Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Olympus OM-D E-M1 Mark II

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana RamsesII, 20 Syyskuu 2016.

Tags:
  1. oka

    oka Well-Known Member

    413
    1 088
    93
    Ehkä kannattaa kysäistä Mantereen Laurilta, sillä on todennäköisesti edelleen FT-tötteröitä: Luontokuvia

    Ja eiköhän Peltomäkikin kysyttäessä vastaa.
     
  2. anti-moire

    anti-moire Member

    287
    5
    18
    Sigman 50 mm f 1.4 FT lasilla toimii. Center start ei ole erehtymätön, nopeassa liikkeessä kadottaa helposti kohteen. Hämärästä ei myöskään pidä. Saattaa johtua objektiivin hitaasta tarkennuksesta, kutakuinkin vanhempien m4/3 lasien tasoa tarkennusnopeus.

    Edit. Näyttää toimivan Olyn 17 mm. 1.2 lasilla samalla tavalla. Ei ole kiinni objektiivin tarkennusnopeudesta.
    C-AF center start ei ole täydellinen, mutta täysin käyttökelpoinen.
     
    Viimeksi muokattu: 20 Kesäkuu 2019
  3. oka

    oka Well-Known Member

    413
    1 088
    93
    Tämänaamuisten kokemusten perusteella C-AF pysyy entistä paremmin esim. lentävässä kohteessa kiinni epämääräistä metsätaustaa vasten telellä kuvatessa. Ensivaikutelma on hyvä. 5 x 5 -aluetarkennus on huomattavasti hitaampi kuin 3 x 3 tai 5 pisteen tarkennus, mikä on toki luonnollista. Ei yhdellä prosessorilla mahottomia.
     
    arioksa tykkää tästä.
  4. Humminbird

    Humminbird Active Member

    368
    118
    43
    Testasin tänään noin 7 tuntia Särkänniemessä ja päivitys on parantanut suorituskykyä reilusti. Kuvasin koko päivän C-AF ja 5x5 tai koko ruudun alue. Center priority päällä 5x5-alueessa ja Center start koko ruudun tarkennuksessa. Sensitivity +0. AF limiteriä en käyttänyt lainkaan. Hyvin vilkasta taustaa vasten ei mennyt kertaakaan tarkennus taakse mikä on iso parannus aiempaan. Tarkennus hapuili välillä etualaan mutta nopea napin nosto ja tarkennuksen uusiminen lähes aina tuotti oikean tarkennuksen. Erityisen vaikuttavaa oli kun kohteen ympärillä oli paljon nopeasti liikkuvaa häiriötekijää niin tarkennus löysi seasta juuri sen kohteen mikä pitikin ja seurasi sitä hienosti. Ei ehkä vielä ihan Sonni mutta melko lähellä ollaan. Nyt tarkennus tuntuu jo siltä ettei sen kanssa enää joudu temppuilemaan vaan ollaan lähellä sitä että nappi pohjaan ja tulosta syntyy!
     
  5. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    Täytyy oikein ihmetellä tämän firmware-päivityksen suuruutta. Moni valmistaja olisi tuonut noilla muutoksilla uuden mallin myyntiin, nyt ne tulivat ilmaisella päivityksellä. Lisäksi ne muuttavat mark II:n niin lähelle X:ää, että vaihtamisessa ei ole enää sitäkään vähää mieltä kuin ennen tätä. Olen tyytyväinen...
     
    nomad tykkää tästä.
  6. Humminbird

    Humminbird Active Member

    368
    118
    43
    Olympus teki saman tempun alkuperäisen E-M1:n kanssa. Firmis 4.0 oli vähän kuin olisi uuden kameran ostanut, niin paljon parannuksia se toi tullessaan, mm. focus stacking, focus bracketing, suuremmat purskenopeudet e-sulkimella, suuremmat suljinnopeudet e-sulkimella, 4K time-lapse, jne. Näyttää siltä että Olympus pyrkii pitämään E-M1-sarjan kamerat samalla viivalla uudempien runkojen kanssa mikäli rauta vain antaa myöten. Mielenkiintoista nähdä mitä E-M5mk3 tuo tullessaan ja valuuko sieltäkin vielä jotain E-M1m2:een. Eipä silti, tämä viimeisin päivitys oli niin hyvä etten oikeastaan kaipaa muuta kuin sitä menujen customointia minkä E-M1X tarjoaa.
     
