Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

OM-D E-M1, valottaa miten sattuu?

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana markku55, 4 Toukokuu 2019.

  1. markku55

    markku55 Active Member

    OM-D E-M1 Mk1 versio valottaa samassa tilanteessa pari aukkoa yli tai ali vaikka tilanne ja asetelma ei muutu?
    Onko kenelläkään vastaavaa ongelmaa ja mistä voisi olla kyse?
     
  2. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Pistemittaus päällä (ja käsivarainen huomiosi)?

    Mikä objektiivi?
     
  3. markku55

    markku55 Active Member

    Pistemittaus on aina päällä, ja kyse oli kuvausvaloilla tapahtuneesta tilanteesta jossa kohde ei liiku.
    Objektiivina melkein koko ajan Panan !:3,5 - 5,6 12-60mm zoomi, jonka olen kokenut hemmetin hyväksi yleislasiksi.
     
  4. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Hmm... ei mainintaa jalustasta eli kameran liikkumattomuudesta.
     
  5. SakkeM

    SakkeM Well-Known Member

    22 332
    3 000
    113
    Kamera valottaa... ????

    Minäkö tyhmä, nyt en ymmärrä? Kuvaajahan se valotuksen määrittelee... M modeksi.
     
  6. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 143
    496
    83
    Onko sulla unohtunut valotuksen haarukointi päälle?
     
  7. Est

    Est Well-Known Member

    16 799
    1 711
    113
    No onko sulla se haarukointi päällä vai ei ;)

    Yks vaihtoehto on sekin että kameras on paskana.

    Taitaa olla - kuitenkin - niin "hieno peli" että on liian paljon säätömahdollisuuksia, jotka liian helppoa sekoitella päin aunusta. Ja liian vaikeata ymmärtää miten käyttää oikein?
    Parasta olisi kun vehkeet olisivat aina hieman käyttäjäänsä yksinkertaisemmat. Ainahan niin ei - välttämättä - ole.

    Edit:
    Lue vaikka kamerasi käyttöohjeet...
     
    Viimeksi muokattu: 5 Toukokuu 2019
  8. markku55

    markku55 Active Member

    Kamera oli tietysti jalustalla, koska kuvattiin ajoilla jotka olivat luokkaa 1/60sek ja kohde istui paikoillaan.
    Haarukointi oli poissa päältä.
    Pitänee katsoa miten saan alkuperäiset tehdasasetukset päälle.
     
  9. Est

    Est Well-Known Member

    16 799
    1 711
    113
    .
     
    Viimeksi muokattu: 5 Toukokuu 2019
  10. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 766
    748
    113
    Jos se paranisi firmispäivityksellä? Se on helppo kokeilla.

    Toki objektiivin himmentimen toiminta olisi myös tarkastettava. Ei oikein selvinnyt edeltä oliko se jo pois suljettu vikamahdollisuus.

    ed. Alla mainittiin ledien välkyntä. Erinomainen huomio. Tutki siis valotus pitemmilläkin valotusajoilla. Ja katso miten valotusarvot muuttuvat jo kuvattuihin ongelmaruutuihin... ehkäpä ei siten muutukaan!
     
    Viimeksi muokattu: 5 Toukokuu 2019
  11. Tuo on hyvä vinkki tuo Estin piste; kuvastanee lähettäjänsä laajakatseisuutta... vai olisiko niin hienoa että olisi piste hänen posteilleen?

    No, ei minulla taida olla sen viisaampia keinoja, ehkä erilainen asenne kuitenkin. Oletko kuvannut noilla samoilla valaistuslaitteilla aiemmin ilman ongelmia? Voisiko kyse olla esimerkiksi led-valon välkynnästä, tai sen aiheuttamasta virheestä mittaukseen?

    Kyselit huolloista tuossa ylempänä. Minulla on yksi kokemus Olympuksen maahantuojan huollosta, mutta noin seitsemän vuoden takaa, ja bridge-kamerasta, ei järjestelmäkamerasta. Siinäkin oli takuuaika ohi, kyse aika halvasta kamerasta, joka lakkasi tarkentamasta oikein mihinkään. Pirruuttani olin maahantuojaan yhteydessä, ja he pyysivät toimittamaan kameran heille. Sen tein myyjäliikkeen, joka ei ollut varsinainen kameraliike, kautta. Kamera tuli muutaman viikon kuluttua toimivana takaisin, eikä huolto maksanut minulle mitään. Samanlaisia kertomuksia voi lukea tuolta ulkomaan palstoilta silloin tällöin. Mutta eihän näitä huoltaa kannata... ehkä voisi kuitenkin kysyä? Toivon kuitenkin, että saat työjuhtasi toimimaan!

