Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

D750 - Vääntynyt "aperture lever"

Keskustelu osiossa 'Digikuvaus' , aloittajana Jkauko, 4 Tammikuu 2019.

  1. Jkauko

    Jkauko Member

    31
    2
    8
    Terve,
    Ostin käytetyn D750, ja huomasin jonkun aikaa kaupanteon jälkeen että kuvat valottuu väärin. Aloin ihmettelemään asiaa, ja huomasin että objektiivien himmentimet eivät ole täysin auki, kuten kuuluisi. Objektiivit ovat noin yhden aukon verran kokoajan himmennettynä, ja tämän syyksi paljastui se, että tuo aukkoa säätävä vipu on vääntynyt. Vivun tasaisen yläreunan tulisi olla kameran pohjaan suhteessa vaakasuorassa, mutta tässä se on selvästi kallellaan alaspäin. Aukon säätö kuitenkin toimii, eli vipu liikkuu, mutta lähtökohdaksi tulee liian pieni aukko, koska vipu on väärässä asennossa.

    Onko jollakin kokemuksia vääntyneen aukkoa säätävän "vivun" (aperture lever) korjaamisesta tai vääntämisestä takaisin itse? Onko suuri riski että leviää totaalisesti?
    En uskalla edes arvailla mitä kustantaa jos vie vaikka JAS-tekniikkaan korjattavaksi.

    Kuva liitteenä.
     

    Liitetyt tiedostot:

  2. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Jos ostit kameran liikkeestä, niin he varmaan hoitavat sen kuntoon. Yksityisen myyjän kanssa on heikompaa, mutta saahan sitä toki kysyä...

    Koska kyseessä ei ole mikään 100e romu, etkä selvästikään pidä omin neuvoin korjaamista itsestäänselvänä pikku juttuna, niin ei kai tuossa ole muuta varmaa vaihtoehtoa kuin JAS. Ei tuo välttämättä hirveän kallis remontti ole. Riippuu varmaan paljon siitä, paljonko kameraa joudutaan remontissa purkamaan. Kilpailevia tarjouksia voi kysyä yksityisiltä kamerahuolloilta.
     
  3. Jkauko

    Jkauko Member

    31
    2
    8
    Joo, jos ei ilmene mitään erityistä syytä sille että tuo voisi mennä pahemmin rikki jos sitä yrittää vääntää, niin voisin kokeilla vivun vääntämistä itse, ja jos ei onnistu / menee kokonaan rikki, niin ei auta muu kuin viedä huoltoon. Onneksi on toinen runko, josta voi mitata vivun oikean etäisyyden johonkin bajonetin osaan, jolloin on ehkä mahdollista saada asento oikeaksi.
     
  4. motris

    motris Well-Known Member

    4 708
    703
    113
    Tosta kuvasta ei saa kovin tarkkaan selvää, enkä tunne laitetta. Mutta jos tuon vivun (kynnen) pitäisi siis olla vaakatasossa, niin ei se ole tainnut vääntyä, vaan olisiko antanut jostain nivelestä periksi..? Tippunut tms. ja hypännyt paikoiltaan. Veikkaisin joka tapauksessa, että tulee halvemmaksi viedä huoltoon kuin vääntää sitä. Jos siis on ajatusta käyttää muuna kuin verkonpainona.
     
  5. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Kuvaa katsellen ja omaan D810 runkoon verraten vipu näyttää olevan alempana kuin pitäisi. Sen pitäisi olla vaakasuorassa ja kun painan sitä sormella alas tuntuu jousen vastus.

    Eri rungoissa oletettavasti tämä asia on tasan samanlainen sillä kyseessä on vuonna 1958 julkaistu rakenne, joka jää vaille virkaa vasta "E tyypin" objektiiveilla.

    (En ole ikinä ennen kuullut vastaavasta viasta.)
     
    Viimeksi muokattu: 4 Tammikuu 2019
  6. motris

    motris Well-Known Member

    4 708
    703
    113
    Hyvä tarkennus. Itsekin kirjoitin laitteesta, kun tarkoitin järjestelmää. Jäin pohtimaan. Voihan sen kääntää oikeaan asentoon, mutta ei välttämättä vääntää. :) Jossain siirtosysteemissä vikaa; nivelessä tms. Räjäytyskuvasta selviäisi. Itselle tuli mieleen, että objektiivi ottanut osumaa, ja vääntänyt ulos/sisään, jolloin joku nivel lähtenyt paikoiltaan, tai joku muu osa irronnut ja kiilautunut väärään paikkaan. Jos uskaltaa ottaa vastuun itselleen, niin ennemmin avaa kuoren, jotta näkee miltä vaikuttaa. Pihtihommiin en lähtisi.
     
  7. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    (No en mitään tarkennuksia mielestäni laittanut kuitenkaan. Ihan vaan oman itsenäisen vastaukseni.)
     