    PenaH tykkää tästä.
  7. jussikn

    jussikn Well-Known Member

    716
    1 365
    93
    Tämä taitaa puuttua suomenkielisestä manuaalista, en ainakaan muista nähneeni:
    [​IMG]
     
  8. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    Itse kaipaisin asiaa, joka olisi helposti toteutettavissa. Auto-ISO:ssa tulisi mielestäni olla mahdollisuus käyttää aloitustasona low-ISO-taso(j)a. Itse olen käyttänyt tätä/käytän näitä hyvin usein omista syistäni, ja olisi helpotus joissain tilanteissa, jos tähän voisi liittää auto-ISO:n.
     
  9. iikkoo

    iikkoo Member

    207
    18
    18
    Miten on, onko tämä uusin 3.0 vain ulkomaisilla kielillä? Yritin muutaman kerran päivittää suomalasta, ja joka kerta vastaus on, että sinulla on jo uusin firmis, joka on 2.1
     
  10. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    Päivität vaan sen, se näkyy ensi kertaa käynnistyessään englanninkielisenä, ainakin minulla, mutta valitset kielivalikosta Suomen.
    Edit: vai ymmärsinkö mä kysymyksen jotenkin väärin...?
     
    Viimeksi muokattu: 23 Kesäkuu 2019
  11. iikkoo

    iikkoo Member

    207
    18
    18
    Olli, kiitokset! Teen noin
     
  12. TStoor

    TStoor Well-Known Member

    3 149
    70
    48
    Vaikuttaisi olla ihan ok päivityssetti. En tidä onko sillä nyt käytännössä paljon merkitystä mutta ISO 64 ja 100 mukavia lisäyksiä. Kuin "vain" 200 ja LOW.
     
  13. jussikn

    jussikn Well-Known Member

    716
    1 365
    93
    Ainakin noihin lenteleviin lintuihin osuu ihan eri tavalla:
    P6220162-1.jpg
     
    nomad ja mlphotic tykkäävät tästä.
  14. Humminbird

    Humminbird Active Member

    368
    118
    43
    Mk3 kyllä mutta veikkaan että E-M5. :) Edellisestä on jo yli 4 vuotta joten se päivitetään melkein varmasti ensin.
     
    TStoor tykkää tästä.
  15. AIM

    AIM Member

    141
    19
    18
    Ei matka ole kovinkaan pitkä, mainitsemasi yhdistelmä vastaan oly. Tossa yksi aikalailla pienennetty kuva eli orkkis paljon laadukkaampi.
     

    Liitetyt tiedostot:

    mlphotic tykkää tästä.
  16. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Sen vähän mitä olen Olyllä lintuja kuvannut, niin sain vaikutelman, että on varminta toimia hiukan eri tavalla kuin hyvällä DSLR:llä tai esim Sonylla kuvataan. m43 antaa kuitenkin yleensä aika laajan syväterävyyden jolloin nopean sarjan (ja mahdollisesti pro capturen) avulla täräyttää muutaman terävän ruudun kohteesta (lintua ajattelen nyt). Tarkennustapa voi olla AF-S. Tämä oli se tapa jolla itse onnistuin parhaiten ja jota myös muistelen Jari Peltomäen suosittelevan.

    Samaan Peltomäen pakettiin kuului herkkyyden noston uhallakin himmentää aika reilusti, mikä on ymmärrettävästi fiksua AF-S:llä kuvatessa. Himmentämisen puolesta puhuu sekin, että f/1.2 Pro obiskoja lukuunottamatta melkein jokaisen m43 obiskan epäterävän alueen toisto on (luvalla sanoen) aika kauheaa. Tai sanotaanko omintakeista :) Ei pahalla, mutta tuo näkyy myös edellisen sivun lokkikuvassa.