    JL Anttola

    PS. Tuossa edellä Mirrored toi esille objektiivin mahdollisen ongelman. Siinä on varmaan enemmän ajatusta kuin minun kuvitelmassani? Tosin kummankin asian testaaminen ei ole kovin vaikeaa; toisella objektiivilla samoilla valoilla, käyttämälläsi objektiivilla esimerkiksi luonnonvalossa, toistuuko ongelma?
     
    Viimeksi muokattu: 5 Toukokuu 2019
  12. Est

    Est Well-Known Member

    16 799
    1 711
    113
    Jos nyt kuitenkin, välttäisit sortumasta henkilökohtaiseen vittuiluun tai jos se tosi paljon ilahduttaa mieltäsi ja siitä on ikävä luopua niin voithan jatkaakin...
    Tuskin laajakatseisuudestani/suppeakatseisuudestani tiedät oikeasti mitään.
    Silloin tällöin palstalla piipahtamalla ei välttämättä hahmotu kuva toisten viestien taustoista tai ainakaan henkilöiden oikeasta persoonallisuudesta. Oletan ettet ole kovin tiiviisti tehnyt persoonallisuuden hahmottamistasi (neljä viestiäsi monessa vuodessa (kolme Olympus -kameramerkistä ja yksi kritiikkisi muiden käytöksestä :))... Minä olen kirjoittanut tänne yli 12500 viestiä vuodesta 2007. Niihin mahtuu myös ihan positiivista tavaraa. Osin hölmöäkin... Olen varmaan ainoa, jolla juttujen laatu vaihdellut?)?

    Otin viestini pois. Se oli ihan positiivinen. Toivoin siinä, ystävällisesti, että Markku saisi kameransa kuntoon.
    Voin sen toivoa uudestaankin:
    Edit: poist viest.JPG
    Kiitos heikosta vittuilusta. Pitäisikö, mieliksesi, jättää tähän...
    Terveisiä sinne kauniille järviseudulle, suloiselle Saimaalle, Jaakko Latvanen, pidä lippus korkeella!
     
    Viimeksi muokattu: 6 Toukokuu 2019
  13. mvuori

    mvuori Well-Known Member

    10 669
    132
    63
    Takuuajalla ei Suomessa ole yleensä mitään väliä, sillä kuluttajansuojalaki antaa useimmiten pidemmän suojan. Sen idea on, että tavaran pitää kestää niin kauan kuin voi kohtuudella odottaa. Eli suunnilleen jokaisen kameran pitää kestää normaalikäytössä paljon kauemmin kuin takuulapussa oleva kaksi vuotta. On ihan kiva, jos Olympus - toisin kuin moni muu - kenties tuntee lain ja noudattaa sitä.
     
    markku55 tykkää tästä.
  14. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Varmaan simppeleintä kokeilla luonnonvalossa miten kamera toimii. Himmentimen mahdollisen jumittamisen voi sulkea pois kuvaamalla täydellä aukolla.
     
  15. markku55

    markku55 Active Member

    Syvennyn asiaan, huomasin jo vuosi sitten, että myös tarkennuksen ongelmat jotain "sekavaa" kohdetta kuvatessani, kuten mm Karjaan aseman uuden siltarakennuksen melkoisen monimutkaista puurakennetta jossa oli tukipuita ristiin rastiin aika tiheässä. Piti siirrellä tarkentaessa kameraa useaan kertaan kohdistaen rakenteisiin, ennen kuin kamera tarrautui lopulta johonkin kohteessa ja suostui laukeamaan.
    No, ei auta kuin tutustua paremmin kameraan, vika on varmaan minussa, mutta koskaan aiemmin en ole moista ongelmaa kokenut. Pitänee kokeilla vastaavissa olosuhteissa E-PL5:n kanssa ja katsoa miten se toimii samoissa olosuhteissa.
     
  16. EM1/1:ssä on ainakin joku tehdasasetusten palautus heti ensimmäisissä asetuksissa, siis menuun ja heti yläriviltä sisään, ja sitten toisella rivillä nollaus/nollaus. Kaksi erilaista tasoa valittavissa, mitä kaikkea palautetaan tehdasasetuksiin.

