Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Kaitafilmien ym vastaavien digitointi

Keskustelu osiossa 'Kuvankäsittelynurkkaus' , aloittajana Vasamatti, 12 Kesäkuu 2020.

  1. Vasamatti

    Vasamatti Well-Known Member

    874
    274
    63
    Olisiko jollakulla (kamala suomen kielen sana!?) kokemusta vanhojen kaitafilmien digitoinnista? Olisiko jollain hyvä vinkki, missä niitä voisi ja kannattaisi teettää?
    Googlailemalla löysin kaikenlaista...mutta tällä saralla olen täysin noviisi. Ystäväni tarvitsisi hyvää infoa ym.
     
  2. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 593
    1 303
    113
    Mulle ajautui vuosituhannen vaihteessa sellainen projektin lisälaite, josta saattoi kuvata kaitafilmin digivideolle. Kun noita filmejä ei ollut kuin neljä keskikokista kelaa, niin hoitui homma silläkin. Etenkin, kun niiden filmien laatu ei yltänyt lähellekään digivideon tasoa. Kun filmi kuvanopeus oli 18 kuvaa/sek ja digivideon 25 kuvaa/sek, niin aina välillä se aiheuttaa pimeitä tai pulikkaita ruutuja. Mutta eipä ne paljoa haitannut. Yhtä hyvin olisi voinut kuvata suoraan valkokankaalta. Super8 äänifilmit kuvattiin 24 kuvaa/sek, joten niissä välkyntää tulee harvemmin, mutta silloin pitempänä. Joissain projektoreissa pystyi säätämään esitysnopeutta portaattomasti, mutta ei mulla käytössä olleessa Eumigissa.

    Nuo kaupalliset digitointipalvelut käyttävät laitetta, joka kuvaa ruudun kerrallaan ja sitten sinne tänne väliin lisätään jollain algoritmilla ylimääräisiä ruutuja, jotta saadaan esitysnopeus synkattua kuvausnopeuden kanssa. Ne tekevät myös sävyjen korjauksia. Mutta hinnat ovat aika suolaisia, jos kyseessä ei ole uniikkeja laatufilmejä. Tuolta löytyy infoa Kaitafilmien digitointi - Palvelut - Kaitafilmi.net
     
  3. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Sorry, pakko ihmetellä sanan jollakulla kommentointiasi, mutta kai sille oli syynsä joten: Miksi ilmeikäs ja vivahteikas, kauniisti sointuvakin voi olla jollekulle kamala! Suomea parhaimmillaan.
     
  4. Vasamatti

    Vasamatti Well-Known Member

    874
    274
    63
    Ei kannata ihmetellä...siksi laitoin varmuuden vuoksi tuon kommentin, kun monesti olen käyttänyt tuota jollakulla-ilmaisua ja useasti saanut palautetta siitä. Suomi kielenä on yksi maailman vivahderikkaimmista kielistä...jotkut eivät vain sitä ymmärrä.
     
  5. motris

    motris Well-Known Member

    4 695
    703
    113
    Aika suolaisia nuo hinnat näköjään on.

    Tota synkkausongelmaa en ole ajatellutkaan, jos kameralla itse kuvaisi. Äkkiseltään tuli mieleen, että entä jos kuvaa kankaalta kahteen kertaan ja sitten yhdistää raidat davinci resolvessa tms. ohjelmassa ja muokkaa siinä ne digitointivirheet pois. En tiedä, miten onnistuu ja miten iso säätäminen, mutta itse lähtisin varmaan kokeilemaan noin.
     
    Viimeksi muokattu: 13 Kesäkuu 2020
  6. MartinN

    MartinN Active Member

    531
    39
    28
    Minä digitoin n. 100kpl Super8 äänettömiä filmejä Reflecta Super Normal skannerillaReflecta Super 8 / Normal 8- skanneri - Reaxon.fi verkkokauppa

    Skanneri just kestää sen 200 filmiä ennen kun muovikelat kuluu löysiksi. Kuvanlaatu on ok ja timeri pitää olla kun yhden 4min filmin skannaus kestää sen 25 min. Tekemisen iloa oli. Tilaustyönä olisi ollut sikakallista.
     
    motris tykkää tästä.
  7. forestgrapher

    forestgrapher Active Member

    163
    25
    28
  8. Vasamatti

    Vasamatti Well-Known Member

    874
    274
    63
    Kiitos vastauksista...pitänee paneutua asiaan syvemmin...
     
    forestgrapher tykkää tästä.