Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Olympus

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana paraneva, 24 Kesäkuu 2020.

  1. Anie Mist

    Anie Mist Active Member

    310
    41
    28
    Tämä on muuten aika sanasta sanaan mitä olen aiemmin spekuloinut.
     
  2. motris

    motris Well-Known Member

    4 695
    703
    113
    Mikä ihmeen marttyyriasenne?

    Harva tietää, mitä omistaa. Onko joku salaisuus, vai katseletko edes itse salkkuasi? Käytätkö ihan oikeasti aikaasi paljonkin siihen, mitä et osaa? Okei. Kertomuksesi perusteella ehkä osaat, kun osaat kirjoittaakin. Jos kerran osaat, miksi et ole antanut osaamistasi sijoittajille? ...en ole kuullut, että Olympusta Suomessa suuremmin olisi omistettu...
     
    Viimeksi muokattu: 24 Kesäkuu 2020
  3. motris

    motris Well-Known Member

    4 695
    703
    113
    Spekuloi noilla kysymyksilläni. Ei se sen ihmeempää ole.

    Edit: Tässä nää kysymykset:
    1. Miksi sijoitusyhtiöön sijoittanutta kiinnostaa brändi tms? Mitä lisäarvoa tuo tms?
    2. Niin. Miksi JIP olisi sijoittanut Olympukseen? Sen suhteen kuin tavoite oli?
     
  4. motris

    motris Well-Known Member

    4 695
    703
    113
    @Anie Mist Kirjoitit näin:
    "Siis täh? Enkö juuri kirjoittanut, että uusi omistaja yrittää tehdä ostoksellaan mahdollisimman paljon rahaa? Jos siinä voidaan mitenkään hyödyntää tunnettua brändiä joka on juuri ostettu, näin myös tasan taatusti tehdään.

    Kirjoitat, että ”tänä päivänä on hyvin harva omistaja, joka edes tietää, mitä omistaa” on tietysti ihan puutaheinää, jos sinulla ei ole jotain dataa väitteesi tueksi. Ja tottakai omistajaa kiinnostaa brändit, jos ja kun se on yhteydessä tuottoon.

    Miksi JIP olisi ostanut Olympuksen jos brändi ja sitä kautta rahan tekeminen ei kiinnostaisi? Patenttien takia? Jos Olympuksella oikeasti olisi NIIN arvokkaita patentteja että kannattaisi tuosta vaan dumpata tunnettu brändi - jolla siis jo itsessään on valtavasti rahallista arvoa ja potentiaalia - jää epäselväksi miksei Olympus itse myy niitä. Todennäköisimpänä vaihtoehtona Olympus haluaa karsia kalliit rönsyt ja keskittyä sen core businekseen, ja toisaalla JIP:in analyytikot ovat arvioineet investointi/tuotto-ennusteen muutaman vuoden aikajänteelle ennenkuin paketti pannaan lihoiksi."

    Mitään järkeähän tuossa ei ole, vai? Missä on?

    Miksi ihmeessä pitää lukea jostain netistä jotain ja yhdistellä niitä päättömästi? Kun lopputulos on järjettömyys?

    Väännä rautalangasta ja vastaa noihin kahteen edellä esittämääni kysymykseen. Muuten ei ole mitään järkeä.
     
  5. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    Minä tuossa eilen illalla kuvasin E-M1 markII:lla vähän yli 1200 kuvaa. Toimi ihan niinkuin ennenkin. Näytti myös olevan aamulla tuolla laukussa objektiiveineen ihan samalla tavalla. Olympuksen edellisiä omistajia en tuntenut enkä tiennyt keitä he ovat enkä tunne nykyisiäkään, enkä tunne minkäänlaista haluakaan. Alkaa tuo nykyinen pääkamera olla aika monta ruutua kuvattu, olen ajatellut syksyllä ostaa vähän ammutun samanlainen ykköseksi ja siirtää tuo kakkoseksi, Pen-F:llä sitten kevyempää. Näin ajattelen tänäkin aamuna. Uusia vehkeitä en muuten tarvitse. Eli Business as usual, ei minkäänlaista vaikutusta mun elämääni, hyviä ja käyttökelpoisia vehkeitä laukku täynnä, Olympus niissä lukee nyt ja varmaan ensi viikollakin....
     
