Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Rullafilmi ylivalottunut?

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana PPH, 25 Marraskuu 2019.

  1. PPH

    PPH

    22
    7
    3
    Rullafilmiä yritin kehittää ensimmäistä kertaa. Filminä Kodak 400 TX ja otin 800 asetuksilla.
    Kehutin Ilfordin ID-11 20 asteiseesa stock liuoksessa 8 min. Sen jälkeenoysäytys vedessä 1 min. Ilfordin rapidfixerillä 4min ja lopuksi 30minvesihuuhtelu. Nyt kävi niin että filmi on täysin musta toiselta puolen ja toiselta valkoinen siten että ne taustapuolen merkinnät ovat luettavissa.
    Pari asiaa jotka meni pieleen.
    1. Pimiöön tuli ihan hituisen valoa. Kuinka tarkka filmi on? Onko heti pilalla pienestä valolähteedtä?
    2. En oo varma lämpömittarin tarkkuudesta

    Täysin musta tulos kuitenkin yllätti.
     

    Liitetyt tiedostot:

  2. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Mihin filmi on joutunut? Tuo näyttää taustapaperilta.
     
    PPH tykkää tästä.
  3. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Kahden minuutin kohdalla.
     
    PPH tykkää tästä.
  4. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Kyllä pitää olla kokonaan pimeää. Onnistuminen ole kuitenkaan on/off -tyylinen asia tässäkään. Filmi kerää valoa joten kyse on valon määrästä suhteessa valotusaikaan. Hajavalo aiheuttaa ensiksi hunnuttumista. Ammattipuolella tunnetaan myös tietynlaisia tarkistusvalaisimia, joilla voidaan kontrolloidusti filmejä silmin tarkistaa kesken kehityksen. Kuitenkin kehityksen loppupuolella vasta on vähän enemmän varaa sellaiseen, koska kehittyä se ei enää paljoa ehdi.
     
    PPH tykkää tästä.
  5. Kimo

    Kimo Well-Known Member

    12 409
    1 061
    113
    taustapaperin kehitit
     
    PPH tykkää tästä.
  6. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 427
    3 056
    113
    Tälläkin iällä tulee näköjään vielä vastaan mokia, joita ei olisi uskonut tai hoksannut odottaa kohtaavansa. Veikkaan kuitenkin, ettei ole ainoa laatuaan.
     
    PPH tykkää tästä.
  7. PPH

    PPH

    22
    7
    3
    Tais olla aika aloittelijan moka :D Joo, en oo koskaan nähnyt rullafilmiä auki rullattuna enkä ole aiemmin kehittänyt mitään filmiä. Olispa tuon videon nähnyt ennen kehitystä, jotain videota katsoin ja ihmettelin kun se jotain nykäisi irti filmistä mutta siinä tehtiin niin nopsaan etten tajunnut, aattelin että se oli vaan lyhyt pahvinpala ennen filmiä ja luulin ettei omassa filmissä sellaista ole. Olin siis hahmottanut filmin päässäni ihan eri tavalla. Tuolla se filmikin näytti olevan lattialla, nyt se on varmasti ylivalottunut, mutta eipä siinä ollut mitään tärkeämpiä kuvia kun tiedostin tämän omakehityksen kokeiluluonteen :) Voipa harjoitella tuolla nyt sitä kelaamista vielä.
     
    keegan ja Mirrored tykkäävät tästä.
  8. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 164
    502
    113
    Aikoinaan ammattilabbisten tiskit olivat valopöytiä. Huono idea. Rullafilmin pääty saattaa vuotaa, kun se on valopöydällä.
     
  9. keegan

    keegan Well-Known Member

    8 142
    1 186
    113
    Laitan filmit spiraalille wc:ssä. Oven alta tihkuu hivenen valoa, mutta kun sijoitan itseni valon ja filmin väliin, ei ole ollut ongelmia. Ei tilan tarvitse olla aivan pilkkopimeä, mutta hyvä on jos filmille ei pääse valoa.
     
  10. Pan

    Pan Well-Known Member

    2 595
    1 303
    113
    Rullafilmin lataamista kierukkaan kannattaa harjoitella valoisassa. Mieluummin kehittämättömällä, rullalla tiukasti olleella filmillä. Aikoinaan uhrasi yhden ikääntyneen rullan sekä sen lataamista hasselin EL/M:ään että kierukalle. Se filmi voi olla tiukka käärö taustapaperista irroitettuna eikä tottumattomalle ole ihan peace-of-cake.
     
    PPH tykkää tästä.
  11. Kimo

    Kimo Well-Known Member

    12 409
    1 061
    113
    Jeps, filmi saa olla kyllä täysin pimeässä kehitettyä , tai siis spiraalille laittoa tarkoitan.. Sain muuten joskus sellaisen häkkyrän rullafilmin spiraalille laittoa varten ,aina onnistuu sillä härvelillä.
     
