Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Nykykameranakut

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana RB, 7 Marraskuu 2019.

  1. RB

    RB Well-Known Member

    9 107
    1 087
    113
    Mikä on nykyisille kameroiren akuille parempi, pitää akut mahdollisimman täynnä lataamalla niitä usein vai käyttää melko tyhjäksi ja ladata sitten?
    Säilyttäminen tyhjänä vai täynnä? En kyllä säilytä niitä vaan käytän, mutta tästäkin vois keskustella.

    Kyselen tätä senkin takia, kun tuossa äRrässä olis niin helppo ladata akut akkukahvaan vain tökkäämällä laturin piuha liittimeen. Ei tarvi puljata irtonaisten akkujen kanssa.
     
  2. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Li-on akuista varmaan on kyse. Viimeksi kun tuota aihetta mietin, törmäsin neuvoihin että pahinta olisi liian tyhjäksi purkaminen ja varsinkin tyhjänä pitkään säilyttäminen. Mutta ihan huhutasolla tämä. Kuitenkin uskoin, kun Nikonilla ovat kehittäneet uudempiin kameramalleihin kai sellaista, ettei liian tyhjäksi kamerassa akkuja saakaan.

    ed. Se onkin Li-ion eli lithium-ion, suomeksi litiumioni.
     
    Viimeksi muokattu: 8 Marraskuu 2019
  3. RB

    RB Well-Known Member

    9 107
    1 087
    113
    Niistä juuri on kysymys.
    Jossain lehtijutussa oli kännykän akkujen käytöstä, että paras olisi että akkuja ei päästettäisi purkautumaan alle puoleen varaustilasta, vaan pitäisi sitä ennen ladata täyteen.
    Ittellä on vanhimmat vielä käyttökelpoiset akut Canonin 20D vuodelta 2004. Pitää latauksen hyvin ja useinmiten ovat ladattu ennen ennenkö on virta kamerasta loppunut.
    Sitävastoin samaiseen kameraan vara-akuiksi hankitut 10D:n akut ovat kuolleet jo ajat sitten. Olivat jo uutena huonompia.....ehkä silloin ei vielä osattu....

    Nykyaikaiset sormiakut ainakaan eivät kestä liian tyhjäksi käyttämistä, eivätkä pyykkikoneessa pesuakaan....molemmat testattuja juttuja.
     
  4. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Otsikko on kielenhuollon kauhistus. Nykykameranakut -- siis nyky ja naku! :D Kamera-akku on olemassa kuten kameran akkukin. Myös nykykameran voi kuvitella. Kameranaku viitannee nudismin muotoon.

    Mutta joo, onhan noi Nikoninkin akut olleet hyviä ja sellainen kamerassa ladattava versio myös jo ilmestynyt.
     
    Viimeksi muokattu: 8 Marraskuu 2019
  5. hapien

    hapien Member

    62
    3
    8
    Joskus kouluaikoina tutkailin eri akkuteknologioita ja li-ion akuille suositeltiin siihen aikaan varastointia 93% varausasteella. Homma ei vissiin ollut kovin tarkkaa, kunhan ei akku päässyt ihan tyhjäksi. Monissa akuissa tai laitteissa onkin kuorman irroittava piiri, kun varaus laskee liian alas.
     
  6. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 335
    3 001
    113
    Latureissa on yleensä älypiiri, joka hoitaa sopivan latausasteen. Litiumakkuja ei saa ladata muilla kuin niille sopivalla laturilla.

    Jos (siis JOS) laturi. on nimenomaan kyseiselle akkutyypille tarkoitettu, niin samapa kai sitten, missä sen lataa, kamerassa vai irrallaan.
     
  7. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 335
    3 001
    113
    Eka ajatus minullakin oli, että nyt puhutaan mallihenkilöistä.
     
  8. RB

    RB Well-Known Member

    9 107
    1 087
    113
    Eli teidän mielestä ei mene pahasti mönkään jos kameran akkukahvassa olevat akut latailee aina ennen kuvauskeikkaa (jokunen viikossa) pökkäämällä alkuperäislaturin johdon kahvassa olevaan latauspistokkeeseen, riippumatta siitä kuinka paljon akuissa on sillä hetkellä virtaa.
     
  9. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Voisihan olettaa että tuossakin latauksessa on mukana sen verran ohjelmoitua älyä ettei se fataalia olisi akkujen käyttöiälle. Miten on todella. Ehkä sulla on varaa kokeilla asiaa muutama vuosi. :rolleyes:
     
  10. RB

    RB Well-Known Member

    9 107
    1 087
    113
    Ainakin senverta on älyä, että ei lataa akkua jos se on melkein täynnä (mahtoiko olla yli 94 %).
     
  11. Vinski

    Vinski Well-Known Member

    4 157
    335
    83
    Se akunhallintajärjestelmä on siinä akussa itsessään. Liekkö nuo ainakaan usb-laturit sisällä kummoistakaan älyä.
     
  12. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Tämä on asia josta paljon liikkuu huhua, mutta voin sanoa tietäväni melko tarkkaan, että yllä oleva neuvo, ettei lataa liian täyteen, on totta. Jos siis haluaa akun kestävän mahdollisimman kauan, niin jättää latauksen vaikka jonnekin 90% tietämille.

    Säilytys kannattaa tehdä melko tyhjänä ja viileässä lämpötilassa. Aivan tyhjäksi akkua ei kuitenkaan pidä päästä, eikä täytenä säilyttäminen ole myöskään hyvä asia.

    Nuo ovat siis suuren kotimaisen kännykä (tukiasema) firman akkuasiantuntijalta saatuja. Edellisissä viesteissä niitä on myös tuettu.

    Eri asia sitten, että kuka välittää... Sen verran olen kuitenkin tottumuksiani muuttanut, että en enää lataa akkuja rutiininomaisesti kuvausreissun päätyttyä. Minulla on nykyisin myös laturi joka näyttää akkujen tilan prosentteina - helppo jättää se lataus sinne hiukan yli 90% tasoon.