Tervetuloa kameralaukkuun!

Pääset mukaan keskusteluihin rekisteröitymällä.
Register Now
  1. Tämä sivusto käyttää evästeitä. Jatkamalla tämän sivustoa käyttöä, hyväksyt evästeidemme käytön. Lue lisää.

Hevoskuvia

Keskustelu osiossa 'Kuvat ja galleriat' , aloittajana Olli Knuuttila, 23 Heinäkuu 2018.

  1. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    Loman aluksi...

    _O814930-Edit-201807221©olli knuuttila.jpg

    _O814185-Edit-201807221©olli knuuttila.jpg

    _O814319-Edit-201807221©olli knuuttila.jpg

    _O814647-Edit-201807221©olli knuuttila.jpg

    _O814615-Edit-201807221©olli knuuttila.jpg
     
  2. Kryptos

    Kryptos Active Member

    361
    37
    28
    Yritin kovasti löytää kuvista jokin narratiivin, mutta en löydä millään näiden kuvien motivaatiota. Hevoset eivät ole kuvissa edustavissa asennoissa, eivätkä mielestäni mallitkaan. Kuvat vaikuttavat hyvin tavanomaisilta sommitteluiltaan ja aiheiltaan. Hevosia ja nakuja naisia, eivätkä kummatkaan ole erityisen edukseen. Mistä tässä on kysymys?

    Pyrin myös aina löytämään kommentoimistani kuvista jotakin hyvää ja näissä se lienee kesäpäivä. En näe alastomuudelle näissä mitään motivaatiota pelkän alastomuuden lisäksi.
     
  3. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    Joo, minäpäs kerron. Tytöt halusivat ja tilasivat itsestään alastonkuvat hevosten kanssa, kyselin millaista on ajatuksissa ja suunnillen tällaista oli. Hevoset olivat vähän säikkyjä, uudessa paikassa lehmien vieressä vähän pelkäsivät, kerran heti alussa karkasivat suoraan juosten piikkilankaaidan läpi, mutta suunnilleen saatiin ne pidettyä aloillaan kun kuvan ulkopuolella aina joku piti asiaaa kurissa. Mutta kuvauksen isoin haaste oli saada säikyt hevoset jollain lailla kuviin, 185 cm heijastava sateenvarjo jouduttiin poistamaan heti, tuulessa kaatuileva varjo pelotti hevoset pois eikä ollut assistenttia varjoa pitämään. Luonnonvalolla mentiin, jyrkällä niinkuin näkyy. Tytöt ensimmäistä kertaa kuvattavina, tai kaksi heistä, pikkaisen malleja jännitti ja haettiin rentoutta, hetkittäin saatiinkin. Saatiin suunnilleen sellainen setti kuin oli pyydetty ja tavoiteltiin, rentoutta olisi voinut olla lisää, mutta muuten tulos vastasi melko lailla lähtökohtaista tavoitetta.
    Kolmen hevosen yhtäaikainen olo laitumella ja kolme kuviin halukasta mutta ensikertalaista mallia yhdessä, minusta me onnistuttiin oikein hyvin. Siinä mielessä hyvin oivallettu, että se alastomuus on just se motiivi, sitä lähdettiin tekemään. Kuvat ovat hyvin tavanomaisia, sanoisin peruskuvia. Miksei alastonkuvat saisi sellaisia olla, tarvitsevatko ne jonkun erillisen perustelun?
    Kuvaan heidän kanssaan boudoir-serin parin viikon päästä, siinä olen omalla mukavuusalueellani (hevosia en ole koskaan kuvannut muualla kuin raviradalla, siinä mielessä minullekin kokemuksen hakua) mutta tässä setissä saatiin se, mikä oli tavoitteena, ehkä sillä poikkeuksella, että hevoset olisivat voineet olla edustavimmissa poseissa, eivät vaan tällä kertaa suostuneet.
     
    Viimeksi muokattu: 27 Heinäkuu 2018
  4. Kryptos

    Kryptos Active Member

    361
    37
    28
    Meilläkin oli vielä jokin aika sitten pari hevosta, nyt vain puolikas yhteisomisteisesta, mutta hevosten luonne on hyvin tuttu ja ymmärrän tilanteen haasteellisuuden sateenvarjojen, heijastimien ja muun rekvisiitan osalta. Hevosten mielestä ne ovat todennäköisesti sapelihammastiikereitä.

    Hevosten arkuutta ajatellen noissa olosuhteissa nuo kuvat olisi yhtä hyvin -- kenties jopa paremmin -- saanut taltioitua millä tahansa modernilla älypuhelimen kameralla. Vähemmän häiriötekijöitä ja kuvan laatu olisi ollut varmasti riittävä tuossa valossa.

    Alastomuudessa ei tietenkään ole sinänsä mitään vikaa. Moniin aiempiin kuviisi verrattuna nämä kuvat olivat kuitenkin mielestäni valokuvina kovin vaatimattomia. Valokuvia katsoessani pyrin löytämään niistä studiumin ja punctumin (Barthesin mukaan. Studium voidaan käsittää valokuvan ideana, valokuvaajan aikomuksena, mitä hän haluaa kuvallaan kertoa ja välittää, ja jonka katsoja joutuu ikäänkuin käänteisesti tulkitsemaan. Punctum on taas valokuvassa 'se jokin' - jokin yksityiskohta tai asia joka nousee esiin valokuvasta ja kiinnittää katsojan huomion.) Molemmat ovat mielestäni tärkeitä missä tahansa valokuvassa, mutta motiivin ollessa sellainen, jonka voidaan ajatella kiinnittävän huomiota an sich -- kuten esimerkiksi alastomuus, katukuvauksessa kodittomat, jne -- studium ja punctum nousevat mielestäni vielä tärkeämmiksi valokuvan kannalta.

