Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Jobo CPE2 vuotaa

Keskustelu osiossa 'Tutoriaalit ja DIY / TSI (Tee-Se-Itse)' , aloittajana Aladdin, 4 Maaliskuu 2019.

  1. Aladdin

    Aladdin Member

    84
    19
    8
    On tuollainen CPE2 jonka allas on ottanut osumaa ja koska värkki on tehty Länsi-Saksassa on muovi luonnollisesti jo melkoisen kovettunutta ja haurasta. Olen tuolle tarjoillut pienoismalliliimaa, mutten silti uskalla hirveästi luottaa sen vedenpitävyyteen. Tuli sitten mieleen: jospa tuolle värkkäisi vaikka vanerista tai ihan lakatusta pahvista laatikon ja spreijaisi uretaanivaahdon laatikoiden väliin. Uretaanihan ei ime vettä? Tuleeko jollekin mieleen, miksi näin ei kannata tehdä? Kun en itse ole mikään tekniikan nero, olisi kiva jos saisin vähän siunausta yritykselle.
     
  2. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 164
    502
    113
    Jos se muovilaatu on sellaista, etteivät edes kaksikomponenttiliimat ota kiinni, niin pvc-muovista voi tehdä vastaavan altaan ja laittaa pyörittäjät siihen kiinni. PVC on siitä hyvä muovi, että se vulkanoituu liimatessa kunnolla tiiviiksi ja materiaali kestää melkein mitä vain kemikaaleja.
     
  3. Aladdin

    Aladdin Member

    84
    19
    8
    Tuntuu siltä, että pienoismalliliima kyllä ottaa kiinni, mutta allas on vanhuuttaan niin hauras, että saattaa lohjeta melkein hipaisusta. Tuolla ulkokuorella ajoin takaa lähinnä sitä, ettei sukat olisi vaarassa kastua aina kehityspivänä. uretaani ei kai välitä noista neljänkympin lämpötiloista eikä reagoi muiden materiaalien kanssa. Lisäksi se ottaa aika kovaa kiinni esim puuhun ja ilmeisesti vesi ei tunkeudu väliin irroittaen uretaani-muoviliitoksen. Lisäksi keveys olisi etu tässä hommassa, siksi mietin lakattua pahvia ulkokuorena. Tämä olisi sitäpaitsi helppo remontti pvc:stä rakenteluun verrattuna.

    Eipä tässä ole niin hirveästi menetettävää, ettei kokeileminen kannattaisi ... (?)
     
  4. Kimo

    Kimo Well-Known Member

    12 409
    1 061
    113
    Wurthin musta liimamassa, ja ei oo vitsi. On elastinen ja pitää, kestää nuo lämmöt
     
    Viimeksi muokattu: 4 Maaliskuu 2019
  5. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Kimon linjoilla. Liima/saumamassat sikaflex- tyyppiset kokeilun arvoisia. Kokeile ensin tartuntaa jollain laadulla. Pahinkin skenaario on vain että irtoaa turhan helposti yhtenäisenä kumikalvona.


    Sotkuista tavaraa. Varaa rättejä ja tärpättiä, jolla saat siistittyä tuoreen tavaran pois käsistä ja vääristä paikoista. Vinkkinä tasoitukseen syljen tai veden/ saippuaveden käyttö. Esim sorminkin voin näin siloittaa niin ettei tartu yhtään sormiin.

    (Uretaanivaahto kostuu ajan kanssa ja vedenpitävä sellainen olisi kaksikomponenttinen veneversio)
     
    Viimeksi muokattu: 4 Maaliskuu 2019
  6. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Muuten sitten lasikuidusta valmistaminen tulisi sitten kyseeseen. Allasta voisi käytää muottina tai ehkä sen voisi jättää mukaankin. Tämä ei ole mikään yksinkertaisin työ kokemattomalle, mutta jonkinverran lasikuitutöitä tai korjauksia tuntevalle melko iisi. Onko veneharrastajia tuttavapiirissä?
     
  7. Kimo

    Kimo Well-Known Member

    12 409
    1 061
    113
    Ei se nyt niin sotkuista ole kun tuubista työntää ruutalla ja saippuasormella nysvää. Tuntuma on kuin illua nysväisi
     
  8. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Saumamies sen parhaiten ties! Mä muuten tein urakalla metrihintaan saumoja yhteen maailman aikaan.
     