    Viimeksi muokattu: 25 Kesäkuu 2020
    AIM tykkää tästä.
  6. Anie Mist

    Anie Mist Active Member

    310
    41
    28
    Hei Motris!

    Tiesithän, ettei ole mitään syytä olettaa sijoitusyhtiön koko omistuspohjan olevat sellainen homogeeninen piensijoittajien joukko, joka ei tiedä mitä omistaa - eivätkä tämän virheellisen premissin pohjalta tehdyt johtopäätökset ole siten minkään arvoisia.

    Tiesithän, että myös sijoitusyritysten omistajissa on tyypillisesti määräysvaltaa käyttäviä ns. kontrolliomistajia jotka osallistuvat suoraan yrityksen päätöksentekoon. Jopa ns. hajautuneen omistajuuden yhtiöissä, joissa yksittäiset suuromistajat eivät suoraan käytä määräysvaltaansa, pienemmätkin omistajat voivat osaltaan vaikuttaa äänestämällä yhtiökokouksissa paitsi hallituksen kokoonpanoon, myös konkreettisiin strategisiin linjavetoihin. Se yksityisten piensijoittajien joukko, joka ei tiedä mitä omistaa, ja jonka tyypillinen omistus koostuu erityyppisisistä indeksirahastoista tai ETF-salkusta, ei siten ole prosessissa lainkaan relevantti.

    Ymmärräthän myös, että hallitustyön kautta strategisiin linjauksiin varsinaisessa sijoitustoiminnassa sekä monesti jopa operatiiviseen toimintaan osallistuvat kontrolliomistajat ovat oletettavasti erittäin kiinnostuneita sijoituksestaan. Toisin sanoen ne tahot, jotka tekevät sijoitusyhtiössä linjavetoja, ovat kiinnostuneita myös brändistä jos se oletettavasti lisää tuotto-odotusta. Nämä tahot ovat joko omistajia tai toimivat suoraan omistajien mandaatilla. Tässä tullaan sitten käyttäjän mlphotic varsin selväsanaiseen viestiin #61.

    Toivottavasti tästä oli apua!
     
    Matero ja mlphotic tykkäävät tästä.
  7. oka

    oka Well-Known Member

    413
    1 088
    93
    Liiketoiminnastahan tässä on kyse. Jatkosta en spekuloi sen enempää, mitä muutamassa tässä ketjussa olevassa järkevässä kommentissa on esitetty.

    Omasta näkökulmastani nuo Olyn kamppeet taitavat tänään toimia samalla tavalla kuin eilenkin. Itse odottelen Olyn kehityslinjassa olevaa pitkää pro-zoomia sekä huhuttua, isoa softakehityspäivitystä M1X:ään. Ihmettelen suuresti, jos ne laitetaan jäihin.
     
    Anie Mist tykkää tästä.
  8. Matero

    Matero Well-Known Member

    411
    243
    63
    Siitäkin voinee päätellä kaupan jälkeistä strategiaa jos kehitystyö tyssää seinään. Jos ja kun vakavasti kauppaa tehdään niin ostajan mielipiteillä on jo nyt vaikutusta.

    Toivotaan parasta, pelätään pahinta. Olisi sääli jos Olympus lakkaisi olemasta.
     
    Anie Mist ja oka tykkäävät tästä.
  9. oka

    oka Well-Known Member

    413
    1 088
    93
    Joo. Tartun tuohon sen verran, että CoVID-19 ja Tokion olympialaisten siirtyminen vaikuttivat kamerabisneksessä kaikkeen. Ensin tökkäsi logistiikka sekä komponenttien saatavuus ja olympialaisten lykkäämisen vuoksi poistui uusien teleputkien ja ohjelmistopäivitysten aikataulupaine.
     