    Edellä mainittuun viitaten, minun oli vaikea tunnistaa näistä kuvista studiumia tai punctumia. Taustoittamisesi jälkeen tietenkin motivaatio on selkeä: asiakas halusi tällaiset valokuvat. Se tietenkin riittää sekä valokuvaajalle, että luonnollisesti asiakkaalle, varsinkin jos lopputulos asiakasta tyydyttää. Katsoja on kuitenkin erilaisessa asemassa ja ulkopuolisena katsoo kuvaa sellaisena, kuin se on.

    Locke puhui primaareista ja sekundaareista kvaliteeteista; primaariset ovat materiaalisia, sekundaariset eivät. Valokuvasta voidaan ajatella, että sen primaariset kvaliteetit ovat ne, jotka määrittelevät itse entiteetin eli valokuvan. Ne ovat sen fyysiset ominaisuudet. Sekundaariset kvaliteetit ovat niitä, jotka tuottavat katsojille tuntemuksia ja ovat luonteeltaan subjektiivisia. Näistä kuvista tunnistan primaariset kvaliteetit, mutta kuvat eivät minulle synnytä juuri muita tuntemuksia. Ne ovatkin subjektiivisia ja muita katsojia nämä kuvat voivat puhutella aivan toisin.

    Vastaukseni meni jokseenkin akateemiseksi, mutta halusin avata kritiikkini perusteita ja niitä lähtökohtia joista arvioin valokuvia, jottei kommenttini jäisi vain "en tykkää" tasolle.

    No, nämä ovat vain henkilökohtaisia pohdintoja kuvista, jotka eivät tällä kertaa sattuneet puhuttelemaan. Kuvat kuitenkin herättivät taas pohtimaan valokuvaa ja sen luonnetta, mikä on tietenkin hyvä asia!
     
  5. motris

    motris Well-Known Member

    4 710
    703
    113
    Keskustelu meinaa tuntua tosiaan akateemiselta. Itse en näistä akateemisista jutuista hirveästi ymmärrä, joten tuon nyt vähän rahvaampaakin mukaan.

    En tiedä, kuinka paljon kuvaaja haluaa/tarvitsee mitään neuvoja. Ja kun en itse ole oikeastaan edes mikään neuvomaan. Omaan silmään toinen kuva on "ihan kiva". Muut tulevat jokseenkin sen perässä. Kontrasteja on niin paljon, että omaan silmään voisi miellyttää rohkeampi käsittely. Toisessa kuvassa tosiaan luonnollisuus on kiva, mutta toisaalta hevonen seisoo kuvan alareunassa. Myös tausta sotkee kokonaisuutta. Kaipaisin ehkä hevosen (ja miksei myös ihmisen) korostamista vaikka kuvaajan kyykkäämisellä; sillä että kuva olisi otettu alempaa.

    Nämä vain siis ihan omia ajatuksia. Iso haastehan tuo kuin noin monta muuttujaa. Hyvä setti varmaan tulee jatkossa. Luonnollisuuteen kiinnittäisin huomiota suunnitellessa jatkoa. Loput sitten käsittelyllä.
     
  6. MarkoMcela2

    MarkoMcela2 Member

    59
    14
    8
    Nyt on kyl silmänruokaa. Mahtavaa kun laukulla ei olla niin tiukkapipoja kuten vaikka facessa. Facessahan noista voisi vaikka tulla bannia.:)
     
  7. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113

    Tässä ei ole mitään tuollaista mahtavuutta. Meidän kulttuurissamme (euroopassa ylipäätään) alastonkuvat eivät ole pannassa. Ei lapsienkaan osalta. Toivottavasti tätä pidetään edelleenkin luonnollisena eikä anneta jenkkien (facebook) sivistymättömän turmeltuneisuuden levitä meren yli. (Mutta tähän on tultu että tätä pitää erikseen kiittää mahtavana. Ei siinä sinänsä mitään pahaa ole. Vaan hemmetin jenkkisivustot jo vaikuttaa meihinkin.)
     
    MarkoMcela2 tykkää tästä.
  8. MarkoMcela2

    MarkoMcela2 Member

    59
    14
    8
    Totta turiset.
     
  9. Mirrored

    Mirrored Well-Known Member

    23 777
    748
    113
  10. Olli Knuuttila

    Olli Knuuttila Well-Known Member

    3 218
    405
    83
    Pystyn allekirjoittamaan monet edellä olevat ajatukset, en ihan kaikkia, mutta niinhän se maailmassa menee. Mutta niin kuin sanottu, lopputulos ei ole kaukana siitä, mitä haettiin. Sen sijaan parempia kuvia tuosta varmasti olisi saanut, se on toinen kysymys. Aina ei ole tarkoitus tehdä kuolemattomia kuvia, mutta mahdollisimman hyvään toki aina tähdätään. Kiitän kyllä keskustelusta tähän saakka, arvostan kommentteja...
     
    Kryptos tykkää tästä.