  8. ookke66

    ookke66 Active Member

    208
    86
    28
    Oliskohan väännetty väkisin non-cpu objektiivi paikoilleen ? En menisi itse vääntämään.
    Veikkaisin, ettei ole kummonen homma kamerahuollolle. Eikä edes kallis.
     
    motris tykkää tästä.
  9. motris

    motris Well-Known Member

    4 708
    703
    113
    No oli se tähän ketjuun tarkennus. Älä ole niin negatiivinen.

    Vääntäminen siinäkin riskiä, että ei voi sitten koskaan tietää, mikä todellinen aukko on. Itse myös epäilen, että suht halpa korjaus. Ainakin vs. vääntö.
     
  10. Topi

    Topi Active Member

    899
    190
    43
    No ei siruttoman objektiivin paikalleen asettaminen tuota vipua särje. Ei edes pre-AI-lasin käyttäminen.
    Mutta en kyllä itsekään yrittäisi ehjätä vaan veisin suosiolla huoltoon.
     
  11. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Niin juu, ei käsittääkseni muilla vivuilla ja kontakteilla kiinnityksessä ole tekemistä tämän himmenninvivun kanssa. Tämä kohta on yhtä alkuperäinen Nikon F kuin itse bajonettikin. Tuo vipu laukaistessa liikkuu alas ja näin päästää objektiivin puolen vivun kuvausaukolle. Objektiivissa (kaikissa paitsi muutamissa uusimmissa E malleissa) voi jokainen tutkia periaatetta liikuttamalla vipua jolloin huomaa kuinka objektiivin oma jousitus vetää himmennintä kiinni.

    Näin siis rungon puoleinen vipu vain kannattelee sitä täydellä aukolla ja laukaistessa himmennin sulkeutuu objektiivissa olevan jousen voimalla. Tästähän muuten juontuu se että Nikkorit ovat kriittisiä sille että himmenninlehdet ovat kuivat (puhtaat). Jos vaikkapa (manuaali)tarkennuksen vaseliinit menettävät viskositeettinsa ja valuvat öljynä lehdille, aihettaa se hitautta himmentimen sulkeutumiseen. Pienikin määrä riittää tähän ja sitä saa tarkkaan tihrustella taskulampulla lehtiväleistä esim käytettyä ostaessa. Tulee ilmi ylivalotuksina aluksi pienillä aukolla.
     
    Viimeksi muokattu: 5 Tammikuu 2019
  12. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Kuvaa katsoen kello seitsemässä näkyy AF "ruuvi". Bajonetin ulkopuolella klo 1 näkyy AI-kytkin.

    Bajonetin sisällä näkyy sähkökontaktit ylhäällä (CPU?). Näitä voidaan liimailla myös vanhoihin manuaalinikkoreihin, jolloin saadaan exif-tietoja lisää.


    Ihan samanlainen tuskin vivun toiminta on sellaisissa tapauksissa missä aukkoa säädellään rungosta käsin. Kuka tietää? Runko säätää valitun aukon vivun liikkeen pituutta kontrolloimalla. Luulisin että näin on. Vanhemmissa rungoissa (esim F3) sen sijaan objektiivin himmenninrenkaan asento määrää kuvausaukon ja runko lyö vivun aina pohjaan.
     
    Viimeksi muokattu: 5 Tammikuu 2019
  13. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Anteeksi että olin. Onhan se hyvä spekuloida vaikka arvaillen kuin olla postaamatta. Jutut ovat aina hyviä, tai jos ei aina, niin ainakin tässä.

    Ei pihtihommia ja parempi olisi purkaa ja katsoa. Samaa mieltä olen. Ellei se sitten hankaa näkyvästi ja ole esim sisäänpäin vääntynyt - silloinkaan ei ole kovin fiksua ehdottaa pihtejä olematta asiantuntija ja näitä availlut ja korjannut... että minkälainen ote ja vääntö voisi olla aiheuttamatta lisää vahinkoja mekanismiin.

    Outo vika. Jos se oli tuollainen ostaessa, minusta myyjän kuuluu vastata asiasta. Kameraa käyttänyt ei kovin uskottavasti voi olla ollut huomaamatta tätä. Ehkä E-tyypin objektiiveilla kuitenkin mahdollista.
     