    Mitä tarkennukseen muuten tulee, niin erinäisillä kameroilla kuvanneena olen oppinut ajattelemaan, että kyllä lentäviä lintuja kuvaa kunhan ne ovat eri värisiä kuin tausta. Ja mielummin valkeita kuin tummia. Eli siis esim. lokki on helppo. Vastaavasti synkkää suomalaista metsää vasten lentävä tumma (tai tummanruskea) lintu on haaste mille tahansa kameralle. Näin etenkin jos käytetään tracking moodia (Nikonilla 3D). Yhdellä pisteellä olisi tietysti varmempaa, mutta kuka on se jonglööri joka pitää tarkennuspisteen linnun päällä?

    Kaikkea hyvää Olympukselle uuden firmiksen kanssa. Vaikuttaa askeleelta oikeaan suuntaan :)
     
  17. jussikn

    jussikn Well-Known Member

    716
    1 365
    93
    Firmiksen myötä tuli sama algoritmi kuin e-m1x:ssä, eli tarkennus muuttui aivan erilaiseksi, nyt voi käytää CAF+Tr:ää jolla minä en ennen tahtonut onnistua. Nyt tikuttaa sarjoja kohdalleen. Tarkennus on parantunut huomattavasti (IMO). En ole mikään lintukuvaaja kunhan tuli kokeiltua!
    Edit: 5x5 pistettä ja center start aloitus tuntuvat pitävän kohteen tarkennuksessa.
    Linkki lisätty:Olympus E-M1 Mark II Firmware v3.0 Brings E-M1X AF and IQ
     
    Viimeksi muokattu: 25 Kesäkuu 2019
  18. oka

    oka Well-Known Member

    413
    1 088
    93
    Muutama kommentti tähän.

    Jo edellisellä firmiksellä ProCapL seurasi AF-C:llä kohdetta kohtuullisesti, kunhan rajoitti kuvausnopeutta 15 laakiin sekunnissa. Uudella firmiksellä en ole ehtinyt testaamaan. ProCapH:lla AF-C ei ole edes valittavissa.

    Tirpat kuvataan lähes poikkeuksetta suljinajan esivalinnalla siksi, että saadaan liike pysäytettyä tai vaihtoehtoisesti liikkeeseen juuri se haluttu epäterävyys ja huiskinta. Kamera arpoo sitten aukon ja mahdollisesti ISO-arvon. Nopeissa tilanteissa myös valotus muuttuu nopeasti ja siksi automatiikka himmentelee. Useimmiten se himmentely ei ole itse tarkoitus.

    Juuri tuo mainitsemasi tumma kohde epämääräisellä metsätaustalla on vaikea. Yhden testisession perusteella tähän on firmiksen myötä tullut roima parannus. Kunhan kohteen saa tarkennuspisteiden piiriin, niin hyvin pysyy. Edelleen se suurin haaste on etsimen takana kiroileva napinpainaja: pitkällä telellä sohittaessa se kohteen saaminen haarukkaan vaatii harjoittelua ja toistoja. :)
     
  19. Humminbird

    Humminbird Active Member

    368
    118
    43
    Tässä esimerkki tilanteesta joka ennen firmispäivitystä olisi pitänyt hoitaa esitarkentamalla sopivaan kohtaan ja kuvaamalla hyvin ajoitettu sarja tai sitten toivoa hyvää onnea kertatarkennuksella. Uudella firmiksellä kokeilin C-AF+TR täyden ruudun tarkennus ja center start sekä 5x5 alue ja center priority. Kasvojen tunnistus ei ollut päällä. En todellakaan tiedä miten kamera päätteli että haluan tarkentaa kyydissä oleviin enkä edessä oleviin rakenteisiin, mutta niin se vain tarkensi oikein. Eikä se ollut vain sattumaa, otin samasta kieputtimesta kymmeniä ruutuja ja joka kerta se ymmärsi mihin pitää tarkentaa. Noin yksi neljästä ruudusta oli tarkentunut liikaa eteen. Linssinä Panaleica 12-60mm.
    _6219068.jpg