  10. Seppo R

    Seppo R Well-Known Member

    2 981
    1 882
    113
    Tuskinpa Olympus tuotemerkkinä pystyy jatkamaan. Tämän kaupan jälkeen kuluttajien luottamus on mennyt eikä sitä korjata mitenkään.
    Tuotanto on kait suurimmaksi osaksi ollut koronamaassa ja tuotekehittely Japanissa tai missä lienee. Vanha luotettu yritys on kuitenkin valvonut toimintaa. Nyt toimminnan siirtyessä epämääräiselle sijoitusyhtiölle, on Olympuksen historiankirjat lyöty kiinni. Kuluttajien luottamusta ei saada takaisin.
    Käyttöarvo olemassa olevilla kameroilla on niin kauan kuin huolto pelaa. Osavalmistusta varmaan Kiinassa jatketaan mikäli kysyntää riittää.
    Siis mun arvaukseni. Menee tietysti taas pieleen.
    Omistan Olympus OMD kameran ja siihen yhden Olympus objektiivin sekä kolme Panan linssiä.
     
  11. Matero

    Matero Well-Known Member

    411
    243
    63
    Tiedän vähän enemmän noista tuotekehityskytköksistä mitä voin julkisesti sanoa mutta sen verran uskallan kai sanoa ettei hyvältä näytä. Ongelmaa ja markkinahäiriötä pukkaa yhtäaikaisesti monelta suunnalta niin että japanilaisenkin pääoman kärsivällisyys ja voimavarat hupenevat.

    Nykyisen tiedonvälityskulttuurin aikana brändin ostaminen on hurja riski. Siinä ei liikkeenjohdon kyvyt karsia kuollut paino auta jos kuluttajat hylkäävät. Ja valitettavan usein nämä asiat eivät vielä edes ole kovin korkealla prioriteetilla idän suunnan yrityksissä. Tarinan kerronta ei ole se vahvin laji kun on vuosikymmenet turvattu tekniseen osaamiseen. Ja Kiinassa halpaan hintaan.
     
    Anie Mist tykkää tästä.
  12. Anie Mist

    Anie Mist Active Member

    310
    41
    28
    Jos JIP haluaa hallita julkisuuden aiheesta mahdollisimman hyvin, voin suositella heille Tekirin kriisiviestintäpakettia. 50k€ suoraan lapaan ja Harri Saukkomaan ohjauksessa hymyssä suin kohti nousevaa aurinkoa.
     
  13. casq

    casq Member

    45
    0
    6
    Jos Pentaxikin on peilivehkeiden kanssa vielä pystyssä en vielä menisi sanomaan ;)
     
  14. Johannes

    Johannes Well-Known Member

    2 346
    302
    83
    Tarkoitatko Ricohia? Pentax on jo pitkään ollut Ricohin tuotemerkki.
     
  15. casq

    casq Member

    45
    0
    6
    Juu tiedän että Ricoh sen osti mutta Pentax on kuitenkin säilynyt omana brändinään ja kameratkin näyttävät olevan sitä samaa Pentaxia. Pointti oli siinä että brändi ja järjestelmä pysyivät molemmat elossa. En kyllä ole tarkastanut kuinka monta uutta objektiivia on ricohin alla julkaistu. Joskus muistan nähneeni jutun että pentaxi olisi rebrandannut jonkun Tamronin uutena julkaisuna.
     
