkaisija olisi 23,2mm ja ulkohalkaisija noin 25mm.
    Tähän saisi sitten tavallisen DSLR-kameran kiinni jo olemassa olevalla sovitteella.
     
  10. Aladdin

    Aladdin Member

    84
    19
    8
    Tein vähän tarkistusmittauksia, kun pääsin kotiin. Tämä minun kiinanputkeni onkin alhaalta n 26mm ulkokierteellä ja ylhäällä on noin 25mm sisäkierre, jossa on jatkona soviteputki 23,2mm. Eli tällaista ei kannata alkaa metsästää. Järkkärin kanssa kuvatessa kiinanputken seinämistä tuli myös heijastuksia, joita poistin käärimällä vesihiomapaperista mustan putken T2-adapterin sisälle kameran obj.kiinnityksen lähelle.
     
  11. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 957
    622
    113
    ^ Vaikuttaa hieman sille, että mainitsemassasi putkessa on molemmissa päissä C-mount kierre. Sen halkaisija kun on 1 tuuma.
     
  12. Aladdin

    Aladdin Member

    84
    19
    8
    Ei taida olla, kun tuo yläpään holkki on millin verran alamittainen alapään kierteeseen, eli putoaa sisään kiertämättä. Olen katsellut jotain 0,3X - 0,5X -linssillistä putkea siihen tilalle, mutta ei oikein löydy. 48mm barlow alapäähän on ainoa mahdollisuus pienentää suurennusta.
    Tuo ccd- tai oikeasti siis cmos-kamera kroppaa aika paljon kuvasta, 0,7X barlowilla suurin kuvaan saatava leveys on n. 8mm ja ilman lisälinssiä joku 6mm (7-45X mikroskooppi). FX-järkkärillä kuvaan saa koko piirtoympyrän ja koko suurennusskaalan; m4/3:lla loppuu nostovara ja joutuu käyttämään isompaa suurennusta, taisi kuitenkin kuvata koko ympyrän.
    Tämä mikroskooppijuttu on vielä minulle niin tuore asia, että enin aika menee ihmetellessä.
     
  13. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 957
    622
    113
    ^ Nuo Barlow-linssit ovat käteviä, varsinkin jos pitää mikroskooppiin katsoessaan samalla jotenkin työskennellä katsottavan kohteen kanssa, kuten esim. elektroniikan juotostöissä.

    Oman mikroskooppini mukana tuli 2x ja 0,5x Barlow-linssit, joista tuo jälkimmäinen antaa noin 16 cm työskentelytilan tarkasteltavan kohteen ja mikroskoopin objektiivin välille, riippuen tietysti hieman käytetystä suurennoksesta.
     
  14. Aladdin

    Aladdin Member

    84
    19
    8
    Pystysuuntaista työskentelytilaa kyllä löytyy, samoin okulaarin läpi katsottaessa näkökenttä riittää, mutta kuvia ei tahdo saada kuin pieneltä alalta. Toisaalta isomman alanhan saa tarvittaessa kuvattua makro-obiskalla normikameralla ja monilla pokkareillakin (oletan). Mikroskoopin jalassakin on irroitettava kansi, jonka poistamalla saa lisää etäisyyttä, ei vain viitsi tehdä pöytään reikää... :) Tuo m43 säätövaran loppuminen johtunee peilittömän lyhyestä objektiivi - kenno etäisyydestä.
     
  15. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 957
    622
    113
  16. Aladdin

    Aladdin Member

    84
    19
    8
    Tuo on omassa mikroskoopissani olevaa putkea vastaava.
    Itselläni tuli tarve vähentää valonlähteestä tulevia heijastuksia, johon käytin tuota vesihiomapaperia. Riitti kun kääri rullan, joka juuri kattoi T2-adapterin sovitinputken mitan (ehkä 3-4 cm). Voihan olla. että sinun sovittimesi on enemmän mattapintainen. Nämä kiinaversiot kun välillä vaatii vähän virittämistä.
    Omassani on lisäksi kierteellä putken pituussäätö, jolla saa okulaari- ja kameranäkymän lähes samaksi (totta kai säätövara jää vähän vajaaksi).

    Itse kaipaisin samantyylistä putkea, jossa olisi esim 0.5X linssi. Jos siten saisi kuvan isommalle kennon alalle.
     
  17. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 957
    622
    113
    Niinpä, virittämistä näyttää vaativan myös tämäkin Kiinasta tilaamani putki kameran liittämiseksi mikroskooppiin. Se kun on halkaisijaltaan 3,0 mm suurempi kuin mitä tarvittaisiin putken liittämiseksi Canon:in mikroskooppisovittimeen.

    No, onneksi materiaalia on enemmän kuin tarve, joten ylimääräisen voi ottaa pois.
    Nytpä joutuu putki sorviin. Saapa nähdä miten käy. Käytössä oleva työstökone kun on tarkoitettu hieman järeämpiin työstöihin…
     
  18. Jari_S

    Jari_S Well-Known Member

    2 957
    622
    113
    No vihdoinkin saa kameran kiinni mikroskooppiin. Kolme milliä piti sorvata pois kiinanputkesta ja nyt se sopii kuvassa oikealla puolella näkyvään
    Canon:in mikroskooppisovitteen kiinnitysosaan.

    Sorvausjälki ei ole paras mahdollinen, kun en jaksanut hioa pikateräksestä optimaalista terää alumiinin sorvaukseen, eli kovametalliterällä koneistin.

    Musta eloksointi tietysti lähti sorvauskohdasta, mutta eipä haittaa, kun putki on sisältä edelleen musta. Seinämävahvuudeksi putkeen jäi vain 0,9 mm, mutta riittäähän se.

    Sovitin.jpg