    PPH tykkää tästä.
  12. PPH

    PPH

    22
    7
    3
    En malttanut olla kokeilematta kehitystä uusiksi niin piti käydä ottamassa yksi ilford 3200 filmi. Näyttää jo vähän lupaavammalta toi filmi. Pitää huomenna skannata ja katsoa tarkemmin. Oli muuten huomattavasti helpompaa pyöritellä spiraalille tuota filmiä kuin sitä taustapahvia :-D
     

    Liitetyt tiedostot:

    Juha Koli ja SakkeM tykkäävät tästä.
  13. PPH

    PPH

    22
    7
    3
    Tuli muuten nyt kehitettyä sillä stock liuksella siten että lisäsin siihen sen 10% aikaa. Jälkikäteen aloin miettiä että olisiko pitänyt lisätä koska en kehittänyt ekalla kierroksella siitä filmiä vaan sen paperin :confused:
     
  14. valotus

    valotus Member

    62
    1
    6
    Tuohon videoon liittyen; kannattaa kokeilla lataamista suoraan spiraalille siinä kohtaa kun filmin pää tulee esiin suojapaperin alta. Eli siis ohjaa pään spiraalille ja alkaa pyöritellä, filkka juoksee sieltä paperien välistä mukavasti sormin koskematta ja kun loppu tulee vastaan, niin ei muuta kuin teippi varovasti auki. Toi touhu jossa filmi irrotetaan ensin kokonaan paperista ja sitä sitten umpipimeässä sormeillaan ja arvuutellaan, tuntuu enemmän hankaluuksien hakemiselta. Mutta joo, kun ensimmäistä kertaa on tekemässä, niin kylmäharjoittelua vaan valoisassa.

    Edit: Tuossapa se näytetäänkin, tosin kulmia ei tarvitse välttämättä leikata ja teippikin lähtee vetämällä irti:



    Patersonin spiraaliin muuten menee tasan kaksi 120 filkkaa pituudestaan. Jos on useampia kehitettävänä kerrallaan samalla prosessilla, niin on vähän joutuisampaa. Eka filmi täytyy auttaa sormella työntämällä ihan spiraalin pohjaan asti ja toista ei kierretä perään enempää kuin just niin, että häntää ei jää ulos.
     
    Viimeksi muokattu: 27 Marraskuu 2019
    PPH tykkää tästä.
  15. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Oleellinen huomio. Kehiteaineet eivät olleet heikentyneet kuten filmin mustumaa tuottaessaan. Taustapaperilla sama juttu jos valottamattoman filmin kehittäisi. Eniten kehite "kuluu" täysin mustan filmin tuottaessaan.
     
    PPH tykkää tästä.
  16. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Kun filmi yleensä kuitenkin rullautuu omalla jännityksellään melko pieneksikin rullaksi, kannattaa tämä hyödyntää ja ottaa filmi aluksi toiseen käteen hallitusti ja sitten irrottaa se taustapaperista. Kädessä filmiä on helppo käsitellä niin, ettei lääpi emulsioon. Tällä tavalla, kun ei ole laittanut heti spiraalille, myös irrotus paperista on helpompi ja turvallisempi - muuten voi saada taitoksia kun filmi nykäisee spiraalia teippiä irrottaessa. Ja roikkuva paperihäntä on poissa heti aluksi - mitäpä siitä olisi kuin haittaa.

    Teipin voi irrottaa paperista tai filmistä tai halkaista. Saksia ei tarvita. Myös Patersonin muovispiraaliin on minusta ollut helpompi laittaa filmi sisään kun siinä on teippi jäykistämässä, ainakin halkaistu. Kokonaisen, paperista irrotetun teipin, voi myös taittaa pään ympäri, mutta millaisiin spiraaleihin sen saa, voi olla toinen juttu.

    Filmistä teippiä irrottaessa syntyy melko kirkas valo liimasta. En tiedä koskeeko ihan jokaista merkkiä.

    ed. Teipin halkaiseminen onnistuurepäisemällä kun vetää oikeaan suuntaan filmiin nähden. Toiseen suuntaa se vaan lähtee irtoamaan filmistä. No tää meni jo rautalangaksi joten olkoon tämä viesti valmis. :)






    .
     
    Viimeksi muokattu: 28 Marraskuu 2019
  17. valotus

    valotus Member

    62
    1
    6
    Toi on muuten jännä ilmiö, sen myös joskus hoksasin kun tarpeeksi kauan olin istunut pimeässä ja silmät rekisteröi vähäisenkin valon. Mikään hirmuinen salama se ei ole, mutta saattaa kyllä näkyä kehityksen jälkeen siinä kohdassa jossa teippi oli.

    Vaikka filmitouhuihin ei liitykään, niin sokeripalan kun napsautti pimeässä poikki sai myös hennon valonvälähdyksen aikaan. Sitä en tiedä onnistuuko nykyisillä puristesokereilla, vai pitääkö olla Sirkkua... :)
     
  18. Johannes

    Johannes Well-Known Member

    2 346
    302
    83
    Mielestäni tasaisempaa laatua saa aikaan kertakäyttöisellä kehitteellä esimerkiksi laimentamalla varastoliuos suhteessa 1 : 1 tai 1 : 2. Täten peruskehitysaika on joka kerta sama, ja pidentynyt aika parantaa myös osaltaan prosessin hallittavuutta.