Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Ilford PanF+ ja sen kesyttäminen

Keskustelu osiossa 'Filmikuvaus' , aloittajana radiaani2, 20 Heinäkuu 2019.

    Eräästä vanhasta säikeestä bongattu kommentti, mutta tulipahan teema ajankohtaiseksi...

    Olen kehitellyt kaapista löytyneitä mv-filmejä, jotka on kuvattu muutama vuosi sitten. FP4+ ja HP5+ kehittyvät ihan nätisti, ehkä HP5:ssä on vähän huntua ... mutta PanF+ tuottikin negat, jotka näyttävät siltä, että filmi on melkein unohtanut valottuneensa. Pitkän säilytyksen piikkiin voi toki laittaa nyt paljonkin, mutta muistelen, että PanF+ on ennenkin tuottanut enemmän päänsärkyä kuin hyviä negoja.

    Ilmeisesti on väärä lähestymistapa ajatella PanF+:a vain hitaampana ja rakeettomampana kuin FP4+. Koskapa se näkyy pysyvän Ilfordin valikoimassa, vieläpä premium-hintaisena tuotteena, niin ongelma on varmaan "user error" eikä itse filmi.

    Mihin käyttöön PanF+ ylipäänsä on hyvä filmi?
    Miten se kannattaa valottaa? Paketissa lukee ISO 50 - sillä ei kai mene metsään?
    Millä PanF+ kehitetään? Nyt oli käytössä Perceptol 1+3, aiemmin myös ID11.
     
  1. jja

    jja Well-Known Member

    602
    588
    93
    Itse käytän Pan-F:ää vähäkontrastisissa tilanteissa keskisävyjen toiston vuoksi. Kehitteenä keskarikoossa käytän Pyrocat-HD:tä 1+1+100, 20C,11 min kun filmi valotettu EI25 mukaan (käännöt kerran minuutissa).

    -jja
     
  2. jounitapani

    jounitapani Active Member

    625
    94
    28
    täytyypä testata, jääkaapista löytyy vielä pitkä kiekko 35 millistä...
    Muistaakseni on hienorakeista, keskisävyt hyvin toistavaa. Viimeksi kehitin ID-11 laimennettuna 1:1, kertakäyttö.
     
  3. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Aikoinaan paljonkin käytin tätä kinofilmiä ja valotin noin ISO50 ellei runsaamminkin ja kehitin Microphen stockilla. Oli muuten aikalailla lyhyet kehitysajat. Ei ihan ensimmäinen ohjevalinta... Vaan aivan loistavaa jälkeä kaikin puolin. En valitettavasti pysty nyt esittäämään niitä. Joskus toiste.

    (Edellä mainituista kehitteistä lähimmäksi osuisi D-76/ID-11 stockina. Itse kehitin 6-10 rullaa litraa kohden, ajanpidennöstaktiikalla, useinkin 5 rullan purkki täynnä.)
     
    Viimeksi muokattu: 22 Heinäkuu 2019
  4. misa

    misa

    21
    0
    1
    Voisikohan tuossa olla ainakin osasyy huonoon tulokseen. Käsittääkseni PanF+ pitäisi kehittää nopeasti valotuksen jälkeen, se säilyttää latentin kuvan jostain syystä normaalia huonommin. Ilfordin spekseissä sanotaan, että pitäisi kehittää 3kk:n kuluessa valotuksesta.

    ISO50 mukaan valotettuna olen kehittänyt tuota D76 1+1 liuoksella Ilfordin ohjeen mukaan 8,5 minuuttia ja minusta lopputulos on ollut hyvä.
     
  5. Taisipa olla kyse juuri siitä, että valotettu filmi oli ehtinyt odotella kehitystä liian pitkään. Kun kehitin PanF+:n parin tunnin kuluttua valotuksesta (Perceptol 1+3), tulokset näyttävät hyvinkin kelvollisilta. Nyt sitten on rakeet hukassa ;)
     
  6. BenKaila

    BenKaila Well-Known Member

    796
    372
    63