    Oma kokemus tarkennuksesta on, että yhden ruudun tarkennus, varsinkin sen pienemmän ruudun, toimii parhaiten aika harvoissa paikoissa; aika usein 3 x 3 on parempi. Esim suojavärisen linnun pintaan, jossa ei kauheasti ole tarttumakohtia, jos yksi piste jää kokonaan suojavärialueelle, tahtoo tarkennus laukata. Siellä valikossa on myös sellainen kohta, että nollataanko objektiivi sammutettaessa. Oman kokemuksen mukaan kannattaa laittaa niin, ettei nollaa. Minulle on muodostunut tapa sammuttaa virrat aina kamerasta, kun lasken sen alas; akku kestää näin pitkätkin sessiot. Jos objektiivi nollaantuu, sahaa tarkennus ensin pitkää aluetta. Jos ei ole nollattu, esim. kojusta (=olohuone) tarttuu lintulaudan kohdalle heti, kun on valmiiksi hollilla.

    Jäsen ESTillä tuntui olevan kovasti tarvetta kirjoittaa omia traumojaan tänne toisen aloittaman ja asiallisesta kysymyksestä lähteneen topiikin alle. Kunnioitettava on hänen viestiensä määrä, yli 12 500! Voisiko jopa ajatella, että on jo tarpeeksi paljon? Esitellä voisit herra EST tietysti itsesi; minä en sitä tee, kun on jonkinlaiset käytöstavat yritetty opettaa...

    Jaakko Latvanen, Anttola
     
    markku55 tykkää tästä.
  17. Est

    Est Well-Known Member

    16 799
    1 711
    113
    Minä en avautunut mistään traumoistani - vaan sinä -täysin tuntematon sälli- aloit nokittelemaan ja annoit ymmärtää että olisi "hienoa" etten enää kirjoittaisi mitään yms. (ja nyt ilmaisit, että olen kirjoittanut jo ihan liikaa ja olisi hyvä lopettaa. Mikä sinä olet, muutaman viestin sälli, soveliasta kirjoitusten lukumäärää määrittelemään?):
    __________________
    JL Anttola sanoi: ↑
    Tuo on hyvä vinkki tuo Estin piste; kuvastanee lähettäjänsä laajakatseisuutta... vai olisiko niin hienoa että olisi piste hänen posteilleen?
    No, ei minulla taida olla sen viisaampia keinoja, ehkä erilainen asenne kuitenkin. ...

    __________________
    Jatka itkujasi useammin siivottavalla osastolla tai vaikka yksityisviestillä tai jos älliä on niin anna olla, kiitos. Niin olisi parempi sinulle, minulla ja kaikille muille.
    ___

    Olympukseen en osaa antaa sen paremmin neuvoja kun niiden käyttö on itselläni jäänyt varsin vähäiseksi.
    En pidä niiden valikkojen säädöistä (Nikonin käyttäjälle harvoin käytettynä lievästi ilmaistuna sekavia. Siksi tohdinkin epäillä että muillakin voisi olla kameran säädöt poskellaan, jos ongelmia) mutta pääasiassa omani ovat aina valottaneet kohtuullisen oikein.
    Kun - silloin tällöin ja harvoin - otan - vielä jäljellä olevan käyttöön - on syynä vain kameran pieni fyysinen koko, ei pääasiallisesti kuvanlaadulliset tai ainakaan valikkojen käytön loogisuuteen liittyvät syyt.
    Nämä (merkkiä morkkaamatta) myös, ainakin jotkin yksilöt, vaikuttavat olevan taipuvaisia hajoamaan käsiin - hiemankin kovemmassa käytössä.
    Ei ole siis kysymys sen suuremmasta "traumasta" kuin ettei köyhällä ole varaa ostella kameroita, jotka menevät hyvin helposti paskaksi. Mainitusta merkistä tuossa mielessä ikäviä kokemuksia.

    Hyvää yötä. Varsinkin syvälle Savoon :)
     
    Viimeksi muokattu: 7 Toukokuu 2019
  18. markku55

    markku55 Active Member

    Kiitos neuvoista, nyt olen palauttanut kaikki ja seuraavaksi menen muuttamaan tuon tarkennuksen 9 "ruudun" kokoiseksi!