  16. Seppo R

    Seppo R Well-Known Member

    2 981
    1 882
    113
    Kännykän kehittyminen on se, joka pikku hiljaa tappaa kamerabisneksen, kuten Nokia jo vuosia sitten toitotti. Nykyisen ei juuri kameroita näe väenpaljoudessa vaan kaikki, siis kaikki kuvaavat puhelimella. Minulla on joskus ollut kamera mukana joissain tapahtumissa ja selkeästi voi lukea ihmisten ilmeistä, että toi vanha äijä ei osaa vielä käyttää puhelinta.
    Kaikki puhelimen valmistajat kilpailevat siitä kenen puhelimessa on paras Leican kamera.
    Ammattikuvaajat ovat ne, jotka tarvitsevat kameraa. Ja sen tarpeen tyydyttämiseen ei kovin monta valmistajaa tarvita.
    Mitä tulee ihmisten erilaisuuteen, niin lääkärit ovat eri mieltä siitä. Heidän mielestään kaikki sairastavat samoja tauteja ja se tekee lääkärin työn helpoksi. :)
     
  17. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    En mä oikeastaan itseäni, rauhallinen mies, ehkä vaan jos löytyy hätäisempiä niin vähän näkökulmaa.

    Jos mä olisin ollut investoimassa nyt, niin varmaan olis ollut syytäkin pohtia, mutta kun mä en ole aikonut mitään muuta hankkia kuin vähän ammutun käytetyn 1 mark II:n, niin tosiaan mun kannalta yhtään mikään ei ole muuttunut eikä useampaan vuoteen muutu. Saatanpa selvitä näillä omistamillani kuvausurani loppuun saakka. Painavampaa järkkäriä en enää pysty edes harkitsemaan, joten ei mulla toisaalta ole juuri vaihtoehtojakaan, näillä mennään, mutta mikäs siinä kun ilolla mennään... :)
     
    mlphotic tykkää tästä.
  18. Anie Mist

    Anie Mist Active Member

    310
    41
    28
    On hyvä tuo Digital Camera Worldin analyysi.

    Tosin yksi, ei niin miellyttävä, skenaario on noussut esiin kun netin salapoliisit ovat tänään tehneet tutkimustyötä. Nimittäin, heidän mukaansa JIP on yksi niistä japanilaisista yhtiöistä, joita käytetään yritysten nopeaan alasajoon. Japanissa kun työnantajien velvollisuudet ovat erittäin suuret, ja isoa määrää irtisanomisia ei voida tuosta vain tehdä, saatika koko bisneksen alasajoa. On raskaat eläkemaksut, irtisanomispaketit sun muut. Niinpä näitä yhtiöitä käytetään porsaanreikinä kun halutaan muuttaa firma tai sen osa rahaksi ilman että lakisääteisiä velvollisuuksia tarvitsee noudattaa. Toistan vielä, kaikki tässä kappaleessa kirjoittamani on pelkkää hevosmiesten tietotoimiston puhetta enkä voi tietenkään varmistaa sen todenperäisyyttä.

    Salamaedit: samaisen hevosmiesten tietotoimiston mukaan kauppasummakin on ollut lähinnä nimellinen. Olympus on siten päässyt eroon tappiollisesta kameradivisioonasta ilman työnantajan velvoitteita, ja JIP on siis käytännössä ostanut patentit ilman aikomustakaan kehittää bisnestä. Huhupuhetta siis, jonka todenperäisyys on taas kerran lukijan vapaasti arvioitavissa.
     
    Viimeksi muokattu: 25 Kesäkuu 2020
    mlphotic ja niffe tykkäävät tästä.
  19. reijokoo

    reijokoo Member

    111
    5
    18
    Olympuksella on vähän häilyväinen historia, vaikka kamerat ovat olleet hyviä: itsellä em-5 ja om 2n, mutta kun takan on jo kolmen järjestelmän alasajo ( om, 4/3 ja m4/3 ). Kysyy aikamoista luottamusta kuluttajilta panostaa uusiin hankintoihin nyt. Itse ostin juuri uuden kapistuksen Ft 1-adapterin käytettynä yhteen kuolleeseen systeemiin eli nikonin 1-sarjaan. Ajattelin V1-runkoihin ostella f-sarjan objektiiveja käytettyinä ja toivoa, että edes Nikon säilyisi hengissä. Kiinnostaisi myös tuo Fuji, mutta mihin tässä enää uskoo...
     