    Kimo tykkää tästä.
  9. Kimo

    Kimo Well-Known Member

    12 409
    1 061
    113
    Pitäisi hioa helkatin karheeksi ja jos on jännityksiä niin korkkaa, eiköhän tuon nyt saa jollain pitäväksi. Voin hitsata siihen bitumi huopaa lapun tiukassa paikassa :)
     
  10. Kimo

    Kimo Well-Known Member

    12 409
    1 061
    113
    Elementtien saumoihin ilmeisesti, ei samaa kamaa mutta asia sulle varmasti tuttu
     
  11. niffe

    niffe Well-Known Member

    13 164
    502
    113
    No se PVC työ on aivan varmasti helpoin työstettävä edellä mainituista kittituubin jälkeen ja kestää erinomaisesti erilaisia liuottimia. Osat sahataan ensin oikeaan mittaan. PVC on pehmeää materiaalia, joten senkään sahaaminen tai poraaminen ei kovin vaativa rasti ole. PVC-liima sitten vulkanoi (taitaa onnistua myös asetonilla) osat kiinni toisiinsa, kun osat laitetaan kasaan. Eikä tarvitse vuosienkaan päästä spekuloida, alkaako vuotamaan tai mikä on kehityslaitteiston heikoin lenkki.
     
  12. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Se yksi kesäduuni oli sekä sisäsaumoja uusissa taloissa että vanhojen kerrostalojen ulkosaumojen uusimisia.
     
    Kimo tykkää tästä.
  13. Aladdin

    Aladdin Member

    84
    19
    8
    Täm mun projekti on nyt kokeiluvaiheessa ja muoviliimalla löytyi vesitiiveys. Ajattelin, että uretaanilla saisin tuon altaan rungon niin jäykäksi, että vääntyilemisestä johtuvia halkeiluja ei tulisi. Lasikuitu on sikäli huono, että suvun ainoa venemestari muutti pysyvästi yläkertaan pari vuotta sitten. Sikaflex olisi muuten hyvä, mutta se ei estäisi vääntyilemisest aiheutuvia murtumia. Sika voisi kyllä olla erinomainen eriste altaan ja uretaanijäykisteen välissä. Voihan ketku, joutuuko sitä huomenna ostoksille... Tuntuisi tuo Jobo olevan muuten ihan OK, pyörii, lämpiää ja termarikin toimii. No... 38 asetuksella mittari näyttää 37,1.

    Tuo Wurthin massa jota Kimo suositteli taitaa olla vain pro-miesten tavoitettavissa, käsittääkseni Wurth myy vain tiliasiakkaille ja muualta ei juuri löydy :(
     
    Viimeksi muokattu: 4 Maaliskuu 2019
  14. Vinski

    Vinski Well-Known Member

    4 167
    339
    83
    Taitavat molemmat massat, Sikaflex ja Würthin musta, olla polyuretaanipohjaisia liima/tiivistemassoja. Saattavat jopa tulla samalta valmistajalta.
     
  15. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Aladdin, kyllä sitä Wurthia saa monista tavallisista paikoista ihan tavan kuluttajat eikä ole kovin kallista kuten Sika. Siis ihan halpahalleiskin ja tietyistä rautakauppa- tai tavarataloketjuista. Saattaa se toki jossain maksaa samankin kuin Sika mutta noin 6 eurolla putkilo itse sitä viimeksi ostin.

    Eri värejä niitä on. Harmaata, ruskeaakin.
     
    Viimeksi muokattu: 4 Maaliskuu 2019
  16. Vinski

    Vinski Well-Known Member

    4 167
    339
    83
    Senpä vuoksi urakoitsijat sitä käyttääkin.

    Tuonne alkuperäiseen kysymykseen vastauksena se, että uretaani avoimine solurakenteineen imee hanakasti kosteutta itseensä. Itse askartelisin tarpeen vaatiman tukilaatikon XPS-levystä (Finnfoam). Se pitää vettä, kun vain saumat tiivistää. Toimisi samalla eristeenä altaalle.
     
  17. Aladdin

    Aladdin Member

    84
    19
    8
    Yhdistelin neuvot; sivelin CPE2:n ulkopinnan Wurthin liimamassalla ja väsäsin Finnfoamista ko massalla kokoon liimatun laatikon härvelille. Olisin laittanut kuvankin, mutten kehtaa kun siitä tuli ns camovärjätty (olisi voinut valita vähemmän mustan massan :) ja muutenkin vähän rimpula.

    Kiitokset kaikille neuvoista