    Viimeksi muokattu: 5 Tammikuu 2019
  14. Jkauko

    Jkauko Member

    31
    2
    8
    Uteliaana otin riskin ja ryhdyin kuitenkin pihtihommiin, koska ajattelin että jos ei onnistu, niin tuon huolto olisi väistämättä edessä. Ensin pohdin olisiko se vipu kääntynyt (jos se on johonkin akseliin kiinnitetty, se voisi kääntyä väärään asentoon). Verrattuna ehkään D7200, se näytti kuitenkin olevan niin erikoisessa asennossa, että päättelin sen olevan vääntynyt, eikä kääntynyt.
    Mittasin ehjästä kamerasta vivun etäisyyden bajonetin n. klo 10 kohdalla olevan ruuvin keskikohtaan (18,3 mm). Otin pienet kärkipihdit pihdit esiin, ja otin vivusta tukevan otteen ja hallitusti vetämällä pihtejä sormilla ylöspäin sain sitä väännettyä ylöspäin. Vähän väännettyäni kokeilin sen toimivuutta "preview" toiminnolla, hyvin liikkui. Päätin jatkaa vääntämistä, ja sain sen lopuksi (lähes) samaan etäisyyteen kuin ehjässäkin.
    Haluttu lopputulos saatiin aikaiseksi, eli nyt tuntuu toimivan normaalisti. Koska se on vääntynyt ja nyt kun sitä on väännetty takaisin, se ei välttämättä ole ihan täsmälleen oikeassa asennossa, joten pitää vielä tutkia asiaa vertaamalla eri aukoilla otettuja kuvia ehjän kameran vastaavien säätöjen kanssa otettuihin kuviin (d750 1.5 crop modessa vs. D7200).
    Kamera lähtee lähiaikoina huoltoon sulkimen vaihtoa varten (tämä on ilmeisesti sitä erää jossa sulkimessa on vikaa) vaikka mitään oireita ei ole, joten pitänee pyytää että vilkaisevat samalla miltä tuo aukon säätöön liittyvä koneisto näyttää nyt (jos mahdollista). Lähinnä ilmaisen kennon, peilin ja tähyslasin puhdistuksen takia ajattelin lähettää sen sulkimen vaihtoon, koska ovat niin roskaisia edellisen omistajan jäljiltä.

    Edellinen omistaja ei välttämättä tiennyt tästä, koska hän myi kameran siitä syystä että hän oli vammautunut (halvaantunut) pari vuotta sitten, eikä pystynyt enää kuvaamaan ollenkaan. Tämän jälkeen joku hänen kameroihin perehtymätön avustaja tai perheenjäsen on ehkä voinut vahingossa runnoa sitä vipua yrittäessään kiinnittää jotain painavaa lasia kameraan (hänellä oli ainakin 14-24, 24-70 sekä 70-200 jotka ovat melko painavia).

    Edit: vivun liikeradan alapäässä olevassa kameran rakenteen osassa (mitä lie muovia) on selkeä jälki, näyttää siltä että vipu on käynyt niin alhaalla, että se on tehnyt siihen jäljen).
     
    motris ja niffe tykkäävät tästä.
  15. AIM

    AIM Member

    141
    19
    18
    Toi on miehen toimintaa.
     
  16. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Hiukan vaikea hahmottaa eroa mitä tarkoitat kääntyneellä ja vääntyneellä, mutta ilmeisesti kun sanot ylöspäin niin tarkoitat myös ylöspäin eikä esim ulospäin (objektiiviin päin). Mutta hiukan kummalta se tuntuu koska ylös-alas kääntyvä vivun normaali toiminta nimenomaan on. Mutta kun ei tunne rakennetta niin ehkä jotenkin mahdollista.

    Kuvassa D810 jossa näen sellaisen vinon kaarevan reunan, johon vipu saattaisi jäädä jumiin eikä päästä ylös asti mikäli se olisi vääntynyt sisäänpäin eli taaksepäin eli kennoon päin.
    himmenninvipuD810P1050764.jpg
     
    Viimeksi muokattu: 5 Tammikuu 2019
  17. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Eikös D750:ssä ole myös valotuksen perussäätö. Siellä voit tuunata valotusta ohjelmallisesti ylös-alas, mikä lienee pienessä säädössä parempi strategia kuin vivun vääntely.
     
  18. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Tässä on hämärää selostusta jopa jostain puuttuvista tapeista että objektiivin voisi kiertää ihan väärään asentoon ja silloin tuo vipu voi vääntyä. How to repair a bent aperture arm on a Nikon camera.

    Nikkoreissa AI-S malleihin liittyy jo oleellinen muutos, joka mahdollisti P ja T valotusmoodien kehittämisen runkoihin. The single most important change between the earlier Ai and Ai-S type Nikkor lens is the linear relationship between movement of aperture coupling lever and the blades of the iris diaphragm used in the latter. Grays of Westminster Glossary: Ai lens/Ai-S lens, what's the difference? | Definitions of technical photographic terms
     
  19. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
    Miksi olisi? Sano yksi Nikon jossa on.
     
  20. nomad

    nomad Well-Known Member

    10 349
    167
    63
    Minulla ei enää ole digi-Nikoneista kuin Coolpix A niin en voi asiaa todentaa, mutta eikös noin kumminkin ole? Vai onko se säätö objektiivikohtainen? Vai sekoitanko Sonyyn josta ainakin tuo löytyy :)

    Joka tapauksessa pienet virheet hyväksyisin ja menisin sitten sillä, että korjataan valotusta vähän ylös/alas vivun toistuvan taivuttelun sijaan.

    PS En ole ajatellutkaan että tällä tavoin voi Nikonin mountin rikkoa. Aikanaan käsittelin Nikoneita melko huolettomasti, eikä tullut mieleen muu riski kuin, että objektiivin takalinssiä ei parane naarmuttaa.