  20. Anie Mist

    Anie Mist Active Member

    310
    41
    28
    Olympus Suomen virallinen lausunto:

    ”Eilinen uutinen Olympus Imaging –yksikön tulevaisuudesta on ymmärrettävästi synnyttänyt kysymyksiä, joten ohessa virallinen lausuntomme myös suomeksi:

    Tänään 24.6. Olympus Imaging Business on allekirjoittanut aiesopimuksen yhdessä Japan Industrial Partners, Inc. (JIP) kanssa. Sopimuksessa molemmat yhtiöt sopivat aloittavansa keskustelut mahdollisesta Olympus-kuluttajatuotteiden yritystoiminnan siirrosta JIP:lle vuoden 2020 loppuun mennessä.

    JIP on vakavarainen investointiyritys, jolla on vastaavanlaisia esimerkkejä onnistuneista brändien kasvuprojekteista. JIP tulee hyödyntämään Olympuksen innovatiivista teknologiaa ja vakaata bränditunnettuutta markkinoilla, ja tulee samalla parantamaan Olympus kuluttajayksikön kannattavuutta.

    Ymmärrämme,että teillä saattaa olla lukuisia kysymyksiä aiheeseen liittyen, ja valmisteluista on tulossa lisätietoja tulevien viikkojen kuluessa. Pyydämme teiltä kärsivällisyyttä: uskomme, että tämä on oikea askel tukemaan Olympuksen historiaa, tuotteita ja niiden tuomaa lisäarvoa. Olympus näkee tämän mahdollisen liiketoiminnan siirron mahdollisuutena kasvaa ja tarjota iloa sekä pitkäaikaisille kuvaajille että uusille valokuvauksesta kiinnostuneille. Olympus ja JIP tulevat jatkamaan keskusteluita, ja olemme sitoutuneita tarjoamaan läpinäkyvyyttä tulevaisuuden suunnitelmista.

    Olemme erittäin kiitollisia teille hyvät asiakkaamme tuestanne ja innostanne valokuvausta kohtaan. Meneillään olevat keskustelut eivät vaikuta toimintaamme, ja operoimme normaalisti. Työskentelemme edelleen sen eteen, että voimme tuoda teille uusia innovaatioita ja tulemme lanseeraamaan uusia tuotteita suunnitelmien mukaisesti.
    Voit lukea virallisen tiedotteen tästä linkistä (englanniksi): www.olympus-global.com/news/2020/nr01695.html

    Terveisin, Olympus Finlandin väki”

    Kovasti tuossa vakuutellaan, että hommat jatkuvat. Mutta pahoin pelkään, että tässä käy niinkuin Nokia puhelimille silloin kun Elop ilmoitti että Symbian-tuki loppuu ja puhelimiin tulee Windows-käyttis. Aika harva enää ilmoituksen jälkeen osti Symbian-luureja. Tai Nokia-luureja ylipäänsä.

    Vaikka ykköskalustoni onkin Fuji, olin aivan hilkulla että ostaisin toisen rungon Olympukselle, uuden E-M1.3:n. Nyt en tietenkään enää harkitsekaan. Varmaan aika moni ajattelee samalla tavalla, ja tämä vaikuttaa väistämättä kamera- ja objektiivimyyntiin isosti. Ehkä jopa niin isosti että vuodenvaihteessa ei kannata enää edes yrittää elvytystä vaikka se olisi tällä hetkellä aidosti suunnitelmissa.

    Todella surullinen tilanne Olympuksen perinteikkään kameranvalmistuksen kannalta. Toivon täysillä että homma jatkuisi, mutta en kyllä löisi vetoa sen puolesta tämän hetken tietojen valossa.